Articles by "Susun Atur"
Showing posts with label Susun Atur. Show all posts
hai assalammualaikum

Susunatur : Susunan Lebih Kemas Dengan Tupperware - Kalau dulu, tak suka sangat pun dengan tupperware ni, tapi sejak nad tengok youtube, orang putih punya, tengok part diaorang kemas pantry diaorang, nampak tersusun dan teratur . Bekas-bekas diaorang guna seragam dan nampak kemas. Orang perempuan dengan tuppaware memang tak dapat dipisahkan. Memang banyak tupperware dekat luar tu, tapi nak makanan berkualiti, mestilah pakai tupperware yang bagus. Nad dah terjebak dengan Tupperware Brands ni. Dahla cantik, ada warna dan corak yang menarik. Ikut kitala nak susun dan nak pilih yang macam mana.



Nad baru je dapatkan Tupperware brands ni..hahaa.siap dapat kotak pink yang comel tu..Dalam kotak tu ada bekas-bekas tupperware yang sederhana dan kecik serta dua botol. Bila dah ada tupperware ni, memang nad akan guna, bukan sekadar hiasan..hahaaha..Mesti ada je nak diisi.


Nad pilih yang sederhana sebab nak isi barang-barang kecik dan dimasukkan dalam peti ais.. Peti ais nad pun bukan besar mana..Untuk bekas tupperware macam ni memang sedang elok la kan..Korang boleh tengok..hehee..tersusun je kan..belum memang semua nad guna tupperware je. Sampai ke ayam, ikan, sayur nad guna tupperware.


Untuk bekas sederhana ni, nad isi buah yang sikit-sikit nad beli. Atau kacang, kurma, jenis kudapan yang selalu beli sambil layan tv. senang pakai tupeprware brands ni, amik je, buka terus makan. Taknak makan, dah boleh tutup semula.


Yang tupperware kecik-kecik tu, nad guna untuk benda-benda sikit, macam belacan yang nad buat, limau nipis , jajan anak yang tinggal sikit tu. Paham-paham je la budak-budak, kalau tak habis letak merata..hishh tak suka tau.


Botol air ni memang perlu sangat. sebab bila keluar wajib bawa betul air. Anak cepat kehausan..hehe..Botol kecik, dua warna hijau dan merah. Boleh isi air panas dan air sejuk. Bagus kan..air panas tu boleh juga..huhu..

Bekas tupperware yang nad dapatkan ni ada life time warranty ( tertakluk kpd terma dan syarat). So kalau rasa tak puas hati dengan tupperware tu bolehla bagtau dekat orangnya. Setakat ni, nad punya ok je..hehee..dah siap tersusun elok dah..hehee..Masuk peti ais pun ok. Buah strawberry dengan blueberri tu masih elok je.


Tupperware brands ni tengah ada diskaun, sebab tu nad grab..hahaa. Dahla dapat beg pink comel tu..hehee. Nad tengah tengok katalog tupperware ni dekat https://bit.ly/2v5mm8T


Kalau jadi ahli, lagila dapat diskaun banyak. Nak jadi ahli cuma serendah RM78 dan akan dapat Kit Bag hitam tu.

Mestilah ramai yang minat tupperware brands ni kan. Korang boleh dapatkan dengan Sarah, contact number 0122148807. Dia boleh COD Area setia alam/ Meru/ puncak alam/ bukit Jelutong/ saujana utama. Boleh pos juga!

Boleh tengok juga di
Facebook: https://www.facebook.com/seri.sury.tupperware/
Instagram: https://www.instagram.com/seri.sury/




Part bahagian dapur memang kena kemas selalu la, dah hari-hari ngadap dapur. Kira terapi bagi nad bila nampak semua barang tersusun, seragam dan kemas. Nak capai pun senang. bahagian dapur semua warna hijau..hehehe..Nak kena guna tupperware brands ni..hehee..








hai assalammualaikum

When it comes to designing a space, for example a living room or bedroom, there’s always a little room for a bit of trial and error. You can always re-paint the walls, move around your furniture pieces, or even return those accent pieces that turned out to be hideous. With a bathroom, not so much. Once the remodel or renovation is finished, you’re typically stuck with what you chose. Unless, of course, you’re willing to put it even more work and effort to change it.

