Articles by "pregnant 2"
Showing posts with label pregnant 2. Show all posts
hai assalammualaikum

Shapee Lafee Nursing Bra, Selesa Dipakai Dan Mudah Menyusukan Anak - Sebagai ibu yang menyusukan anak, semestinya pemilihan bra yang sesuai amat penting untuk keselesaan diri dan ketika menyusukan anak. Ibu yang menyusu ni, saiz payudaranya akan berubah tau, pulak tu akan mengeluarkan susu, jadi kena ambil tau bra seperti mana yang sesuai untuk dipakai bagi memberi keselesaan ekstrak ketika menyusukan anak di mana sahaja dan memudahkan penyusuan tanpa bersusah payah. Nad masih menyusukan Farhanah, jadi bila nad dapat tau, Shapee ada keluarkan bra terbaru, terus rasa nak grab.



Nad memang pengguna nursing bra dari Shapee.  Nursing bra dari Shapee, memang sangat selesa dan tahan lasak. Kali ni, nad pakai pula Shapee Lafee Nursing Bra , keluaran terbaru mereka sempena Hari Wanita. Rekaannya yang mempunyai lace memang menambat hati dan warnanya yang lembut tu. Bila keluar design jenis lace ni nampak la macam pakai bra biasa dan nampak seksi gitu..kihkih..Buat mommy rasa makin cantik tau..hahaha.

Shapee Lafee Nursing Bra ni ada tiga jenis warna iaitu grey, pink dan beige. Nad memilih warna pink. Pink dia pun pink lembut dan tak pekat.

Pentingnya Memilih Nursing Bra

Pentingnya kita, ibu yang menyusu, memilih nursing bra, sebab perubahan saiz payudara kita.
- Memilih ukuran bra yang bersesuaian
- Jangan beli yang ada dawai tu lagi sebab boleh menyekat susu.
- Pilih bra yang jenis kain cotton
- Pilih rekaan yang mempunyai klip khas di bahagian depan yang mudah dibuka dan ditutup dengan satu tangan sahaja
- Mempunyai tali yang besar dan mudah regang
- Rekaan yang cantik..mak pun nak cantik walaupun hanya pakai baju dalam..hehee..


Semua ciri ni ada di nursing bra Shapee Lafee. Lafee nursing bra ada pelbagai jenis ukuran dari saiz M sehingga ke XXL.
M (32B; 32C; 32D; 32E)
L (34B; 34C; 34D; 34E)
XL (36B; 36C; 36D; 36E)
XXL (38B; 38C; 38D; 38E)


Nad suka pakai Lafee Nursing Bra ni sebab kainnya  diperbuat daripada 100% cotton. Keluar dalam keadaan cuaca panas pun rasa biasa je, tak panas dan serap peluh. Biasanya ibu yang menyusu atau pregnant ni badannya cepat merasa panas dan berpeluh, jadi kain kapas ni dapat beri ruang udara dalam breast kita dan kulit pun boleh bernafas dengan helok ..


Lafee nursing bra ni kain jenis strectable, boleh regang. Takde dawai yang boleh menyakitkan breast kita. Lagipun , kita mana sesuai pakai bra yang berdawai ni bila menyusukan anak, sakit ooo..Lagi aklau bengkak susu. Pulak tu kadang, kalau bra yang berdawai, bra rosak dan dawai terkeluar..bahaya oo..Jadi bra jenis boleh regang ni yang sesuai dan ia boleh muat sehingga tiga size cup.


Jangan risau, takut breast korang meleper ke apa, sebab bra ni jenis support breast kita dengan rekabentuk fully cup yang sangat selesa. Jadi bila pakai, breast nampak elok je, terletak elok je..hehee. Cup ni boleh dikeluarkan dan dimasukkan semula.


Paling penting bagi ibu menyusu memilih nursing bra ialah rekaan yang mempunyai klip khas di bahagian depan yang mudah dibuka dan ditutup dengan satu tangan sahaja. Paham-paham jela, anak ni bila dah nak menyusu, dia tau nangis dan meragam sekuat hati. Kita ni la yang kalut nak menarik bra semua. Bila ada klip ni, senang je, dengan satu tangan sahaja buka untuk menyusukan anak, dan klip semula untuk tutup bila anak dah selesai susu. Takdela kalut samapi kita angkat-angkat bra semua kan..hehee. 


Macam nad, breast takdela besar mana, tapi bila pakai nursing bra Lafee ni, memang selesa sangat, sebab dia mempunyai lebar kain yang sedap apabila di pakai. Bahagian cangkuk pula mempunyai 4 cangkuk yang mana korang boleh adjust ikut keselesaan ketika memakai. Kalau rasa tak cukup, boleh tambah extension yang diberi.Ya, akan dapat cangkuk percuma tau untuk melebarkan lagi band size korang.


Tali yang sangat support dan tak mudah lari.


Kalau korang nak tau Lafee Nursing Bra ni didatangkn sekali dengan lace panties yang sangat cantik dan simple sahaja design dia. Memang selesa pakai panties ni, sebab kain pun daripada cotton. Boleh tengok design dia, yang berbentuk V, sebab panties ni direka juga untuk ibu mengandung bagi memberi keselesaan di bahagian bawah perut ketika dipakai. Kainnya pun sangat elastik dan boleh diregang.


Nad memang selesa pakai Lafee Nursing bra ni tak kira siang atau malam. Setiap kali nak menyusu anak memang takde masalah dan happy je..hehee..Korang yang ibu mengandung dan menyusukan anak dapatkan la Lafee Nursing Bra ni..nah code nad bagi " LNBNJ "..dapat diskaun guna code nad ni setiap pembelian di online Shapee. Klik link https://www.theshapee.com/shop/lafee-nursing-bra/


hai assalammualaikum

Anak Lelaki Atau Anak Perempuan?? - Ramaila kawan-kawan dan orang tersayang cuba teka jantina baby dalam perut nad ni..hehehe. Biasalah, bila ada yang mengandung, benda nak tau sangat semestinya jantina baby kan. Nad dengan mr mafia sendiri, pun excited nak tau jantina adik Fariza ni. Masa check up haritu, adala doktor bagitau masa scan, tapi dia kta " macam"..kali kedua scan pun doktor kata " macam"..huhuhu..

Untuk anak kedua ni, nad takde beria scan, pergi klinik lain atau buat scan 3d,4d bagai untuk tau jantina. Cukupla scan masa check up tu. Tak tau kenapa, untuk anak kedua ni, biarla tunggu dia keluar nanti..hehehe..kira surprise la kan. Selalunya dalam 4 bulan kandungan, dah boleh tau jantina baby sama ada " bebird atau bunga "..Tapi kadang scan pun boleh salah jantina kan..

Dalam masa sama, sebenarnya nad baca-bacala petua orang dulu, nak tau jantina baby, lelaki ke perempuan..hahaha. Biasalah baca-baca, cakap kalau lelaki perut lonjong ke depan, perempuan membulat. Kalau lelaki suka bersolek, perempuan tak suka solek. Nad pregnant kali ni suka bersolek. Muka nampak lebih berseri. Tapi tengok kawan, laki ke perempuan, diaorang suka solek..hahaha..Masa alahan, laki kurang alahan, perempuan kuat alahan. Nad boleh jugakla alahan. Pastu, kalau baby lelaki suka gerak kanan, kalau perempuan gerak belah kiri. Nad ni dua-dua pun iye. Tidur pulak boleh belah kanan dan kiri..Ermm entahla. Suka baca je, takda caya 100% pun..hehehe.


Hah tengok gambar ni, yang gambar belah kiri, masa mengandungkan Fariza, belah kanan gambar mengandung terkini. Pakai baju sama. Saja nak suruh korang teka..hahaha. Tengok muka, nampak selekeh dengan berseri..hahha. Tak reti haishh nak tengok perut..hahha..

Walaupun doktor kata "macam " ehem jantina baby, kalau betul, nad dengan mr mafia tak kisah pun. Asalkan baby keluar dengan sihat, kuat dan sempurna. Harap nad dengan baby selamat dan dipermudahkan urusan. Terima kasih korang yang doakan nad dengan baby. Nanti dah keluar, nad umumkan lelaki ke perempuan adik Fariza ni ye..hehhe.
hai assalammualaikum

Keperluan mak dengan anak ke hospital

Siap Dah Kemas Barang Mak Dan Anak - Dah sebulan sebenarnya siap kemas barang nad dengan baby, excited kan..haha. Taknak kemas lambat-lambat, nanti kelam kabut jadinya. Lagipun semua keperluan baby dah ada dan lengkap dah. Semuanya nad selongkar kakak Fariza punya. Semua dah ada, dari baju, seluar, topi, sarung tangan, bedung, eh semuala. Cuma nad tambah pakaian sikit dan beli pampers newborn je. Kalau lupa tu, nad tengok balik entry lama berkenaan keperluan ibu dan anak nak dibawa ke hospital..hehe. Nasib ada tulis.

Tahun ni, nad tak pergi pun expo baby, macam nad pergi untuk anak pertama. Ingat nak pergi dekat Midvalley tu, tapi masa tu takda. Lagipun nak ke Midvalley tu sesak. Jadinya, nad beli baju dekat Sogo. Pampers newborn pun beli dekat Tesco. Kalau rasa nak beli lain, nad singgah je kedai baby. Lagipun sejak nak dekat bersalin ni, banyak pulak iklan kedai baby. Jadi nad screenshot jele..hehee. Tunggu habis pantang baru tambah apa nak beli untuk keperluan baby nanti.

