December 2019
hai assalammualaikum

Sesi Orientasi Sekolah Tadika Kemas Fariza - Lambat pulak nak kongsi cerita sesi orientasi Fariza ni. Almaklumla, kadang penat nak online..hahaa. Tapi tak kongsi rasa tak best juga kan..Kenangan dekat sini. Hari Khamis, bermulala Sesi Orientasi Fariza. Masuk pukul 9 pagi, jadi bangun 8 pagi..hahaa. Dah kejutkan dia, terus mandikan, pakai kan baju tshirt putih, tudung putih, seluar tracksuit hitam. Kasut dengan stokin siap-siap dah letak dekat luar. Fariza punya excited tu nampak dekat muka..hehee. Siap sarapan bagai pagi tu.


Dah siap semua, dalam 8.45 gerak keluar rumah. Tadika Kemas dia dekat je dengan rumah. sebelum tu semestinya tangkap gambar dulu..hehee..Ala, muka dia, dahla pipi terkeluar, pakai tudung nampak bambam pulak..kihkih.

Mommy Rasa baru mommy lahirkan awak Fariza. Sekarang dah msuk 5 tahun. Dah sekolah dah..memang masa begitu sekejap ye.

Sekarang ni mommy pulak yang gementar lebih. Yela, duk fikir macam-macam dalam kepala ni. Macam mana nanti dekat sekolah? Dapat jumpa kawan tak? Perangai sama tak macam dekat rumah? Menangis tak? fuh..

Sampai sekolah, ramai dah pelajar dan ibu bapa yang dah sampai. Nad tengok muka Fariza, cool je, steady je. Dia pulak yang teruja lebih. Fariza ni memang suka bila nampak ramai kawan. Yela, selama ni kawan dia, mommy nya je. Kalau pergi playground, dapat jumpa kawan sekejap je. Hah ni pergi sekolah, dapat jumpa kawan banyak, lama-lama, seronok la dia.




Masuk dalam kelas, duduk sebelah perempuan. Takdela nak malu berkenalan..hehee..

Muka dia pun malu-malu je. Senyap je..hehee.

Masa tu nad dah namapk ada sorang budak menangis teresak-esak. Biasalah drama macam tu mesti ada.

Lepas semua dah selesai, cikgu pun bagi penerangan tentang baju sekolah, buku harian yang perlu ditulis dan macam-macam lagi la.

Dalam pukul 10 pagi macam tu, cikgu suruh ibu bapa balik, jemput anak ke sekolah dalam pukul 11 pagi nanti. Terpaksala ibu bapa balik, sebab nanti anak-anak taknak belajar.

Lagipun cikgu dah biasa denagna nak-anak merengek ni..heheee. Jadi nak bagi biasakan dengan
sekolah, ibu bapa kene balik. Cikgu dah lama berpengalaman..

Masa nad cakap, 'mommy nak balik ni, Fariza duduk sini tau'..Siap cium, bila keluar siap lambai..Tu dia, tak menangis langsung bilamommy daddy nak pergi..hahaa. Mommy pulak yang nak nangis tau. Risau bukan main.

Waktu sebenar Fariza sekolah, pukul 7.30 pagi dah ada dekat sekolah, sebab ada sarapan. Kemudian belajar, makan lagi dalam pukul 10 pagi macam tu. Makanan berat macam nasi, mihun mee, hah macam tu la. Dekat sini ada belajar Iqra, tapi cikgu cakap dalam bulan 2 baru dibagitau.

Pukul 11 Pagi masa untuk ambil anak. mr mafia cakap, ni la pertama kali dalam hidup dia hantar dan ambil budak sekolah..hahaha..Ye wak, tak pernah-pernah sebelum, sekarang ada anak sendiri, kenala ambil dan hantar..kihkih..




Sampai sekolah dia, tengok dia dapat baju sukan sekolah. Siap pakai lagi. Masih steady, cool kau..hahaha..Tau mana dia letak kasut dia, ambil dan pakai.

Cikgu cakap, Fariza ni baik, dia la paling baik..kihkih. Ye cikgu memang Fariza anak yang baik, suka menolong tapi tu la, bila ada tak kena, menangis je..

