Articles by "Pulau Pinang"
Showing posts with label Pulau Pinang. Show all posts
hai assalammualaikum

7 Restoran Menyajikan Makanan Yang Sedap Di Pulau Pinang - Kalau ditenggokkan, dekat Pulau Pinang tak terkira banyaknya kedai makanan, google je nak apa, boleh jumpa banyak restoran-restoran yang meyediakan hidangan yang sedap , yang menyelerakan mengikut selera kita. Kalau sebelum ni, mungkin banyak makanan jalanan yang ada, tapi sekarang, banyak je restoran yang terkenal telah dibuka di Pulau Pinang.


Disebabkan dah terlalu banyak restoran yang ada, ni nad nak kongsikan 7 restoran yang menyajikan makanan yang sedap di Pulau Pinang. Sebelum tu, apa kata korang download je aplikasi Foodpanda, senang dan memudahkan bila korang nak pesan makanan. Takyah susah-susah keluar rumah, gunakan perkhidmatan food delivery penang dari Foodpanda. Dah download , hah boleh pilih restoran makanan yang korang nak.


7 Restoran Menyajikan Makanan Yang Sedap Di Pulau Pinang

Hah, pening pulak nak pilih kan, takpa, nad bagi idea beberapa restoran yang menyajikan makanan yang sedap di Pulau Pinang.


Restoran Pen Mutiara Batu Maung 

Terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Penang yang hanyalah 10 minit perjalanan, merupakan sebuah restoran yang sangat terkenal dengan  kari kepala ikannya iaitu Restoran Pen Mutiara. Restoran Pen Mutiara adalah sebuah hotel-restoran di Batu Maung. Restoran Pen Mutiara menyajikan masakan tradisional Melayu. 

Restoran yang penuh dengan keselesaan dan berpendingin hawa ini menghidangkan kari kepala ikan yang dimasak secukup rasa menggunakan ikan segar. Nak tahu macam mana sedapnya, korang kenala cuba sendiri.




Dekat sini ada menu a la carte dan set menu. Set Menu dihidangkan bersama nasi putih, timun, sambal belacan serta minuman limau asam boi. Hidangan khasnya adalah kari kepala ikan.

Waktu penghantaran 

Isnin - Ahad 12:00 PM - 8:00 PM,

Kopitan Classic Penang Delight ( Georgetown )



Kopitan Classic Penang Delight (Georgetown) menyajikan makanan western, asian dan noodles. Ada bread dan toast, noodles, makanan bergoreng, chicken chop, spagetti dan lain-lain lagi. Huishh banyak menu pilihan ni. Semuanya nampak sedap. Air pun ada dijual. Senang kan.





Waktu penghantaran : Isnin sehingga Ahad dari jam 11 pagi sehingga 9 malam.
Dekat sini pun ada preorder Friday dari jam 11 pagi sehingga 9 malam

Restoran Kesum Art 


Lagi satu restoran yang korang kene cuba pergi ialah Restoran Kesum Art. Dalam restoran ni penuh dengan lukisan menghiasi hampir seluruh dinding restoran. Katanya lukisan dekat sini pun boleh dibeli. Kot ada lukisan yang menarik perhatian, bolehlah beli sekali.


Ok, datang sini sebab nak makan kan. Ada macam-macam menu yang menyelerakan dari selatan semenanjung Malaysia seperti soto, laksa Johor, asam pedas, lontong dan lain-lain.

Jika anda sukakan seni, inginkan suasana makan yang banyak dengan pendingin hawa dan ingin makanan yang sempurna rasanya, bolehlah datang ke Kesum Art Restaurant.


Waktu operasi dari pukul 12 tengahari sehingga 5 petang

D'Dapor Express


Kalau nak makan beramai-ramai, bolehla makan di restoran D'Dapor Express ni. restoran ini menawarkan hidangan sampingan dengan nasi. Cubalah hidangan khas mereka, Kari Kepala Ikan, Ayam Pandan Berbungkus, Tauhu Claypot Muhibah dan Ikan Siakap Bawang Putih Berkicap!



