2019
hai assalammualaikum

Makan Malam Murah, Hanya RM 35 Di Lee Corner Pandan Jaya - Hari Ahad, hari malas memasak..kalau datang malasnya..hahaa. Bila dah malas, mula duk fikir nak amkan dekat mana. Lepas tu baru teringat kedai makan berdekatan dengan rumah,a da set menu makan yang sangat murah. Apa lagi, ajak la suami makan dekat situ. Memang banyak kedai makan area depan Maybank Pandan Jaya ni. Selalu makan dekat kedai Thailand, tapi macam makin kurang makanan dia. Kitaorang pergi la satu kedai ni yang kitaornag baru nak cuba. Kedai Lee Corner Pandan Jaya.

Kedai ni dah lama beroperasi. Memang selalu ramai orang datang sini sebab menu set dekat sini murah gila. Sebab tu ajak suami datang awal. Mujur masa kitaorang datang, takda orang sangat. Dapatla tempat duduk.


Makan Malam Murah, Hanya RM 35 Di Lee Corner Pandan Jaya 

Korang tak caya, menu dia murah. Nah, nad kasi tunjuk..Gila murah ok..Nama dia pun unik..hahaa..Ada Set Bujang, Set Bujang Keli, Set Bujang Siakap, Set Pakwe Makwe 1, 2 dan 3, Set Madu 3 dan Set family..hahaha..Nampak tak..


Paling murah semestinya Set Bujang, RM5 je. Yang ada ikan keli pun RM5 je, termasuk air dan nasi tu..aumm

Yang Set Pakwe Makwe , Madu 3 dan set Family tu ikan siakap..

Dalam banyak-banyak menu set, nad pilih Set Madu 3..hahaa..Jangan fikir bukan-bukan ye..Nad tengok makanan dia, bukan tengok madu tu ye..hahaha..Jangan duk fikir, makan set madu, bermadu kang..kah!!..




Ok dalam Set Madu 3 ada Nasi putih 3 pinggan, ayam goreng kunyit 1, telur dadar 1,tomyam campur 1, air tembikai 3 gelas. Dan tak lupa seekor ikan siakap besar..Nad pun terkejut, ingat saiz kecik, sekali besar ooo..Lauk macam ni memang sesuai denagn kami sekeluarga. Ala cuma nad , suami dan dua ornag anak. Anak-anak pun bukan makan banyak mana.

Semua sedap, takdela rasa pelik..Memang sedap..Licin kami makan..hehee..Lagi Ikan siakap ranguip, kuahnya pun cukup rasa dan cukup pedas. Nad bagi 5 bintang..heheee..

Kenyang perut malam tu. Makan murah, senang hati..hehe..Lepas ni boleh cuba lagi..

Korang kalau nak cuba, boleh waze Maybank Pandan Jaya. Lepas tu tengokla signboard warna warni tunjuk menu set ni. Kedai dia tepi jalan je. Na dpun lupa ambil gambar kedai..Tapi kalau korang perasa, nad duduk tu, hah situ jalan masuk simpang ke sini. Memang kedai dia depan simpang masuk ni.

Oh,kedai ni pun ada ambil tempahan. Bolehla tengok dekat banner menu tu..ada no telefon dia. Boleh juga follow
Facebook: https://www.facebook.com/leecornerpandanjaya/
Instagram: https://www.instagram.com/leecorner_pandanjaya/

Selamat mencuba. Puas hati..


hai assalammualaikum

Coklat Buat Kami Gembira!! Molten Chocolate Cafe - Pertama kali jejak ke I-City Shopping Centre. Haritu bercuti di Best Western Hotel, lepas check out, ajak suami pergi I-City Centre. Dah dekat kan, alang-alang pergi la , tengok apa yang ada dalam tu. Tengok bangunan besar betul. Masa tu pulak, hari Ahad, memang ramai orang la datang sini. Susah gila cari parking. Berapa kali pusing pun tak tau, akhirnya dapat juga parking. Disarankan datang sini kena la datang awal..hahaa..

