Articles by "Susun Atur"
Showing posts with label Susun Atur. Show all posts

 hai assalammualaikum

Susun Atur : Cara Kemas Peti Ais Lebih Teratur  - Suka tengok dekat tiktok orang kemas peti ais. Tersusun je setiap barang, senang nak capai. Apa yang buat peti ais kemas dan teratur mestilah bekas-bekas yang digunakan. Banyak bekas yang dijual kat shopee yang boleh guna dalam peti ais. Kalau dulu kita main pakai je bekas apa-apa, kadang tak tersusun sebab ada besar, ada tak muat, hah sekarang banyak ada jual.

Nad sebelum ni pun pakai bekas yang sedia ada je, tapi lama-lama bekas tu tak tahan lama. Bila ada rezeki lebih tu, dapatla beli bekas yang sesuai untuk barang dalam peti ais ni. Barula mata tak sakit kan tengok sebelum ni barang main masuk je, sekarang lebih teratur peti ais kita. Peti ais nad tak besar, jadi kena la pandai-pandai pilih bekas apa je yang patut beli dan sesuai. Jangan main beli je..huhu.

Susun Atur : Cara Kemas Peti Ais Lebih Teratur

Kalau sebelum ni, cara nad kemas main belasah je. Kadang sayur pun main sumbat je..hahaha. Lepas tu nak masak, dah kena cari satu-satu mana pulak benda aku nak guna ni..ahhaa. Satu

Ni cara nad kemas peti ais. Ada 4 bekas yang nad beli dekat shopee, 1 bekas lagi beli dekat Daiso. Yang lain, bekas yang beli biskut raya, bagi bersih kemudian boleh guna.

Boleh tengok video, nad kemas peti ais nampak lebih teratur.


Bekas tutup putih tu nad beli dekat shopee, saiz dia sedang dan kecik. Memang kedai ni dia jual 4 bekas sekali, jadi nad ambil 2 set terua sebab tau kalau beli 1 set je tak cukup. Harga cuma RM16.70 sahaja untuk 4pcs food storage containers. Klik je dekat ayat merah tu, nanti dia pergi ke kedai tu. 

Lepas tu, suka tengok orang susun air dalam bekas transparent panjang. Tapi tu bukan untuk bekas air je, boleh je buat bekas apa-apa yang bersesuaian. Macam nad letak air, letak santan, botol yang kecik dan muat dalam bekas ni. Bila ada bekas macam ni barula tersusun elok. Boleh klik bekas transparent panjang.

Telur pun ada bekas dia sendiri. Peti ais ni ada je bekas tempat letak telur tapi tak muat, sebab selalu beli telur satu papan. Dalam peti ais ada berapa je boleh letak. Bekas telur ni boleh letak 12 biji telur. Nad beli dua bekas. Ada bekas macam ni, muat untuk letak dalam peti ais. Elok je bila ada bekas macam ni..ehehe. Klik bekas telur kalau nak beli 

Last sekali bekas empat segi besar ni. Bekas ni nad beli dekat Daiso. Selalu bekas macam ni takda penutup, tapi kat Daiso ada penutup terus beli 2. Dalam ni isila apa yang nak diisi. Boleh isi sayur ke, isi buah ke.


Bahagian atas, untuk barang basah, nad beli bekas  panjang. Bekas ni boleh letak macam udang, sotong, dan ikan kecil. Kalau ikan besar seekor je boleh letak. Nad beli sebab letak sotong, udang, kerang ke. Boleh klik food container storage panjang.

Pastu untuk ayam dan ikan lain yang banyak, cuma bekas putih biasa dan bekas ikea. Mana yang sesuai pakai, memang nad pakai tu je, takda beli lain. Beli mana perlu je..hehee.

Bahagian tepi, nad susun botol air dan sos atau pek plastik. Susun elok-elok.