Thus, before you start any bathroom project, whether it’s on a new house on ipoh property or an old condominium remodel, it’s worth considering some common mistakes in design elements. Read on for some design elements that can potentially bring your bathroom down, and how you can avoid them for yourself.



Trying to squeeze too many elements into a small space

Let’s face it. Bathrooms are typically small spaces. Unless you’re living like a maharaja in a palace, your bathroom is probably as small as everyone else’s. As with any small space, one design concept is key: restraint. Restraint not just in what you put in your bathroom, but how you design your bathroom. Now, you may have a whole range of showstopping elements that you’d like to incorporate into your bathroom. However, do remember that you need to filter through all these ideas and choose only the best ones that fit your lifestyle, space and personality. Trying to cram in too many design elements in a small space just results in visual chaos, where lots of design elements are creating too much visual noise all concurrently. Instead, try to select one or two main elements and let the rest of the design play supporting roles. This gives your start design elements a chance to really become the focus of the space and to shine on their own.

Prioritizing pretty over practical

We’ve all been guilty of getting caught up in the beauty and fashion of design that we forget that the key focus should be on function. The bathroom is, after all, a practical and functional space. So, it is pertinent that you design it with function and practicality in mind. Firstly, before you choose any pieces, think about the maintenance to ensure that you will be as happy with your dream bathroom after five or so years as you are the day it is finished. For example, you might think that the glass tiles you want for your walls are beautiful, but are you still going to think so after they chip and crack when they can’t stand the test of everyday use? Whatever your answer is, try to keep function in mind above fashion. Hey, if you really still crave some of those extravagant but high maintenance design elements, try incorporating them in less high traffic areas such as the powder room. Then, they’ll have to be cleaned much less often and also be in a prime position to be admired by all of your guests!

Not paying attention to lighting

Lighting is a crucial element to any space, not just the bathroom. However, in the bathroom, it can be even more important, due to the sheer utilitarian nature of the bathroom. Nobody wants to get ready in a room with abysmal lighting. The fact is, bathrooms usually don’t get a of natural light, due to the lack of windows for privacy reasons. So, unless your bathroom receives tons of natural light, you’d want to think carefully about the lighting options. For example, to start, you need at least an overhead light, as well as some lights flanking the bathroom mirror, or one above it. You also need to think about choosing either warm or cool lighting, or maybe try mixing the two. You need to carefully consider all the types of lighting you’re adding, whether its general, task or accent lighting. Take heed, as all these lighting ideas will pay dividends in how your bathroom space functions and feels.

Not thinking about storage

No one ever complains about having too much storage space in the bathroom. However, the reverse is often heard. Perhaps you’ve always been lucky enough to always have a bathroom with more than enough storage space that it isn’t at the forefront of your mind when it comes to designing your own bathroom space. Even though the bathroom is a small room, there’s actually quite a lot of stuff that we keep in the bathroom. Not allotting enough storage space, or the right kind of storage space, can be a real pain down the road. You might end up with clutter all over your bathroom countertops, or things ending up not having their own place. So, you need to give your bathroom storage more thought and should try to incorporate plenty of storage space into the design of your bathroom. While you might take the easy way out and just add a couple of floating shelves and be done with it, it’s not always that easy. While that may be helpful, don’t forget that most people prefer a bit of privacy with their bathroom storage. You can consider including hidden storage, whether in the form of cabinets, or a medicine cabinet, or the vanity, the key idea is to keep things behind closed doors to safeguard your privacy and prevent your bathroom from becoming too cluttered.

hai assalammualaikum

Ruang Kerja Tahun Baru Yang Simple - Dah banyak kali juga nad kemas ruang kerja atau workspace nad ni..hahaa. Biasalah, bila mata memandang, ada yang tak kena, mesti nak kemas lagi dan lagi. Dan akhirnya, keputusan nad, untuk menjadikan ruang kerja nad jadi simple, dan tak serabut untuk tahun baru ni.