Masuk dalam je, pergh..banyak kedai, besar, cantik pulak ( jakun )..Terus ke tingkat satu. Nampak pulak ada dekorasi cantik bunga-bunga macam tu. Apa lagi ambil gambar la..hehee..Lepas tu jalan lagi nak tengok apa lagi best dekat sini.




Tengah-tengah jalan, nampak pulak kedai cOklat. Tekak pulak masa tu memang nak makan coklat..haishh..Mula jalan terus, sekali, patah balik tengok menu dekat depan yang disediakan..kihkih..Tengok harga, ok not bad. Tengok pulak dompet, ok ada duit..hahaha..


Dah lama sebenarnya nad teringin makan coklat macam ni. Tapi selalu tengok kawan makan dekat Dip n Dip. Tapi ni bukan. Nad pergi ni kedai coklat Molten Chocolate Cafe.

Nad order, Molten Chocolate Crepe tanpa aiskrim..Husband tak order sebab dia tengah sakit gigi. Lagipun dia kurang makan coklat..Dia order air je..hehe..adik pulak tidur..hehe


Sampai dah makanan kitaorang..So yummy!!..tengokla muka kami ya, gembira sangat..hehee..


Molten Chocolate Crepe ni, sebenarnya crepe topped with dark, milk and white rich Belgium Chocolate. Crepe dia macam lempeng je. Lepas tu letak coklat..ehehe..kalau nak buat dekat rumah pun boleh, tapi nad tangan memang tak seni ye..hehee.. Ni siap dengan coklat diloreng-lorengkan..hehee..So nampak sedap je nak dimakan.

Suka coklat dia, sebab tak manis sangat. Jadi makan tu tak rasa muak..Not bad la..


Ada banyak menu lagi yang ada dekat sini. Coklat ni pun nad kongsi dengan Fariza. Lepas ni boleh cuba lain lagi. Kalau ada rezeki lebih..hehee..
hai assalammualaikum

Burger Di Malam Hai, Burger Tepi Jalan La di Carinya - Malam tu, husband call " sayang nak burger tak "..aku terus jawab  "nak"..hahaa..Husband cakap " nak burger apa, ada rusa, arnab "..aku tak kisah mana-mana..Aku tetap makan. Lagipun dah lama tak makan burger..selalu makan burger daging dan ayam je, ntah ni tiba-tiba suami kita suruh pilih rusa ke arnab..Kita tak kisah..yang penting dapat rasa, nak tau sedap ke tak.



Ni la dia kedai burger Rosli Burger di Taman Melawati. Suami pergi Taman Melawati jumpa kawan dia, bawa sekali Fariza untuk temankan dia. Nad memang suka burger tepi jalan macam ni, sebab lagi sedap, dan paling penting banyak menu pilihan dan banyak sayur. Lagipun murah..hehee..



Tengok la anak perempaun kita, Fariza, berapa lam dah teman daddy dia, dari jumpa kawan daddy sampai kena tunggu lagi nak beli burger. Muka dari ok terus penat..hahahaa..Dah dia nak ikut daddy dia sangat..

Balik tu, terus makan burger dari Rosli Burger ni.


Ni Burger Rusa. Dagingnya sedap, lembut dan padat. Puas hati la. Baru tau rasa daging rusa macam ni..Takda la rasa pelik, hahaha..


Ni pulak burger daging arnab..Pertama kali juga rasa daging arnab ni..memang sedap..

Lepas ni, kalau datang Taman Melawati, bolehla beli lagi..
hai assalammualaikum

Meriah Sungguh Suasana Perkahwinan Kawan Nad Ni - Bulan lepas, 13/10, kawan satu Universiti telah menamatkan zaman bujang dia. Tahniah kepada Sanawiyah. dia ni kawan seuniversiti, UUM. Walaupun dia duduk area Gombak, nad duduk Pandan Jaya, tapi jarang sangat berjumpa sebab komitmen masing-masing. Macam biasa, bila rakan nak kawin la baru dapat berjumpa. Bestnya, dapat berkumpul dengan kawan seuniversiti yang lain, yang datang dari jauh macam Pahang, Kedah, Seremban, Perak, Kelantan...hah mana yang boleh turun memang dapat turunla..Ya semua kawan jauh-jauh, tapi ada yang bekerja di KL.