Bila peti ais kemas, kita pun senang nak capai dan kemas peti ias dengan baik. Nak lagi senang setiap bekas letak sticker. Lagi senang bila ada sticker. Anak-anak disuruh ambil pun dia tau nanti.

Nak nampak peti ais kemas, pemilihan warna bekas pun main peranan. Bila sama je warna nampak sedap mata memandang. Kalau nak warna putih biar putih sahaja, nak warna hijau bagi hijau sahaja.

Bekas lagi sesuai yang segiempat, biar muat dan kita susun sama rata dalam peti ais.

Untuk sayur nad guna plastik zip je, kemudian susun kat bahagian bawah sekali.

Macam ni la nad kemas. Sebenarnya tak kisah pun bekas apa-apa yang tahan dalam peti ais. Paling penting cara kita kemas tu. 

Banyak dalam pinterest ni tunjuk cara susun peti ais. Korang boleh usha dalam pinterest.

 hai assalammualaikum
 
Manfaat Bila Meja Kerja Lebih Tersusun - meja kerja ni penting, bagi keselesaan kita untuk membuat kerja, tidak kira, mereka yang bekerja, atau bersekolah. Waktu pandemik ni, kena bekerja di rumah dan sekolah pun kena buat PDPR. Mungkin sesetangah orang ada yang selesa buat kerja di atas tilam, tapi akhirnya tertidur dan tak fokus. Kerja pun jadi tak prodaktif dan hasil kerja tidak seperti yang diharapkan. Sebab tu perlu ada meja kerja yang lebih tersusun.

Ada sesetengah suka meja penuh dengan barang, ada sesetengah suka minimalist. Macam nad lebih suka minimalist dan barang yang sedikit atas meja. Yang perlu sahaja atas meja supaya tak semak nanti. Kerja pun lebih prodaktif dan lebih selesa. Macam nad apa yang ada cuma laptop untuk kerja, laci fail dan laci kecil. Biasalah perempuan mesti ada benda-benda kecil, laci kecil tu pun boleh letak pendrive semua. Lampu, dan sedikit barang hiasan yang berkenaan sahaja. kemudian ada pokok-pokok kecil sikit. Itu sahaja.

Sejak beli Diffuser Young Living, tambah semangat nak bekerja. Bauan segar dari EO YL ni bila diletak di sebelah meja kerja, lagi segar bila buat kerja. 


Manfaat Bila Meja Kerja Lebih Tersusun

Bila meja kerja lebih tersusun, banyak manfaat kita dapat, antaranya:
1) Kerja Leih fokus
- Meja yang tersusun buat kita lebih fokus dan lebih peka bekerja. Ini kerana tumpuan kita hanya pada kerja. Selain itu, dengan meja kerja yang kemas, kita juga tidak akan merasa sesak kerana meja penuh. Hasil kerja pun akan dimaksimumkan.

2) Kerja menjadi lebih cekap dan produktiviti meningkat
Fokus yang tinggi di tempat kerja kerana meja kerja yang tersusun tentunya juga mempengaruhi kerja menjadi lebih lancar dan lebih cekap, terutama dari segi ketepatan masa. Kerja akan disiapkan lebih cepat dan kita dapat memaksimumkan masa yang tinggalkan untuk melakukan kerja atau rehat yang lain.
 
3) Menzahirkan idea dan inspirasi
Meja kerja yang kemas dan bersih akan menjadikan minda kita lebih bersih sehingga lebih mudah bagi kita untuk mendapatkan idea dan inspirasi. Ini kerana tidak ada lagi barang yang tersebar di meja kerja yang boleh mengalihkan perhatian anda.
 
Sesuaikan kedudukan meja agar lebih selesa. Berhampiran tingkap adalah kedudukan meja kerja yang paling disyorkan. Meja kerja akan mendapat lebih banyak cahaya matahari dan peredaran udara yang lebih baik sehingga tidak akan membuat merasa sesak semasa bekerja.