Korang boleh baca ruang kerja nad dekat sini, mana nad beli meja, dengan barang-barang yang ada dekat meja ni.
Pembaharuan Ruang Kerja 
Rak Ikea
Dekorasi Glam, Ruang Kerja Lebih Moden

SUSUN ATUR : RUANG KERJA TAHUN BARU YANG SIMPLE
Ruang kerja sebagai blogger

Tema ruang meja untuk tahun baru, nad ambil tema hitam putih, coklat..hahaa. Tapi nampak macam hitam putih je kan. Sebab dekat rumah nad ni, tak boleh warna putih, mudah habuk dan mudah kotor. Kalau hitam takde nampak sangat. Ada beebrapa item yang nad dah cerita dekat entry ni nad beli dan dapat dari siapa. Tapi nak cerita sikit yang nad belum cerita.

Macam kotak hitam sebelah laptop tu, selalunya orang buat butang-butang kecik atau benda-benda kecik kan. Hah!!, nad beli dekat tesco je, harga RM12.00.. Mula ada kotak warna warni sebelum ni, tapi tengok macam serabut je warna warni, jadi cari kotak hitam putih. Hah!, dah ikut tema. Nad isi benda-benda kecik, macam pandrive, dan pin tudung. Atasnya tu, bolehla letak barang review . Tersusun sikit. Mana yang belum direview memang nad letak dekat meja ni dulu. Biar senang, tau mana barang  belum review.

Yang pokok tu beli dekat kaison. Murah je. Yang gambar-gambar tu masa pergi satu event. Jadi diy la gantung dekat bawah rak coklat tu. Gambar nad, suami dengan Fariza je. Bagi semangat bila berblogging ni..hehee. Huruf MR tu pun beli dekat Kaison. Paham-pahm jela bila masuk Kaison. Oh lukisan belakang laptop masa nad masuk siaran TV1 untuk Tumit Tinggi...hehee.

Rasanya ni last deko la kot untuk ruang kerja..hahaha. Okla, kalau tengah buat kerja, sambil nak makan atau minum, tertumpah ke, takda masalah la. Anak nak datang, bagi dia duduk sebelah. Ada la ruang sikit. Dari sebelum ni berbulu, susah gak, takut tertumpah apa-apa kan. Jadi macam ni la hiasannya..Lagi simple lagi bagus..ok..Tinggal nak beli kerusi kerja je. Sedap sikit duduk ni ha..hehhee.
hai assalammualaikum

Dekorasi Glam Ruang Kerja Lebih Moden

Setiap hari ada je nak buat dengan ruang kerja ni. Yela, dahla kita ngadap meja ni hari-hari, update blog, online dekat meja kerja ni. Bila dah selalu tengok, ada je idea dekorasi nak bagi nampak ruang kerja ni betul-betul sesuai dengan apa yang nad inginkan. Disebabkan ruang kerja ni berada di ruang tamu, jadi mestilah nak cantikkan dia, biar orang pandang wah!!..gitu..hahaaha. Tapi takdela biarkan dia nampak serabut kan..kihkih..

Dengan meja kerja ni la nad letak barang review, kadang ambil gambar, macam-macam la. Jadi sikit-sikit nad ubah dia. Korang boleh baca artikel berkaitan ruang kerja nad ni, dari bersepah dulu sampai la sekarang, dah cantik sikit.. Artikel berkaitan http://miszrockers.blogspot.my/2016/05/pembaharuan-ruang-kerja-nad-my-workspace.html


Ni la rupa dekorasi ruang meja kerja nad terbaru..hehehe. Lepas dah siap meja, semuanya, nad tambah lagi benda atas meja. Macam laci warna warni tu, dengan bekas warna hitam tu. Bila ada bekas hitam tu nampak kemas dan tersusun barang yang sampai untuk direview. Kalau tak main letak je la..haishh..semak tengoknya. Nampak glam tak..nampak moden tak..hahaa. Berbulu-bulu ruang meja kerja kita..


Tambah dengan rak atas meja tu. Rak tu barang mr mafia dulu, dia suka beli barang ikea, dah tu terbiar. Nasibla ada lagi, boleh letak atas meja. Letak la hiasan bantal blogger diberi oleh blogger Liyliz, entry ada dekat SINI. Lukisan pemberian Dayang Deno, entry dekat SINI, hiasan lampu mr mafia punya, barang lama juga..banyak harta karun tau dalam rumah ni, bunga beli dekat kaison, hello kitty dapat dari Mcdonald dan magnet header pemberian Blogger Norhaidaz. Oh lupa corak batik yang nad buat masa rancangan Tumit Tinggi di TV1..boleh tengok dekat SINI...hehee. Mana yang cantik dan sesuai, nad letak dekat rak sini. Tak lupa juga button dan hedaer Kelab blogger Ben Ashaari.


