Articles by "Kuala Lumpur"
Showing posts with label Kuala Lumpur. Show all posts
hai assalammualaikum

credit pic: Kerex Photography


Dinosaurs Alive Di Matic Kuala Lumpur

Dinosaurs Alive Kuala Lumpur - Kalau ada aktiviti yang melibatkan anak ni, memang nad la paling teruja nak bawak Fariza pergi..hehehe. Biasalah mak-mak memang macam ni kan. Lagipun, bila dia dah membesar ni, dia dah tau tengok, dah ada perasaan ni, memang masa ni la bagusnya bawak dia teroka, tengok benda yang dia belum tengok. Nad pernah tengok, kawan nad pergi ke Dinosaurs Alive dekat Matic Ampang Kuala Lumpur, apa lagi, ajak la mr mafia pergi, sebab dekat je dengan rumah.

Lagipun, sekarang kan musim cuti sekolah. Korang boleh juga bawa anak-anak ke sini. Memang seronok, tak bosan masuk sini. Serius weii, kitaorang anak beranak ambil masa berjam-jam dalam ni..hahaa. Bukan setakat nampak Dinosaurs bergerak, bunyi-bunyi tu semua, malah ada aktiviti yang boleh dijalankan oleh mak, ayah dan anak. Rasa taknak balik..ehhee.

credit pic: Kerex Photography

Tiket Masuk Dinosaurs Alive

Tiket yang ditawarkan seperti berikut:

Dewasa RM75
Dewasa (MyKad) RM50

Kanak-kanak 3-12 tahun RM45
 Kanak-kanak 3-12 tahun (MyKid) RM30

Warga Emas (60 tahun ke atas) RM50
Warga Emas (MyKad) RM40

Perlukan keperluan Khas (OKU) RM25
Group berkumpulan (10 Orang) Diskaun 10%
Kumpulan dari Sekolah (lebih 20 orang) RM25

Haritu nad pergi, tengah offer, murah sikit. Tiket korang boleh beli online atau korang boleh beli masa di pintu masuk di sini.

Pelbagai Aktiviti Di Dinosaurs Alive Matic Ampang

Hah!!, sebelum masuk je dah dengar suara Dinasour tu. Nggrrrr sana sini. Fariza dah terkejut dengar tu..hahaha, Tapi nad ajak juga masuk...hahaha..Dinosaurs Alive ni dalam khemah besar outih seperti sarkas. Nampak je macam khemah kecik, tapi besar oii, pulak tu ada aircond. Sejuk je..Sampai mr mafia cakap, " bestnya tempat dia beraircong, dinosaurs ni tak boleh panas erk "..hahaha. Ni bagi keselesaan kepada para pengunjung. 

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

Dalam ni ada banyak 50 ekor Dinosaurs, 16 spesis yang ada. Untuk anak-anak yang besar sikit, atau suka Dinasours, boleh bawak ke sini, sebab diletakkan nama dan fakta tentang setiap Dinosaurs yang ada di sini. Anak-anak boleh kenalpasti Dinasours tersebut dengan melihat nama-nama tersebut. Sambil boleh tahu tentang latar belakang Dinosaurs tersebut. Bukan kanak-kanak je boleh belajar, malah orang dewasa berpeluang untuk kembali ke masa silam untuk bertemu dan memahami spesies yang sudah pupus. Korang juga boleh tengok Dinosaurs bergerak dan animatronic bersaiz hidup dengan kulit reptilia seperti hidup, mendengarkan, bernafas dan bertiup, memang rasa seperti di di dalam cerita Jurassic Park..hehee.