4) Mudah semasa mencari barang yang anda perlukan
Adakah korang pernah keliru atau panik ketika mencari barang? Meja kerja yang tidak kemas akan menyukarkan pencarian dokumen yang perlukan. Meja yang kemas dan tersusun di mana  meletakkan barang-barang di tempat masing-masing, lebih mudah di cari. 

5) Badan Menjadi Lebih Sihat
Jangan memandang rendah, mempunyai meja kerja yang rapi juga sangat mempengaruhi kesihatan, koranf tahu! Ini kerana hasil kerja yang maksimum dan cekap dapat meminimumkan tahap tekanan atau tekanan mental kerana kerja itu sendiri. Fikiran yang tenang akan menjadikan sistem badan berfungsi dengan lebih baik. Di samping itu, meja kerja yang disusun dengan rapi juga akan mengurangkan kemungkinan bersarang binatang kecil yang menjadi sumber penyakit.

Semasa bekerja di rumah, pastikan untuk selalu membersihkan meja korang sehingga dapat merasakan lima faedah di atas. Namun, bukan hanya ketika bekerja dari rumah, ketika dapat kembali bekerja di pejabat, juga berusaha memastikan meja korang di pejabat teratur dengan rapi.
 hai assalammualaikum
 
Kemas Ruang Mainan Anak Di Ruang Tamu - Kali ke berapa entah duk kemas ruang mainan anak ni. Biasalah, selagi tak puas hati, selagi tu la kita nak kemas bagi sampai puas hati dan tak sakit mata. Dan ni , nad rasa dah cukup puas hati la kot kemas ruang mainan anak ni. Almaklumla, budak-budak ni takda bilik lagi, jadinya ruang tamula tempat diaornag bermain, belajar semua. Jadinya, adalah satu ruang yang sesuai untuk letak anak-anak punya mainan dan buku dekat ruang tamu nampak kemas dan teratur.
 
Banyak dah nad buat entry berkenaan playzone area budak-budak ni, hahaha,dari playzone area Fariza seorang  sampaila playzone area bila dah ada adik dia..hehee. Memang kenangan simpan cerita story dekat blog ni, boleh nampak bezanya dulu sampaila sekarang tempat mainan diaorang ni. Lepas ni kalau ada bilik, hah lain pulak, gitu.
 

Dekorasi Ruang Mainan Anak Di Ruang Tamu

Ok, ni la rupanya ruang mainan anak sekarang yang nad baru kemas baru-baru ni dekat ruang tamu. Baru sedap sikit mata memandang. Tersusun mainan dan buku diaorang masing-masing. Senang nak capai, senang nak ambil buku mana yang diaorang minat. Senang nak ambil mainan. Dah main boleh kemas semula. 
 
Memang puas hati beli rak buku tu sebab ngam dengan laci ikea Smastad. Tu pun nad ukur-ukur dulu sebelum beli. Yela, kalau dah beli menyesal tak sudah kan tak dapat guna. Tu pun lama juga dia dalam cart troli..hahaa. Duk fikir ok ke tak? Sesuai ke tak? Memang duk kira je.
 

Last-last beli juga..huhu. sebab dah tak tahan tengok buku dan mainan bersepah. terus check out. Ada dua saiz, saiz 80 cm dengan saiz 120 cm. Nad ambil yang 80 cm. Link kat shopee boleh klik  https://shp.ee/yh8xbs4
 
Memang nad tak pernah beli perabot dekat shopee ni, sebab tau pasang dia susah. Yela kadang cara dekat kertas tu tak paham. Selalu beli barang ikea je kalau perabot ni, senang pasang. Tapi, bila tengok ikea takda rak macam ni, tu yang tengok dekat shopee.
 
Pasang pun ambil masa 2 jam..hahaa. Membebel suami kita masa nak pasang. Kertas pun salah tunjuk cara pasang dia..hahaha. Last-last dia buat sendiri tanpa mengikut kertas tu. Akhirnya siap juga walaupun bebel. Almaklumla sayang isteri..hahaha..Terima kasih suami.

