July 2018
hai assalammualaikum

Mr Diy Boleh Shopping Online dah - Hah!!, tempat yang selalu nad pergi kalau nak cari barang atau dekorasi rumah dengan barang murah, mana lagi kalau bukan Mr Diy. Salah satu tempat yang memang akan masuk selain Kaison. Macam-macam ada dekat situ, dari barang perkakasan rumah, dekorasi, perlatan kereta,eh macam-macam la. Kalau masuk dalam tu, memang akan lama, sebab tengok macam banyak yang berkenan kan..hahaha.


Hah!!, lepas ni, korang boleh duduk berjam-jam depan laptop..hahaa..Takdela suami, kawan atau sesiapa sahaja bising, korang duduk lama dekat kedai Mr Diy tu. Sekarang Mr Diy dah boleh beli barang shopping secara online..yuhu..Nad pun teruja ok!..Tak perlu susah payah pergi kedai lagi, boleh pilih barang mana korang nak lama-lama. Dah pilih bayar lepas tu tunggu jela barang korang sampai depan rumah..hehee. Tak pun kalau nak keluar juga pergi kedai Mr Diy pun boleh, tapi lepas korang dah order siap-siap dekat online. Datang kedai, tinggal ambil je..senang weii..

Buat pengetahuan korang setiap kedai MR. DIY mempunyai lebih daripada 20,000 jenis produk yang terdiri daripada Perkakas, Barangan Rumah, Barangan Elektrik,  Aksesori Kereta,Alat Tulis,Mainan,Hadiah,Sukan, Perhiasan & Kosmetik. Banyak kan!!, lengkap ok..


Slogan mereka, “Always Low Prices“, memang murah pun..hahaha. MR.D.I.Y., sebuah syarikat perkakas rumah yang mempunyai lebih dari 550 kedai di seluruh Malaysia, Thailand, Brunei dan Indonesia, terus berkembang pesat di Asia-Pasifik.


Dari bulan July hingga Ogos, beli banyak mana oiii..penghantaran percuma,..Bestnya lagi, korang shopping, ada hadiah menanti..malas nak cakap banyak, korang boleh terjah www.mrdiy.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/mrdiy2u
Instagram: https://www.instagram.com/mrdiy2u
hai assalammualaikum

Dua Tilam Pun Dia Mampu Lepas Sampai ke Lantai - Budak bertuah ni dah start maju ke depan. Kadang baru letak je dah sampai ke lantai. Adik Farhanah, hang melompat ka!!..hhhaaha..adoyai anak. Farhanah start 4 bulan dia dah meniarap, dan 5 bulan terus maju ke depan. Mula letak satu tilam, tapi tengok asyik jatuh ke lantai je, masalahnya, bila dah sampai lantai, takdela dia nak nangis macam kakaknya dulu..hahaa..Farhanah jenis cool dan relaks je..jatuh pun masih boleh sambung main..hahaa..Nad yang terkejut tengok..


Disebabkan kerap dia sampai ke lantai, nad letak tilam lagi satu. Tapi tetap sama boleh dia sampai ke lantai. Anak aku sorang ni, lain pulak perangainya..hahaa. Jarang cerita pasal Farhanah ni, sebab dia cool sangat..hahaha.. Tak tau la dah besar macam mana nanti..Kalau menjerit, dia la paling kuat. Tengah malam pukul 3 pagi memang dia bangun, lepas tu ajak borak..ni yang pening. Cakap sorang-sorang, nad dah tak larat nak layan.

Farhanah ni dengan kakaknya je dia nak gelak sakan,,dengan mommy daddy dia kurang sikit. Nampak mommy dia, cuma nak susu je. Tu la nampak dia senyum berkobar..hahaa


Ramai cakap, Farhanah sama muka dengan Fariza. Dah adik beradik kan, tapi nad sendiri tak nampak mana muka dia yang serupa..hahaa..Nad kalau nak tengok, tengok balik gambar Fariza masa kecik..hah!!, taula sama ke tidak..hahaha.