Address: 7, Lebuh Union, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang

Waktu Operasi: Dibuka setiap hari kecuali Jumaat, 11:00 pagi - 10:00 malam


Restoran Kebaya



Restoran Kebaya , restoran yang tersembunyi di Seven Terraces Hotel yang luar biasa yang mesti untuk dicuba sambil menjelajahi makanan yang enak di George Town, Pulau Pinang. Kebaya adalah pendekatan baru untuk selat klasik dan masakan Indo-Cina. Selain itu, Kebaya adalah tafsiran moden mengenai masakan Nyonya yang dicipta khas untuk pengalaman bersantap yang sungguh menggembirakan.


Ia mempunyai menu makanan yang lengkap dan asli. Ruang makannya menarik dan semua makanan yang sedap.

Alamat: 2-16 Stewart Lane George Town, Malaysia

Waktu operasi: 18:00 - 22:00
Tel: 011-14033310

Lagenda  House & Cafe


Terletak di Campbell Street, restoran ini menyediakan makanan dalam congkak (permainan mancala tradisional). Ruang makan dihiasi dengan foto-foto Allahyarham P. Ramlee (1929-1973), salah satu seniman Malaysia yang paling terkenal sepanjang masa.Oldies dari tahun 1950-an dan 1960-an memenuhi suasana restoran dengan daya tarikan nostalgia.



Menu ini menampilkan Nanas Prawn Lemak terlaris, disajikan di menara kerucut biru, dan Ayam Rendang wangi disajikan dengan sambal buatan sendiri (bumbu cabai pedas) dan salad telur.

Address: 43, Lebuh Campbell, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
Waktu Operasi:⋅ Dibuka setiap hari dari 7 pagi - 11 malam
Menu sarapan pagi 7 pagi - 11 pagi

Suffolk House


Sebuah rumah besar bersejarah yang berubah menjadi restoran mewah di Pulau Pinang, Suffolk House tersembunyi jauh dari jalan-jalan yang sibuk. Tempat ini bukan sahaja menyediakan lawatan tetapi juga menyajikan pelbagai jenis makanan dengan harga yang berpatutan untuk kualiti makanan mereka.




Sebenarnya, ramai yang mengunjungi Suffolk House semasa perayaan dan juga minum teh. Malah ada yang mengadakan majlis perkahwinan di Suffolk House.

Address: 250, Jalan Air Itam, George Town, 10460 George Town, Pulau Pinang, Malaysia
Waktu operasi: 10:00AM – 11:00PM
Tel: 04-2283930.




Banyak kan restoran menarik dekat Pulau Pinang ni. Ni baru sikit je nakd kongsi, ada lebih 80 restoran yang ada. Semua makanan pun nampak menyelerakan. Jadi kalau teringin tu, tapi takda masa nak pergi, boleh je pesan makanan secara dalam talian dari semua kedai kegemaran yang korang suka. Takyah susah-susah, nak makan, malas keluar, guna " food delivery penang " dari Foodpanda datang hantar ke rumah atau pejabat.
hai assalammualaikum

Bukit Bendera Pulau Pinang

Bukit Bendera Tempat Paling Utama Di Pulau Pinang - Hari kedua kami sebelum bergerak pulang ke rumah, kami pergi ke tempat yang sering dikunjungi para pelancong. Tempat ni pun dah lama nad tak pergi dan bila diaorang sebut nama tempat ni pun nad tak ingat langsung rupa tempat ni..hahaa..sadis tak sadis..sampai je tempat ni baru nad ingat selepas nampak keretapi tu..hahaha..seingat nad, nad pergi sewaktu sekolah rendah dahulu..itula rasa yang paling last pergi..selepas tu dah tak pergi dah..dan ini kali kedua pergi...haishh..nasib pergi kalau tak,mesti aku dah  lupa kewujudan Bukit Bendera ni...adoyaiii..



Sampai je dekat sini kene terus beratur untuk beli tiket. Beratur beli tiket dengan beratur nak masuk train lain tau..korang jangan tersalah tengok plak..sebab beratur nak masuk train lagi panjang daripada nak beli tiket..hahhaha..harga tiket untuk orang dewasa seperti dalam gambar.