Nasib baik nad simpan elok dalam kotak semua baju Fariza dan nad punya semua macam bengkung semua tu. Cuma fikir sekarang pilih untuk set berpantang je, apa yang bagus agaknya ye..hahaa. sebab sebelum ni, nad guna makcik tukang urut punya je..hehe. Takpe, tunggu dah set nanti nad pilihla set berpantang apa yang ok kan.

Setiap kali check up, nurse mesti tanya, dah siap barang ibu dan anak. semestinya nad cakap " dah "..Bila dah siap kemas terus letak siap-siap beg tu dalam kereta, dah sampai masanya nanti senang. Nad memang kena bawak lebih sebab akan ditahan dekat hospital. Tak tau berapa lama. Harap sekejap jela. Doa baby cepat baik. Tak larat duduk hospital lama-lama. Makanan ringan macam roti, biskut, boleh suruh suami nanti datang bawakkan. Hospital pun ada sediakan makanan. Makan jela apa yang diberi..hahaa.

Okla, selesai semua..Dah takde nak join event sana sini buat masa sekarang..Duduk senyap-senyap orang dapat job jela..hehe..kita buat entry personal jela.. Debar juga  ni nak tunggu bersalin..haha.
hai assalammualaikum


Menunggu Hari Bersalin -Dah masuk February, memang bulan yang ditunggu..hehehe. Harini juga cuti wilayah, jadi orang Kuala Lumpur bercuti lagi la. Semalam Thaipusam. Esok sapa sambung cuti, memang best la cuti sampai ke sabtu ahad. Siapa tak suka cuti. Harini patutnya pergi event, tapi ada hal yang tak dapat dielakkan. Sedih tak dapat pergi..jeles tengok kawan-kawan yang pergi. Takpela..adala rezeki lain.

February, bulan yang ditunggu-tunggu untuk nad. Setiap hari kira bulan..hahaha..bila nak kunjung tiba, sekali dah tiba kau. February, adalah bulan dijangkakan nad bersalin. Sebenarnya tarikh due date 6.2.2018, tapi kalau takde tanda apa lagi, doktor dah anjakkan 10 hari lagi, sebelum masuk wad terus. Kalau tambah 10 hari, maknanya 16.2.2017 nad kene pergi hospital terus kalau takda tanda. Kalau si adik keluar bulan 2, maknanya sama bulan dengan daddy dia..hehe.

Macam lama je lagi..hahaha. Kalau sebelum ni, Fariza pun terlebih overdue. Kita tengok adiknya awal ke lambat. Esok pulak nad ada check up lagi. Selagi tak masuk hospital, check up la kita. Lepas tu, balik kampung. Sebab nak beranak dekat Hospital Klang, tempat sama masa bersalinkan Fariza. Nak jadi anak Selangor kan. Banyak kelebihannya. Lagi haritu bajet 2018 ada kata pasal anak Selangor ni kan..huhu.. Nad pun akan berpantang dekat rumah mak dekat kampung. Takkan dekat bandar ni. Laki kita mana tau apa..huhu.

Lagipun dah rindu dengan masakan mak..hahaha. Rindu dengan ayam kicap dia, ikan tomato, sup ayam, jantung pisang eh macam-macam la..sebelum beranak nak makan makanan hasil tangan mak. Rindu bangetttt....

Harap-harap semuanya selamat dan dipermudahkan nad bersalin nanti. Dah siap sedia semua, sebab nurse dah cakap awal-awal anak akan kena tahan sebab jangkitan kuman gbs. Takpela, duduk jela dekat hospital tu. Doakan ye korang, harap baby sihat, kuat dan sempurna semuanya. Risau juga sebenarnya. Walaupun dah ada pengalaman bersalin, tapi tak tau kan kita. Harap kuatla data dekat hospital nanti..hahaha..kalau tak bosan..

Doa semoga nad dimudahkan urusan..terima kasih korang.
hai assalammualaikum

Plastik Simpanan Susu Dari Lunavie - Hah!!, salah satu list nad masukkan dalam senarai keperluan barang bayi. Plastik simpanan susu untuk simpan susu ibu. Memang sebelum ni, nad tak pernah pam susu nad, nad bagi direct je dengan Fariza. Ni kali pertama nad nak cuba perah dan simpan susu untuk anak kedua ni. Nak bagi susu meriah gitu untuk adik Fariza nanti. Harap adik Fariza pun, nad dapat bagi susu ibu seperti mana Fariza dapat. Selalu nad tengok kawan-kawan susu meriah bila pam, penuh peti ais diaorang. Ada banyak cara nad tengok nak simpan susu ni sama ada simpan dengan botol atau denagn plastik khas untuk simpanan susu. Nad memang dah aim plastik dari botol, sebab kalau guna plastik jimat ruang sikit. Lepas nad survey, nad pilih breastmilk storage bags dari Lunavie ni.

PLASTIK SIMPANAN SUSU DARI LUNAVIE MENJIMATKAN RUANG ( BREASTMILK STORAGE BAGS )
Breastmilk storage bags Lunavie

Breastmilk Storage Bags Lunavie

Susu ibu ni susu yang sangat penting dan sesuai untuk baby sebagai pemakanan awal untuk mereka membesar. Jadi, amat penting untuk mengetahui cara penyimpanan susu ibu yang betul. Lagi-lagi ni pertama kali nad nak cuba perah dan simpan susu. Jadi kenalah pilih bekas simpanan yang sesuai untuk memastikan nutrien yang terkandung di dalam susu ibu dapat dipelihara sebaiknya dan tidak musnah atau rosak. Bila kita simpan dengan baik, baby pun dapat khasiat yang terbaik dari susu ibu. Tu sebab nad pilih Breastmilk Storage Bags dari Lunavie sebab murah dan banyak kelebihannya.

PLASTIK SIMPANAN SUSU DARI LUNAVIE MENJIMATKAN RUANG ( BREASTMILK STORAGE BAGS )
Plastik lebih tebal dan kuat

Sebelum pilih tempat simpanan susu ni, nad ada google, apa ciri yang perlu ada untuk storage bags susu ibu ni. Memang banyakla, macam-macam nad baca. Salah satunya, pastikan storage bag lebih kuat, lebih tebal dan dibuat daripada bahan-bahan bebas BPA. Yup ciri-ciri ni ada di Breastmilk Storage Bags Lunavie. Plastik Simpanan Susu Lunavis dibuat dari BPA free dan tiada bahan toxic, yang sangat selamat untuk susu ibu. Lagi penting, plastik ni pre -sterilised dan sedia untuk digunakan. Tak perlu tunggu lama bila nak cairkan susu.

PLASTIK SIMPANAN SUSU DARI LUNAVIE MENJIMATKAN RUANG ( BREASTMILK STORAGE BAGS )
Double zip

Nad ada terbaca, ada plastik tu, senang bocor dan terkoyak, aduh kesiannya..rezeki baby tu. Jadi taknak la jadi macam tu. Nad tengok plastik simpanan susu Lunavie ni kualiti plastik Breastmilk Storage Bags Lunavie ni memang tebal dan dijamin tiada kebocoran. Lagi selamat, dengan adanya double zip untuk mengelakkan risiko udara yang berlebihan yang boleh mencemar kualiti ebm.

PLASTIK SIMPANAN SUSU DARI LUNAVIE MENJIMATKAN RUANG ( BREASTMILK STORAGE BAGS )
mempunyai tapak yang boleh berdiri

Nad ni dahla nak cuba pertama kali, jadi kalau boleh nak buat dengan hati-hati, taknak ada pembaziran dengan susu. Kalau tak menangis kang..Kalau boleh semua benda nak jadi mudah. Pengendalian dan pengalihan menjadi mudah bila plastik jenis yang boleh berdiri atau mempunyai tapak yang boleh buat dia berdiri untuk memudahkan perpindahan dari plastik ke botol. Jadi takdela susu terlimpah keluar, atau terjatuh ke apa kan.

PLASTIK SIMPANAN SUSU DARI LUNAVIE MENJIMATKAN RUANG ( BREASTMILK STORAGE BAGS )
Mempunyai label

Breastmilk Storage Bags Lunavie dah siap-siap dengan tanda nama, tarikh dan amount. Jadi, tinggal tulis je dekat situ. Tambah je masa dan tarikh. Nad tengok semua orang buat macam tu supaya mudah dan ketahui ebm mana yang dipam dahulu dan boleh digunakan dahulu. Butiran ini adalah sangat penting sebagai rujukan kerana kaedah First In First Out (FIFO) akan digunakan ketika ingin menggunakan stok susu perahan nanti dan bagi mengelakkan bertukar ebm.

Pakai plastik storage bags ni lebih mudah dan menjimatkan dan tidak makan ruang semasa proses penyimpanan. Bolehlah disusun kemas-kemas di bahagian peti beku atau freezer. Plastik bags boleh dipenyekkan dan menjadi nipis. Jadi bila perah banyak tu takdela risau dengan ruang. Lagi satu plastik ni jenis pakai buang, jadi takperlu basuh dan jimat masa macam tu la.