Alhamdulillah, semuanya terkawal. Budak baik, budak tak nangis..budak cool, ni la dia Fariza. Tapi masa balik, terus cakap ' Fariza penatla '..hahhaa..baru orientasi dah penat ye sayang..alahaii kesiannya.

Balik buka semua tudung, habis berpeluh..hehe..Lepas tu bukan reti nak tidur ke apa, sambung mewarna la,main dekat rumah. Pulak tu ngadu lapar..Nasib mommy dah sempat masak.

Masa balik tu,ada cakap juga, ' Fariza belajar apa tadi '..' ada kenal dengan kawan tak '..Dia jawab 'entah je'..Tak minat nak bercerita.. mungkin penat..

Ok, nad bagi dia ada mood dulu, masa makan tanya lagi..hahaa..saja kan mak dia..Tanya benda sama. Dia jawab sikit, ' ada kawan '..' makan roti tadi, Fariza ambil sendiri'..pastu dia penat dah nak cerita..hehee..Jadi, kita pun dah tak tanya lagi..

Hari Khamis dah mula sekolah yang betul-betul. Maka bermulalah, peralihan waktu tidur. Selama ni tidur lewat. Kali ni memang kena tidurkan dia awal. Nad pun kena beralih masa juga nak buat kerja.. Selalu, lewat malam buat kerja. Budak-budka ni, kalau tak tutup lampu tak tidur la jawabnya..
hai assalammualaikum

Pengalaman Buat Rawatan Wajah Di Klinik Dr Bazilah Bangi - Dah lama nad nak buat rawatan wajah. Bertahun juga la tak pernah buat rawatan muka ni, sampai muka pun ada macam-macam masalah. Tak pernah cek pun masalah kulit muka ni, hanya bergantung kepada skincare je. Haritu, entah, tergerak hati nak pergi buat rawatan wajah. Sebab bagi nad, dah sampai masa untuk nad tau keadaan muka nad ni. Bagitau dekat suami, nak buat rawatan wajah, tapi nak buat dekat Aesthetic Clinic. Dia pun ok je sebab suami pun kalau boleh nak isteri cantik kan.. Kihkih. Dia pun ambil kisah pasal masalah kulit muka nad tau..Nad ni kalau dah nak, memang mesti nak buat. Jadi, nad ajak suami buat rawatan muka dekat Klinik Dr Bazilah di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.


Sesekali rawat muka kita ni, tak salah pun. Muka nad pula jenis yang berparut, lepas tu macam kusam sedikit. nampak macam tak teruk, tapi tetap juga nak buat rawatan wajah ni. Banyak kebaikan buat rawatan wajah ni. Sekurangnya kita tau masalah muka kita ni, kering ke, berminyak ke atau kombinasi. Nad pun dah set appoitment untuk buat rawatan hari Khamis haritu. Senang kalau dah buat appoitment, datang takyah tunggu lama.

Pengalaman Buat Rawatan Wajah Di Klinik Dr Bazilah Bangi

Nad tau berkenaan Klinik Dr Bazilah ni pun sebab ada kawan recommend, dia kata kalau ada masalah kulit boleh pergi Klinik Dr Bazilah. So, Nad pun google dan jumpa website dan instagram dia.

https://www.drbazilah.com/

Nad tengok dia buat pelbagai rawatan masalah kulit. Lagi satu nad lebih yakin buat dekat sini sebab Dr Bazilah ni adalah seorang doktor yang berpengalaman merawat penyakit kulit.


Senang je nak pergi Klinik Dr Bazilah ni, waze sahaja terus sampai. Dari luar dah terpampang besar nama klinik. Memang nak buat rawatan pun kene bawak anak-anak ye..hehee..Almaklumla, takde orang gaji atau tempat nursery nak tinggal.




Masuk dalam, tengok tempat menunggu dia, cantik, dan selesa. Tak risau bila tinggal anak dekat sini, sebab siap ada buku semua disediakan.



Klinik ni ada buat pelbagai rawatan kulit, aesthethic, laser, jerawat muka, jerawat badan, masalah rambut, Hifu, Dermapen dan macam-macam lagi. Boleh tengok dekat gambar tu. Kira semua jenis rawatan klinik ni ada. Boleh klik link ni juga untuk tengok service mereka ( https://www.drbazilah.com/services ).