Ok, carpet bulu-bulu tu nad beli dekat Shopee. Entry ada dekat SINI. Lampu tu pun mr mafia punya. Dekat lampu bantak perfecto masa dapat dekat event dan bantak lady bird kot, beli masa ada sale barang budak..hehe. Mr mafia cakap dah macam salji dah..sejuk je..ahhaa..

Kalau korang nak tau, ni la meja kerja nad update blog, nad buat tutorial, nad buat video..semua dekat sini..Nad takde bilik khas untuk semua tu. Semuanya buat dekat dengan anak..hehee.Masalah nad searang ialah pengcahayaan. Nampaknya kena cari lampu yang boleh menerangkan tempat ni. Lampu meja tak cukup terang, jadi nak ambil gambar sangatla susah. Takpe tu nanti kita selesaikan kemudian..hehee.

Mungkin bahagian rak atas, nak cari lapik nipis sikit. Nanti kita usha tempat dekorasi la ye..hehee. Ruang kerja dah raya dulu..ehhee
hai assalammualaikum

Mood Dekorasi, Tiga Barang Dari Shopee Dah Sampai

Setiap kali masuk group dekorasi, tengok diaorang dekorasi rumah, cantiknya la. Bersih, kemas, ish geram je rasa. Bila dah masuk group tu, memang membuak-buak hati kita nak mendekorasi rumah jugak. Tapi duit tak mencukupi. Nasib baik jumpa shoping online Shopee. Walaupun banyak laman web shoping murah-murah, tapi nad rasa shopee la jual barang dari RM1 weii..hahaa..Tapi kene tengok juga barang tu.

Ingat tak entry nad pasal Shopee..hah!! kalau tak ingat meh nad ingatkan balik..hahaa.. pergi ke link yang nad bagi ni http://miszrockers.blogspot.my/2017/05/shoping-online-raya-di-shopee-murah-je.html..semua kat situ ada jawapannya. Shopee ni bukan sahaja tempat membeli malah untuk korang jual barang pun boleh.

Nad memang tengah mood nak mendekorasi ni. Tapi buat masa ni nad nak dekorasi ruang meja nad..hehee. spesis nad memang tak boleh tengok ruang kerja macam kosong je, lepas tu bersepah. Mesti nak nampak kemas. Nak buat kerja pun bersemangat. Lagi dengan barang review, kalau main letak je, ish rimas tau tak..hahaa.


Dari dulu memang teringin sangat karpet bulu-bulu tu. Punyala cari tapi tak tau dekat mana. Lepas tu jumpa dekat ikea, mahal bebenor. Last-last nampak dekat Shopee, beli terus..hahaa. Harga pun murah weiii..

Dah alang-alang nak beli tu dekat Shopee, beli sekali tiga barang. Dua carpet dan satu tempat bekas makeup. Ketiga-tiga barang ni memang tengah cari. Jumlah ketiga barang ni tak sampai RM100 pun. Jumlah semua RM 99.27..berapa sen je lagi nak RM100..hehe..tapi ok la ..kalau beli karpet ni dekat luar, lebih RM50, lagi-lagi yang besar tu.

Dua karpet ni dari luar negara. Yang karpet kecik tu, harganya RM30 free shipping. Yang karpet besar tu harganya RM9.47, tapi ade shipping RM11 lebih je macam tu..total RM21.27..murah weii..Karpet besar tu ada saiz..korang boleh tengok dekat SINI. Ikut kesesuaian korang  nak letak karpet ni dekat mana. Untuk box makeup memang sampai awal sebab dari Kuala Lumpur. Dua karpet tu dari luar negara. Sebelum ni dia tulis bulan 6 baru sampai..adoii lamanya..takpe sabar..hahaa..tapi tup-tup dala seminggu gitu , sampai karpet ni..wah seronok. Karpet kecil datang dulu kemudian baru karpet besar datang..gembira..berbulu-bulu weii..hahaha..