Farhanah ni lahir lagi besar dari kakak dia. Memang kalau angkat dia, keras badan dia, kaki berketul-ketul macam ayam KFC. Orang cakap muka dia manis..hahaha..entahla..Yang Nad tau Farhanah
lagi putih dari kakak dia..hahaa.. Nad minum Kitsui Whitening masa pregnant..hahaha..Jatuh ke anak. Bulan depan dah mula makan. Cepat je..ahaha..mulut dia sekarang dah terkumat kamit bila nampak orang makan..hehee

Sejak ada Farhanah, Fariza mainla dengan adiknya ni sekali. Motif pun sebab nak bagi kawan dekat Fariza..hahaa. Lepas ni kita berehat sekejap ye..hahaa..Stabilkan kewangan dulu, besarkan diaorang dulu. Nak tambah kemudian..hehee..
hai assalammuaikum


Pakcik Aiskrim Wak Selamat, Semoga Panjang Umur Dan Sihat Selalu - "Assalammualaikum, Wak Selamat, nak aiskrim "..macam tu la kitaorang selalu kalau nak beli aiskrim denagn pakcik ni. Nama pakcik ni Selamat. Kitaorang panggil wak la kan. Dari abang, kakak kecik lagi, pakcik aiskrim ni jual aiskrim sampaila sekarang, aku dah ada anak dua, masih lagi jual aiskrim. Kalau dulu, pakcik ni jual aiskrim dekat moto, depan sekolah Meru, sekarang, pakcik ni jual dekat rumah je. Dah turun temurun, dari kitaorang sampai ke anak-anak kitaorang beli dekat aiskrim dekat Wak Selamat ni.

Aiskrim dia dulu ramai budak-budak suka masa time sekolah. Asal balik sekolah, mesti terus ke moto dia. Sebab, kalau beli aiskrim dia, kitaorang suka bubuh asam atas aiskrim tu. Kalau mintak lebih, dia bagi je. Lagipun pakcik ni pandai layan budak-budak..hahaha. Legend sangat Wak Selamat ni. Semua budak Meru kenal dengan Wak ni..


Dia pakai moto lama je bawak aiskrim. Sekarang moto tu masih ada. Wak Selamat pun masih sihat dan kuat je nengoknya. Masih menjual asikrim, tapi jenis aiskrim pop tu yang warna warni dengan jajan. Tengahari atau petang, rumah tu mesti diserbu dengan anak-anak buah kita..hahhaa. Rumah dah dekat, kalau panas tekak, mestila cari aiskrim. Sampai anak kita pun terikut dah pergi beli dekat rumahnya, beli aiskrim..haishh..

Kenangan semua tu. Sekarang yang jual aiskrim orang biasa je. Semoga Wak Selamat sihat selalu dan panjang umur.
hai assalammualaikum

Tauhu Bergedil Mrszakitchen Terbaik - Bila ada makanan baru, makanan viral mesti nak cuba. Tauhu bergedil, yang hangat diperkatakan. lalu dekat timeline facebook dan instagram. Nak buat, tak taula macam mana..hahaa. Pernah buat Tauhu Ayam je..hahhaa..Boleh tengok resepi dekat SINI. Memang dah lama nak order, tapi sebab dia tak hantar dekat tempat terdekat dengan rumah, jadinya pendam jela..hahaa.

Tauhu Bergedil Mrszakitchen

Akhirnya rezeki nad, dapat rasa tauhu bergedil ni. Haritu kelab KBBA9 ada buat event dekat Matic, nad tak dapat join, tapi ada sponsor makan haritu, iaitu Mrszakitchen, dia sponsor sandwich, dan dia ada jual tauhu bergedil ni sekali. Apa lagi, mintak selit orderla dan hantar dekat Matic. Nad pulak waktu tu nak keluar cari durian..hehee. Alang-alang tu dapatlah singgah Matic ambil tauhu bergedil tu. and beli sebekas dulu, nak rasa, sedap ke tidak. Harga RM6 sahaja untuk sebekas, dalam ada 6 ketul.

Isi yang padat, gebu gebas

Nad biasa makan daging bergedil semua tu, tapi ni pertama kali rasa tauhu bergedil. Tak berapa suka tauhu ni, sebab tu tak beli banyak. Tapi disebabkan dia sumbat dengan ayam rasanya dalam tu, tu yang teringin nak makan. Tauhu bergedil ni siap dengan kuah kicap dia. Aumm...Tauhu bergedil, makanan diperbuat daripada bergedil ayam yang disumbat ke dalam tauhu kering. Tauhu bergedil sedap dimakan waktu petang.

Serius, memang sedap. Cicah dengan kicap tu, aumm..memang terbaik lollss..tapi kicap waktu tu tak berapa pedas. Tapi boleh request kalau nak pedas gegiler..hahaa..Jangan korang makan sampai terbakar telinga sudahla..hhahah..

adik pun nak gak

Kakak pun tak sabar nak makan

Sandwich

Tortilla..