Sampai masa giliran nad untuk buat rawatan, berdepan sendiri dengan Dr Bazilah. Best sangat dekat sini sebab doktor sampaikan mengenai rawatan dengan jelas. Masa tu memang nad dah siap-siap cakap nak buat rawatan acne, parut jerawat ni. Doktor cakap, kesan parut dekat muka nad takda teruk sangat. Kemudian dibawa ke mesin untuk scan analysis muka nad ni. Part ni la paling best sebab nad boleh tau masalah muka nad.


Lawaknya, selama ni nad fikir muka nad jenis berminyak dan sensitif. Rupanya, kulit nad jenis kombinasi..kahkahkah..Tu la, main hentam je tak pernah cek muka kan. Mungkin dari mata kasar tak nampak apa yang ada dekat kulit muak kita ni, bila discan, hah!!, diam terkedu jela..Masa scan, muka nad kurang moist, pori terbuka, ada jeragat sikit, sebab kurangnya penggunaan moisturizer dan sunblock. Glup!!, tak sangka sunblock tu penting..Ya, nad memang kurang pakai sunblock. Lepas ni kena rajin pakai sunblock. Penting weii!!! Kita kena jaga kulit muka kita dari sentiasa terdedah dengan sinaran UV, dan sinaran UV ni bukan sahaja sinaran yang terhasil dari matahari, ia juga sinaran dari lampu-lampu yang kita duduk dekat office/bilik tu.. Haa sinaran itu juga akan effect pada kulit kita kalau kita tak cover dengan sunblock.

Lepas tu terus buat rawatan wajah. memang ditunggu sebab dah lama muka ni tak dibelai dan dimanja. Dah lama muka ni tak sentuh apa-apa mesin khas pun..memang tak sabar nak bersihkan muka ni, nak baik pulih masalah muka ni.




Ni la bilik rawatan yang disediakan. Bestnya, semua kakitangan dekat sini adalah perempuan. Jadi, takde risau sangat kan.

Tempat ni memang friendly sangat, sebab katanya, anak-anak boleh masuk tengok rawatan. Tapi pastikan anak-anak takde buat hal, jenis duduk diam..haha. macam anak nad memang sekejap-sekejap cari mak dia ye..jadi, daddynya kena la sekejap-sekejap masuk.

Langkah Rawatan Yang Dilakukan Ke Atas Nad

Sepanjang rawatan di buat, staff yang buat rawatan muka tu akan inform apa langkah yang dia nak buat, apa yang dia apply, apa kegunaan mesin tu. So, kat sini yang kita akan faham setiap rawatan yang dia buat.


Langkah Pertama
Pertama sekali, muka kenala di cuci dahulu daripada segala makeup, kekotoran yang ada di muka..hehee..Tu la dah tau nak buat rawatn, pakai makeup juga. Tapi, rasanya tak pakai makeup pun dia akan bersihkan juga, sebab nak bagi bersih sebersihnya muka kita sebelum buat rawatan.




Langkah Kedua
Selepas tu, dia sedut muka kita denagn mesin khas. Best sangat part ni, sebab dia sedut sel mati yang ada dekat muka. Tak sakit pun, rasa best, puas..hahaha..



Langkah Ketiga
Kemudian, buang blackhead dan whitehead. Syok gila pakai benda alah ni. Pernah dulu, sebelum kawin aku buat facial muka, dia buang whitehead guna benda tajam tu, habis la muka nad, merah lepas tu makin teruk..eeee...disebabkan itu nad takut nak pergi buat rawatan muka. Tapi tak sangka, sekarang pelbagai mesin dah ada, yang lebih selamat dan sesuai untuk digunakan. Memang rasa bersih je hidung dan bahagian atas dagu ni dibersihkan.

Langkah Keempat
Seterusnya, peeling wajah. Part ni dia cakap akan rasa pedih sikit. Memang rasa pedih tapi sekejap je. kesan peeling ni akan buat kulit kita mengelupas, tapi tak teruk. Jadi dia nasihatkan jangan kopek kulit tu, biarkan sahaja. Peeling ni untuk menghilangakn sel kulit mati. Lapisan kulit yang tumbuh setelah peeling wajah dilakukan akan tampak lebih halus dan lebih muda.