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

Ni Dinosaur T-Rex paling besar dalam ni. Tingginya 19 meter, panjangnya 25 meter dan beratnya 5 tan. Fuh, memang hebatla diaorang ni buat.

credit pic: Kerex Photography

Hah, korang masuk-masuk je, belah kiri, ada dah satu aktiviti yang boleh dibuat bersama keluarga. Aktiviti pasang rangka Dinosaurs. Siapa yang suka-suka pasang ni, memang boleh pasang. Sebabnya aktiviti ni percuma. Lepas pasang, boleh bawak balik rangka Dinosaur tu. Syaratnya kena pasang dekat situ juga. Setiap keluarga boleh ambil dan pasang. Cumanya dia ada limit rasanya. Lebih dari dua, kena bayar. Ke, bila seorang ambil lebih dua kena bayar. Tak berapa sure pulak. Tapi staff yang jaga situ cakap, boleh ambil dua sahaja, lebih dua kena bayar. Tapi takpela, aktiviti menyeronokkan. Nad memang dah give up pasang ni..hahaa..Last-last bagi mr mafi, sebab ni hobi dia pasang-pasang macam ni. Nad tak paham nak pasang macam mana. Lepas tu mr mafia ajarla..Paham la sikit-sikit. Tapi yang pasang sampai habis dan siap mr mafia la..hahaa..

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

Lagi satu aktiviti percuma yang ada dekat Dinosaurs Alive ni, hah main pasir ni. Korang dah biasa nampak kan. Pelekat pasir. Boleh pilih Dinosaur mana korang nak. Kaler ikut sukala nak bubuh mana. Nad bagi Fariza buat sendiri. Dia bubuh la sendiri. Tapi bila nad kata berhenti, ambil warna ni, itu, dia dengar jela. Yang penting dia bubuh pasir tu sendiri.

Cantik tak Fariza buat

Hasilnyaa..heheee..

credit pic: Kerex Photography

Salah satu yang menyebabkan anak-anak korang takkan balik ialah tempat mainan belon ni..haaha. Ada tiga jenis mainan belon ni. Anak-anak mesti enjoy. Nak melompat, nak bermain, jumpa kawan baru. Fariza pun dah leka main sampai taknak balik..huhu. Last-last paksa juga, sebab nak bawak main pergi tempat lain.

Anak-anak boleh jadi ahli arkeologi

Dekat sini, ada mainan yang berbayar. Salah satunya ialah anak-anak boleh jadi seperti ahli arkeologi. Yang ni bayaran RM10. Ada pakaian khas dan spek. Lepas tu akan dibagi telur dinosaur dan tukul, lepas tu ketukla telur tu. Dalam tu ada bahan fosil yang korang boleh bawak balik. Masa ni nad tak sempat nak main. Duk sibuk main pasir dengan pasang rangka tu. Sampai anak pun dah tidur..hehee.

credit pic: Kerex Photography

Main game

Ada juga game dalam ni. Ada dua jenis game, dua-dua bayar RM10. Satu tu, pilih dinosaur yang korang nak, dan tengok nombor dekat bawah kaki dinosaur tu. setiap dinosaur ada hadiah. Tapi hadiah berlainan. Takdela balik tangan kosong kan. Fariza pilih, dapatla bawak balik Dinosaur juga..hahahaa. Kalau betuah dapatla beruang besar tu..hahaa

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

Lagi satu game,masukkan bola dalam dalam mulut Dinosaur. Adalah hadiah dia.

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

Dalam ni juga ada kedai menjual makanan. Kalau dah lapar, dah haus, nak makan, bolehla duduk dan rehat, sambil makan.

credit pic: Kerex Photography

Ada juga tempat rehat untuk mak, ayah atau warga emas yang dah keletihan, duduk santai dekat depan panggung wayang ni. Layanla cerita sampai tertidur ke..hehee. Memnag nampak selesanya.

credit pic: Kerex Photography

Ada juga kedai jual cenderahati. Kalau rasa nak beli buat kenangan, bolehla beli.

Kemudahan lain yang ada dekat sini, surau dan tandas pun ada. Jangan risau. Semuanya ada. Lengkap dan dekat. Tak perlu pergi jauh-jauh.