Kalau korang nak tau, Mrszakitchen ni ada buat sandwich dan tortilla jugak..huish, nad tengok tak boleh tahan..huhu..Nak order tortilla pulak lepas ni, sekali selit tauhu bergedil tu, sebab tak cukup.Mr mafia suka makan tauhu..haha.

Sedap..murah je

Korang nak rasa, boleh la order dengan Mrszakitchen di
Facebook: https://www.facebook.com/mrszakitchen/
Instagram: https://www.instagram.com/mrszakitchen/
Contact: www.wassap.my/60136244192/MrsZaKitchen
hai assalammualaikum

Biskut Cheezy Cadbury / Cheezy Cadbury Cookies

Cheezy Cadbury Cookies, Sedap Yang Amat - Nad ni bukanla penggemar coklat cadbury..sebab rasa dia yang kosong..kalau ada kacang pun, tak suka sangat..tak tau kenapa..hahaa. Coklat lain nad makanla..hahaa. Tapi, masa Si Neyra ni post biskut dia buat masa puasa, nampak " eheh sedap pulak biskut ni, nak rasa pulak". Tapi waktu tu tak sempat nak order. lepas raya dia open order lagi. Tengok ramai dah beli dan cakap sedap. Masa ni la kita nak rasa juga weii..Kawan dok post je, kita pun dah meleleh air liur tengok. Jadi bagitau Si Neyra ni, kita nak order. Mula-mula, sebalang, tapi fikri balik, ramai kata tak cukup sebalang, kita order dua balang la.

Ni la Syahirah..panggilan NeyNey, penjual Biskut Cheezy Cadbury

Hari berkenaan, kitaorang jumpa dekat Stesen Lrt Kerinchi. Sampai je terus jumpa. Borak-borak kejap, amik gambar, bayar, balik..haaha..Mata tumpu dekat biskut Cheezy Cadbury tu je. Si Neyra ni nak kawin dah, tapi dia relaks lagi..haaha..biskut ni dia buat untuk tampung kawin dia juga. Jadi kita support la kan.

lepas dia dapat biskut tu..terus nak makan

Dia berjaya amik biskut tu

Muka dia dapat makan biskut tu..selepas bergaduh dengan mommy

khusyuk dia makan

Masuk dalam kereta, terus buka. Anak kita dah nampak juga. Sibuk nak juga..Kami berdua memang suka makn kek, biskut coklat ni semua. sebab tu beli dua balang, sebab sebalang konfirm tak cukup. Dalam kereta, sorang amik satu, tapi bila dia ambil lebih, kita pun ambil lebih..hahaha..Pastu tutup cepat-cepat. Kang habis..Memang tak berhenti makan.

Masuk sikit-sikit tak cukup..masuk semua sekali..hehee

Nad boleh makan coklat Cadbury ni bila ada tepung bawah dia tu. Sebab takde manis sangat bila makan coklat tu sekali dengan tepung tu. Kalau sebelum i, makan coklat cadbury ni pun sikit je, tapi Biskut Coklat Cadbury ni boleh masuk sekali terus dalam mulut..hahaa.

sedap..order cepat Biskut Cheezy Cadburi

Coklat ni tak cair tau. Letak luar je pun ok je..Tapi, nad rasa, orang yang makan ni, sehari dah habis kot..hahaa..Ok korang kalau nak rasa biskut Cheezy Cadbury Cookies ni bolehla contact Syahirah 0179070384 ..
hai assalammualaikum

Susunatur : Susunan Lebih Kemas Dengan Tupperware - Kalau dulu, tak suka sangat pun dengan tupperware ni, tapi sejak nad tengok youtube, orang putih punya, tengok part diaorang kemas pantry diaorang, nampak tersusun dan teratur . Bekas-bekas diaorang guna seragam dan nampak kemas. Orang perempuan dengan tuppaware memang tak dapat dipisahkan. Memang banyak tupperware dekat luar tu, tapi nak makanan berkualiti, mestilah pakai tupperware yang bagus. Nad dah terjebak dengan Tupperware Brands ni. Dahla cantik, ada warna dan corak yang menarik. Ikut kitala nak susun dan nak pilih yang macam mana.