Selepas beli tiket korang kene beratur pulak untuk menaiki train..masa ni punyala panjag...ape lagi membuang masa dengan mengambil gambar la..hahaha


Bukit Bendera ni yang terletak kira-kira 735m atau 2450 kaki tingginya dari aras laut, mempunyai suhu yang agak sejuk dan nyaman sedikit berbanding tanah rata di bawah .Menurut Wikipedia lagi suhu puratanya di atas sana ialah 21 hingga 27 darjah celcius, dengan bulan paling sejuk ialah antara Jun hingga Oktober dan tinggi sikit pada Disember hingga April. Dah alma tak naik ni, so macam pertama kali la nad naik..so excited tapi dalam pada masa yang sama berdoa takda apa-apa yang terjadi..


Melihat pemandangan dari atas, Ya Allah sangatlah menakjubkan. Kebesaran Allah mencipta alam yang sangat cantik ini. 


kalau dulu pergi masa sekolah tak amik gamabr pun sebab masa tu tak mampu nak beli..sebab tu boleh lupa Bukit Bendera ni..ahhaa..sekarang ade kamera phone..bolehla menyimpan kenangan ni..





Antara tarikan yang terdapat di sini ialah kedai-kedai cenderahati macam baju-baju, cafe-cafe dan gerai-gerai dalam 20 unit, Muzium burung hantu(Owl Museum), naik ‘buggy’ panjang pusing lereng-lereng Bukit Bendera. Makanan dan minuman yang dijual di sini juga berpatutan harganya, ada mi goreng-goreng, nasi goreng-goreng , tomyam, air panas, air sejuk  dan macam-macam lagi. 


Dah puas servey hadiah semua..dah puas makan..pe lagi turun la...leps tu kemas2 nak balik..hehee..percutian yang menarik walaupun tak semua Pulau Pinang pergi..yela tak sempat..2 hari jee...so happy..pasni travel mana pulak ye..hehee..honeymoon time...llalala...
hai assalammualaikum

Makan Malam di Persiaran Gurney Pulau Pinang - Makan Malam selepas penat berjalan sana sini..puas dengan tempat yang di tuju..ape lagi perut pun terasa lapar..berkeroncong..bergendang mengikut irama..hahaha..mulanya nak pergi karaoke untuk melepaskan suara yang sumbang tetapi pusat karaoke tu takde tempat yang menyediakan makanan sekali, jadi terus je pegi mencari makanan dan tiada suara sumbang yang dieluarkan..Makan itu penting, kalau tak fengsan mak tau  ;p...


Nampak je kedai makanan dekat luar, dengan ramai pengunjung. mata tertumpu untuk mencari meja kosong..mak haiiahh penuh weeeii..dah tengah malam pun masih ada lagi orang...tengok meriahnya Pulau Pinang u allss..dapat meja kosong terus order...tapi disebakan kepenatan,malam tu teringin makan char keuw teow jele..masih seronok dengan perjalanan sehari suntuk ni..hahaha..takpela asalkan makan...tempat makanan Persiaran Gurney memang menjadi tumpuan pengunjung.

Gurney Drive adalah tempat terbaik untuk menikmati makanan yang lazat di Pulau Pinang. Persiaran pinggir laut yang terkenal menyerlahkan warna dan suasana di Pulau Pinang - riang, ceria dan meriah. Ia juga dikenali sebagai "Persiaran Gurney" di dalam bahasa Melayu, Gurney Drive menawarkan pelbagai jenis makanan dari masakan tepi jalan hingga ke masakan mewah.


Terdapat banyak medan selera dan gerai penjaja secara terbuka di tepi laut, yang menawarkan pelbagai jenis makanan yang enak sehingga waktu malam. Makanan tempatan seperti Laksa Penang, nasi lemak adalah antara hidangan yang membuka selera. Medan Selera New Gurney Drive mempunyai kedua-dua bahagian halal dan tidak halal, dan dibuka dari pukul 6 petang. 

so sape-sape nak makan malam tempat yang meriah bolehla pergi ke persiaran gurney ni..malam penuh dengan orang dan sesak memang takyah cakapla..hehe

alhamdulillah lega...kenyang..ape lagi balik rumah sewa la....lalaala..
hai assalammualaikum


Hard Rock Penang

Berjumpa dengan Norkhiriah di Hard Rock Penang - Kami berjalan di Pulau Pinang ni satu hari, daripada pagi sampai la ke malam..huhu..taknak melepaskan peluang apa tempat yang menarik lagi di Pulau Pinang ni. Malam tu kami pergi pula ke Hard Rock Cafe di Pulau Pinang. Time tu ada pulak pertunjukan Naga di buat. 