PLASTIK SIMPANAN SUSU DARI LUNAVIE MENJIMATKAN RUANG ( BREASTMILK STORAGE BAGS )
Plastik Simpanan Susu EBM Lunavie

Kalau korang tercari-cari beg plastik simpanan susu, bolehla cuba guna Breastmilk Storage Bags dari Lunavie ni. Ada dua jenis untuk 7 oz dan 12 oz. Korang boleh tengok dekat link ni https://www.lunavie.com/lunavie/feeding-accessories Setiap sekotak ada 25 packs. Harga murah je.

Website : https://www.lunavie.com
Facebook: https://www.facebook.com/mylunavie/?ref=br_rs
Instagram : Lunavie

hai assalammualaikum


Emosi stress, marah dan sedih semasa mengandung

Macam-macam Emosi Semasa Mengandung - Korang yang mengandung mesti pernah mengalami perasaan sedih, cepat marah dan sensitif masa mengandung ni kan. Macam-macam emosi muncul semasa mengandung ni tanpa kita sedari. Ia berlaku kerana perubahan hormon ketika kehamilan yang mengganggu penghantaran mesej ke otak, selain dipengaruhi emosi. Tapi, tak semua ibu mengalami perubahan emosi yang sama ketika hamil. Ada yang muram dan ada yang ceria. Tidak kurang juga ada yang mengalami tekanan perasaan.

Ibu mengandung ni, macam-macam dalam kepala dia, dengan perubahan hormon yang berlaku, dengan sakit sana sini. Lagi kalau ada anak, macam-macam anak nak sampai kita kurang rehat. Dengan kerja rumah yang tak kan habis-habis. Nak melunjur kaki pun susah, dengan pergerakan baby dalam perut lagi.  Macam nad, lebih kepada cepat marah. Tapkadang nak elakkan dari marah, nad akan diam dan termenung sekejap. Tak pun layanla Running Man, layan facebook dan instagram. Tapi tu pun tak lama, sebab kadang cepat boring pun ye..ahhaa.Macam-macam betul emosi ni. Kena duduk depan laptop baru mood ni ok.

Salah satu cara yang terbaik, nad dengar ayat-ayat suci Al-Quran. Biar tenang sikit jiwa ni. Pakai earphone, dengar dekat telefon. Kadang sama-sama dengar sekali denagn Fariza. Paham-paham jela, dia ni suka nak tau apa mommy dia buat. Tak lupa juga untuk solat, baca Al-quran tenangkan diri ni.

Emosi yang terkawal ni boleh beri kesan denkat baby dalam kandungan. Juga dekat ibu, takut nanti jadi kes meroyan pulak. Kadang nad ni terlepas marah dekat Fariza. Kesian tengok dia kadang tu. Tapi nad jenis, lepas marah, mesti peluk dan cium dia balik. Fariza ni pandai, kalau tengok maknya masam, dia nak pujuk dengan buat muka senyum comel dia. Luluh hati mommy bila anak pujuk macam tu. Dia tau kesalahan dia buat, dan dia pujuk mommy balik. Sebab tu mommy boleh sedih sekali bila tengok anak macam tu..hahaha.

Dekat rumah, biasa main dengan Fariza je. Kadang nad suka biarkan dia main sendiri, sebab dia akan bercakap dan berimaginasi sendiri. Nanti keluar kata-kata alien dia la. Nad pun akan ketawa. Nasibla ada Fariza, walaupun kadangkala dia la buat kita stress, emosi tak terkawal, cepat marah, sedih semua, tapi dia juga yang menggembirakan.
hai assalammualaikum

Cempedak Goreng Sedap Kl Dekat Mana?? - Teringin makan cempedak goreng. Goreng dengan tepung, makan panas-panas, isinya yang lembut, lembik tu, rangup kulitnya, biji boleh makan, aduhh sedapnyaa..sambil taip, sambil terbayang ni oii..Telan je air liur ni duk terbayang. Kalau kat kampung, mesti senang je dapat. Cakap je mak, mesti mak boleh dapatkan cempedak. Tapi dekat Kuala Lumpur ni, celah mana nak cari cempedak goreng ni. Nak goreng sendiri kang tak sedap pulak. Nak cempedak goreng yang dah siap..sobsob..

Semalam misi mencari cempedak. Dekat bandar ni nak cari orang jual kuih susah betul. Ada kawan cakap area Taman Cempaka dekat Fiesta sana, kita pun pusing la mencari, dan mengharap adalah orang jual cempedak goreng sedap dekat situsitu. Tapi kecewa!!, takde orang jual kuih, ke sebab semalam hari Ahad, orang cuti..kohkohkoh..Nampak kedai durian berderet je..

Pusing lagi ke depan Midpoint..tengok satu-satu kedai menjual dekat situ. Mula nasi kukus, lepas tu ayam goreng..dannnnn akhirnya, nampak orang jual cempedak goreng. Terus cakap dengan mr mafia " hah tu cempedak goreng "..Ya Allah, masa tu gembira tak terkata. Dapat juga jumpa orang jual cempedak goreng. Rezeki nad haritu. Sambil cakap, " Fariza, rezeki mommy harini "..suka giler kau.

Cempedak Goreng Ku Kempunan Oii!!!

Pergi ke gerai pakcik tu, cakap berapa. Dia cakap besar RM1 kecik 3 biji RM1 kot..masa tu tinggal sikit. Pastu nad cakap beli semuala. 4 biji besar, 5 biji kecik semua RM8.. nampak tak bila dah kempunan tu..hahaha. Kita rembat semua..Lepas tu cepat-cepat masuk kereta ambil sebiji dan rasa.


Ok, yang nad makan ni sedap..sebab lembik dan rangup dekat luar..tapiii....


Bila sampai rumah, letak semua dalam pinggan, dan nak makan lagi. Tak sabar ni sebab tadi dah sedap. Sekali yang lain semua, tak sedap!!!!!..keras weii..nak nangis je rasanya. Dahla kempunan, kecewa kita dengan cempedak goreng pakcik ni..huaaa..pakcik dah hancurkan harapan mak buyung tau..sobsob..menangis kita.

Dah tak tau mana nak cari cempedak goreng sedap dekat kl ni hah..susah nor..




hai assalammualaikum


Cara Merawat Buasir Semasa Mengandung

Buasir semas mengandung - Malu nak cerita, tapi kot korang yang normal pernah kena, boleh kongsi dengan nad. Nad ni tak pernah tau pasal buasir ni. Haritu mr mafia cerita, kawannya kena buasir. Orang cakap, bila kena buasir ni sakit dan pedih. Nad pun dengar biasa jela. Masa kakak pregnant pun dia terkena buasir, masa mengandung. Dia cerita sakit nak duduk, macam-macamla.

Sampaila minggu lepas, nad ni nak membuang air besar, tapi asyik terganggu je bila Fariza nak ikut sekali maknya masuk dalam jamban. Makanya kadang terbantut nak membuang. Lama-lama najis macam jadi keras. Kadang masa membuang, najis taknak keluar..ermm. Lepas tu minggu lepas, malam tu mintak mr mafia urutkan badan, usap dekat pinggang yang sakit. Esoknya terasa nak membuang. Kali ni, cirit birit pulak. Nad fikir,, ok la kan., sebab dah lama tak membuang, bila najis dah cair okla. Dalam tiga kali juga nad keluar masuk tandas, sebab tercirit. Perut pun memulas. Lepas tu masa nak basuh macam ada membenjol dekat bahagian dubur.

Nad fikir biasa je, sebab sebelum ni, masa pregnantkan Fariza, nad pernah kena, tapi lepas tu ok. Nad fikir mungkin jahitan masa bersalin..kahkah..Tapi bila fikir balik, teringat pasal buasir. Tadi baru cari sumber pasal buasir. Tengok gambar, dengan apa yang nad rasa, macam sama je. Aduh dah cuak. Boleh jadi kronik ke kalau ada, buasir masa mengandung??.Sebelum ni tak ambik berat pun, mengandung anak kedua, nad ambil tahu semua, sebab macam-macam dugaan nad hadapi untuk pregnant kedua ni.

Buasir adalah disebabkan oleh salur darah vena yang membesar di bahagian bawah rektum dan dubur. Apabila keadaan abnormal ini berlaku, ianya akan membawa masalah apabila ianya menjadi radang atau bengkak.

Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh terjadi kepada mana-mana individu tanpa mengira umur tetapi selalunya dapat dikesan pada golongan dewasa 30 tahun ke atas dan wanita mengandung.

Wanita mengandung mungkin mengalami buasir kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan juga akibat perubahan hormon.

Nad fikir biasa je, sebab nad takda rasa sakit sangat, takde darah ke apa. Cuma masa nak duduk, ganggu sikit la. Rasa pedih sikit, tapi masih ok lagi.

Nad ada baca Tips Cara Rawatan Buasir, antaranya:

- Makan makanan berserat tinggi seperti roti bijirin penuh, pasta bijirin penuh, beras perang, sayur-sayuran dan buah-buahan
- Minum air kosong dalam kuantiti 2-3 liter sehari supaya anda kekal terhidrat.
- Buat senaman ringan dengan kerap walau sekadar berjalan kaki. Senaman lantai pelvis dapat mengelakkan berlakunya buasir ketika hamil. Ini kerana senaman ini mampu meningkatkan peredaran darah disekitar kawasan dubur dan menguatkan otot-otot dalam faraj dan perineum (bahagian antara faraj dan dubur).
-'Pergi ke tandas segera jika terasa ingin membuang air besar. Menangguhkan masa akan membuatkan sembelit terjadi
-'Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa membuang air besar. Ia membantu memudahkan membuangan air besar
- Mandi air suam untuk mengurangkan kegatalan dan kesakitan. Elakkan menggaru di tempat yang gatal kerana ia akan memburukkan keadaan.
- Gunakan tekanan sejuk seperti pek ais untuk memberi kelegaan di sekitar dubur. Ia juga dapat mengurangkan bengkak.
- Bersihkan tempat yang terjejas dengan lembut selepas membuang air besar. Lap dengan tuala lembut atau tisu tandas yang lembut tanpa bau pewangi.
- Tolak dengan perlahan-lahan dengan jari yang bersih buasir yang terkeluar selepas membuang air besar atau mandi.