Bila Sanawiyah ni nak kawin, kami dalam group dah decide, baju macam mana, stay dekat mana. Perancangan kena awal, supaya tak kelam kabut. Jadi, masa dia kawin, kami decide, kain batik baju bebas. Sorang kawan, ain namanya dah dapat homestay yang dekat dengan rumah Sanawiyah untuk diaorang duduk. Masa tu, nad pun nak menyibuk duduk homesaty sekali..hahaa..Yela, bila lagi dapat berkumpul dan berborak kan.

Kawan nad ni, sebenarnya orang Indon dari masyarakat Bawean. Orang panggil Boyan. Jadi ada keunikan sikit perkahwinan dia ni.

Sabtu malam tu, terus pergi homestay dulu, letak barang, kemudian terus ke rumah Sanawiyah. Macam nad dulu kawin, sabtu malam ada, ahad siang pun ada. Ana pun buat macam tu. Malam sabtu pakai baju biasa jela, tshirt dan seluar..hahaa..Orang cakap datang selamba je..hehe..


Homestay ke rumah Ana, 5 minit je. Meriah juga kenduri kawin dia waktu Sabtu malam tu. Kami sampai, Ana dekat pelamin. Masa tu pulak ada ceramah dekat kenduri dia..hehee..Terkjut juga..lain sikit ye siap ada kenduri..Mak dan kakak Sanawiyah memang dah kenal kami, sebab sebelum ni, kami pernah datang rumah dia. Kakak dia cakap, sebenarnya nak panggil orang kompang, tapi kenapa ntah, tu yang panggil orang ceramah. Tapi bagus juga dipanggil orang ceramah ni, banyak ingatkan kita tentang alam perkahwinan ni..ehhee..Dengarla sampai habis..hehee..Pengantinla kena dengar..kami pergi makan dulu..hehe

Makanan diaornag buat bukan biasa-biasa..hahaa..Selalu kenduri kawin makanan, ayam, sayur, yang baisa-biasa tu. Tapi dekat sini, makanan, ayam, udang, ikan keli, ulaman, sayur dan macam lagi..hahaha..Siap ikan keli dan udang kau..pergh!!..



Apa lagi, ambil semua je..hehee..dah macam food review..

Masa ni tak sempat nak ambil gambar, sebab nad bawa dua orang anak sekaligus. Nak layan diaorang, sush nak ambil gambar semua.

Selesai makan, selesai ceramah habis, terus kitaorang masuk dalam rumah Sanawiyah.

Lainnya lagi bila ada orang kawin dekat kampung diaorang ni, semua jiran pakat bagi hadiah. Hadiah berasla, hamper la..pergh penuh rumah. Kalau kita kawan je yang bagi..kalau ada saudara nak bagi tu mana yang nak bagi jela. Tapi, kampung dia, semua jiran bagi..meriah gila..hahaa..


Hah yang ni, kitaorang sempat ambil gambar dalam rumah..hahaa. Masa ni Sanawiyah tukar baju. Biasalh, kadang ada tukar-tukar baju tu kan..hah macm tu.

Lepas tu kitaorang balik homestay. Lepak duduk sama-sama. Membawang tu biasala..hahaha..Lam a tak jumpa uii..




Esoknya Ahad, kitaorang pakai yang dijanjikan. Pagi-pagi siap sarapan semua. Lepas tu tak lupa bergambar dekat homestay dulu. Masa ni dah keluar terus dari homestay.