Nad baru je dapatkan Tupperware brands ni..hahaa.siap dapat kotak pink yang comel tu..Dalam kotak tu ada bekas-bekas tupperware yang sederhana dan kecik serta dua botol. Bila dah ada tupperware ni, memang nad akan guna, bukan sekadar hiasan..hahaaha..Mesti ada je nak diisi.


Nad pilih yang sederhana sebab nak isi barang-barang kecik dan dimasukkan dalam peti ais.. Peti ais nad pun bukan besar mana..Untuk bekas tupperware macam ni memang sedang elok la kan..Korang boleh tengok..hehee..tersusun je kan..belum memang semua nad guna tupperware je. Sampai ke ayam, ikan, sayur nad guna tupperware.


Untuk bekas sederhana ni, nad isi buah yang sikit-sikit nad beli. Atau kacang, kurma, jenis kudapan yang selalu beli sambil layan tv. senang pakai tupeprware brands ni, amik je, buka terus makan. Taknak makan, dah boleh tutup semula.


Yang tupperware kecik-kecik tu, nad guna untuk benda-benda sikit, macam belacan yang nad buat, limau nipis , jajan anak yang tinggal sikit tu. Paham-paham je la budak-budak, kalau tak habis letak merata..hishh tak suka tau.


Botol air ni memang perlu sangat. sebab bila keluar wajib bawa betul air. Anak cepat kehausan..hehe..Botol kecik, dua warna hijau dan merah. Boleh isi air panas dan air sejuk. Bagus kan..air panas tu boleh juga..huhu..

Bekas tupperware yang nad dapatkan ni ada life time warranty ( tertakluk kpd terma dan syarat). So kalau rasa tak puas hati dengan tupperware tu bolehla bagtau dekat orangnya. Setakat ni, nad punya ok je..hehee..dah siap tersusun elok dah..hehee..Masuk peti ais pun ok. Buah strawberry dengan blueberri tu masih elok je.


Tupperware brands ni tengah ada diskaun, sebab tu nad grab..hahaa. Dahla dapat beg pink comel tu..hehee. Nad tengah tengok katalog tupperware ni dekat https://bit.ly/2v5mm8T


Kalau jadi ahli, lagila dapat diskaun banyak. Nak jadi ahli cuma serendah RM78 dan akan dapat Kit Bag hitam tu.

Mestilah ramai yang minat tupperware brands ni kan. Korang boleh dapatkan dengan Sarah, contact number 0122148807. Dia boleh COD Area setia alam/ Meru/ puncak alam/ bukit Jelutong/ saujana utama. Boleh pos juga!

Boleh tengok juga di
Facebook: https://www.facebook.com/seri.sury.tupperware/
Instagram: https://www.instagram.com/seri.sury/




Part bahagian dapur memang kena kemas selalu la, dah hari-hari ngadap dapur. Kira terapi bagi nad bila nampak semua barang tersusun, seragam dan kemas. Nak capai pun senang. bahagian dapur semua warna hijau..hehehe..Nak kena guna tupperware brands ni..hehee..








hai assalammualaikum

Shapee Disposable Nursing Pads - Perkara biasa akan terjadi kepad ibu yang menyusu anak ialah apabila susu banyak dan keluar akan menyebabkan basah di bra atau baju sehingga boleh mendatangkan bau. Lagi teruk, ada kesan tompok dekat baju akibat susu tu. Memang tak selesa, lagi kalau pergi keluar jalan lama-lama..adoiii..pening kan..

Shapee Disosable Nursing Pads

Kalau sebelum ni, nad guna je kain biasa atau napkin baby tu, bagi lap susu yang berlebihan, memang tak selesa la, sebab nampak besar dekat breast, lepas tu kene tanggalkan, masukkan balik, haishh banyak kerja. Jadi, nad survey pasal nursing pads yang best. Letak dekat breast, pastu dia serap susu berlebihan..senang kerja. Banyak jenis nursing pads ni, tapi nad pilih Shapee Disposable Nursing Pads. Kenapa???..hah!! Banyak kelebihannya..


Ni la dia Disposable Nursing Pads yang nad dapatkan dari Shapee. Satu kotak ada 30 pad. Pad buatan dari Korea, sangat bagus untuk ibu yang menyusu sama ada di luar atau di rumah.