Langkah Kelima
Hah, part ni dia urut bahagian pipi. Katanya boleh runcingkan pipi, tapi kene buat hari-hari..hehee..Memang best. Ada rasa suam-suam sikit.

Langkah Keenam
Selesai semua, pakai mask. Hah, mask penting ok. Jadi tunggu 10 minit.

Langkah Ketujuh
Ni part terakhir, pakai sunblock..Hah!! Lepas ni jangan skip pakai sunblock..hehee


Boleh tengok video nad buat rawatan..

Sepanjang rawatan, doktor akan datang tengok dan bagitau berkenaan masalah muka dan cadangkan rawatan susulan yang terbaik. Dr Bazilah ada cakap, untuk buat rawatan laser, tapi nad belum cukup berani lagi. Memang elok, sebab boleh hilangkan parut jerawat ni, tunggu keberanian tu datang..ehhee..

Nad punya rawatan tak lama pun, sebab nad punya skin problem takda masalah sangat. Jadi ambil masa setengah jam macam tu.




Dekat sini semua staff memang berkelulusan dah di training dengan baik. So takde masalah pun. Lagipun klinik ni berlesen di bawah KKM yang menawarkan pelbagai rawatan daripada penyakit biasa pada umumnya untuk masalah kulit khususnya. Segala peralatan dan ubatan memang khas untuk klinik punya.

Dekat sini pun ada segala ubatan dan skincare yang dijual, yang sesuai dengan korang punya masalah kulit.

Klinik Sesuai Untuk Semua Pringkat Umur

Klinik ni sesuai untuk semua peringkat umur dari kanak-kanak sampaila dewasa. Untuk yang ada masalah ekzema, masalah kulit, jerawat, ketuat, segala penyakit kulit, nad rekomen sangat untuk korang datang ke sini.

Selesai je buat rawatan, doktor bagi tips penjagaan kulit.


Komen nad untuk pengalaman pertama buat rawatan di Klinik Dr Bazilah
- Tempat yang sangat selesa
- Doktor dan staff lain sangat peramah dan membuat rawatan dengan baik.
- Rawatan yang diberikan memang terbaik
- Lebih segar dan bersih muka


Lepas nad buat rawatan dekat sini, nad rasa muka nad tambah elok. Rasa lebih yakin untuk tidak memakai makeup tebal. Gambar ni, nad keluar hanya pakai moisturizer, sunblock dan cc cream. Siap tanya suami,
'abang muka sayang cantik tak, comel tak '..
suami cakap kalau nad makeup tebal tak lawa, kalau makeup nipis lawa..
terus cakap ' ni tak makeup tebal la, tak pakai foundation pun '..
Dia pun cakap ' hah, cantik la tu "..arghh gitu..
apa lagi terus nad cakap ' lepas ni bolehla bawak sayang buat rawatan lagi dekat Klinik Dr Bazilah '..hehehe..

Lepas ni i nak buat laser pulak la....


Apa-apa pun, korang boleh tengok maklumat Klinik Dr Bazilah di seksyen 9, Bandar Baru Bangi atau google je website klinik ni di https://www.drbazilah.com/

Kalau nak tengok facebook dan instagram diaorang pun boleh
Facebook: https://www.facebook.com/drbazilah/
Instagram: https://www.instagram.com/klinikdrbazilah/
hai assalammualaikum


Esok Dah Orientasi Sekolah Tadika, Fariza Oii, Dah Sekolah Dah!! - Tadi pagi dapat whatsup dari cikgu, esok orientasi sekolah tadika Fariza. Cikgu pesan suruh pakai baju tshirt warna putih dan seluar hitam atau biru gelap. Kena berkasut juga, sama ada hitam atau putih. Tadi pagi cikgu whatsup, tadi juga baru beli, pergi cari segala. Mana la kita tau kan, sebab ingat dia datang pakai selipar je ke, sebba sekolah tadika kan. Pakai baju biasa..almaklumla, dah lama tak ke skolah, dulu nad masuk tadika pun rasa pakai baju biasa je..hahaa. Apa lagi bergegas lepas makan tengahari pergi kedai cari baju.