Ruang meja kerja kita berbulu-bulu kau..haaha..




hai asslammualaikum

Hah!!, nad ni dah macam pindah rumah je, walaupun rumah ni dah lengkap dengan semua, tapi disebabkan banyak barang sampai rasa sempit je rumah ni. Perasaan seorang perempuan yang suka nampak kemas, memang akan perhati je benda apa yang patut dan tak ptut ada. Lagi-lagi bahagian dapur..huhuhu. Walaupun arwah mak mertua nad dah buat cantik kabinet kitchen, tapi paham-paham jela, barang orang tua ni, mesti banyak kan. Habis semua dah tak muat nak masuk barang lain. Sudahnya nak belila rak yang sesuai letak barang tapi jimat ruang.

Rak Jimat Ruang Dapur Beroda


Rak Jimat Ruang Dapur Beroda

Tengah cari google, Nad ada ternampak satu rak ni. Terus klik dan memang berkenan sangat. Memang rak macam ni nad cari. Dahla bertingkat, beroda pulak tu. Boleh selit dekat tempat yang sesuai. Terus save gambar. lepas tu tanya mr mafia. "Ok tak rak ni, boleh letak barang-barang yang dalam almari coklat. lepas tu almari coklat letak dekat luar, letak barang berkebun". Nad ada almari coklat memang nak keluarkan, sebab macam sempit je ruang dapur, banyak sangat perabot. Mr mafia cakap ok je. Lepas tu suruh pilih warna. Dia nak warna hijau..Ikutkan jela, sebab dia nak bahagian dapur fresh dengan warna hijau.

Nad pun pm la orang tu. Ok cepat sangat respon. Lepas tu kita dah deal nak beli semua, dah bank in, nak tau, barangnya sampai esoknya juga..hahaa..ekspress tak ekpress la..Nad beli dengan harga RM109 include postage. Nad ambil yang 4 tier ni. Banyak sikit tingkatnya kan.

Dah sampai..Excited nak pasang

Cantum-cantum je

Senang je pasang dia

Budak ni pun nak pasang

Bila sampai je, terus bersungguh nak pasang..hahaa. Tak sabar nak kemas rumah ni ha. Senang je nak pasang dia. Tinggal cantum-cantum dah siap. Anak korang pun boleh tolong..hehe. Dia jenis plastik, ada roda. Jadi bolehla tarik tolak.

Siap dah

Keadaan rak bila dah diisi barang. Ni bila dia ditarik

Rak ni nak letak barang-barang mandian yang dibeli, ridsect. Barang-barang biasa. Senang mr mafia nak cari. Kalau letak botol kicap ke sos ke, takut kotor la pulak. setakat ni letak tu dulu, nanti mungkin fikir cara lain nak letak apa. Sangat jimat ruang kan?  Dan kedudukan rak tu langsung tak mengganggu ruang2 lain yang ada dalam rumah ni.

Lagi cantik letak dekat sebelah peti ais dengan kabinet

Nad letak sebelah rak pinggan dan almari

Rak ni nak cantik selit antara peti ais dengan kabinet, tapi nad punya macam tak berapa sesuai. Nad letak la antara rak pinggan dengan almari coklat tu yang bakal dialihkan. Almari coklat tu akan diganti dengan oven yang ada dekat dapur. Nanti dapur memasak tu luas la sikit. Arwah mommy buat dapur ade dua bahagian, satu bahagian memasak, satu tempat letak barang. Dia bubuh dinding, mungkin nak halang asap dari lalu ke ruang tamu. Yela nak beli yang asap tu tak mampu kot. Tapi takpela, nad bersyukur, semuanya dah ada. Cuma kita kene pandai kemas je la sekarang.

Korang kalau nak beli rak ni, boleh beli di facebook Cute Baby Momma Boutique.


hai assalammualaikum

Servis Cuci Tangki Air Dan Pindah Alih Barang

Dekat rumah bandar ni, masih lagi guna tangkki air warna hitam tu. Dah lama nad suruh mr mafia bersihkan tangki air tu, sebab kadang nampak macam ada Cik T lalu dekat tiang rumah, tak taula dia masuk ke tangki ke tak. Nad tak berapa pasti tangki air dekat rumah ni basuh ke tak masa ada arwah mommy ( mak mertua ). Memang berbuih juga suruh mr mafia bersihkan, yela tangki kan, semua dalam tu kita tak pasti apa yang ada. Air pulak mengalir dari situ.