Kelebihan Disposable Nursing Pad

Antara kelebihan Disposable Nursing pads ni ialah

1) Reka Bentuk Ultra-Tip - Boleh tengok, nursing pad ni tak tebal, nipis je. Ketebalan hanya 1mm. Masa pakai memang sedap je, rasa macam tak pakai nursing pad. Selesa je. Takde rasa rimas ke apa.

2) Teknologi Dri-Comfy - Disposable nursing pad ni mampu memastikan kekeringan dengan lebih lama. Walaupun nampak nipis tapi dia ada beberapa lapisan sebenarnya.

3) Ultra-Air Absorber - Mampu menyerap susu ibu sehingga 55ml. Hebat tak hebatla kan..hahaha. Takdela nak tukar nursing pad dengan kerap.

4) Reka bentuk  3D - boleh mengekalkan kedudukan yang terletak dan bentuk asal walaupun dalam keadaan basah.

5) Leak Proof Coverage -tidak mudah bocor walaupun selama tempoh lama.

6) Double Strip Adhesive Slip - slip tidak mudah gerak atau beralih tempat walaupun ada banyak pergerakkan.

7) Lembut dan memberi ruang udara - Kainnya yang sangat lembut dan sedap dipakai.

Banyak kan kelebihan dia. Cara nak pakai pun senang je. Tanggalkan pita pelekat dan pasangkan pelekat anti-slip ke kedudukan atas bra.



Masukkan Disposable Nursing pad secara lembut ke nipple, antara bra dan payudara. Pastikan Disposable Nursing Pad  diselaraskan dengan nipple bagi mencegah pakaian basah, kebocoran dan kerengsaan


Nad ingat nursing pad ni tak perlu sangat, tapi memang kena ada..wajib masukkan dalam list untuk bakal ibu tau. Lagi ibu yang menyusukan anak, memang kena ada. Saiz kecik, mudah di bawa kemana-mana. Korang boleh tengok dekat www.theshapee.com/disposable-nursing-pad-(30pcs) ni.

Diskaun 10%

Ok, kalau korang nak beli, jangan lupa pakai code yang nad bagi ni, untum dapatkan 10% diskaun setiap pembelian Disposable Nursing pad ni. Code dia ialah 10dnpblogger10 . Jangan lupa guna code ni.

Banyak lagi barang ibu dan anak dekat Sgapee, korang boleh tengok di
Website: https://www.theshapee.com/
Facebook: https://www.facebook.com/shapeeMY/
Instagram: https://www.instagram.com/shapeemy/

hai assalammualaikum

Kartun Cam & Leon dan Larva, Anak-anak Suka, Mommy Pun Suka - Bila nak bagi anak diam, mestilah buka channel astro 611. Tak danla kau nak tengok cerita lain. Malam je kau boleh layan cerita kau..hahha. Sebab cerita kartun anak-ana, siang semua best-best, sampai mommy pun terlayan. Dua cerita kartun ni sejak muncul, amboii, best pulak tengoknya. Cerita kartun Cam & Leon, sesumpah rasanya dan Larva iaitu ulat.

Cerita ni bukan kakak Fariza je suka, adik 5 bulan pun suka. Bila dengar lagu dia, terus bangun merangkak tengok. Mommy pun dah terikut dah. Pantang dengar lagu, terus joget ikut gaya diaorang..hahaha..weii..gilerla..walaupun cerita entah apa-apa, tapi lawak siot..Kadang sedih pun boleh..hahaa..giler betul.


Cerita larva, cerita yang lawak, sedih semua ada. Dua larva yang berbeza karektor. Macam manala orang yang buat tu boleh berfikir nak buat cerita ni erk..hahaha. Boleh dibezakan dengan warna yang berbeza iaitu Merah dan Kuning. Larva Merah yang kecik tu ganas sikit, emo lebih. yang kuning, dahla suka kentot, pastu macam pandai macam ngek juga. Dahla pengotor.. Dahla takde tangan kaki, pakai lidah semua..huhu.. Cerita ni siap ada binatang lain,macam siput, kumbang perkasa, kumbang kecik, dan macam-macamla, tikus, burung. Boleh nampakla kisah kehidupan larva..haha

Nanananaan

Yang Cam & Leon pulak, rasa tu sesumpah kot. Sorang warna biru, sorang warna oren. Cam dan Leon berkawan. Setiap aktiviti mereka sentiasa bersama. Apa sahaja yang berlaku, mereka sentiasa berdua. Bermula dari makanan untuk diminum. Untuk mendapatkan makanan dan minuman, banyak perkara yang mereka lakukan. Mula dari membantu satu sama lain untuk jatuh, kadang-kadang mereka bernasib baik untuk mendapatkan makanan dan minuman, kadang-kadang tak bertuah. Tapi suka dengar lagu dia je..hahaha..