Hah!!, ni video nad ambil masa pergi ke Dinasours Alive dekat Matic Ampang.

credit pic: Kerex Photography

credit pic: Kerex Photography

Nak tau Dinosaur apa lagi ada, nak tengok gambar lain lagi, boleh pergi ke http://kerex.zenfolio.com/dinosaurs

Memang banyak la korang boleh lakukan dekat sini bersama keluarga. Bukan satang sekadar tengok. Bayar sekali, nak masuk berapa lama dalam ni pun sampai ke malam pun boleh..hahaa. Bagus benda macam ni buat dekat sini, anak-anak tak bosan, mak ayah pun enjoy. Memang sangat berbaloi bila datang sini. Tempat sesuai bawak anak-anak untuk mempelajari tentang sejarah Dinosaurs. Watch Them Move, Hear Them Roar !!!

Boleh layari
Website; https://www.dinosaursalive.asia/
Facebook; Dinosaurs Alive
Instagram: https://www.instagram.com/dinosaurs_alive/

hai assalammualaikum

Sambut Tahun Baru 2017 Di Menara Kuala Lumpur


Esok tinggal sehari je lagi kita nak meninggalkan tahun 2016, dan 2017 akan menyusul. Sekejap je masa berlalu, sekejap je dah nak masuk tahun baru. Hah esok, korang mesti ada yang nak sambut tahun baru kan. Ada banyak tempat nak sambut atau tak tau mana nak sambut. Apa kata pergi tempat tinggi yang boleh tengok kemeriahan sambutan tahun baru ni. Mana lagi KL Tower la, atau nama lainnya Menara Kuala Lumpur.

Yela nak lain dari yang lain sikit, selalu sambut tempat biasa je. Pelbagai aktiviti dilakukan dekat Kl tower termasuk midnight countdown, cocktail buffet, balloon release wishes, New Year Toast dan macam-macam lagi la..uitt bestnyaa...Part countdown dekat Kl Tower, boleh bayangkan menjerit dari tempat tinggi..hhehee. Ada pulak balloon release wishes, wahh mesti banyak belon terbang nanti.


Ada juga tawaran istimewa yang dibuat tapi dah habis sebab kena register sebelum 23 December...Tawaran tersebuat ialah Pakej Pelantar Pemandangan, hanya RM78 untuk dewasa dan RM63 untuk kanak-kanak. Pakej ni termasuk tiket ke Pelantar pemandangan, dapat gambar cenderahati secara percuma bersaiz 6R dan pek parti. Murah weiii..bestnyaaa..

Untuk tawaran Sky Deck pula hanya RM198. Pakej termasuk tiket ke Sky Deck, cocktail buffet, New year toast, percuma t-shirt glow in the dark 2017 bagi 100 pelanggan pertama. Tapi dah tutuppp..kalau nak pergi kena bayar yang normal punya..

Korang yang nak sambut bawa-bawalah keluarga, orang tersayang, kawan dekat sini. New Year's Eve 2017 Countdown Celebration di KL Tower. Sambut waktu malam, memang cantik sangat, dengan pemandangan 360 darjah, nampak lampu-lampu. Lagi best dapat tengok bunga api dari situ..wahh!!!..

Korang yang nak sambut boleh hubungi talian 03-20205444 dan layari website www.menarakl.com.my atau facebook www.facebook.com/officialmenarakl.

Sekarang nad dekat kampung, kalau dekat kl lama dah ajak mr mafia..



hai assalammualaikum

Melihat Haiwan Di KL Tower Mini Zoo - Hari Ahad lepas, nad bawak Fariza pergi melihat haiwan. Bila ada anak, anak pulak dah pandai berjalan, pulak tu umur dah setahun, memang seronok bagi dia kenal haiwan. Selalunya, kalau nak tengok haiwan ni, kita fikir Zoo negara je, tapi korang jangan terkejut yang dekat KL Tower pun ada zoo dia tersendiri.