Selepas tu, cousin nad tegur, "eh depan ni bukan Norkhiriah ke"..nad apa lagi duk depan sikit saje nak tengo betul ke Norkhiriah..eheh betul la..kak Norkhirian,pelakon dan pelawak tu..nak tegur takut pulak..lepas je habis tarian naga tu nad berani tegur akk Norkhiriah ni..hehe

Kecik molek je akak Norkhiriah ni..cantik..peramah tau..banyak cakap jugakla..walaupun hanya sedikit masa je kitaorang dapat borak disebabkan dia nak cepat..akak Norkhiriah pun tengah bercuti dengan keluarga dia..hehe..suka tengok bibir mongel dia tu..hahhaha...bila teringat kak Norkhiriah, teringat pulak dengan akk Nami Namia,..blogger tu..hehehhe..nad suka samakan akak Norkhiriah dengan akak Nami sebab muka diaorng hampir sama...hhehee...
hai assalammualaikum

Santai-santai di Batu Feringghi - Tak habis lagi dengan cerita percutian di Pulau Pinang ni..hahaha..biasalah, nad nak share tempat yang menarik dekat Pulau PInang ni. Sebenarnya banyak lagi tempat yang menarik dekat Pula Pinang ni, tapi nad sempat pergi mana yang dapat jela..Setelah penat berpusing-pusing mencari Lukisan Dinding ( Art Street Penang ) tu, kami semua bercadang untuk pergi ke Pantai. Salah satu pantai di Pulau Pinang yang menarik ialah di Batu Feringghi. Sayangnya nad dengan kawan-kawan yang lain tak dapatla nad mandi disebabkan kami tak bawak baju mandi..huaaaa...geram sangat. Jadi amik gambar (wajib ) dan melihat orang mandi manda jela sambil berangan (aku sahaja)..hahahha


Batu Ferringhi yang terletak di sepanjang laluan tepi pantai barat laut Georgetown dengan deretan resort bertaraf antarabangsa merupakan pantai yang popular di Pulau Pinang.


Masa nad datang sini, memang ramai pengunjung waktu ni, dengan pelbagai aktiviti yang menarik disediakan di pantai ni. Mungkin disebabkan raya cina, jadi pelbagai aktiviti yang dijalankan. Berjemur di bawah matahari atau menikmati tiupan bayu dan mencuba aktiviti yang disediakan.


Tak dapat mandi..bergambar di tepi pantai pun jadilah...hohohoho..ada lagi sambungan cerita ni..sabor arr..heehe
Hai assalammualaikum

Lukisan Dinding ( Art Street Penang ) - Selesai sahaja merehatkan diri di Padang Kota Lama, kami semua bergegas mencari tempat yang menarik lagi di Pulau Pinang yang tidak pernah kami kunjungi. Salah satu tempat yang dicadangkan kawan nad ialah tempat Art Street Penang. Ini kali pertama nad pergi dekat Art macam ni, sebelum ni nad tak pernah tau pun ade Art Sreet ni dekat Pulau Pinang,,see nampak sangatla nad ni jarang jelajah satu negeri ni. Lukisan Dinidng atau Art Street Penang ini merupakan satu kumpulan lukisan dinding dan arca yang di lukis dan di pasang di sekitar bandar Georgetown. Seni dinding unik ini memperlihatkan keadaan hidup seharian masyarakat Penang di samping memaparkan unsur humor dan sejarah Pulau ini untuk tatapan pejalan kaki. 


Sambil kami semua mencari Lukisan Dinding (Art Penang Street ) ini, kami semua jelajah Penang ni. Memandangkan waktu ni raya Cina, kitaorang sempatla tengok Orang Cina meraikan raya Cina di Pulau Pinang.




Tempat Lukisan ini bukan hanya satu tempat sahaja tetapi terdapat banyak tempat dan lorong-lorong yang tertentu. Jadi, korang perlulah  rajin berjalan kaki jika kalau nak melihat kesemuanya sekali. Jika kesuntukan masa, boleh je ke kawasan Lebuh Armenian sahaja kerana sekitar kawasan ini terdapat 5 arca dan lukisan mural yang hampir di antara satu sama lain. Masa ni semua tempat nak bergambar, tak boleh lepas satu pun..hahahha


Pelukis yang bertanggungjawab menukar dinding bangunan Georgetown kepada hasil seni ini ialah pelukis Lithuania yang bernama Ernest Zacharevic, pelukis pekak dan bisu Loius Gan dan kumpulan pelukis 101LostKittens.