Kartun sekarang macam-macam kan..ada yang seronok ada yang biasa je.
hai assalammualaikum


Tollyjoy Baby Day 2018 - Haritu nad pergi ke event Tollyjoy Baby Day 2018. Kali kedua nad turut serta dan ia lagi meriah. Nad tak pernah lepaskan peluang untuk turut serta event ini sebab banyak info dan topik yang menarik untuk dibincangkan. Kali ni topik tentang Kesihatan Mental Anak dan Kemurungan Selepas Bersalin . Nad sendiri pernah hampir mengalami tekanan masa berpantang, pertama kali jadi ibu, pertama kali ada anak, dapat pula anak yang selalu menangis. Hampir rasa nak campak je, tapi syukur, iman masih kuat dan takda buat benda tu semua.

Sekarang banyak kes dera baby, bunuh baby disebabkan tertekan. Bukan senang ye nak jadi ibu ni. Memang seronok bila ada anak ni, lagi-lagi mereka yang pertama kali menjadi ibu, tapi kalau jiwa tak kental, tak tau nak buat apa, dapat pulak jenis anak nangis je. Bila penat dan tak cukup tidur, maka jadilah tekanan dan kemurungan. Sebab tu orang berpantang ni kena ada orang jaga dan bantu, atau ibu tu sendiri boleh pergi ke mana-mana untuk belajar tentang cara mengendalikan situasi bersama anak.

Disebabkan banyak dah kes yang berlaku, Tollyjoy Corporation dengan kerjasama OrphanCARE Foundation telah menganjurkan sebuah sesi interaksi bagi para ibu-bapa bagi memahami kepentingan dan meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mental ibu dan anak. Perbincangan menarik ini disampaikan oleh Cik Jessie Foo, Pakar Psikologi Klinikal di KIN & KiDS tentang cara menangani kemurungan selepas bersalin dan kepentingan kesihatan mental bayi. Sebagai seorang ibu, nad rasa, topik ini sangat perlu ditekankan supaya kita, sebagai ibu bapa dapat muhasabah diri atau membantu orang lain yang dalam kemurungan ni.

Tollyjoy Baby Day 2018

Dilancarkan sebagai initiatif khusus bersama OrphanCARE Foundation pada Jun 2015, Hari Bayi Tollyjoy ditujukan khas untuk menghargai si kecil dan mengiktiraf kepentingan perjalanan yang dilalui oleh para ibu-bapa dalam menjaga dan memberikan yang terbaik buat anak-anak mereka. Ia turut merupakan sebuah hari untuk meraikan kepentingan kasih sayang sesama ahli keluarga dan penjagaan bagi setiap orang anak, termasuklah mereka yang kurang bernasib baik.

Seterusnya ucapan daripada Pengurus Tollyjoy. Sejak 1971, Tollyjoy telah menyokong para ibu dan anak-anak dan Hari Bayi Tollyjoy merupakan bukti bagi sokongan ini, dan ia akan kekal komited untuk memberikan yang terbaik bagi menangani keperluan para ibu-bapa dan anak-anak mereka.


“Bagi Hari Bayi Tollyjoy 2018, kami memberi tumpuan kepada kepentingan dalam memastikan kesihatan mental yang bagus bagi para ibu dan bayi mereka. Kami sebagai ibu-bapa memahami cabaran yang mungkin dihadapi oleh sesetengah ibu dan juga sokongan yang diperlukan mereka, terutamanya jika mereka sedang mengalami kemurungan selepas bersalin. Dengan membantu ibu-ibu ini mengatasi cabaran tersebut, kami juga turut membantu memberikan persekitaran yang lebih stabil dan gembira di mana si bayi boleh membesar dengan baik,” kata Cik Grace Ng, Pengurus Tollyjoy Corporation.


Sheerin Khan, Advocacy, Communications and Fundraising Manager of OrphanCARE Foundation  berkata, “OrphanCARE turut berasa gembira turut serta dalam Hari Bayi Tollyjoy kerana ia sejajar dengan pendirian mereka – untuk meraikan bayi-bayi dalam pelbagai cara yang mungkin dan menyokong perjalanan para ibu-bapa.