Masa nad dekat kampung minggu lepas, mr mafia mengadu, badan dia gatal-gatal, dia dah suruh kawan dia, mintak tolong bersihkan tangki air tu. Hah!!, dah badan gatal baru nak bersihkan..fuh!!..Kawan mr mafia ni kerja macam-macam. tak tau nak panggil ape pekerjaan dia ni..hahaa. Takde limit, semuanya dia buat. Dari cuci tangki air, betulkan lampu, bumbung, bersihkan rumah, pindah alih barang, huish boleh kata semua la. Senang!!..tak perlu panggil orang lain. Haritu dia datang dengan dua orang pekerja dia.

Bersihkan tangki air

Bab bersih tangki memang kena panggil orang yang pakar la. kalau buat sendiri, kang jadi lain. tangki air ni terletak betul-betul dekat atas bilik mandi. Bentuk bilik mandi ni dari dulu lagi macam ni. Memang tak pernah diubah. Kata mr mafia la, nad tak tau. Kalau nak ubah dah kena modal. Tunggu jela kita ubah. Sekarang pakai apa yang ada jela. Jadi pekerja kawan mr mafia pun buat kerja, dengan naik tangga. Sebelum tu, diaorang turunkan segala barang dekat atas tu. Nasib baik tangki tu ada tutup rupanya, ingatkan takde, sebab banyak barang diletak dekat atas ni. Selamat la sikit Cik T tak masuk. Lepas dah setel semua, tutup paip utama, diaorang mulakan pembersihan. Korang tengok gambar tu, hah tengah bersihkan la tu.

Lepas cuci, ada la dia tunjuk air kotor yang amat, tapi nad tak kuasa nak tengok. Euwww, nak ambil gambar pun tak..hahaha. Boleh terbayang dia cakap kotonya macam ni..aduhh..

Baiki lampu, kalau tak susah nak masak

Tempat letak lampu tu rosak dah

selesai baiki lampu

Masa ni pulak, lampu dapur tak boleh hidup. Ntah terbakar atau ada benda lain rosak. Mr mafia ada beli lampu baru, tapi bila dipasang, dia tak hidup. Jadinya suruh kawan dia ni betulkan. Rupanya benda putih tempat letak lampu tu dah tak berfungsi. Mana taknya, bertahun-tahun lampu tu oii. Sekarang abru dapat tukar. Ayoyoyo..lama betul..Bagusla ada diaorang ni sebab boleh buat wiring semua. Selesai masalah. Kalau tak nak masak pun gelap je.

Ruang dapur bagi kemas

alih barang sana sini

Masa ni, mr mafia mintak alih barang. Nak susun semula bahagian dapur ni, nak bagi kurangkan barang. Memang semua beralih la, dari peti ais ke situ, jadi ke sana, dari rak pinggan dekat situ, alih sana, almari situ pindah tempat lain..mudah kerja, siap boleh buat ni lagi. Nak tunjuk keadaan dapur, takpela,tak cantik pun..hahaa.

Hah!!, kalau korang nak tau, yang buat pagar Fariza, diaorang juga la..hehee. Diaorang yang tebuk lubang, gerudi, nah sampai jadi macam ni.

Mengacau je orang buat kerja

nak bertukang juga ke Fariza oii

Fariza kacau je orang buat kerja.

pasang Rak meja Ikea

Lagi satu rak dekat meja nad pun dia tolong pasangkan. Rak tu jumpa dekat atas tangki air tu la, Rak ikea zaman muda mr mafia. Kau tengok laki kita memang giler ikea. Fuh..Nasib ada rak ni, boleh pasang dekat meja. Memang dah lama nak cari rak atas meja ni. Boleh letak barang. Nampak banyak mana harta karun dekat rumah ni. Selagi tak diselongkar, selagi tu tersimpan.

