Articles by "Penginapan"
Showing posts with label Penginapan. Show all posts
hai assalammualaikum



Santai Di Hotel CitizenM Kuala Lumpur, Dekorasi Modern Koleksi Seni Kontemporari dan Teknologi Inovatif - Walaupun kau orang KL, tak semestinya kau tak boleh stay hotel dekat KL kan..hahaha..Yela, kadang, jalan-jalan area KL, malas balik ke, atau nak jumpa kawan, lepak dengan kawan tempat yang selesa, apa salahnya stay dekat hotel. Hotel yang nad nak kongsi ni, bukan hotel yang selalu kita nampak tu, tapi hotel ni memang menarik sangat..seriussss!!! dekorasi dia modern dan minimalist, more english macam tu, dan penting tempat untuk mereka yang suka bergambar (instaworthy 100% )..memang nampak santai sangat. Jadi sesiapa yang nak stay hotel dekat Kuala Lumpur ni, bolehla stay di Hotel citizenM Kuala Lumpur. Lokasi pun startegik di Bukit Bintang..


Siapa yang biasa travel, mesti pernah dengar tentang hotel citizenM ni. Mulanya hotel ni ada di Amsterdam. sekarang dah ada di banyak negara. Di Asia, selain Shanghai dan Taipei, Kuala lumpur tempat ketiga di Asia untuk hotel ni..Pergh dengar pun dah hebat kan..Belum tengok dalamnya lagi..hehehee..sebenarnya Hotel citizenM ni baru dibuka sebulan di Kuala Lumpur..

Santai Di Hotel CitizenM Kuala Lumpur, Dekorasi Modern, Koleksi Seni Kontemporari Dan Teknologi Inovatif

Meh nad kasi tunjuk sikit bagaimana rupa dalam dia..huhuhu..

Ruang Lobby Yang Mengagumkan

Masuk je terus cakap " Wahhhhhhh"..Suasana dia sungguh menyenangkan dan relaks sangat.


Selalunya, kita tengok lobby setiap hotel, ada kaunter untuk check in dan check out dan ada seat sahaja. Tapi Hotel citizenM ni, lobby dia penuh dengan ruang tempat duduk, ada canteen untuk minum dan makan. Setiap tempat dekorasi dia lain-lain..Nampak macam colourful giler tempat dia. Perabot yang dia guna pun bukan biasa-biasa. Suasana dia macam dekat dalam rumah kann..Dah macam dekat luar negara pun ada..hehee..









Kalau korang jalan-jalan KL, dah penat nak cari port rehat sambil beronline, citizenM hotel la sesuai. Dahla beraircond, sejuk je, lepak sini. Ya, korang boleh lepak, duduk sahaja pun dekat sini tau..hehee....Free Wifi.. Wifi dia laju, tanpa guna pasword. ada TV lagi untuk menonton dan banyak buku dan koleksi seni kontemporari yang luar biasa untuk memastikan korang rasa terinspirasi. Ada tempat cas telefon atau laptop lagi..

Check In Check Out 1 Minit je!!!




Bukan tu sahaja, yang paling bestnya, korang boleh check in, check out sendiri..Nad memang jakun sikit bab ni..hahaa,..Kalau rasa malas balik, atau korang yang bercuti dekat Kuala Lumpur, nak stay hotel, check in terus dekat citizenM hotel ni. Boleh juga book dekat website dia.


Nak senang check in sendiri je..Semua ada. Bayar guna credit card, paywave dengan satu lagi i tak berapa dengar..huhu..Korang boleh tengok video di atas ye.


Ni dia kunci korang..korang yang sendiri buat tau. Kunci ni boelh bawak balik tau..

Bilik di Hotel citizenM Kuala Lumpur

Jom kita tengok bilik pulakkkk....Dekat sini, ada saiz bilik sederhana dan besar untuk keluarga.