"Acara tahun ini adalah sangat penting kerana kami meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mental para bayi dan ibu. Pencegahan masalah kesihatan mental haruslah bermula dari peringkat muda. Ia sangat penting untuk para ibu-bapa berinteraksi bersama bayi mereka dan memastikan bahawa persekitaran mereka sentiasa ceria. Selain itu, para ibu yang mengalami kemurungan selepas bersalin harus diberikan sokongan dan galakan untuk menanganinya dengan baik.”

Topik: Kemurungan Selepas Bersalin

Meh nad kongsi info topik yang dbincangkan pada waktu itu. Topik tentang Kesihatan Mental Baby dan kemurungan selepas bersalin. Topik ini telah disampaikan oleh Cik Jessie Foo, Pakar Psikologi Klinikal di KIN & KiDS.


Kemurungan selepas bersalin, ia adalah sebuah keadaan yang dikaitkan dengan perubahan kimia, sosial dan psikologi berikutan kelahiran bayi atau bahasa mudah yang kita boleh paham ialah meroyan. Jangan dibuat main dengan meroyan ni. Yela, ibu lepas bersalin, semestinya penat, sakit luka jahitan, anak pulak menangis siang malam, bukan mudah jadi ibu kalau tiada ilmu tentang parenting.


Walaupun punca sebenarnya masih tidak diketahui, keadaan tersebut boleh muncul dalam pelbagai simptom termasuk berasa sedih, mudah marah, cemas dan bimbang, berasa tidak mampu, merasa ganas atau agresif, mengasingkan diri dari orang-orang tersayang, berasa terputus dari bayi, meragui kebolehan diri untuk menjaga bayi dan/atau berasa bersalah kerana tidak menjadi seorang ibu yang baik dan pemikiran untuk membunuh diri.


Disebabkan inilah terjadinya tekanan dalam perasaan sehingga ibu yang baru bersalin akan terdengar-dengar suara, atau delusi atau halusinasi sehingga menyebabkan kecederaan pada baby dan diri sendiri. Sangat takut kan bila ni terjadi.

Berdasarkan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi Malaysia 2016, 12.7% dari 850 orang responden telah didapati positif mengalami kemurungan selepas bersalin. Kemurungan selepas bersalin tidak semestinya berlaku sebaik selepas bersalin mahupun dengan kelahiran anak sulung. Simptom-simptom boleh muncul secara beransur-ansur dalam tempoh tahun pertama, atau selepas melahirkan anak kedua atau ketiga. Kita kaum ibu ni banyak kerjanya, bukan fokus satu sahaja, sebab tu kemurungan boleh terjadi.

Apa yang ibu-ibu perlu buat jika simptom meroyan tersebut ada pada diri??
- Pastikan keperluan asas anda dipenuhi
- Dapatkan bantuan di sekitar rumah
- Bercakap dengan ibu baru yang lain
- Dapatkan bantuan profesional

Bila diri rasa tak larat, penat, mintalah bantuan daripada keluarga. Luahkan apa yang dirasa. Paling penting adalah suami. Tugas suami sama-sama buat anak, sama-sama kena jaga..hehee. Suami jangan anggap perkara ni sambil lewa, kerana ia akan menjadi semakin teruk apabila suami tidak memahami keadaan tekanan emosi isteri. Kesian si isteri, terabai tanpa teman pada waktu-waktu yang amat kritikal dalam tempoh pemulihan si isteri (biasanya sewaktu tempoh berpantang). Suami perlu memahami kepayahan dan kesakitan isteri waktu berpantang.

Percayalah sikap suami masa merawat isteri dalam pantanglah yang akan menentukan tahap meroyan si isteri. Suami yang tak abaikan isteri dan merawat isteri dengan penuh cinta dan kasih sayang semasa dalam tempoh berpantang akan membuatkan hati isteri menjadi tenang dan sekaligus akan menjauhkan isteri daripada penyakit meroyan yang dahsyat ni.


Sebenarnya, kemurungan selepas bersalin bukan sahaja terjadi pada para ibu, tetapi juga pada para bapa..huish terkejutkan..seram kalau dua-dua kemurungan..Sebab tu suami isteri kena saling tolong menolong. Bila tertekan, buat sesuatu yang boleh tenangkan diri dan rawat segera.