Rasanya, ada beberapa tips atas nad buat. Tapi nak jadi juga, nak buat macam mana. Yang tolak tu, huishh macam manala agaknya..tak terfikir pulak. Ni nak buat rendaman air suam.

Tadi tanya kakak, dia kata ok je. Tu biasa, kalau tak sakit takpe, kala sakit, jumpa doktor..huhu..





hai assalammualaikum


Aku Positif Jangkitan Kuman GBS

GBS Boleh Dijangkiti Baby - Bila dapat keputusan nad positif GBS, balik tu sampaila ke malam, nad google dan baca apa tu GBS dan puncanya kepada baby dalam kandungan. Macam-macam nad baca, tengok tajuk pun dah takut sebab ada yang cerita yang menyedihkan. Masa baca ni, memang nad dah risau, tapi, tu yang tak tau dia ada jangkitan kuman GBS. Ada yang kata, bila dah tau kita ada GBS, insyallah baby akan selamat sebab baby akan dibagi antibiotik dan pemantauan semasa di wad. Nad harap, baby nad selamat dan sihat bila keluar nanti. Selalu la baca doa-doa yang baik-baik untuk baby nanti.

Apa itu GBS??

Sebelum ni, nad tak tau pun pasal jangkitan kuman GBS ni. Nad cuma baca tentang masalah keputihan ketika hamil. Rupanya masalah keputihan kita ni la puncanya jangkitan kuman GBS. GBS ni ialah GROUP B STREPTOCOCCOS. Kita orang perempuan memang ada keputihan kan, tak kira tahap sederhana, tak bahaya atau teruk.

Macam nad, masalah keputihan mengandung anak kedua ni memang teruk. Mulanya, fikir biasa je, yela simptom orang mengandung kan banyak, tapi makin lama makin teruk, lepas tu asyik gatal je bahagian miss v. Jadi, nad terus bagitau nurse dekat klinik check up harian, korang boleh baca dekat SINI, tu dia ambil sample keputihan nak tau keputusan. Lepas tu adala bagi ubat untuk kurangkan keputihan ni, tapi sekejap je, habis ubat, datangla balik keputihan dan kegatalan miss v ni. Tapi penting bagitau nurse sebab dengan swab test ni la kita tau, kita positif atau negatif jangkitan kuman GBS ni. Kuman ni hanya aktif bila ibu itu mengandung.

Namun bukan setiap ibu hamil yang mengalami keputihan, adalah  positif kuman GBS. Sebab tu pentingnya buat Swab Test. Keputusan tau selama sebulan. Jadi ibu mengandung di luar sana, tak kirala keputihan korang normal atau tak, jangan malu-malu untuk buat pemeriksaan. Nurse ada pesan juga, lepas ni jangan makan manis-manisan, kena ambil air masak je untuk kurangkan keputihan. Ada macam cara nak kurangkan keputihan, tapi jangan tak bagitau doktor.

Risiko Positif Jangkitan Kuman GBS
1. kelahiran pra matang
2.Air ketuban pecah awal.

Bila baca risikonya pun dah cuak. Nad hari-hari cakap dengan baby dan berdoa, semoga baby kuat dan selamat semuanya.



Jangkitan kuman ni sangat bahaya kepada baby masa dilahirkan. Semasa proses kelahiran, adalah masa pemindahan kuman GBS dari vagina ibu /rektum ibu kepada bayi. Pada ketika itu,bayi yang baru lahir (dengan antibodi yang amat rendah,tentu sekali ) baru sahaja lalui kawasan vagina ibu , akan terkena jangkitan kuman GBS ini.

Sebab tu nurse ada pesan, bila nak bersalin bagitau dekat pihak hospital, kita ada jangkitan kuman GBS positif. Doktor akan bagi antibiotik masa melahirkan dan baby akan disuntik ubat untuk protect baby kita. Baby akan ditahan di wad untuk buat pemantauan, sehingga baby pulih dan bebas dari jangkitan kuman GBS ni.

Nad baca jangkitan ni akan kena dekat baby, bila kita bersalin normal, sebab keputihan kita kan dekat bahagian bawah, kalau lahir secara czer, baby takkan terkena jangkitan ni.

Apakah tindakan sewajarnya yang patut dilakukan jika saya sah pembawa kuman GBS?

- Kebiasaanya selepas ibu membuat swab test , doktor akan berikan surat pengesahan yang menyatakan anda pembawa kuman GBS. Lampirkan sekali bersama dengan buku kehamilan anda untuk memudahkan pihak hospital sebagai rujukan dan membuat tindakan ketika saat proses  kelahiran nanti.

- Sekiranya, doktor tidak memberikan sebarang nota atau surat, sebaiknya minta kepada doktor untuk tujuan keselamatan anda sekiranya berlaku kecemasan.
contohnya: Korang membuat pemeriksaan di hospital swasta yang akan memberikan anda kad dan sedikit nota sahaja. Lain lain maklumat tersimpan di fail peribadi korang di hospital tersebut. Sebaiknya surat pengesahan menyatakan korang pembawa kuman GBS dilampirkan bersama kad kehamilan yang boleh bawa pulang. Jika berlaku sebarang kecemasan ,dan terpaksa ke hospital lain, kita sudah ada surat pengesahan tersebut.

- Kebiasaanya selepas mendapat keputusan makmal, dan telah di sahkan pembawa kuman GBS ini, doktor akan membekalkan  dengan antibiotik. Ambillah untuk melindungi kuman menjadi semakin ganas.

- Sekiranya telah sampai tempoh kelahiran bayi, sebaiknya pergilah ke hospital dengan segera, supaya pihak hospital dapat memberikan rawatan awal.

Nad selalu berdoa, semoga Allah permudahkan urusan bersalin nad nanti dan baby dalam keadaan baik. Dapat temankan kakak Fariza. Dan aku menjadi supermomma yang hebat. Doa dari korang semua juga.


hai assalammualaikum

CHECK UP 35 MINGGU : KEPUTUSAN GBS DAN AIR GULA
Pregnant Jurney 35 weeks

Check Up Pregnant 35 Minggu 

Keputusan GBS Dan Diabetes - Dari malam semalam tak dapat tidur sebab duk fikir pasal keputusan masalah keputihan (GBS) dan minum air gula haritu, nak tau nad ada diabetes ke tidak. Adakah positif atau negatif..ermmm. Risau dalam hati ni. Dan pukul 6.30 pagi bangun solat, serta siapkan diri. Dalam pukul 8 pagi kejutkan mr mafia untuk bersiap hantar nad ke klinik. Harini check up nad pregnant untuk 35 minggu. 35 minggu sama dengan 8 bulan terakhir sebelum masuk ke 9 bulan. Waktu ni, janin sama seperti saiz buah kelapa..ye ke idok..hehehe.

Sampai klinik, macm biasa ambil nombor giliran, ambil test urine siap-siap dan berat. Urine positif, berat pun naik 1 kg je. Tadi tengok berat 46.60kg. Ok la kan. Masa menunggu giliran dekat klinik, memang berdebar la jantung ni. Harini lambat pulak tunggu giliran, mungkin ramai orang. Yela, baru lepas bercuti. Dah masuk 35 minggu, memang, tengok perut ni berombak-ombak. Aktif menendang, kadang terpegang tulang panjang yang kecil (dalam hati rasanya ni tangan or kaki baby)..hehe..tapi kadang2 tak tahan pon ada, kalau baby tengah mengeras dan push kidney. Tapi enjoy jela moment tu. Nak bagi lega, nad usap perut ni. Kembalilah dia ke asal..hahaha. Sambil tunggu giliran, sambil layan whatsup group blogger dan online media sosial.

Keputusan Positif GBS dan Negatif Diabetes

Dalam pukul 10 lebih baru nombor nad dipanggil. Ok, bangun terus dan masuk bilik. Duduk je terus nurse cakap " kamu positif GBS "..Nurse ni pun tak beragak tau. Baru nak tanya..huhu. Nad dah terkedu dah bila dia cakap nad positif GBS. Ada jangkitan kuman. Yela, nad kan ada cerita, nad mengalami masalah keputihan. Nurse terus cakap, takpe, nanti masa bersalin doktor akan bagi antibiotik. Mungkin baby akan ditahan dekat wad dalam beberapa hari. Huaaa...part tu sedih..sebab masa Fariza pun kena tahan beberapa hari dekat wad, masa tu boleh pulak dia demam masa nak check out hospital, lepas tu, kena kuning. Bila dengar adiknya pun bakal kena tahan dekat wad, nad pun rasa sedih. Mesti kena ambil darah banyak kali.