Paham-paham jela, bila nampak katil hotel ni, memang rasa nak terus baring dan tidur je..Katil dia empuk sangat..bukan biasa-biasa punya katil..ehhee..Walaupun hotel ni di tengah bandar yang sibuk, tapi tak dengar langsung..Lena je kalau tidur ni.





Setiap bilik dilengkapi dengan katil saiz besar king XL yang mewah, selimut dan bantal, serta pancuran mandian dan tuala yang tebal. Selain itu, terdapat juga keperluan penting seperti TV pintar, tirai gelap,  dan perabot Vitra. Hah, ok takk..Tempat simpan barang pun elok je bawah katil..


Setiap bilik, menggunakan monopad ( berbentuk seperti ipad )  yang mengawal seluruh bilik untuk menetapkan sebarang suasana di dalam bilik, termasuk pencahayaan berwarna, suhu bilik ( aircond) dan televisyen.

Nampak tak tingkap boleh buka, dengan hanya menggunakan monopod tu. Bolehla tengok pemandangan Kuala Lumpur. Tapi jangan buka sembarangan..hahaah..Ada setengah bilik, mengadap pemandangan Kl, ada setengah bilik hadap koridor..hahaa..so pandai-pandaila..

Ada sesetengah bilik yang lampunya boleh bertukar-tukar ikut mood korang..ehhee..



Yang ni bilik besar sikit. Sesuai la untuk yang bawa keluarga, ada anak kecil. Bilik ni, ada bilik mandi tempat untuk orang OKU. Jarang kan kita nampak hotel sediakan untuk orang OKU ni..




Ada juga tempat untuk iron baju. Tapi dekat satu bilik je. Bilik solat pun ada..

3 Meeting Room

Hah!!, dekat sini ada meeting room tau. Bukan satu, tapi tiga bilik meeting room. Tengok bilik meeting room pun dah wow kan..




Ni dua bilik meeting room yang sederhana. Sesuai la untuk meeting kecil macam tu. Meeting room siap dengan papan tulis yang memang woww..dinding warna hitam tu sebenarnya papan tulis ye. Siap dengan pen maker semua, lengkap la..So korang yang nak buat meeting datang bawak kertas kerja korang je..sebab dekat sini dah lengkap semuanya..hehe..


Yang ni pulak, meeting room yang besar. Hah, nak buat bengkel kecantikan ke, atau apa-apa, boleh ke sini..

Meeting room ni sediakan free coffee dan tea ye..Takyah susah-susah kan..Semua ada..



Ni Ruang luar dibahagian meeting room. Banyak kan tempat duduk untuk istirehat..

Canteen Hotel citizenM Kuala Lumpur, buka 24 jam


Dekat sini ada canteen, ala macam cafe, eh entahla nak cakap ape..hahahaha. Kalau korang lapar, haus, boleh order makanan atau minuman dekat sini. CanteenM menyajikan makanan, makanan ringan dan minuman yang lazat, sihat dan tempatan. Semua jenis makanan ada, makanan melayu dan  western.









Ni antara menu yang nad cuba makan dan rasa. Lamb tu yang sedap..hehee..


So korang rasa macam mana. Ok tak. Mana yang ada meeting dekat Kuala Lumpur, bercuti ke Kuala Lumpur, nak stay hotel, boleh masukkan dalam list hotel citizenM ni.




Untuk keterangan lebih lanjut,korang boleh layari
Website: https://www.citizenm.com/destinations/kuala-lumpur/kuala-lumpur-bukit-bintang-hotel
Facebook; https://www.facebook.com/citizenMMY
Instagram: https://www.instagram.com/citizenm/
Youtube: https://www.youtube.com/user/citizenmobile
Twitter: https://twitter.com/citizenM
hai assalammualaikum

Avillion Cameron Highlands

Avillion Cameron di Bahagian luar waktu malam.Mr DIY tu ada..