Topik : Kesihatan Mental Anak

Kemurungan selepas bersalin akan menjadi lebih teruk sehingga mengganggu kebolehan si ibu untuk berfungsi dengan betul, lalu mengakibatkan pengabaian dan menyebabkan tekanan pada anak.  Anak akan berasa terabai, lantas menyebabkan tangisan berpanjangan dan hubungan fizikal yang berkurangan di antara ibu dan anak.


“Tekanan pada peringkat bayi dan permulaan zaman kanak-kanak boleh meninggalkan kesan jangka panjang pada pembesaran anak sehingga mereka dewasa. Banyak kajian telah menunjukkan kaitan antara ikatan ibu-anak yang penuh kasih sayang dan perkembangan sihat emosi, sosial dan kognitif anak, terutamanya ketika dua tahun pertama kehidupannya . Oleh itu, persekitaran selamat, stabil dan penuh kasih sayang yang dibentuk sejak dari kecil akan banyak membantu dalam membentuk masa depan si kecil anda dan membuka peluang untuk kejayaan kemudian dalam hidup,” kata Foo.

Kesihatan Mental Anak amat penting dalam membentuk perkembangan sosial dan emosi yang sihat. Anak dapat membantu mengawal tekanan, membantu mengawal emosi. Kesihatan mental ni juga memberi kesan kepada perkembangan kognitif, menjejaskan keupayaan bayi untuk membentuk hubungan yang sihat dengan orang lain dan mempengaruhi pembangunan harga diri & keyakinan diri.


Sebab tu kita kena ada ilmu parenting, supaya tidak terjadi perkara yang boleh mengundang kepada masalah kesihatan mental anak. Kita tak sedar bahawa tekanan kita akan membuatkan kita mengabaikan anak-anak, sedangkan anak-anak memerlukan perhatian dan kasih sayang kita dari baby lagi.

Ni adalah cara yang boleh dilakukan ibu bapa untuk menggalakkan kesihatan mental bayi yang baik:
- Luangkan masa untuk berhubung dan berkomunikasi dengan bayi (senyuman, sentuh, bercakap, bernyanyi, urut)
- Ambil masa untuk memahami tingkah laku dan isyarat bayi anda
- Respons terhadap keperluan bayi anda
- Apabila mereka takut, marah atau cedera, peluk dan yakinkan mereka.
- Mengelilingi kanak-kanak dengan hubungan memupuk
- Membuat penjaga harian yang rutin, stabil, dan konsisten di rumah dan penjagaan kanak-kanak
- Menjaga kesihatan anda sendiri
- Model hubungan yang baik dan cara yang sihat untuk menguruskan konflik

Semoga ibu-ibu semua dijauhkan dari simptom meroyan ini dan berpantang dengan sihat. Jaga diri betul-betul semasa berpantang supaya semua gejala yang tidak baik dapat dielakkan. Jagalah diri anda dengan baik semasa hamil dan cuba kurangkan stres anda dan terimalah semua bantuan yang ditawarkan. Lebih banyak sokongan yang diperolehi semasa hamil, lebih kuat kita akan rasakan apabila sudah mendapat bayi 


Bagi memeriahkan majlis lagi, mereka ada kan satu aktiviti yang menyeronokkan iaitu" Sketch The Baby " melukis gambar baby di atas piring kertas yang diletakkan  di atas kepala. Jadi pandai-pandaila korang lukis ye..hahaha..Nad punya entah jadi apa, takda rupa baby pun. Muka kemana, mata ke mana, telinga ke mana, rambut ke mana..hahaa.. Walaupun tak menang tapi nad seronok, sebab macam-macam ragam kita boleh tengok..hahaa.


Selain itu, pertandingan " Make your Baby Smile "..nad bawa Fariza ke depan, join sekali..Dia pun macam blur je apa yang mommy cuba buat..hahaha..Memang enjoy habis masa tu..nak bawak masuk adik, adik tidur pula.


Dan paling best, waktu event tu ada diberi seorang satu plant dalam pasu. Jadi kita kene jaga sampai dia tumbuh. Nama game ni " Grow a Plant"..tengok jela nad mampu ke tidak jaga pokok ni. Tumbuh ke tidak. Selalunya mati sahaja kalau tanam pokok..hahaa..





Memang enjoy habis kalau datang ke Tollyjoy Baby Day ni. Bukan sahaja dapat berkongsi dengan ibu-ibu tentang masalah yang dihadapi, malah dapat info yang menarik tentang parenting ni. Harap dapat join lagi nanti.