KL Tower bukan sekadar bangunan tinggi melihat view Kuala Lumpur di atas dengan restoran berputar tu, ataupun skydeck, tapi rupanya, banyak benda yang menarik dekat sekitar KL Tower ni. Salah satunya ialah KL Tower Mini Zoo ni. Ni kali pertama nad datang ke Mini Zoo ni. Tempat ni bukan sahaja sesuai untuk yang ada anak, datang berpasangan dan bersama kawan pun boleh. Siapa tak teruja nak tengok haiwan kan. Kat sini bukan sahaja dapat lihat haiwan, kenal haiwan, malah boleh beramah mesra dengan haiwan.


Mini Zoo?? Mesti korang fikir mini tu kan kecik, mesti tak besar dan sikit je haiwan. Lepas tu jalan-jalan tak sampai 5 minit. Hah!! apa kata korang pergi, bukan 5 minit je, lebih sangat. sebab bila korang masuk, keseronokan tu datang dan nak duduk lama dalam tu. Boleh dikatakan besar jugak la tempat dia, sebab ada beberapa bahagian yang kita akan masuk. Bahagian-bahagian tu lain-lain haiwan kita akan jumpa.

Dari mini jungle, hingga ke stable, broadway, bird aviary, terus ke pet village dan banyak lagi pitstop yang ada, 1 jam pun tak cukup nak layan apa aktiviti yang boleh dibuat di sini. Dulu takut binatang, tapi sekarang tak takut dah..ehhehe. Fariza pun enjoy tengok haiwan dekat sini, walaupun reaksi muka dia sama je..hahaa. Dia tak takut pun dengan haiwan dengan sini. Meh nad nak bagitau apa korang boleh buat dekat KL Tower Mini Zoo ni.

Pegang Haiwan Jinak Dan Bergambar


Dekat pintu masuk Mini Zoo ni, disambut dengan burung kakak tua ni. Comel betul. Boleh je pegang, tanpa larangan..ehhee. Cantik kan. Bila masuk je, ada binatang lain yang ada dekat sini.






Dan paling seronok dapat bergambar dengan burung ni. Free sahaja ok..Suka Fariza dapat tengok burung dengan lebih dekat..hehee..




Lepas tu dalam tu juga ada binatang Meerkat yang dikurung. nak amik gambar pun susah, lari sana sini..ahhaa.Comel anak-anak dia tu. Berkumpul macam berpeluk.







Ada juga iguana, binatang bebulu bernama Ferret..hahaa. Hah!! Fariza dapat binatang ni habis di genggam bulu dia..Adoyaiii..Ada juga anak kangaroo..duduk diam molek je dalam beg tu..hahaha. habis muka Fariza diciumnya..






Seterusnya, boleh lihat haiwan seperti Buaya, kura-kura dan ular. Masa tu tengok buaya ni, hidup ke mati, patung ke betul ke tak, tak bergerak, mata tak berkelip, lama juga, sekali tu tiba-tiba dia bergerak, terkejut kita wak, nasib baik dalam cermin..hahhaa. Ular tu pulak tidur je kejenya, taknak makan telur tu. Kalau tak ada pengalaman tengok ular makan.

Semua haiwan ni diletakkan dalam cermin macam ni untuk tujuan keselamatan.

Bagi Haiwan Makan





Keluar je daripada tu, korang akan jumpa pulak haiwan seperti Helmetted Guinea Fowl, spesis ayam kot. Bila turun lagi tangga, korang akan nampak kuda dan Burung Unta dekat sini. Hah kat sini korang boleh bagi makan dekat burung unta tu. Jinak sungguh. Kena hulur sayur dekat burung unta tu, nanti dia datang. Fariza dapat bagi..ahahha..