Bukan suka sangat tinggal hospital lama-lama. Nurse cakap untuk pemantauan, sebab baby keluar ikut bawah, takut terkena jangkitan kuman tu. Takpela, demi keselamatan baby, kalau kena tahan, tahan jela. Nak rawat baby sampai baik kan. Tapi nad harap baby sihat dan baik-baik je. Harap baby kuat nanti, sama macam kakak Fariza.

Lepas tu nad nak tau pulak keputusan minum air gula haritu. Boleh pulak nurse lupa, nasib nad ingatkan. Alhamdulillah, nurse cakap normal takde diabetes. Ok lega..huhu. Dapat keputusan satu positif untuk GBS dan negatif untuk diabetes.

Ubat tambah Hb

Lepas tu ambil hb pulak. Pertama kali hb rendah. Entah kenapa pulak..haishh..padahal dah makan makanan untuk naikkan hb..macam-macam pulak. Jadi, nurse bagi pil iron untuk tambahkan hb. Tadi cek jantung semua ok dekat baby. Semua settle, buat appoinment jumpa doktor pulak.

Tunggu la lagi. Sampai giliran, doktor cakap benda yang sama macam nurse cakap berkenaan keputusan GBS. Nad cuma harap satu je, GBS ni bukan satu benda serius. Nampaknya nak kena google baca. Sebab haritu ada terbaca kawan pregnant, anaknya kena tahan sebab dia pun ada GBS positif. Alhamdulillah, anak dia baik dan sihat je.

Tadi cakap dengan mr mafia, terus dia cakap." Aduh, GBS tu ape?? ".. " Baby macam mana??..Kesihatan dia terancam ke??..gitu mr mafia punya risau. Nad pun tak tau nak cakap macam mana. Nad cuba cakap " nanti abang google dan baca..huhu "..kalau dia risau, nad lagila risau.

Nanti nad google dulu, nad pahamkan ape tu GBS, nad kongsi dekat blog ye..huhu..Doakan baby baik dan sihat je ye. Balik rumah terus makan..hahaa..lapar sangat.

hai assalammualaikum


Selamat Datang Tahun 2018 - Sebelum memulakan cerita, nad nak ucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua. Semoga tahun baru ni memberi sinar dan harapan yang menggembirakan kepada korang semua. Jangan kenang yangvpahit, ambil yang manis je. Supaya tahun baru ni memberi kebahagiaan kepada diri dan orang lain.

Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia sehingga kini. Kalau ikut tahun baru ni, umir dah masuk ke 3 series weii..nasib muka masih nampak muda..hehehe. Jadi kena kekalkan kemudaan ni walaupun umur meningkat dan anak nak masuk dua ni. Belum masuk anak dua lagi tapi bakal melahirkan anak kedua untuk tahun 2018 nanti. Lagi beberapa minggu je lagi..tengah menunggu hari..tu la debaran 2018..

Walaupun dah pernah merasai pengalaman bersalin, tapi takut dan debar tu tetap ada. Harap dipermudahkan masa bersalin nanti, sama seperti pengalaman melahirkan Fariza. Setiap hari mengira hari, waktu. Rasa pergerakan anak, semua la. Mana tau kali ni terawal bersalin ke..air ketumban keluar ke..tak tau kan..hehe..penting semua kene siap sedia. Memang berdebar habis ni. Lagipun due date awal bulan 2. Harap bulan 2 la dia nak keluar..hehee..

Debaran 2018, insyallah keluar si kecil ni, nad mommy kepada anak dua orang. Macam mana la agaknya. Kelam kabut ke atau boleh control. Yang sorang ni pun jaga dah huru hara rumah..hahaha. Harap nnati dah ada geng, bolehla bermain bersama, dan tak kacau mommynya sangat..hahhaa. Kena buat jadual nanti ni. Biar teratur je keje. Jangan nanti dua-dua mintak teman sudah..satu kerja kang tak jalan..haha. Kalau sorang menangis, sorang lagi ikut menangis..hahhaa..lagi haru..

Tak dapat bayangkan oii. Tengok jela macam mana nanti ye. Mestila kena yakin untuk uruskan anak dua ni. Yeszaa..yakin boleh..hehehe..

Lagi mencabar, mampu ke update blog sehari satu entry. Memang target setiap hari ada entry. Harap dapat buat..cayok nad..hahaha. Kalau terlepas tarikh, harap dapat kejar la..hehhe. Ni pun untuk entry 1.1.2018..kihkih..Yang penting percaya pada diri mampu buat. Mampu jadi mommy dua anak, mampu jadi mommy blogger..kann..orang lain boleh, takkan kita tak boleh..

Tapi fikir juga, boleh ke pergi event..huhu..mungkin permulaan tak pergi, bila dah besar sikit baru boleh. Bertabahlah..Insyallah rezeki berbloglain sentiasa datang. Doakan yang terbaik ye,.
hai assalammualaikum

Akhirnya Dapat Makan Durian - Selama ni asyik tengok je orang post dekat media sosial, tengok orang makan je, akhirnya nad dapat merasa juga makan buah durian ni. Semalam update status dekat facebook, update juga dekat blog yang nad teringin nak makan durian..heheh..tak sangka, semalam juga mr mafia belikan durian.

Mungkin dia baca apa nad post kot..hahaha. Sebelum ni mintak memang tak dapat sebab takut ibu hamil boleh ke makan durian. Tapi, kita mintak tak banyak pun..huhu..dapat seulas dua pun jadila...kihkih.

Semalam mr mafia keluar pergi rumah kawan dia. Bila dia balik, nad terbau durian. Tapi tak nampak pun durian. Oh mungkin orang sebelah beli, tak pun sebab dah ngidam sangat sampai terbau-bau..huhu..dasyat kan penangan ibu mengandung ni..hahaha. Bila dah baucuba mestilah, sedapnya..tapi takde..sedih sangat.

Durian yang diidamkan

Sekali mr mafia panggil duduk dekat meja makan. Sekali nad ternampak..arrgghh duriannnnn...Wah, nak nangis rasanya. Mr mafia belikan juga..Terharu rasanya, nak nangis pun ada sebab dia belikan..sobsob. Tak kisahla bukan beli buah, tapi beli dalam bekas, asalkan dapat makan durian.

Nampak orang happy dapat durian

Nampak je macam dua ulas, tapi rupanya empat ulas..Allahuakbar rezeki mak buyung. Dapat makan empat ulas pun dah sedap. Nasib baik durian ni pun sedap. Rasa manis, masam memang yang diinginkan. Yela selalu kalau dah beli bungkus tak sedap. Ni memang rezeki sangat, durian ni sedap sangat. Sampai taknak kongsi dengan sesiapa. Mr mafiamafia beli dua bungkus. Jadi takdela berebut..hahaha. Tapi dia punya dua ulas je..hahaha.

Dibagi dekat anak, anak makan sikit je, lepas tu buat muka..hahaha..pelik sangat kot rasanya. Nad cakap " jangan jadi mat saleh sangat ye Fariza"..hahaha. Tapi ok juga, takdela kongsi durian tu dengan anak..hahaha..

Ok dah tak mengidam dah, sebab dah dapat rasa..terima kasih mr mafia. Suka beli senyap-senyap. Thank you sangat-sangat.
hai assalammualaikum


Makan Durian Ketika Hamil

Teirngin Makan Durian - Masa mengandungkan Fariza, dapatla makan durian, sebab waktu tu balik kampung. Paham-paham jela, dekat sana, ramai hantu durian, lagi-lagi abang kita dan anak-anaknya. Bila dah musimnya, dia mesti beli. Kau paham-paham jela, bila ibu hamil, ibu mengandung nampak buah durian yang selalu dipost kawan-kawan dekat media sosial, lepas tu teringinnya lain macam. Bila dapat, Allahuakbar, sukanya lain macam. Sekurang-kurangnya, terasa la sikit dalam tekak ni. Ambil pun tak banyak. Dalam dua, tiga ulas macam tu. Mengandung kali kedua ni, belum dapat lagi merasa durian. Tengok jela orang post dekat media sosial tu ha.

Kau tengok gambar ni pun dah terliur. Orang tak mengandung pun boleh teringin bila tengok, apatah lagi orang yang mengandung, hamil ni. Ramai orang cakap, nad mengandung, boleh ke makan durian??, yang cakap pun suami kita juga macam tu..haahha. " Ada tu cakap, boleh je makan durian, nak lepas ngidam tu, cuma dalam kuantiti sedikit sahaja la". Janganla masa hamil, kau balun sampai dua, 3 biji. Masa mengandung, nad memang baca apa-apa info, makanan apa yang boleh dan tak boleh. Macam durian, ada baik dan buruknya.

Apa yang nad baca, kandungan gula dan karbohidrat adalah tinggi dalam buah durian.. Jadi, kepada sesiapa yang mempunyai diabetis atau darah tinggi semasa hamil, perlu mengelak daripada memakan durian kerana kandungan gulanya yang tinggi.Sebab tu disaranlan untuk ambil dalam dua atau tiga ulas je durian bagi hilangkan ngidam tu.Ada juga kebaikan durian ni untuk ibu hamil yang nad baca. Ni pun tau daripada sepupu nad tag nad dekat facebook.

Faedah durian untuk Ibu Hamil

Sumber folat yang baik
- Durian kaya dengan asid folik, yang dikenali sebagai folat. 100g durian boleh membekalkan 9% daripada keperluan harian asid folik. Asid folik boleh membantu mencegah kecacatan pada bayi baru lahir.