Avillion Cameron Highlands Tanah Rata Pahang

Selesa Di Avillion Cameron Highlands Tanah Rata Pahang - Baru minggu lepas nad bercuti di Cameron Highlands. Percutian yang masih tak dapat dilupakan. Seingat nad, kali terakhir nad pergi ke Cameron Highlands, waktu tu nad darjah 6. Ada gambarnya lagi, gambar jenis cuci tu..hahaa..Gambar tu nad depan ladang strawberry, dengan baju sejuk ikat dekat taling pinggang, pakai tudung baang style bulat..hahaa. Lupa pulak nak ambil dekat kampung, kalau tak, boleh letak dalam blog, bukti ok..hahaha. Lepas tu dah tak pernah pergi dan tak tau pun rupa Cameron Highlands tu macam mana. Jeles tengok kawan-kawan selalu bercuti dekat Cameron, akhirnya impian nak bercuti ke sana termakbul..Dijemput untuk sama-sama memeriahkan majlis Avillion Grand Launch, hotel kelima mereka. Tahniah Avillion...

Siapa yang taknak pergi Cameron kan, semestinya Cameron Highlands menjadi salah satu tempat destinasi percutian. Walaupun jalanya yang berliku, disebabkan banyak tempat menarik seperti ladang teh, ladang strawberry, sayur-sayuran dan macam-macam lagi. Cameron highlands tempat percutian yang menyenangkan dengan udara yang segar dan sejuk serta dapat melihat bukit-bukit hijau yang subur. Paling penting datang sini jangan waktu hujung minggu, orang cakap jalan akan jem, jadi pergila hari biasa..hehee. Mujur nad pergi bukan waktu orang cuti. Jadi percutian tu jadi lancar je.

Nak pergi melancong, selain nak tengok tempat yang menarik, perkara paling utama ialah penginapan. Tempat penginapan yang selesa,lokasi yang strategik dan berhampiran dengan kemudahan antara perkara utama yang akan dititikberatkan ketika bercuti. Lagi senang, kalau tempat penginapan tu santai "mesra" kanak-kanak. Paham-paham jela budak-budak ni, kalau duduk bilik , takda benda menarik bagi diaorang, memang otak tepu..hahaa.

Kesemua ciri-ciri itu ada di Hotel Avillion Cameron Highlands. Nad pernah menginap di Avillion Port Dickson, memang best giler. Kali ni merasa pulak di Avillion Cameron Highlands, memang seronokla. Sebab tau tempat dia mesti selesa. Hotel Avillion Cameron Highlands terletak di Tanah Rata Pahang dan hotel ini bersambung dengan Cameron Fair.

Avillion Cameron bersambung dengan Cameron Fair

Masa ni nad ikut je maps, dan dia tunjuk bangunan putih ni. Dekat depan tu, ada dia tulis Avillion Cameron Highlands. Tapi masa sampai, waktu tu pelik juga, sebab nama Cameron Fair, betul ke..hehehe.. Jadi tanyala orang..Dia kata betul la, parking pun dekat bangunan tu juga. Lobby Hotel ada dekat tingkat 3. Kalau tak tau, tanya je sesiapa..hehee..Hotel ni bukan sahaja boleh diinap oleh ahli keluarga, tapi untuk backpacker, berkumpulan dan syarikat. Kiranya semua orang boleh stay hotel ni. Kalau boleh kalau nak saty sini, sila book dahulu atau cek di website Avillion, kot ada promosi.

Avillion Cameron Highlands Grand Launch

Hotel yang berkonsepkan moden kontemporari yang diterapkan dalam rekaan dalaman dan dekorasi.
Hotel ini mempunyai 100 studio dan suite yang bergaya dan luas dari studio yang unggul hingga suite premium 2 bilik tidur yang sesuai untuk perniagaan dan percutian. Kemudahan hotel termasuk 4 bilik mesyuarat dan fungsi, taman permainan halaman berkongsi, restoran di rumah dan gimnasium.