Seterusnya korang akan pergi ke kawasan burung. Yeahh!!, yang ni suka.Dah tak takut nak dekat dengan burung, nak pegang burung dan bagi makan dekat burung. Macam-macam burung ada. Warna warni sungguh, dengan bunyi kicauan burung yang mengasyikkan. Semua berebut nak bagi makan dekat burung. Macam mana burung-burung dekat sini tak gemuk, kenyang selalu. sampai ada yang dipanggil buat tak tau je..hahaa. Kenyang sangat.



Kalau pertama kali dan rasa takut untuk bagi bagi makan, jangan risau ada ranger yang bertugas bantu korang. Memang masa mula-mula rasa takut dan geli, yela burung bila makan dengan paruh dia tu yang tajam, tapi sebenarnya ok je..hehe.


Burung ni suka dekat mr mafia la..hahaa..sampai dua dia datang..haipp!!.




Selesai dekat kawasan burung, korang akan jumpa haiwan IIlma kot. Lupa pula. Bestnya, nama dia ikut kaler bulu je. Milky dan Browny..hehee. Binatang ni rakus betulnak makan. Fariza relaks je bagi. Sampai dia nak lagi..hahaa. Enjoy sangat tengok Fariza suka buat aktiviti ni.

Tangkap Ikan



Lepas tu korang boleh juga menangkap ikan. Tapi letak balik la ikan ni ye..ehhee. anak-anak mesti suka. Tak dapat pancing ikan, buat kat sini pun boleh..ehehe.

Rehat Dan Membeli Belah


Kalau korang dah rasa penat berjalan, korang boleh rehat dekat cafe dalam ni. Siap ada temoat duduk untuk korang melepaskan  penat tu. Bila dah ada tenaga balik, boleh jalan lagi untuk lakukan aktiviti seterusnya.

Kalau nak beli barang untuk kenangan, bolehla beli sekali. Fariza masuk sini, nak tau apa dia nampak, spek mata..huh!!..cukup-cukup dah ada spek mata, nak beli lagi..heeheh..

Belai haiwan





Lepas tu terus lagi jumpa la kawasan arnab dan kura-kura. Boleh belai haiwan macam kucing..hehee. Tapi kura-kura tak bolehla..Ada tikus yang lari sana sini. Hah!! mainla kejar-kejar ye..





Last sekali, tempat di mana ada binatang seperti kala jengking, iguana besar, Monyet albino dan Raccon.Masa ni yang ada atas pokok boleh pulak di tido. Yang dalam sangkar segar memanjang..huhuhu..Dah selesai jelajah KL Tower Mini Zoo. Last sekali Raccon ni la, lepas tu korang kena patah balik untuk balik.

Pintu keluar dekat Kedai cenderahti tadi.

Belajar Nama Haiwan dan Spesis haiwan




Ada sesetengah binatang kita jarang tengok, pernah nampak pun tak tau nama. Hah!!, korang jangan risau setiap sangkar haiwan yang ada, diletakkan satu papan yang memaparkan info ringkas berkenaan haiwan tersebut. Sekaligus bagi kita info baru mengenai haiwan yang ada ditempatkan di sini. Masa tu la tau apa dia buat, apa nama dia. Banyak yang kita boleh belajar. Dekat diri dengan haiwan memang best..ehhee.

Harga Tiket Masuk KL Tower Mini Zoo


Dewasa: RM32.00
Kanak-kanak dan orang tua : RM27.00
Kanak-kanak bawah 90cm : Percuma

Package
Mini Packege : 1 dewasa + 1 kanak-kanak dengan percuma 1 aiskrim : RM50.00
Pakej 2 dewasa dan 2 kanak-kanak  percuma 2 aiskrim : RM 98.00

 Waktu Operasi: Isnin hingga Ahad – 10 pagi hingga 9 malam!

kadang-kadang ada buat promotion, boleh tengok dekat facebook  https://www.facebook.com/KLTowerMiniZooMalaysia/