Banyak lagi nak dikemas rumah ni. Nantila tunggu ade duit sikit. Buat semua ni mestila nak kena bayar kan..haha. Tak taula berapa mr mafia bayar. Tapi kawan dia ni memang ambil murah. Kalau korang nak cuba servis diaorang bolehla pm atau whatsup no 017 326 2787.




hai assalammualaikum

Mengemas Beg Tangan, Barang Hantaran dan Luaskan Bilik - Sikit-sikit bilik nampak kemas. Kalau sebelum ni, masyallah, penin kepala tengok. Penuh dengan barang. Rasa sempit je ruang bilik tu. sebab banyak sangat benda disumbat dekat bilik. Jadinya kena la ada alternatif lain untuk susun bagi kemas bilik.



Barang hantaran pun nad simpan elok-elok. Yela orang bagi kan, mestilah simpan, nak guna , barang tu dah ada. Jadi simpan buat kenangan. Beg tangan, ermm..paham-paham jela perempuan ni, banyak sangat beg tangan, macam-macam rupa ada. Bila letak dekat bakul, main tindih je beg satu sama lain, kang rosak nanti. Nak capai pun susah. Tempat gantung tuala , sejadah pulak, makan banyak ruang. Rasa rimas dekat mata ni. Nak menyapu pun satu hal nanti..

Terfikir-fikir macam mana nak buat, hah!!..Lazada tengah buat sales, belilah barang untuk storage barang-barang ni. Ingat tak nad update nad beli dua barang dengan Lazada..heehe..entry ade dekat SINI..bacalah..dengan barang tu la, akhirnya semua nampak kemas dan teratur.



Beg tu nad masukkan dekat situ biar tersorok sikit dan tak terkena habuk. sebelah tu letak penggantung besi. Jadi penyidai besi tu nad dah buang. Nampak luas sikit ruang bilik.



dalambilik nad bagusnya arwah mommy ada buat ruang kosong untuk letak barang. Kalau orang putih design macam ni, diaorang suka letak baju kan, tapi nad dah ada almari, jadinya letakla barang. Maknanya tersorok la sikit dan nampak kemas. Nak lagi kemas nad ada beli LERBERG ni. Ada nad pernah update dekat SINI.Unit rak, kelabu gelap ni harganya RM49.90. Designnya tingkat-tingkat dan boleh isi banyak benda dengan tersusun. Kat sini nad letak barang hantaran dan barang baby yang dah tak guna. Jadi senang la nanti nak cari kalau Fariza ada adik..eh..hehee..

Ok..lepas ni cari idea kemas tempat lain pulak..fuh..
hai assalammualaikum

Susun Atur : Kemas Baju Baby Fariza - Bila datang rajinnya, mula la kemas sana sini. Bila mata tu pandang tempat tu tak berapa nak kemas, mesti cari idea nak bagi kemas. Biar nampak elok je. Bila dah kemas betul-betul kemas dan kita puas hati baru lega hati ni..hahahha...macam tu la nad. Lagi-lagi tempat baju anak kecil ni. Semua baju dia dah la kecik-kecik, jadi kena la kemas elok-elok supaya tak nampak macam berterabur.

Bila dah ada almari baju tu, lagi ligat tangan nad nak mengemas baju anak. Biar, bila buka almari tu, nak ambil baju pun senang. Bila dah satukan sepasang, takdalah susah nak capai..Cara lipatan pun kena betul, biar banyak ruang dan elok je..

Apa nad buat???
1) Seluar dan baju yang sepasang disatukan sekali
2) Baju sepasang dengan seluar pendek disusun sama, begitu juga baju dengan seluar panjang disusun sama. Untuk nad, seluar pendek untuk waktu siang, seluar panjang untuk waktu malam.
3) Seluar sahaja diletak satu tempat bersama
4) Tuala, stokin dan topi ditempat yang sama

Ni cara lipatan nad.

Baju dan seluar sepasang


Baju dengan gaun


Romper


Ni cara nad susun. Bawah sekali Baju dan seluar pendek, baju dan seluar panjang dan romper.


Laci kedua seluar dan gaun. Fariza takda lagi almari untuk gantung. Jadi buat macam ni dulu.


Atas sekali, headband, topi, stokin dan tuala. Nampak berterabur, sebab tak beli bekas-bekas kecik. Nanti nad akan beli..huhuhu..