Nasib dekat dengan rumah ade kedai pakaian Baju Fashion. Dekat situ kelengkapan sekolah semua ada. Mujur baju putih, seluar, tudung, kasut ada dekat situ..dah senang. Takde kelam kabut. Siap dalam beberapa minit tadi..


Masa cari baju tadi, rasa seperti kita pulak yang nak sekolah. Gementarnya bukan main..hahaa. Lepas dia cuba baju, tudung, seluar tu, nad pulak yang cakap " Fariza dah besar, dah nak sekolah "..tengokla dia pakai tudung tu..haishh geram je rasa. Dah besar dah anak mommy..Anak sulung oii..tak sangka, ni anak kita tau, rasa kecil lagi..tapi dah nak sekolah..hahaa.. Perasaan mak-mak ye..

Tengok dia pun seronok je cakap ' esok fariza kena pergi sekolah tau. Jumpa kawan-kawan, jumpa cikgu. pakai baju sekolah ni ye '..dia jawab ' ok mommy '..alaaa..nak..macam manala esok..

Kecil sangat anak nad ni..hahaa..



Tengok kawan sebaya dia, semua tinggi dan besar, dia comel je..Harap comel tapi berani ye kakak Fariza...hehee..risau pulak esok ye..

Rutin mak dah kene gosok baju..lol..ok esok kita cerita macam mana pulak keadaannya..
hai assalammualaikum

Resepi Sotong Sambal Bersantan, Mak Cakap Masak Gulai - Resepi kali ni memang dari mak nad sendiri la..hehee..Biasalah, macam-macam kita boleh buat ni, orang cakap 'be creatif'..hehe..Dalam masakn sememangnya kita kene kreatif, takdela jemu masak benda sama je kan. Menu ni, mak nad panggil masak gulai, tapi orang lain gulai tu kari. Tu kadang konfius..hahaa. Masak gulai mak ni, dari sambal cili, kemudian tamabh dengan santan, lain daripada yang lain kan. Cara masa pun mudah je. Masak gulai ni tak kisah guna ikan ke, sotong ke atau udang ke. Kalau ayam macam kurang sikit, sebab mak selalu guna ikan dengan sotong.


Ni nad buat dengan sotong. Jadi terhasil la Sotong masak gulai, atau sambal bersantan..hahaa..Takut korang yang baca pun pening.

Bahan-Bahan
- Cili kering( direbus )
- bawang besar satu biji
- bawang putih 5 ulas
- ikan bilis
- belacan sedikit
** kesemua bahan ni diblender menjadi sambal.

Bahan lain
- santan
- air
- garam dan perasa

Cara membuatnya
- Tumis sambal sehingga naik bau. Tumis sehingga masak.
- Tuangkan santan dan kacau.
- Masukkan sedikit air, garam dan perasa sedikit.
- Bila dah mendidih, air dah kurang sikit, masukkan sotong.
- Masak sotong tak perlu lama takut sotong kecut..hehee..
- Dah nampak masak tu, boleh angkat dan dihidangkan.
hai assalammualaikum

Dua Juara Gegarvaganza 2019 - Hari Ahad memang hari yang dinantikan untuk aku melihat cerita kegemaran, apa lagi Gegarvaganza la. Tak pernah tertinggal tengok cerita ni. Dan sedia maklum, malam ni adalah malam terakhir atau final untuk Gegarvagan 2019. Selepas bermingu tunggu, selepas ada lagi tambahan minggu dan akhirnya, Final menjelma jua. Untuk peserta akhir Gegarvaganza 2019 yang berjaya ialah Naqiu, One Nation Emcee, Jatt, Hady, Nur Fatima dan Sham Visa. Sebolehnya aku memang nak Naqiu Boboy menang, sebab suaranya yang power, memnag best kalau dia nyanyi. Memang berbeza waktu zaman dulu kanak-kanak riang dia..hahaa.