Kaya dengan serat makanan
- Durian adalah sumber serat makanan yang baik. Ia boleh bertindak sebagai julap semula jadi dan mengelakkan sembelit semasa mengandung. Semasa mengandung, sembelit boleh berlaku dengan kerap disebabkan perubahan hormon dalam tubuh ibu yang mengharapkan.

Kandungan serat yang terdapat di durian akan membantu melindungi membran mukus kerana ia mengurangkan masa pendedahan kepada toksin. Ia juga akan membantu untuk membuang bahan kimia berbahaya dari usus dan oleh itu meningkatkan kesihatan umum wanita hamil.

Vitamin B
- Durian dimuatkan dengan vitamin B kompleks vitamin yang sihat seperti niacin, thiamin, dan riboflavin. Semua ini membantu kesihatan anda secara keseluruhan dan sangat penting untuk berfungsi dengan baik badan anda.

Antioksidan
- Beberapa kajian mendapati bahawa durian mengandungi antioksidan seperti zink, organo-sulfur dan tryptophan. Antioksidan ini membantu melindungi janin dan ibu yang mengharapkan serangan dari radikal bebas dan bahan pencemar.

Vitamin C
- Vitamin C yang terdapat di durian adalah satu lagi antioksidan yang kuat yang membantu memperbaiki sistem imun wanita hamil. Vitamin C juga membantu dalam penyerapan kalsium dan besi yang baik untuk ibu yang mengharapkan dan janin yang semakin meningkat.

Kaya dengan mineral
- Durian juga kaya dengan mineral seperti tembaga, mangan, besi dan magnesium. Tembaga dan besi membantu untuk membuat sel darah merah. Ini bermanfaat bagi wanita hamil yang memerlukan bekalan darah yang lebih besar untuk menyokong janin yang semakin meningkat.

Nak ambil boleh. Sebelum makan, bacalah bismillah, cakap dengan anak dalam perut, " bagi ibu rasa ye nak, sikit je. Harap anak baik-baik je. Anak pun dapat rasa. Sedap tau durian ni"..hhehee..Lagi satu mindset tu jangan fikir yang bukan-bukan. Just enjoy makan..gitu. Yang penting jangan makan dua tiga biji, tapi du , tiga ulas ye..

hai assalammualaikum


Kuatnya Ibu Mengandung

9 bulan Takkan Semua Orang Paham - Ya, sebelum nad rasa apa itu mengandung, tak tau pun macam rasanya bila mengandung. Tak tau apa sakitnya, alahan dan sebagainya. Lepas dah rasa tu, baru nad paham, macam ni bawak zuriat dalam perut selama 9 bulan. Zuriat yang diberikan Allah, yang perlu kita jaga. Orang nampak ibu mengandung ni kiut, comel, cakap itu ini, tapi diaorang tak paham rutin sebenar ibu mengandung ni melainkan dah melaluinya. Tak semua orang faham betapa kuatnya ibu hamil, yang cuba kuat walaupun sebenarnya dia tak kuat.

Kuat melalui liku-liku kehidupan dengan adanya manusia dalam perutnya. Nampak macam senang, tapi sebenarnya susah.  Tak semua orang paham, perasaan ibu mengandung yang kadang merajuk,menangis, menginginkan sesuatu dan memerlukan perhatian. Orang cuma tau, diaorang ni mengada-ngada la, banyak songeh la dan merimaskan.

Diaorang tak pernah rasa sakit pinggang yang terlalu sakit, ditekan-tekan, ditendang-tendang disebabkan bayi yang semakin membesar dalam perut. Orang lain tidur lena, tapi ibu mengandung mampu tidur berapa jam je. Mereka takkan paham macam mana sakitnya bila baby merengkot-rengkot, bergerak ke kiri kanan dalam perut..fuh..

Esok pagi bangun perlu buat kerja juga. Tak buat, nanti dikata malas. Disuruh kita lawan perasaan sakit tu. Dikata jangan terlalu manjakan diri, kena bergerak..hurmm..Bergerak memang perlu, tapi kalau dah sampai tahap penat sangat, berehat pun perlu. Lainla ada orang gaji dalam rumah. Respek dengan ibu mengandung yang bekerja, yang tak bekerja pun kena buat kerja 24 jam juga. Lagi bila ada anak dan mengandung.

Masa mengandung, macam-macam hormon berubah. Kerap kencing, sesak nafas, lenguh sana sini. Kuatkan ibu mengandung ni, mampu tahan semua ni selama 9 bulan. Belum lagi ada sakit lain, macam diabetes ke, keputihan ke, tak selesa sana sini. Kena rasa sorang-sorang. Lagi kalau sakit pinggang,boleh dikatakan hari-hari sakit pinggang. Sedih bila tiada siapa yang tau kesakitan kita dan tiada yang mengurut, lagi seksa. Kita kalau boleh nak diurut, baru sedap sikit badan ni. Diurut hari-hari satu nikmat. Kadang ibu mengandung malas nak cakap suruh diurut sebab taknak susahkan sesiapa.

Paling sedih bila mengidam sesuatu makanan tapi tak dapat. Mintak pelik-pelik memang takkan dapatla macam, rumah ke, kereta ke,..hahaha..kalau mintak makanan yang mudah dicari tapi tak dapat juga memang sedih sangat. Mana semua orang faham kenapa ibu mengandung tu nak makan tu. Dapat rasa sekali pun dh happy. Lepas tu takde mintak dah. Tak dapat, tahan air liur jela..hahaha..tengok gambar orang tu makan..huhu..Pendam jela bila tak dapat..kuat betul ibu mengandung nelawan nafsu, sedangkan teringin sangat-sangat.

Lagi sakit bila sampai masa nak bersalin. Sakit kontraksi, sakit nak mengeluarkan baby dari dalam perut. Ada yang kena tahan berjam, ada yang susah bersalin. Ada yang mudah bersalin, ada yang komplikasi. Macam-macam dugaan ibu mengandung ni nak bersalin.

Banyak lagi yang dilalui ibu hamil demi mempertahankan anugerah allah iaitu anak. Emosi dan perasaan mereka lain dari kita. Selalulah mencintai, menyanyi dan menghormati perasaan wanita hamil. Bukan mudah membawa anak ke sana sini selama 9 bulan.
hai assalammualaikum

Air gula Ibu Mengandung

Minum Air Gula Untuk Ibu Mengandung

Pengalaman Minum Air Gula - Masa mengandungkan Fariza, tak kena pun minum air gula. Jadi rasa selamatla kan sebab ramai kata air gula tak sedap, muntahla. Tapi mengandung anak kedua ni, memang tak boleh lari, kena juga minum air gula. Itu pun disebabkan berat naik 2kg setiap bulan..kahkah..2kg je pun..haishh..berat gak tu. Nak taknak kena la minum air gula ni. Nak rasa sangat kan...!! Rasakan!!..hahaa.

Dekat Klinik checkup harian nad, minum air gula setiap Hari Selasa. Memang dah ditetapkan untuk memudahkan kerja para nurse ye. Jangan melawan. Datang pukul 7.30 pagi sebab pukul 8 pagi mula daftarnya. Sebab waktu pagi waktu tu sesuai la nak ambil darah. Macam tu la. Pagi tu memang dah ramai dah beratur dekat kaunter sampai keluar pintu, dan kebanyakannya yang datang kena minum air gula..heehe.

Air warna jernih, tapi manis..

Macam biasalah, kena tunggu giliran. Tapi sudahnya dia tak guna pun nombor giliran, dia panggil nama. Kena alert ye. Memang lama juga. Sebab ada bilik dia sendiri, tak campur dengan bilik check up ibu mengandung dengan baby. Jadi teratur la sikit. Bila dah dipanggil nama, akan diambil darah untuk pertama kali. Lepas tu ambil la air gula yang disediakan dekat meja tu. Cawan jenis yang besar, warna pink, airnya nampak jernih macam air kosong. Hah!!, tak rasa lagi..hahahhaa. Sebelum kena minum air gula, mestilah kena berpuasa dari pukul 10 malam dari semalam sampai ke pagi ni. Tapi, nad dengar-dengar ibu mengandung berbual, ada je yang tak berpuasa mengikut syarat..huhu. Nad ni ikut jugala, yela pertama kali..huhu..

Syarat Minum Air Gula

Mula-mula tengokla ibu mengandung lain minum. Ada yang buat muka, ada yang jelir lidah, ada yang nak muntah. Ada lagi keji, dia pergi buang air tu, dia minum separuh je..huhu. Nurse cakap lepas minum, kena puasa lagi dua jam, jangan makan dan minum. Lepas tu nurse cakap kalau muntah bagitau nurse, mungkin kena minum lagi. Yela, macam mana nak tau keputusan nanti kan. Ada juga nad tengok yang minum air kosong lepas minum air gula ni..ish, ish..Takpela, itu mereka, dah selalu kot kena minum..hoho. Nad yang pertama kali, kenala cuba, dan ikut jela cakap nurse.

Lepas tu, baca bismillah..hahaha. Gerun dah macam mana rasa dia agaknya. Bau dulu, macam sedap..hahaa. Ok terus minum, perghh!!!, manis kau. Manis sangat!!. Macam air manis atau orang panggil air kordial, dituang dalam cawan separuh tanpa letak air kosong. Sedap memang sedap, sebab manis kan, tapi korang yang biasa minum mesti paham, lepas minum ada rasa pening dan muntah. Yang nad, sebab perut kosong, lepas tu kena minum air gula yang manis sangat ni, terus rasa pening jap. Lepas tu nak sendawa macam nak muntah juga, tapi tahan..hahaa. Pening memangla, sebab nad ni jenis, kalau perut kosong, tak boleh minum air terus, kena makan, baru minum, ok la. Tapi ni kena minum air terus denagn perut kosong, memang akan pening.