Sedang mendengar apa yang diperkatakan mereka..apakah???


hahahhaa....

kalau nak tau lebih lanjut pasal Art Street Penang ni bolehlah tekan link di bawah..

hai assalammualaikum

Mengurangkan Tekanan Dengan Bercuti d Penang - Cerita ni nad dah tangguh lama sangat..sekarang baru ada masa nak cerita..heheh..Masa Raya Cina bulan dua tu, company nad cuti seminggu, jadi nad dengan kawan-kawan satu kerja buat perancangan untuk pergi bercuti bagi mencuci otak dan minda yang serabut ni. Tempat percutian yang kami pilih ialah Pulau Pinang. Kenapa pilih Pulau Pinang?..Sebab nad dah lama tak keliling Pulau Pinang, walaupun dulu masa study nad selalu lepak dekat Padang Kota, tapi Pulau Pinang ada tempat lagi menarik selain Padang Kota.


Nad dengan 3 orang rakan lain telah bertolak seawal pukul 2 pagi untuk mengelakkan kesesakan lalulintas..mana taknya masa tu raya cina kalau pergi siang semestinya perjalanan yang singkat mengambil masa yang lama. Sepanjang dalam perjalanan, nad tidur je..hahaa..yela bertolak malam, nak tengok pemandangan gelap je semuanya, jadi tidurla. Kami sampai dalam pukul 6 pagi dan tinggal di homestay . Keesokan paginya kami semua bertolak mencari tempat yang menarik di Pulau Pinang. Tempat pertama sekali ialah tempat yang paling terkenal iaitu Padang Kota.




Padang kota menjadi tumpuan pelancong dan penduduk yang inginkan ketenangan dan menikmati makanan popular Pulau Pinang iaitu nasi kandar ,pasemborcendol dan macam-macam lagi. Kebanyakan pengunjung gemar untuk melepak di tembok benteng laut untuk merasai angin bertiup sambil bersantai. Angin dekat situ memang kuat, memang sesuai la untuk ketenangan sambil melihat pelbagai reaksi orang ramai. Kewujudan Padang Kota yang sinonim dengan sejarah negeri ini menjadi pilihan utama kepada kebanyakan pengunjung untuk meluangkan masa bersama keluarga ataupun rakan-rakan. Kedudukannya yang berada di tepi pantai bukan sahaja strategik untuk merasai hembusan angin laut petang




Salah satu tempat bersejarah di situ ialah Fort Cornwallis diberi nama sempena nama Gabenor- Jeneral Bengal dalam akhir kurun ke 1700, Charles Cornwallis. Ia menjadi salah satu mercu tanda bersejarah di Georgetown. Fort Cornwallis terletak berhampiran Esplanade, bersebelahan dengan Jam Memorial Victoria.

Dinding kubu setinggi lebih kurang 10 kaki ini dibina dalam bentuk bintang. Perjalanan mengelilingi kubu ini mengambil masa 10 minit. Di dalam kubu ini, anda boleh melihat tinggalan struktur lama yang dibina berkurun lalu seperti sebuah gereja kecil, penjara, kawasan penyimpanan senjata, lampu rumah api yang pernah diguna untuk memberi amaran kepada kapal, tiang bendera asal dan beberapa meriam gangsa lama yanyang mana salah sebuah daripadanya meriam Belanda, dikenali sebagai Seri Rambai, bertarikh 1603. Sesuatu yang menarik berkenaan meriam Seri Rambai, sesetengah penduduk tempatan percaya ia boleh memberi kesan positif terhadap kesuburan wanita.




Selain makanan dan tempat bersejarah ini, di Padang Kota ni terdapat beca yang disediakan untuk pengunjung bagi mengelilingi Padang Kota Lama sahaja. Kalau you alls nak pergi jauh-jauh sila kayuh sendiri...hahaha...

Fort Cornwallis diberi nama sempena nama Gabenor- Jeneral Bengal dalam akhir kurun ke 1700, Charles Cornwallis. Ia menjadi salah satu mercu tanda bersejarah di Georget