Pengarah Avillion Berhad, Puan Yulina Baharuddin

Pengarah Avillion Berhad, Puan Yulina Baharuddin berkata, "Pembukaan hotel ini adalah satu lagi langkah ke hadapan untuk Avillion dalam membuka jalan untuk menjadi syarikat perkhidmatan pengurusan hotel terkemuka di mana standard perkhidmatan dan hospitaliti akan menjadi standard emas industri untuk rakyat Malaysia hotel, dan di rantau ini. Kami percaya kami mempunyai sesuatu yang tulen untuk ditawarkan, dan kami sentiasa mencari peluang untuk menguruskan lebih banyak hotel di negara ini, di rantau ini dan seterusnya.

Avillion Cameron Highlands

Avillion Cameron Highlands Grand Launch

Avillion Cameron Highlands Grand Launch

Avillion Cameron Highlands Grand Launch

Media yang hadir di Avillion Cameron Highlands Grand Launch

Tahniah Avillion untuk pembukaan hotel kelima mereka ni. Avillion Cameron Highlands merupakan 
hotel kelima di bawah Kumpulan Hotel Avillion selepas Avillion Port Dickson, Avillion Admiral Cove, Avillion Legacy Melaka dan Avillion Villa Cinta Bali.

Jom Masuk Bilik

Lobi Hotel

Hotel ni,  paling tinggi bilik dekat tingkat no 7..Hah bilik kita la tu dekat tingkat 7..hahaa. Tapi Hotel Avillion ni sebenarnya hotel 5 tingkat. Sebab dia bersambung dengan Cameron Fair, jadi bahagian bawah tu ialah shopping mall dan restoran.

Access card sebelum masuk ke bilik

Hotel ni selamat, sebab kalau nak ke bilik, kena access dulu kunci bilik kita di lif, kemudian baru tekan tingkat berapa bilik kita tu.

Jom nad tunjukkan bilik nad..hehee..Sila hadam semua gambar ok..memang best..

Ruang yang besar ooo

Landing kejap..Tengok pemandangan

Layan cerita kartun dia

Selamat datang ke bilik 708..heheehe..Masuk je terus Fariza cakap " Wahhhh "..Tengokla, bilik nampak luas giler. Duduk ramai pun boleh ni. Ni anak-anak berlari, melompat boleh saje ni..hehee. Berguling-guling pun boleh. Bilik nad 2 bedroom Premium Suite tak silap. Ada banyak lagi bilik yang ada, korang boleh tengok dekat website Avillion Cameron Highlands. Semua bilik besar dan luas. Cuma berbeza harga.

Meja dan sofa

Bahagian dapur

Masak air. Teh cameron tu sedap

Peti ais pun ada.

Dalam bilik ni ada
- Bilik tidur utama dengan katil bersaiz king
- Bilik kedua dengan 2 Katil Single
- Kawasan tempat duduk sofa
- Meja kerja
- Meja makan
- Dapur kecil
- Sudut tv,
- Balkoni
- Ada Wifi Free

Bilik king Saiz. Katil mommy dan daddy..hahaha

Double bed, untuk anak-anak

Bilik ni ada dua bilik. Nampak tilam terus rasa nak baring. Memang empuk dan bersih je. Bila landing dekat tilam, terus rasa nak lena. Dengan cuaca yang sejuk. Memang mimpi indah.........

Bilik air

Bilik air dalam bilik katil king

Bahagian bilik air, dekat sini takda bathtub, cuma pancuran air je. Tu pun dah best buat Fariza nak amin air..hahaa. Kalau korang menginap dekat sini, tak perlu bawak perlatan mandian, tuala semua bagai, sebab dekat sini semua serba serbi ada..hehe. ada disediakan ubat gigi, berus gigi, sabun mandi, shampoo, tuala,..semua ada.