Muka tenang masa nak minum..hahaa..sedap la air gula ni

Habis dah minum..yeahh

Lepas nad minum, nad tenang jap. tak toleh kiri kanan, fokus satu tempat je. Tak pandang phone pun. Tenangkan diri kejap. Dah siap bawak sapu tangan besar, sebab takut muntah kan..hahaa..Lepas tu nad duduk dekat dengan meja. Ada sebuah mejabesar dekat klinik tu untuk mak-mak menulis atau isi borang. Nad sandarkan kepala dekat situ, sambil pejam mata. Kalau nak lago best, boleh je masuk bilik menyusu..hahahaa. Rehat kejap, bagi tenang. Lepas tu sendawa pelan-pelan. Alhamdulillah, lama-lama ok. selagi tak sendawa, rasa pening..hahaaa. Dahla lapar..adoiii..Kena tunggu dua jam lagi puasa untuk ambil darah kali kedua. Ye!!, kali kedua ok..fuh..

Dah dekat 2 jam tu, nurse panggil nama semula. Ambil darah lagi. Dah siap semua, dah boleh balik. Proses nampak kejap, tapi sebab kena tunggu, jadinya dari 7.30 pagi sampaila 11 pagi juga dekat klinik tu..kemutu punggung, sebab duduk je..haahaa. Macam ni rupanya rasa air gula. Balik tu terus minum air kosong..Okla dah ada pengalaman minum air gula..hahaha..Dah tau dah. Kalau tak tertanya-tanya gak..cewahh..kihkih..


hai assalammualaikum


Temujanji Minum Air Gula Ditunda

Tunda Minum Air - Hah!! haritu check up, doktor suruh minum air gula sebab tengok berat badan naik banyak. Jumpa nurse tunjukkan buku pink, dia nampak doktor tulis MGTT, pastu ape ntah lagi. Hanya nurse je paham tulisan doktor. Nurse cakap minum air gula minggu depan ye, 5hb. Dan harini 5hb, nad pun pergi klinik. Excited, teruja nak tau rasanya macam mana air gula tu. Selalu dengar orang cakaplain tak sedap, nak muntah, ada yang kata sedap. Klinik lain-lain kan. Dan malam semalam, excited puasa pukul 10 malam. Tapi pagi, ni datang klinik, terpaksa kena tunda minum air gula..hurmm..

Sebab apa tunda???..salah sendiri. Datang klinik, cakap nurse minum air gula. Nurse cakap, registration untuk minum air gula pukul 7.30 pagi..Nad pun " la yeke...tak ingat nurse cakap pukul berapa haritu" sebab nad datang pukul 9.30 pagi..hahah..Nurse cakap minum air gula dekat klinik tu hari Selasa je, jam 7.30 pagi., jadi kenala datang minggu depan 12hb..Terpaksa la balik. Dahla 13hb, check up harian. Penat oo ulang alik klinik. Tapi nak buat macam mana, salah sendiri. Tak ingat nurse cakap kena datang pukul berapa. Beria dah puasa malam tu..hahahahahaha..

Kenapa Perlu Minum Air Gula???

Apakah rasionalnya setiap ibu yang mengandung disuruh minum air gula? Kenapa mesti minum & apakah kesan jikalau tidak minum air gula tersebut?"

Ujian minum air gula (Oral Glucose Tolerance Test) Rationalnya adalah mengesan kencing manis samada semasa mengandung atau tidak.

Ibu yang mengandung diminta berpuasa sedari jam 10 malam. Dengan ini paras gula dalam darah di pagi hari (jam 8 pagi) adalah paling minima. Jika melebihi hadnya maka dikira diabetes. Kemudian ujian minum air gula dilakukan bagi challenge tindakan insulin dalam badan. Bagi ibu yang berisiko, insulin badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Justeru bacaan nya akan melebihi paras. Ia akan di kira sebagai kencing manis semasa mengandung.

Faktor risiko yang mewajibkan seseorang itu menjalani ujian MOGTT:*

1. Hamil itu sendiri adalah risiko kerana komposisi badan sudah berubah. Dan berat badan bertambah.
2. Umur melebihi 25 tahun.
3. Sejarah keluarga kencing manis
4. Mempunyai sejarah berat bayi sebelum ini lebih 4 kg
5. Berat badan melebihi 80 kg
6. Pernah mengalami keguguran berturut-turut.

Kesan Kencing Manis Pada Ibu dan Anak

*Kepada ibu*:
Akan selalu pengsan dan boleh bawa maut

*Kesan pada janin:*
Tumbesaran terbantut, air ketuban banyak, kerosakan tulang belakang janin, kelahiran pra matang, dan boleh membawa kematian bayi dalam kandungan.
hai assalammualaikum

Check Up Ibu Mengandung 29 Minggu - Hari Isnin haritu nad pergi check up harian ibu mnegandung. Ingat cepat macam biasa, tapi haritu kene jumpa doktor sebab scan dan nad bagitau masalah nad. Jadi lambat la sikit. Kalau macam biasa, cek ibu mnegandung, ambil nombor, tunggu , lepas tu cek kencing,ambil tekanan darah, berat dan cek jantung baby je.

Carta Pergerakan Janin atau Baby

Tanda Pergerakan Baby Dan Ambil darah

Check up haritu, nurse dah suruh kira gerakan baby dalan buku pink. Dah pernah buat untuk Fariza sebelum ni, throwback tanda pergerakan baby Fariza. Selalu sebelum pukul 12 dah habis check up, tapi haritu check up, tiba-tiba nurse suruh ambil darah lagi, untuk apa lagi tak tau, padahal haritu dah ambil darah dah. Takpela, ikut jela cakap nurse, nurse lebih tau kan. Kot-kot ada sakit lain yang kita tak tau. Bagusla macm ni. Kesihatan ibu dan anak terjaga.

Scan Baby

Dah amik darah, jumpa doktor pulak untuk scan baby. Hah!!, masa ni la boleh cakap dengan doktor kalau nak tau jantina baby...hehehe. Waktu scan, doktor cakap alhamdulillah, semua ok. Doktor tunjuk kepala, kaki, jantung dan uri, alhamdulillah semua ok. Lepas tu, nad tanya " doktor boleh tau jantina tak, tak pernah scan lagi, tak tau jantina lagi"..doktor kata " boleh "..mulalah doktor mencari, lama jugakla, lepas tu dia cakap " macam ......."...hehehhe..ok..tak kisahla jantina apa, asalkan anak sihat.

Masa scan baby,nad bawak Fariza sekali, dia tengok, dia tergamam kejap..hehee..lepas tu senyum..tak paham ape doktor tu buat..hehehe. Adik Fariza bakal keluar beberapa bulan lagi.

Lepas selesai scan, doktor cakap berat nad naik mendadak. Pregnant kali ni naik 2 kg setiap bulan..hahaha. Makan sama je, tapi ntahla. Doktor cakap, " kamu belum minum air gula ye"..nad cakapla " tak"..dia suruh minum air gula minggu depan. Gulp..macam mana rasa air gula ye. Ramai kata tak sedap sampai nak muntah. Ni pertama kali nad kena minum air gula.

Masalah Keputihan

Lepas tu nad cakap masalah keputihan nad masa mengandung ni teruk. Gatal dan tak tahan, tak selesa pun ye. Pernah nad cerita masalah keputihan nad ni sebelum ni, ada la ambil ubat dan sapu tapi tak jalan, tu yang bagitau doktor, dah alang-alang jumpa doktor. Doktor suruh nurse siap sediakan perkakas nak cek bawah..Nad dah telan air liur, malu bila cek bawah, tapi terpaksa sebab taknak ada masalah. Nurse marah, tapi takdela marah sangat sebab tak bagitau dia pasal masalah keputihan ni. Nad cakap, nad pernah bagitau nurse masa check up sebelum ni, nurse cek nad tu suruh minum air kosong je. Nurse tu cakap lagi " yela, memangla, tapi saya ingat dah baik, lain kali bagitau kalau tak elok, boleh bagitau doktor awal-awal"..nad senyap jela..fuh..manalah kita tau.

Apa nama dia tak tau

Lepas dia uruskan semua barang, nad baringla. Lepas tu tunggu doktor sampai. Doktor tu masukkan satu benda macam dalam gambar tu nak tengok keputihan nad. Fuh, seriau tengok benda tu. Muncun dia..ngeri tengoknya, tapi bila dimasukkan dalam faraj memang tak sakit, tapi paham-paham jela bila ada sesuatu benda masuk dalam kita punya faraj, perempuan je paham rasanya..hahaha.. Masa tu nad tenangkan diri jela. Lepas dia masukkan, pastu keluarkan, dia tunjuk keputihan nad. Memang banyak. Sekejap je proses.

Ubat Basuh Faraj. 