Hah beg pink tu la hadiah untuk Sanawiyah..dia memang suka pink..hahaa..Ni kawan-kawan yang pilih, diaorang pergi ke Melawati Mall. Masa tu nad tak dapat pergi sana. Jadi kongsi hadiah jela. Siap ada banyak barg lain lagi dalam beg tu..


Sampai rumah Sanawiyah, meriah habis. Makanan sama macam malam tu. Kami sampai Sanawiyah belum berarak lagi. Sempat la ambil gambar. Lepas tu, baru dipanggil untuk berarak sebab pihak lelaki dah sampai.




Suami Ana ni satu kampung juga dengan dia. Jadi senang la rumah dekat-dekat..hehee..

Bila tengok yang membawa dulang bukan 10, tapi macam lebih 10..hahaha..siap hamper berapa belas dah..kihkih..dekat kampung diaorang dah biasa buat macam tu. Kena sediakan hamper untuk diberi kepada pihak perempaun dan lelaki..Jiran pun akan bagi..Siap beras, dan minyak masak kau..hahaa..

Bagi duit tu biasa juga la..

Kalau macam kita, ada jugala hantaran manisan, coklat , tapi tak banyak kan..ehhee..diaorang lain sikit,.

Tapi kata Ana, hanya dekat kawasan kampung dia sahaja, kalau kawin dengan orang lain, pihak laki takda buat macam ni. Hantaran macam biasa jela..ehhee..

Suami nad, datang pun dia cakap " kawan sayang orang apa?" nad cakap la " Kenapa? "..Sebab dia nampak tetamu yang datang tu pakai kot hensem-hensem..Jadi dia fikir mesti bukan masayrakat Melayu ni..hahaa.. Nad cakapla dia orang Indon.

Masa kitaornag selesai makan, pengantin tengah atas pelamin. Kitaorang pun macam biasa duduk dalam rumah nak tunggu Sanawiyah. Sekali dengar Sanawiyah pengsan, muntah..Kata kakaknya dia tak makan pagi..alahai Sanawiyah..dia ingat boleh tahan sampai makan tengahari. Ana ni ada penyakit gastrik, kalau datang sakit hah macam ni la..Kesian dia..


Ni hadiah yang dia dapat..




Jadi, dah tengok keadaan dia macam tu, kitaorang cadang balik je. Ambil jela gambar dekat pelamin tanpa pengantin lelaki dan perempuan..hahaha..Nasib dah ambil awal-awal dengan pegantin perempuan.



Balik tu, kakak dia sediakan kitaorang macam-macam jenis makanan, jajan, siap bagi satu hamper..hahaa..ni Sanawiyah suruh bagi la ni..hahaa..memnag penuh la balik tu..Terima kasih Sanawiyah..

Dalam group, Sanawiyah cakap sedih tak dapat potong kek, tukar baju, ambil gambar outdorr. Kitaornag cakap, takpe, boleh ambil lain..hehee..kesian dia..yang penting selamat dah semuanya..

Kitaorang ada plan pergi bercuti ke tempat lain lepas ni..So nantikan tahun depan..hahaha...
hai assalammualaikum

Selamat Hari Lahir Anakku Fariza Sayang - Lambat pulak buat buat kenangan Hari Lahir anak pertama kita ni..ehhee..maafkan mommy ya, mommy terlalu sibuk.  Tu pun sebab cari duit untuk beli hadiah awak tau..Tanggal 23 Oktober, lahir seorang puteri yang comel. Senang je mommy nak lahirkan awak Fariza, walaupun awak dah lebih due date. Tapi, nak menjaga awak bukan senang..hahaa. Takpe semua tu pengalaman bagi mommy. Akhirnya awak membesar dengan baik dan sihat sampai sekarang. Usia Fariza sekarang 4 tahun..tahun depan 5 tahun


Dari kecil mengomel, dah besar astagfirullah, lagi banyak ye ngomelnya..hahhaa..24 jam bercakap, kalau boleh taknak berhenti..Mood baik mommy, mommy akan layan. Bila mood mommy tengah fikir caption job, janganla awak bercakap ye nak..hahaha..

