November 2018
hai assalammualaikum

Ulangtahun Mak Dan Ayah - Macam biasa,  kitaorang akan plan harijadi atau ulangtahun sesiap dalam group family. Hari Rabu semalam, kami sekeluarga sambut Ulangtahun ayah dan mak beserta harijadi anak buah,  anak adik yang sulung. Tapi ni bukan plan,  ni adik yang cadang nak sambut birthday anak dia mulanya,  sekali abang suruh sambut ulangtahun mak ayah sekali.

Adik bagitau dalam group,  hari Selasa, nak buat makan-makan ,nak sambut birthday anaknya hari Rabu..haaha. Nad dari Kuala Lumpur duk fkir nak balik ke taknak balik. Tengok hari berkenaan takda event. Terus tanya mr mafia pasal sambut birthday da ulangtahun ni. Mulanya nad cadang nak naik grab,  sebab taknak susahkan dia hantar. Mr mafia ada kerja waktu tu nak edit gambar kerja yang dia ambil. Okla, dia dah bagi kebenaran nad balik.


Esoknya nad ajak pergi kedai Toysrus, nak beli Didi untuk anak buah,  yela harijadi dia. Selesai beli hadiah,  terus balik nk booking grab. Sekali bila nak booking,  tengok harga, mak aihh RM117. Dah macam jalan jauh. Mungkin watu tu,  waktu peak atau jem.  Ters tunjuk mr mafia harga dia. Sedih sebab ingat tak dapat balik sambut sama-sama. Kebetulan watu tu mr mafia ada kerja nak jumpa orang.  Tapi dia cakap,  dia boleh hantar, tapi tunggu dia balik. So plan bertukar balik malam la jawabnya.  Takpela,  asalkan dia nak hantar.


Lepas maghrib terus gerak. Sampai kampung pukul 8.30 malam. Alhamdulillah,  dapatla sabut ulangtahun ayah dan mak yang ke 41 tahun. Syukur sangat. Semoga mak dan ayah berbahagia sampai bila-bila. Semoga hubungan keluarga ni baik dan ceria selalu.


Untuk anak buah,  Jannah,  selamat hari lahir. Semoga menjadi anak yang baik,  solehah dan denga cakap mak ayah. Fariza jaga Didi sampai ke tangan tuannya...hehee..


Malam tu, diaorang masak lauk, mkan nasi putih. Tak sempat nak tolong sebab balik lewat. Makanla beramai-ramai.

Seronok dapat berkumpul dengan keluarga. Cadang esoknya nak balik,  tapi last-last stay deka kampung sampai hari ahad.. Hehee... Fariza happy,  mommy pun happy. .Hahaa.. Bukan balik kampung selalu.
hai assalammualaikum

Fariza Dah Mula Petah Bercakap - Fariza dah masuk usia tiga tahun, mula la mulut dia macam mak nenek. Bercakap tak henti, makin petah bercerita dan bercakap. Tapi nad suka, sebab nad suka dengar dia bercerita, dengar dia cakap, nad pun layankan je. Dia dah kenal huruf, dah kenal warna, dah pandai bergaya..hehehe..


Tapi tiga tahun ni, perangai dia lagi banyak songeh..hahha. Nak pakai baju, dia pilih sendiri. Tak suka koto-kotor, macam selipar kotor,dah geli. Naik kereta, buka tingkap, rambut kena angin, dah rimas, siap cakap " daddy, ambut, ambut (rambut) .ishh"..hahaha..sampai macam tu sekali. Orang jawa cakap mentel ( ngada-ngada).

Tapi Fariza ni pembersih orangnya. Sebab daddynya dah ajar dari kecik, masa makan jangan lap baju, guna tisu. Sekarang ada kain lap dia sendiri. Kalau kotor sikit tangan tu, mesti nak lap..hahaha. Sekarang dah pandai, lepas makan basuh tangan.Dia pergi basuh tangan sendiri, siap sabun.


Bila buat salah pandai cakap " sorry mommy ". Bila disuruh buat kerja, " ok mommy"..Dah pandai bergaya, pandai amik gambar.


Bestnya sebab masa dia bercerita, berborak..Kadang faham apa dia cerita kadang buat-buat faham je..hahaha. Bila tengok cerita dia, dia cerita balik kat nad. Bila dah kenal warna, setiap kali mainan dia, semua disebut warna. Memang usia dia tiga tahun ni memang mengelikan hati nad.