Ubat masukkan dalam faraj

Ada benda yang boleh masukkan ubat tu dalam faraj. Ni cara menggunakan ubat candid-v3

Cream sapu bahagian luar, bahagian yang gatal

Lepas tu, dia bagi ubat  masalah keputuhan ni. Ada tiga jenis.ubat, satu.basuh, satu masukkan dan satu sapu sebab dia cream. Yang masukkan dalam faraj tu la, nad dah kerut-kerut dahi. Macam mana nak buat..haishh..Siapa lagi nad suruh, suami la, mr mafia kena masuk ubat tu dalam faraj nad..hahaha. Memang seriau jugakla..Tapi nak baik, kena buat juga. Ubat yang masukkan dalam faraj tu jenis macam pil. Pakai sebelum nak tidur, 3 hari berturut. Memang dalam tu ada tiga biji.

Alhamdulillah, lepas pakai ubat doktor bagi, masalah keputihan nad dah kurang, gatal takda. Legaa..kalau tak, tak selesa. Korang kalau ada masalah masa pregnant, baik bagitay nurse dan doktor. Jangan biarkan. Takut ada masalah ada bila lahirkan anak. Ok..

Jantina dah tau..tapi nanti cek balikla. Kalau betul apa doktor cakap, kami suami isteri terima..hehehe. Rezeki dari Allah. Yang penting kakak Fariza ada kawan nanti.
hai assalammualaikum

Semua Budak Fariza Nak Tegur - Haritu pergi check up nad dekat Klinik Kerajaan. Terpaksa jaga Fariza sebab daddy dia ada hal. Kalau check up nad, memang nad risaula sebab kadang mood dia tak berapa baik sebab kena paksa bangun awal. Kadang dia suruh jalan-jalan sebab dia bosan bila duduk je. Tapi nasib baik pagi tu dia ok je. Sebab apa?? Sebab ramai kawan haritu dekat Klinik..syukurr..

FARIZA HAPPY IKUT MOMMY PERGI CHECK UP

FARIZA HAPPY IKUT MOMMY PERGI CHECK UP

Fariza ni peramah betul tau. Nampak je budak-budak, dia suka betul. Dia la yang tegur budak tu dulu..hahaha. Mula-mula biasala, tengok dulu budak-budak tu lari, bermain. Lepas tu pandang mommy dia, tersenyum. Nad tau dia nak join, tapi tak tau macam mana. Last-last, dia terus gelak besar, dan ikut budak tu lari..hahaa. Memang nad perasan Fariza suka berkawan. Orang cakap tak tau malu la budak ni..hahaa. Nampak kawan je, dia sebut " hai "..hahaha. Kalau ada budak yang nak berkawan dan bermain dengan dia, seronok la dia. Kadang nad kesian juga dengan dia, kadang dia cakap " hai ", atau dia tegur budak tu, tapi budak tu buat tak tau je, atau dalam hati " kenapa dia ni, nak hai-hai kita "..kesian gak..hahahha. Anak kita punya la nak berkawan..hahaha.

Haritu nad senang sikit la jaga dia, sebab dia bermain. Main sampaila nombor giliran nad dipanggil. Nasib cepat waktu tu, walaupun ramai orang. Sampai masa nombor giliran nad, nad kena la bawak Fariza sekali masuk. Takkan nak biarkan dia dekat luar main dengan budak-budak ni. Kang ke mana perginya. Nasib dia jaga kelakuan masa dekat dalam. Dia tengok apa nursenya buat dekat mommy dia. Sambil tu nad bagi pen dan kertas. Macam biasa dia akan fokus menulis..hahaa.

Lepas tu, nak pergi cek jantung baby pula. Memnag kena letak dia sekali dekat tilam nad baring tu..hahaa. Kang letak dekat meja nurse, dia ganggu barang nurse pulak. Masa nurse cek jantung baby, bunyila "dup,dup,dup "..Sekali dia dengar, terus senyum. Bunyi benda tu kan kuat..hehehe. Dia dengar,mula terkejut, dengan mulut ternganga, lepas tu senyum..hahhaa. Kita cakap " tu adik "..dia pun " dik, dik "..hahhaa..kenangan sangat ni..hehe.

FARIZA HAPPY IKUT MOMMY PERGI CHECK UP

Alhamdulillah semua ok. Entah macam mana kakak Fariza ni bila adik dia dah keluar.
hai assalammualaikum

Bila Suami Dapat Rasa Tendangan Baby - Bagi isteri, ibu yang mengandung ni, pengalaman merasai tendangan anak dalam perut memang sesuatu yang sangat istimewa. Yela, ada yang bernyawa di dalam perut tengah berguling-guling sampai geli dibuatnya. Bagi ibu yang mengandung, mungkin perasaan ni sudah biasa dirasai dan diketahui apabila mengandung. Lagi kalau anak, pertama, teruja habis. Tapi bagi si suami memamg susah nak rasai atau nampak pergerakan baby ni kan??..hehehe..

Ingat lagi masa lahirkan Fariza, memang aktif bergerak, samalah macam adik dia ni, aktif sungguh. Tapi masa Fariza, daddy dia pegang perut, Fariza diam je dalam perut. Taknak tunjukkan apa-apa reaksi. Malu kot dengan daddy..hahaha.. shy, shy gitu. Setiap kali daddy pegang, dia senyap. Eheh, tapi dah keluar dari perut mommy, dah besar, taknak pulak berenggang dengan daddy ye..hehehe.

BILA SUAMI DAPAT RASA TENDANGAN BABY
Lena tidur di pangkuan daddy..daddy pertama kali dapat rasa tendangan anak di perut untuk adik Fariza

Berbeza mengandung kali ni, mr mafia sungguh bertuah semalam. Sebab buat pertama kalinya, dia dapat rasai tendangan baby..hahaha. Biasalah, masa kita rehat, waktu tu la dia nak bergerak sakan. Mr mafia pun duduk sebelah. Mula-mula dia usap perut juga tak da ape. Lepas tu, nad suruh dia pegang lagi perut nad, duduk diam tangannya dekat perut. Lepas tu tiba-tiba, " dukk"..tendangan kuat dia bagi..hahahahahaha..Mr mafia terkejut siap buat reaksi muka, lepas tu cakap " kuatnya dia tendang "..hahaha..sabar jela. Nad dah tergelak.

Mesti perasaan dia macam kita la mula-mula rasa tendangan baby. Tapi tak tunjuk sangat..ceh. Takde la lepas tu dia nak rasa lagi. Dia sambung main game..haishh sabar jela. Ingat nak rasa lagi. Mr mafia kita memang macam tu...hahaha..

Sekurang-kurangnya, tu la pengalaman pertama mr mafia, suami ku dapat rasa tendangan baby. Dia tak nampak lagi baby bergerak..hahaha..
hai assalammualaikum

Penambahan Berat Badan Ketika Hamil - Kalau tak mengandung memang takkannya nak merasa naik berat badan..hahhaa. Masa sebelum lahirkan Fariza, berat nad 38kg. Lepas tu, mengandungkan Fariza, dapatla merasa naik 1 kg setiap bulan, tapi yang pasti bukan berat kita naik, sebab ada baby dalam perutbeg yang membesar juga. Tapi teruja la bila naik..haha. Paling berat 58kg, eh lupa pulak masa usia kandungan 9 bulan.

Berat 34.9kg menyusukan anak

Lepas bersalin turun balik semula, kembali normal bawah 40kg. Dan haritu pertama kalI timbang masa bercuti dekat Perak, hotel tu ada penimbang, apa lagi timbagla. Terkejut berat kita 34kg je weii..hahaha. adoii..Fariza pulak menyusu badan. Habis dia sedutyang lemak kita.

Sekarang mengandung lagi, selalu naik 1kg, tapi haritu cek naik 2 kg. Nafsu makan time mengandung memang tak boleh elak. Sebab tu naik mendadak..hahaha. Takpela, janji mak dengan anak sihat. Haritu kena amik darah sebab berat kurang daripada yang dia nak. Yela berat 34kg. Takut nanti bayi dilahirkan pramatang atau saiz berat bayi yang ringan dan kecil.

Haritu checkup dah naik 40kg. Penambahan berat pasti berlaku. Tipula maintain je berat kan..hahaha. Takyahla nak jaga badan masa mengandung. Lepas bersalin baru boleh jaga. Penambahan berat badan penting bagi membentuk fizikal bayi dalam rahim, penambahan saiz organ-organ ibu untuk menyokong proses kehamilan.

BMI berat badan dan penambahan berat badan yang disyorkan

Setiap perempuan memang berbeza berat bergantung kepada berat badan sebelum hamil dan BMI . Masalah mengandung ni, kalau terkurang pun tak boleh, terlebih pun bermasalah. Yela, takut ada komplikasi kehamilan yang tinggi antaranya kencing manis, dan tekanan darah tinggi. Lagi masalah jika ada diabetes. Takut masa bersalin, kena bersalin secara ceaser dan anak bersaiz besar. Bila jadi macam tu, kene kerap buat pemeriksaan untuk menjaga kesihatan bayi dan ibu mengandung.

Makin membesar perut, makin perlu penambahan berat badan. Paling tak pun naik la 1 kg ke 2 kg..jangan lelebih..hahaha. Yang penting makan makanan yang berkhasiat adalah kunci bagi penambahan berat yang terkawal. Makan untuk dua orang tak bermakna makan boleh makan sesuka hati.okk..

Mana yang terlebih berat sebelum hamil, sila ambil langkah untuk kurangkan berat badan, yang terkurag tu, berusahala naikkan berat badan. Nad ni pun jaga pemakanan juga.