Makin besar. makin banyak akal dia. Makin nampak dia nak tau sesuatu. Bila dia bangun tidur, memang mommy siapkan mental dan fizikal..hahaa..

Pernah dia tanya pasal macam mana jadi hujan, fuh jenuh mommy google..hahaha..Pernah tanya pasal matahari la..hahaha..dasyat..

Sekarang, dah pandai mengira nombor selepas nombor 10. Dah pandai ABC. Tapi tu la, kenal huruf besar je, huruf kecil belum sangat.ehehe..

Mommy tau, kakak anak yang baik sangat. Setiap hari ada je nak tolong mommy. Dengan ayat dia " Mommy, Fariza nak tolong boyeh " " Mommy buat apa tu, Fariza nak buat juga boyeh "..Ya, tu la dia..memang suka sangat membantu. Mana yang rasa dia boleh buat, nad akan bagi buat. Mana yang tak boleh memang takkan la..


Mommy tau,kakak tak pernah mintak apa-apa. Tapi mommy suka belikan, mana yang jarang Fariza dapat. Tapi sekarang mainan dan buku dah macam banyak je, mommy stop beli ye..hehhee..




Hadiah kali ni, memang banyak mommy bagi, sebab kakak dan adik susah nak keluar berjalan kan. Asyik tempat sama je. Biar mommy buat kerja, asalkan mommy dapat habuan untuk anak-anak. Mommy bawak kakak dan adik pergi main di Waka-Waka Playland. Beli baju dan kasut dekat Jhunt dan banyak lagi job mommy ambil untuk beli hadiah kakak.


Mommy tau, kakak suka Poney, jadi mommy belikan hadiah Beg, pensil box dan baju Poney. Nampak kakak gembira sangat. Ya ni la hadiah yang mommy pulun ambil job untuk kakak tau. Tahun depan kakak nak sekolah, mommy belikan hadiah ni.



Mommy doakan, kakak terus jadi anak yang baik, suka bantu mommy dan daddy ye. Selalu dengar cakap mommy dan daddy. Semoga akak membesar dengan sihat dan baik. Selalu tolong mommy dan daddy. Selalu sayang dan jaga adik ye.


hai assalammualaikum

GoMini Elektrik Double Breastpump Pigeon ber Keselesaan Kepada Ibu Menyusu - Bagi mereka yang bergelar ibu, semestinya tau bahawa susu ibu adalah susu yang terbaik sekali untuk anak. Susu ibu sememangnya susu yang lengkap dengan nutrisi dalam memberi antibodi yang kuat kepada anak. Breastpump ni memang salah satu barang yang patut ada dalam senarai keperluan setelah menjadi ibu.

Bagi mommy yang duduk di rumah, tiada masalah untuk pam susu tu, tapi yang menjadi masalah ialah mommy yang bekerja. Ramai nad dengar masalah mereka yang bekerja ni, sukar untuk mengepam susu kerana tiada tempat yang specific dan terpaksa menyorok-nyorok. Lagi satu brastpump tu sendiri yang sangat besar dan memerlukan beg lain untuk membawanya.



GoMini Elektrik Double Breastpump Pigeon ber Keselesaan Kepada Ibu Menyusu

Disebabkan memahami situasi mommy yang bekerja, yang memilih untuk bekerja dan menjadi ibu, Pigeon telah mencipta GoMini Electric Double Breast Pump, alat susu ekspres susu yang disesuaikan untuk menjadikan penyusuan susu lebih mudah dan lebih mudah. Nad sendiri tertarik dengan produk terbaru Pigeon breastpump GoMini ni sebab ia sangat padat, ringan, dan mudah alih. Dengan bentuknya yang kecil, GoMini mudah dimasukkan ke dalam apa jenis beg seperti beg tote dan beg tangan dan juga mudah dibawa ke mana sahaja walaupun dalam penerbangan.