Dah siap terus kemas tempat ruang mainan anak tu. Kemas buku dan mainan.



Ni ada video nad kemas ruang mainan anak di ruang tamu ni.
 

Ceria betul tempat diaorang kan..Warna warni gitu.


Sebelum dan selepas kemas. Sebelum ni memang dah kemas, baru je, nad beli wooden wall shelf dengan grid wall shelf tu dekat shopee juga. Nak kemas, cantik letak shelf wall tu, tapi shelf wall tu tak bagi kerjasama. Selalunya memang lekat kuat pelekat tu, tapi kat dinding ruang tamu ni dia taknak bagi kerjasama. 
 


Jadinya terpaksa cabut semua. Tu jadi tak cantik dinding. Yang tinggal satu je melekat elok..hahaha. Kot korang berminat dengan shelf wall tu, ni link dia https://shp.ee/iqf8dv2 untuk yang bergerigi hitam tu, lagi satu https://shp.ee/sjzw372 untuk yang tangkai  tu.



Nak tutup dinding nad beli Art Frame ABC dan 123 tu. Murah je, kualiti biasa tapi sebab cantik beli juga. DIa just kertas A4, pastu lekat dekat gabus, kemudian balut dengan plastik. Nak buat sendiri memang tak la. Jadi, kita beli jela. Dia dah siap ada salotep, tinggal lekat je. Nah, cantik sikit bila macam ni. Takda fikir jatuh ke apa. 
 



Buku tu tegak elok, sebab nad ada letak Expandle Book Stand, jadi elok la dia tersusun macam tu. Book stand besi tu boleh adjust panjang pendek. Sebelum ni guna Fail holder biasa je,tapi ukur fail tak ngam dengan rak buku tu, tu yang beli Expandle besi book stand. 
 


Tempat letak pensel tu pun beli dekat shopee. Sebab cantik, dan banyak boleh letak pensel, tu yang beli..hehehe. 
 

Sebelah rak tu Trofast dari Ikea. Dalam tu memang mainan kecik-kecil diaorang, anak patung semua dalam tu. Beli satu panjang tiga tingkat je boleh sebab ruang tamu muat tu je. Bajet pun mampu itu je dulu..kihkih.
 

Dah main memang diaorang akan kemas. Anak-anak dah tau mana nak letak semua..hehee. Ni la cara nad kemas, dekorasi ruang mainan anak di ruang tamu. selalu nad tengok dekat pinterest dekorasi ni, tapi ni jela nad mampu buat. Macam ni pun dah ok. tersusun, cantik dan kemas.
 hai assalammualaikum
 
Kedai Hiasan Rumah KayuHome Terengganu Untuk Peminat Dekorasi Rumah  - Nad ni sekarang tengah mood untuk dekorasi rumah, nak cantikkan rumah. Yela, rumahku syurgaku..hehhee. Bila rumah cantik, kemas, ada konsep tersendiri, mesti la rasa best, rasa tenang. Balik rumah, tengok cantiknya rumah aku. Hah!!, dekorasi rumah ni dapat mempengaruhi jiwa kita juga tau. Setiap orang berlainan citarasa, ada orang suka modern, ada orang suka klasik, english style, macam-macam la.
 
Siapa tak suka kalau hiasan dalaman rumah menarik dan mempesonakan, betul tak? Bila dah ada rumah, tak kiralah menyewa atau hartanah sendiri, mesti ada rasa nak menghias sehingga sedap mata memandang


Kedai Hiasan Rumah KayuHome Terengganu Untuk Peminat Dekorasi Rumah

Sekarang, ramai yang kongsi cara mereka dekorasi rumah. Banyak ilham kita boleh dapat untuk kita menghias dan mendeko rumah kita sendiri. Kalau dah mendeko tu, mestila nak beli barang-barang hiasan kan. Banyak pilihan sekarang, tapi salah satu kedai hiasan yang nad nampak dekat facebook, kedai hiasan rumah Kayuhome Terengganu ni. Kedai hiasan ni terletak di Bukit Tunggal sebelum naik jambatan ke Pulau Duyung. Kalau nak beli online pun boleh, diaorang ada buat penghantaran.