Malam ni, dua lagu bakal dinyanyikan setiap peserta, iaitu solo dan battle. Naqiu boboy mennyanyikan lagu Srikandi. Memang hebat, terpukau, dan semua yang tengok pun tepuk tangan. Siap ada yang menangis. Malas nak cerita pasal peserta lain sebab aku minat Naqiu je..hahahha..Masa battle, Naqiu berbattle bersama Hady Mirza. Nyanyian battle diaorang bawak lagu Hah Tepuk!!..No bad, memang mengancam..Aku pun ikut tepukk..hah Tpeukk..hahaa..

Masa yang dinantikan, keputusan pemenang untuk Gegarvagana 2019. Biasalah, pastinya semua akan dapat hadiah, cuma nombor yang menentukan..

Sampai pengumuman Juara, dup..dup..dup..


Keluar nama Naqiu dan Hady Mirza Juara..What!!!..Apakah ini semua Astro!! Berapa banyak drama kau nak buat hah!!..Tapi perlu ke aku salahkan Astro, sebab yang buat keputusan ni juri..kahkahkah..

Setelah berminggu-minggu persembahan, masih tak tau nak pilih mana satu pemenang..Halloooo!!..Dalam siap kiraan ada Naib Juara dan Juara ok..takde dua juara!!..

Tapi nak marah sangat pun tak boleh..haha..over nau aku ni. Kedua-dua, Naqiu dan Hady memang telah buat persembahan yang terbaik. Selama ni diaorang push semua dah. Bakat diaorang memang woww..Kekuatan diaorang memang kebabom..

Tahniah untuk Naqiu dan Hady Mirza, menang Gegarvaganza 2019...Ok adakah kumpulan Boboy akan comeback dalam dunia seni..kihkih..
hai assalammualaikum

Rinching Terrace Lokasi Perkahwinan Yang Eksklusif Dan Cantik - Perkahwinan merupakan antara detik terindah dalam kehidupan seseorang. Ada ke yang tengah merancang perkahwinan, dan masih mencari dimanakah lokasi terbaik yang boleh dijadikan tempat untuk mangadakan majlis resepsi? Ni ada satu tempat yang sesuai untuk bakal pengantin membuat majlis perkahwinan dan mengumpul kaum keluarga dan kenalan untuk sama-sama meraikan hari bahagia korang. Paling penting ia dapat memberikan keselesaan kepada tetamu yang datang.


Rinching Terrace Lokasi Perkahwinan Yang Eksklusif Dan Cantik

Lagi best kalau tempat tu luas, cantik pemandangan dan persekitaran, yela, tetamu dan pengantin boleh bergambar, merakam detik indah untuk dikongsikan sesama sendiri di samping disimpan sebagai memori istimewa. Lokasi perkahwinan yang menarik yang nad maksudkan , ialah di Rinching Terrace Bangi. Terletak di lokasi yang paling strategik antara Bangi dan Kajang dihubungkan denagn Lebuh Raya Utara Selatan iaitu keluar melalui tol Bandar Mahkota, Bangi dan hanya 10 minit sahaja dari Bangi Golf Resort. Tempat ni masih baru sahaja dibina, dari kawasan hutan terbiar yang kosong telah dibangunkan menjadi lokasi yang menarik, eksklusif untuk majlis perkahwinan.

Tempat ni sangat menarik, sebab nad masuk je, keliling dia dipenuhi dengan landskap taman yang menghijau, indah dan unik. Kawasan yang dibangunkan ini dipenuhi dengan rumput asli dan pokok-pokok yang telah berusia ratusan tahun. Antara pokok yang ditanam ialah pokok kemuning ( orange jassamie ) yang berusia lebih 100 tahun dan pokok 'tree man'. Di samping itu, terdapat pancuran air untuk menambah kesan dramatik dan irama alam semulajadi. Memang sanagt menarik kan landskap dekat sini. Tempat ni hanya separuh  sahaja siap, lagi separuh akan siap awal bulan januari 2020. Kalau tengok tempatnya bertingkat  dan bercerun, memang sangat cantik dan takda di amna-mana lokasi.

Tiga Tempat Utama Di Rinching Terrace

Setakat ni ada 3 tempat yang ada di Rinching Terrace iaitu Rinching Terrace Glass House, Khemah Agam ( Marquee Tent ) dan Taman Terbuka ( Garden ). Bagi mereka yang ingin menjalankan majlis di sini, boleh pilih sama ada ketiga-tiga tempat atau salah satu sahaja.