Nampak tumbesaran dia depan mata sendiri. Memang seronok.
hai assalammualaikum

Photoshoot Dan Makan Dalam Air BBQ Lamb KL Kemensah - Tempat paling best untuk beriadah bersama keluarga atau rakan-rakan. Suasana yang dikelilingi hutan, nature, sejuk dan nyaman je. Mana lagi kalau bukan tempat yang dah popular ni, BBQ Lamb KL Kemensah. Tempat ni nad pernah datang untuk berbuka puasa tahun lepas (klik nak info lebih lanjut ). Memang best dengan makanan bbq yang sangat sedap. Bestnya dekat sini, boleh makan dalam air..tu yang best..hehee. Sambil makan, sambil rendam dalam air. Tempat ni pun sesuai untuk buat event apa-apa tau, seperti sambut hari lahir, candle light diner, photoshoot ataupun shooting.


Photoshoot Di Kawasan BBQ Lamb KL Kemensah

Hah!!, cakap pasal photoshoot, haritu nad ada job photoshoot dan memilih BBQ Lamb Kemensah ni sebagai tempat untuk mengambil gambar. Dah memang sesuai tempat ni dengan produk yang nak dishootkan tu..ehhee. Produk apa, hah tunggu la ye..hehee.




Behind the scenes masa photoshoot. Siap masuk dalam air lagi..hehee..Ni antara kawasan dia. Tempat ni takdela luas mana, tapi disebabkan menarik tu yang sesuai buat photoshoot.

Menikmati Makanan Dalam Sungai

Lepas photoshoot mestilah lapar. Hah!!, boleh terus makan dekat sini. Konsep makan dalam air tu yang membuatkan tempat ni menarik perhatian pengunjung. Dengan makan makanan berbbq di atas air yang sejuk, memang menikmati sungguh la. Ni pertama kali nad rasa makan dalam sungai di BBQ Lamb KL Kemensah ni.




Menu dekat sini ada set dan ala carte. Harga pulak serendah dari RM80 untuk dua orang sehingga harga RM100 ke atas untuk 4 ke 6 ornag makan. Disebabkan nad pernah rasa masa berbuka puasa haritu, memang tak dinafikan, makanannya memang sedap. Semua makanan bbq mereka masak menggunakan smockhouse yang dibina mereka sendiri. Boleh tengok diaornag masak depan mata..ehehe.




Ni hidangan set daging yang nad makan pada hari tu. Satu set daging didatangkan dengan nasi herba, pelbagai jenis daging ( lamb grill, chicken grill, smokey duck, beef tenderloin ), coleslaw, soup bersama dengan tiga jenis sos dan air lemon tea.

Dagingnya semua empuk dan lembut. Fariza pun boleh makan dengan mudah. Tak liat pun. Rasanya pun sedap


Satu lagi salmon. Ikan salmon,  kulitnyabrangyp dalamnya lembut.. Memang sedap


Sambil makan, kaki letak bawah air. Alahai, seronok sangat. Lagipun dah lama tak jejak air terjun kan. sambil makan,, dengar pulak deruan air sungai tu, sangat tenang, memang membawa kita dekat dengan alam semula jadi! Berehat sambil menikmati hidangan. Goyang-goyang kaki dekat air..hehee..

Hah!!, disebabkan haritu pertama kali makan, terkejut juga ada benda merayap dekat kaki. Ikan weii, ikan..Terkjut juga, ada ikan dekat situ..hahaa. Dia lalu lalang dekat kaki, memang boleh rasa. Geli juga bila dia langgar kaki kita kan. Terasa macam buat rawatan kaki guna ikan pulak..hahaa. Fariza jadi takut sebab dia pun rasa ikan tu..ahhaa. Owner tempat ni cakap, ikan tu boleh dikaut dan dibawa balik..mak aihh..seronok betul..hahaha.


Dah makan dalam air, anak pun mandi la dalam sungai ni..ahaha. Senang kan, sambil makan sambil layan anak.


Ada juga tempat kolam mandi.


Konsep makan dalam air ni ada waktu-waktu dia.

OPERATION HOURS .

Monday~Thursday
12pm~4pm (River dining)
3pm~6pm   (hitea)
6pm~10pm (dinner)

FRIDAY
4pm~6pm   (hitea)
6pm~10pm (dinner)

SATURDAY, SUNDAY & PUBLIC HOLIDAY
Session
12pm~2pm
(River dining)
2pm~3.30pm
(River dining)
3.30pm~5pm
(River dining)
7pm~10pm (dinner)


Korang kalau nk menikmati keindahan alam, nak mencari kelainan tempat makan, yela asyik restoran je, asyik dapur je, apa kata makan dalam air ni. Air terjun pulak tu. Makan sambil dengar deruan air, boleh la datang ke

BBQ LAMB KL Kemensah
Ulu Kelang, 68000 Ampang Jaya, Selangor
012-211 4100 whatsapp

Location
https://goo.gl/maps/YxpwHeR9j6p

Kau boleh book in advance or walk in je. Tapi if walk in, kau kene isi nama kat waiting list if kau nak duduk kat meja yang dalam sungai tu. If nak duduk meja atas darat, no need beratur, just straight away duduk/order. Tapi disarankan supaya booking dulu, takda la kau tertunggu-tunggu lama kan. Kalau dah direservekan, kan senang. Datang terus duduk dan makan.