Kedai ni bukan jual periuk memasak je, rupanya ada juga jual barang hiasan dan barang dekorasi rumah rumah yang terdiri daripada pelbagai design yang unik dan menarik. Pergh nad sendiri tengok barang-barang dia cantik, dan modern. Ada pelbagai jenis barang hiasan ada, hiasan dinding, dapur dan lain-lain.
 







Nad geram betul tengok jam dinding ni. Dah bayangkan bila letak dekat rumah, gila lawa kot. Siap ada peta lagi, aduh, berkenan pulak. Dekat rumah pun jam dinding takda, taknak la letak jam biasa kita guna tu, mestila nak ada jam yang nampak moden dan cantik.





Ada banyak lagi jenis jam dinding ada, macam design ya. Memang lawa sangat semua, nampak modern. Warna gold menyerlahkan lagi rumah kita.










Ada juga hiasan dinding bunga, cermin, semuanya buat korang rambang mata..hahha. Nad yang tengok pun dah terfikir, " eh cantiknya ni kalau letak dinding bahagaian tempat makan ".." eh ni pun lawa kalau letak bilik "..hah, macam mana tu..ahaha.





Hah yang style, boleh beli dua atau tiga, lekat kat dinding, boleh letak bunga2 kecik, yang comel-comel. 



Kita ni kalau nak cantik, bukan satu ruang je, kalau boleh semua sudut ruang nak cantik. Bila sofa dah lawa, mestilah nak ada hiasan pokok bunga. Tempat letak bunga tu pun nak lawa. Ada je kat sini. Bagi yang inginkan hiasan dalaman rumah yang nampak sofistikated dan terkini, bolehlah menggunakan barang hiasan moden di Kayuhome Terengganu ni.


Aduh meja ni pun tergoda. Trend sekarang kan meja warna gold ni. Letak bunga dan gambar dekat ats meja, fuh lawa.




Jangan tak tau, kedai hiasan KayuHome Terengganu ni pun ada jual barang-barang dekat dapur. Barula kemas nak dan selesa nak memasak kan.

Boleh dikatakan dekat sini, serba lengkap barang hiasan ada. Yang penting masa memilih tu, kenala ikut konsep, dan kesesuaian warna. Barula aura positif masuk dalam rumah tu ada. Kalau caca merba, lain pulak jadinya kan..ehhee. 

Mana yang ada rumah baru, lagi syok nak mendekorasi rumah kan. Pilihlah konsep dengan sesuai dan kena dengan jiwa supaya tidak menyesal di kemudian hari.
 

Lagi best, kalau nak mendekorasi ni, kita pergi kedai dia sendiri, baru puas hati dapat tengok dan sentuh barang sebelum dibelikan. Bagi yang berada di Terengganu, korang boleh datang ke kedai KayuHome Terengganu terletak di Bukit Tunggal sebelum naik jambatan ke Pulau Duyung. Mana yang tak dapat pergi, kita beli online pun boleh..hehee.
 
Hah, ada yang merancang nak pergi Terenggau tu bila boleh rentas negeri? Terengganu ni kan salah satu tempat pelancongan yang menarik. Banyak lokasi yang, pantai yang boleh dikunjungi. Selain itu makanannya yang sedap dan murah. Bila dah sampai terengganu tu, jangan lupa singgah ke kedai KayuHome ni di Bukit Tunggal, Kuala Terengganu. 
 


Untuk ketahui lebih lanjut korang boleh ke
Contact : 013 6699 512

Nikmati setiap saat yang korangluangkan untuk menjadikan rumah lebih cantik dan hebat. Yang penting, kita dekorasi kita gembira!