Meh nad cerita details setiap tempat

1) Rinching Terrace Glass House
Bila korang masuk ke pintu masuk Rinching Terrace, dah boleh nampak Glass House ni. Kalau korang nampak, Glass House ni seperti satu tingkat, tapi sebenarnya ia sebuah banglo dua tingkat berdinding kaca sebagai dewan utama. Mampu memuatkan 250 tetamu dalam satu majlis.




Tengok dekorasi dalamnya sangat cantik, menampilkan dekorasi ringkas dan moden. Ada lampu chandelier bulat diletakkan di ruang tengah bagi memberikan kesan mewah dengan penataan lampu-lampu LED yang ringkas diseluruh siling. Bila ada Glass House ni takdelah risau tentang panas dan hujan, lagi dengan lantai kayu laminate memang tempat ni nampak eksklusif.



Bayangkan, bila anda membuat perkahwinan di sini, dengan pelamin tersergam indah di dalam Glass House. Masuk je, terus nampak pelamin yang direka mengikut citarasa sendiri, memang woww tau. Istimewanya, pelamin dengan latarbelakang kaca yang tidak ditutup dengan mengadap pemandangan alam semulajadi gitu.

Bahagian bawah banglo ini mempunyai dua bilik iaitu bilik pengantin dan bilik rehat. Bilik pengantin memang sangat luas, siap dengan kabinet baju, meja solek, katil, penghawa dingin dan bilik air. Bilik rehat juga lengkap dan selesa untuk keluarga pengantin.


Tandas dan surau pun ada, jadi memang lengkap semuanya.

2) Khemah Agam ( Marquee Tent )
Khemah Agam ni terletak di sebelah Glass house dan bertentangan dengan Taman terbuka. Khemah ni untuk tetamu yang datang menikmati juadah yang disediakan sewaktu majlis berlangsung. Khemah ini mampu memuatkan 400 tetamu dalam satu masa.



Macam nad kata tadi, korang boleh pilih salah satu tempat untuk buat majlis. Kalau pengantin tak ambil Glass House, pengantin boleh ambil Khemah Agam ni sahaja. Dekat sini boleh dipasang pelamin dan bersanding di sini. Sebarang pengubahsuaian pakej boleh dibincangkan dengan pihak Rinching Terrace.

Jangan risau ok..hehee..Mana tau bajet korang cukup untuk dekat Khemah Agam je.

3) Taman Terbuka ( Garden )
Hah, tempat ni yang membuatakn nad rasa kawin semula je denagn suami..hahaaa. Cantik sangat denagn tempat terbuka dekat taman macam ni. Taman terbuka ni di sebelah Khemah Agam. Memang sesuai untuk majlis perkahwinan atau sebarang acara keraian. Buat majlis akad nikah pun best ni..hehee. Trend sekarang kan..


Ruang taman terbuka ni mampu memuatkan sehingga 1000 tetamu dalam satu majlis. Boleh buat majlis tanpa mengira waktu, siang atau malam. kalau rasa ank pasang kanopi, boleh je, sebab pihak diaorang akan memasang khemah jenis lutsinar denagn lampu 'fairylights'..cantik giler kan, lagi kalau waktu malam.



Aduh!!, nad pulak yang terbayang..hahaa. Indah sangat majlis dengan konsep macam ni. Ada hiasa pokok yang menarik, kicauan unggas, desiran pancuran air, dan angin sepoi-sepoi bahasa yang memberikan rasa segar, damai, nyaman, tenang dan bahagia.

Boleh Buat Pelbagai Majlis di Rinching Terrace
Bestnya, dekat sini bukan majlis perkahwianan sahaja , malah boleh buat majlsi harijadi, atau majlis acra sosial dan korporat.

Eksklusif Untuk Majlis Anda, Satu Hari Satu Majlis
Bila dah tempah, tempat ni akan menjadi tempat anda sahaja, maksudnya seluruh kawasan ini akan menjadi eksklusif unruk majlis anda dan tak perlu berkongsi dengan tetamu lain. Hanya ada satu majlis pada satu masa sahaja!! Bagus kan macam ni, takperlu risau tentang keselamatan dan keselesaan.