Lengkap semua, ada iron dan seterika

Bilik ni pun ada tempat iron dan seterika. Senang kan. Paham-paham jela perempuan, tudung berkedut bila masuk dalam beg. Nak pakai mestila kena iron..hahaa.

Plug sana sini

Pasal plug, tak perlu risau, sebab memang banyak plug, tak perlu berebut..hahaa. Dalam bilik kiri kanan, dekat luar lagi..fuh..

arah kiblat

Kalau nak sembahyang takyah risau arah kiblat dekat mana, sebab dah ditunjukkan..

Pemandangan di balkoni..bestnya waktu ni..segar je

Tengokla..hijau je..Gunung tu..lawa

Bahagian balkoni yang mengadap pemandangan yang indah. Hirup udara segar di Cameron Highlands. Bayangkan tingkat 7, lagi la best. Memang otak rehat habis. Cuaca sejuk memang menyusuk ke dalam badan. Bangun pagi, tengok keindahan macam ni, hilang stress.

Pagi2 dah ceria..hehee..

Khemah untuk disewa

Tengok berkejaran, main dekat ruang tamu..hahaa

Ala happynya dapat tidur dalam bilik besar ye..dahla malam sejuk..hujan pulak..

Disebabkan ruang tamu yang besar, jadi mr mafia mintak sewa khemah untuk budak-budak ni. Biar diaorang rasa seronok bila ada dalam bilik. Sewa khemah hanya RM10..kitaorang duduk 3 hari 2 malam, jadi dua malam la sewa khemah ni, jadinya RM20. Takpe, untuk anak-anak. Fariza suka giler bila ada khemah ni. Paham-paham jela budak-budak punya imaginasi..hahaa.

Kemudahan Lain Di Avillion Cameron Highlands.

Bilik meeting

Cafe

Cafe pun besar

Banyak lagi kemudahan yang ada dekat Avillion Cameron Highlands ni, macam bilik meeting, Taman permainan, cafe dan gym.

Pemandangan dari atas..

Taman permainan..

Mak tengah membawang jap..tengok anak main ..hahaa

Bagus kan bila ada taman permainan ni. Anak-anak seronok main bila balik bilik. Mak pergi membawang, bergosip, ayah pergi gym, anak-anak main dekat taman permainan ni..hahaa. Fariza main puas dekat sini.

Bangun pagi esoknya, pergi gym. Senaman sikit bagi segar otak dan badan sebelum bergerak ke tempat menarik di Cameron Highlands.

Persekitaran di Luar Avillion Cameron Highlands

Shopping mall

Macam-macam ada

Kedai runcit

Kedai makan

Lepak jap, minum bergosip para mak-mak ni

Hotel Avillion Cameron Highlands bersambung dengan Cameron Fair. Jadi, yang bawah tu bangunan kedai-kedai, macam kedai shopping mall dan banyak kedai makanan dekat situ. Jadi kalau rasa taknak makan dekat cafe Avillion, boleh je cari makanan dekat luar. Memang banyak kemudahan yang ada di sekitar Avillion ni yang memudahkan pelancong. Siap ada pasar lagi.

Happy sanagt dapat bercuti dan menginap di Avillion Cameron Highlands

Hotel paling best di Cameron Highlands

Hah macam mana, strategik kan tempat dia. Bagi nad, lokasi dia macam di tengah-tengah..Nak pergi ke bawah senang, nak pergi ke Brinchang pun ok. Duduk sini memang aman je, memang rasa percutian yang sempurna untuk melarikan diri dari kesibukan kehidupan bandar..hahaha..

Bilik yang ada laman rumput tu nampak best..ada rezeki nak stay bilik tu pulak la..hehee.

Kalau rasa nak menginap di Avillion Cameron Highlands,
Avillion Cameron Highlands terletak di Jalan Camelia, Tanah Rata Cameron Highland, Pahang, 39000, Malaysia. Sila hubungi hotel +605 5000 333 atau lawati
Instagram : https://www.instagram.com/avillioncameron/