Memang kecil GoMini ni, bentuknya seperti powerbank..hehee... Berat hanya 145g 9 bersamaan dengan 8 biji buah strawberi ), GoMini membenarkan ibu-ibu yang menyusu yang bekerja untuk pergi kesesuatu tempat sambil mengepam dengan selesa. GoMini mudah beralih antara Mod Stimulasi dan Expression dan mempunyai operasi satu tangan intuitif untuk kebolehgunaan yang lebih besar.


Walaupun kecil, tapi GoMini boleh digunakan sama ada untuk satu pam atau dua pam sekaligus.

GoMini Electric Double Breast Pump ini telah memenangi 3 anugerah cemerlang diatas inovasi produk breast pump. Antara Red Dot Design Award (dianugerahkan di German), Good Design Award (Japan) dan Good Design Award (Singapura).


Menurut Mr. Gouichi Koizumi. Pengarah Urusan Pigeon Malaysia:
'Established in Japan since 1957, Pigeon has constantly been a forerunner in the production of innovative, high quality products to help mothers enjoy every step of motherhood. GoMini is the result of Pigeon's efforts to enhance a mother's milk expressing experience while helping her to achieve better work life balance'

'Pigeon is constantly innovating to develop better and more efficient ways to help nursing mothers enjoy their breastfeeding journey. GoMini is a multi-award winning product that will play a critical role in helping working mums on the go sustain breastfeeding beyond six months'Jed Chow, Marketing Manager of Pigeon Malaysia.


Event dimeriahkan dengan dua orang mommy yang bekerja dan menyusu ibu. Nad kenal seorang je, iaitu Sarah, seorang pelakon. Tak sangka dah nak masuk empat orang anak..huhu. Dua orang mommy ni telah menggunakan GoMini Electric Double Breast Pump dan berkongsi tentang kehebatan breast pump ni. Mereka berkata dengan menggunakan GoMini, mereka dapat pam susu dengan cepat dan pam di mana sahaja walaupun di dalam kereta.

Lawak diaorang ni, berlawanan masing-masing, bercerita betaap bagusnya GoMini ni.


Program diteruskan dengan perbincangan antara Puan Indra Balaratnam (Diet Konsultansi) dan Mr Paul Jambunathan (Consultant Clinical Psychologist - Maternal Mental Health).




Seterusnya, demo masakan dari Puan Indra Balaratnam. Makanan sesuai untuk ibu menyusu. Makanan yang sangat berkhasiat. Makanan yang dibuat ialah Bircher Mule, Wholegrain Salmon Casserole dan Avocado & Bean Dip With Tempeh Chips.


GoMini Electric Double Breast Pump ini dijual pada harga RM429 seunit. Ianya boleh didapati di semua Outlet Happikiddo, kedai barangan bayi serta kanak-kanak dan juga farmasi.




Pigeon menawarkan kedua-dua elektrik (GoMini Double Breast Pump, Pro Breast Pump Pro & Electric Portable Breast Pump) dan pam payudara manual untuk memenuhi keperluan ekspresi ibu yang berbeza. Untuk memastikan tidak ada susu yang membazir, Milk Saver Pump yang baru dilancarkan supaya susu ibu yang berlebihan dapat ditampung supaya tiada pembaziran susu.


Nikmati kemudahan menyimpan susu ibu yang dinyatakan dalam Pigeon's Storage bags, Slim and Wide-Neck Storage Bottles, or Cooler Bag hich acts as a portable fridge. Apabila masanya untuk memberi makan bayi anda, ambil kesempatan daripada Pigeon's Bottle dan Food Warmer Pigeon untuk memanaskan susu dan makanan bayi. Pigeon juga menjaga puting anda dengan Krim Perawatan Nipples yang dibuat dari lanolin tulen 100% untuk melegakan kulit retak, Niplle Puller mengeluarkan puting beliung rata atau terbalik, Nipple Shield untuk melegakan puting beliung, dan Honeycomb Breast Pads yang memenangi anugerah untuk mencegah kebocoran.