Yang penting, mudah nak capai..ok siap..tunggu Fariza besar, mesti kena beli almari besar, baju pun bertambah..


hai assalammualaikum

Pembaharuan Ruang Kerja Nad : My Workspace - Bila nak buat kerja, nad selalu pastikan tempat kerja tu kemas, teratur dan tak berselerak. Baru tenang nak buat kerja. Masa tu pulak fokus kepada laptop sahaja. Idea nak menaip pun akan jalan dengan pantas. Kadang boleh taip sampai tiga entry..huhuhu. Ruang kerja atau workspce adalah tempat kerja kita atau tempat study atau tempat untuk menulis apa sahaja. Dari dulu lagi memang nad teringinkan ingin memiliki ruang kerja. Ruang kerja yang besar, simple dan banyak laci.


Masa nad sekolah menengah baru ada meja tulis, tapi meja tu pun guna apa yang ada je. Tapi dah cukup best sebab dah ada tempat untuk study, buat kerja sekolah semua. Dan meja tu tak boleh sesiapa usik..hahaha..nad pantang kalau ada orang usik meja nad tanpa kebenaran. Lepas tu kat meja tu la selalu berangan nak meja study lagi best. Lepas tu dapat lanjutkan pelajaran ke UUM.

Masa tu dapat bilik terus masuk. Benda pertama nad tengok meja study dia...hahaha..best sangat siap atas ada ruang untuk letak buku lagi. Masa tu macam-macam boleh deco dekat meja kita tu. Masa study, letak buku atas meja..memang tekunla kononnya..hahaa..excited sangat. Siap ada papan putih boleh tulis-tulis..yela takut lupa..huhuhu..Masa waktu dahulu nad pernah bekerja, dan tunjukkan tempat ruang meja nad bekerja. Entry ada dekat SINI.


Lepas kawin, mr mafia pulak sediakan tempat ruang kerja untuk nad. Meja ni sebenarnya meja tetamu, tapi jarang pakai, jadi kami reka untuk meja ruang kerja nad..hahaha..Masa mula-mula berterabur habis. Nampak komputer tu? Komputer tu hidup, tapi tak boleh connect dengan wifi, jadi sudahnya tak guna komputer tu. Guna laptop je. Jadi letak dulu dekat meja tu. Semua benda diletak atas meja ni.

Asal dapat barang review mesti terus letak atas meja ni. Kalau balik event dapat goodies, meja ni yang jadi mangsa...hahahhaa..Nampak tak kemas langsung. Tapi disebabkan nak update entry, semua benda ni buat tak nampak je walaupun nampak..hahaha.



Lepas tu nad bagi kemas sikit. Kelemahan meja makan mestilah takda laci...hahaha..jadi nad beli fail-fail untuk letak bil-bil, barang-barang alat tulis dan sebagainya. Nampak tersusun, tapi masih kucar kacir. Sebab atas meja je dah nampak bersepah. Banyak benda pulak tu. Alat-alat tulis tu semua dari waktu study lagi. Jadi nad bawak sini untuk keperluan sendiri. Takda nak beli, membazir je. Pakai apa yang ada. Dah beli fail, kucing pulak boleh sorok kat situ..hhhaha..Toto dah hilang dah, entah pergi mana. Kenangan Toto.


Lepas tu mr mafia dapat rezeki lebih. Sebab kesiankan isterinya dengan meja yang macam tu, dia belikan meja ruang kerja ikea untuk isterinya. Terima kasih banyak sayang. Pada masa sama nak cantikkan rumah ni biar nampak luas dan kemas. Meja ikea ni harganya RM329. Nama meja Micke..Meja ni best sebab besar, dan banyak laci untuk simpan. Mr mafia mintak tambah MICKE Add-on unit high, black-brown
tapi nad taknak. Sebab taknak nampak serabut sangat. Lagipun meja ni dekat ruang tamu, bukan dekat dalam bilik. Jadi tak sesuai untuk letak tu. Nanti lagi susah nak mengemasnya kang.





Nah, bila dah disusun balik, semuanya dah teratur dalam laci..fuh lega..Nampak kemas dan selesa nak buat kerja. Barang tersimpan elok dalam laci. Siap ada swan lagi..haahha..