Ruang Parkir Yang Sangat Luas
Tempat parking dekat sini memang luas dan tak perlu risau dengan jalan kotor ke apa. Sebab jalan dekat sini ditar. Jadi selamat untuk perempuan yang berkasut tumit tinggi, yang bawak stroller, warga emas dan orang kurang upaya.

Tawaran Pakej Menarik Rinching Terrace
Rinching Terrace merupakan pusat sehenti perkahwianan denagn menawarkan pakej lengkap terdiri daripada lokasi, katerer, pelamin,persalinan pengantin dan fotografi. Senang cerita, semuanya ada disediakan oleh pihak Rinchiing Terrace dan tak perlu bersusah payah cari lain. Memang mudahkan pengantin. memnag elok dapatkan pakej terus.


Ada tiga pakej istimewa yang berpatutan untuk para pelanggan iaitu
1) Pakej Silver - Marquee Tent only RM38,800 untuk 1000 tetamu
2) Pakej Gold - Glass house dan Marquee Tent ( 2 halls ) RM44,800 untuk 1000 tetamu
3) Pakej Platinum - Glass House dan Marquee tent (2 Halls ) RM51,800 untuk 1000 tetamu denagn lebihan menu dan pelamin serta busana eksklusif dan terbaru.

Promosi Eksklusif
Berita baik sempena majlis pra pelancaran, Rinching Terrace telah menyediakan promosi eksklusif iaitu diskaun hampir RM10,000 sekiranya, anda membuat tempahan pada hari ini. Cepat, cepat grab promo ni..Bakal pengantin di luar sana..



Rinching Terrace Bekerjasama Dengan Rakan Niaga Yang Terbaik Dan Professional
Bagi sesuatu majlis, kalau boleh, kita nak majlis kita berjalan denagn lancar dan apa yang kita kehendaki ditunaikan dengan baik. Korang jangan risau, rakan niaga yang dipilih Rinching Terrace sangat bagus dan sudah lama berkecimpung dalam industri perkahwinan dan pengurusan acara.

Tiga rakan niaga rasmi eksklusif yang dipilih Rinching Terrace iaitu Afkar Catering ( @afkar_katering ), Miezipro ( @miezipro ) dan SASES ( @sases.official )/

Mereka ini begitu terkenal dengan reputasi servis mereka yang terbaik dan telah berpengalaman menjayakan acara yang melibatkan ramai VVIP.




Ini antara koleksi baju pengantin dari SASES. Mereka ialah Saiful dan Syukri. Apa yang nad terpegun, dua orang pereka ni, sebelum menajdi pereka baju pengantin, sorang adalah engineer dan sorang technology. Jadi disebabkan minat berniaga, mereka cuba menceburi bidang baju pengantin ni. Alhamdulillah, sudah 5 tahun mereka dalam industri ini. Mereka boleh membuat baju pengantin mengikut kehendak pelanggan atau jika pelanggan takda idea, mereka boleh bagi pendapat.





Ni pula antara gambar yang dan video yang diambil oleh Miezipro. Dalam perkahwinan atau apa sahaja majlis, mestilah nad ada kenangan kan. Wajib ambil photographer untuk mengambil gambar kawin kita. Kalau ada video lagi best kan. Hah, Miezipro ni ni terbaik.


Ni video yang mereka ambil. Smooth dan cantik je kan.

Korang akan dapat album dengan depannya jenis kaca. Semua ni dah masuk dalam pakej tadi.










Ni pulak antara menu yang dihidangkan oleh Afkar Katering. Nad dah rasa semua, memang sedap sangat. Ada nasi minyak, nasi daging, lauk pauk yang pelbagai, soto, mee kari, dessert, buah, dan air.



Kambing golek...yummy..



Makanan beradap dan tetamu vvip..



Untuk maklumat lanjut:
Rinching Terrace
Rinching Hilir, 43500 Kajang, Selangor.
Tel: 019 390 8527
Email: rinchingterrace@gmail.com
Instagram; https://www.instagram.com/rinching.terrace/
Waze: Rinching Terrace Wedding & Events