Nak tau lebih lanjut pasal tempat ni, korang boleh layari
Facebook: https://www.facebook.com/Bbqlambklkemensah/
Contact : 012-211 4100


hai assalammualaikum

Makeup Simple Oleh MUA Hayati Hashim - Dah lama muka ni tak dimakeupkan dengan makeup artis ( MUA ) ni. Haritu nad ada photoshoot untuk satu produk. Wajib ok muka ni perlu dimakeupkan, barula masa nak ambil gambar muka ni cantik je..hahaa. Lagi muka nad jenis yang ada bekas jerawat sikit, haruslah kena tutup bagi hilang segala cela dekat muka ni. Kalau makeup sendiri mesti hancur..hahaa..Sebab tu suka dimakeupkan dengan jurumekap MUA ni. Tangan berseni diaorang ni boleh buat muka kita jadi cantik seperti artis gitu..hahaa. Makeup kali ni nad guna sis Hayati Hashim dari Lamar.




Make Up Artis Hayati Hashim Dari Lamar

Memang tak sabar nak tengok hasil dia macam mana kan. Mula-mula dia bersihkan muka kita dari segala kekotoran ni. Leps tu start pakai foundation, buat kening, sampaila ke gincu. Hey nad rasa sekejap je dia buat tau, takda lama macam MUA selalu buat..hahaa. Tepek, tepek dah siap. Masa ni dia yang tentukan, makeup simple je la ye, barulah natural. Yup nad setuju, sebab nad pun taknak over sangat makeup. Masa photoshoot ni pun nad tak pakai bulu mata palsu tu, sakitla nak gam dan cabut semua. Sis Hayati ni tau la macam mana nak bagi nampak hasilnya cantik walaupun makeup simple dan bulu mata tu melentik.


Hasilnyaa..tadaaa..Makeup simple tapi hasilnya hebat kan. Suka sangat nad tengok hasil makeup dia. Sis ni makeup nad macam nad nak pergi jalan-jalan je, tapi tengok la, macam ni pun dah woww!!. Muka ringan je tak berat dan tak tebal. Sis ni tak bubuh banyak foundation pun, letak sikit je. Suka giler ok kita dengan makeup dia ni. Yang penting dia tau macam mana nak jadikan muka kita nampak cantik, MUA kan.


Dari muka tak siap macam tongkang pecah, tiba-tiba muka nad berubah jadi seperti Mira Filzah..kihkih. Banyak lahai nad ambil gamabr sebab makeup dia,..haha..sayang nak tanggalkan. Makeup tak pecah pun..muka ni macam licin je..habis tutup cacat cela semua..hehee.



Oh, photoshoot masa tu ada masuk dalam air tau..hahaa. Jangan terkejut ok, dah macam model internantional masuk dalam air segala..hehee. Jangan tak caya, makeup ni tak cair dan tak hilang pun bila kena air, memang waterproof. Tengok jela gamabr, kena air pun masih kekal cantik. Ya ampun..jujur cakap berbaloi amik Sis Hayati Hashim ni sebagai jurumekap haritu.


Ni gambar masa balik, tetap elok lagi makeup ok..walaupun dah masuk air beberapa kali.


Model lelaki yang ditouchup kan oleh sis ni juga..hehee.


Akak ni ada bridal tau. Nama bridal dia Lamar. Dia ada buat package untuk perkahwinan. Sesiapa nak kawin tu, bolehla ambik package akak ni..memang terbaik.

Kalau korang nak jurumekap, untuk majlis kawin, majlis event apa-apa yang memerlukan MUA, korang ambil Hayati Hashim
Facebook: Hayati Hashim
Facebook: Mak Andam Kiri
Instagram: https://www.instagram.com/bussaina.rias73/


hai assalammualaikum


Makan Bersama Keluarga Di Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall - Dah lama tak makan steamboat ni oii. Bila nampak ramai kawan makan dekat Pak John Steamboat & BBQ, mulalah terliur. Lama dah tak pergi Pak John ni. Dulu makan, masa dia buka dekat Ecurve, lama dah. Teringat dengan daging slice dia yang lembut dan sedap tu. Dan haritu, nad ajak suami makan dekat Pak John Steamboat & BBQ ni dekat IOI City Mall. Saja pergi jauh sikit nak ajlan-jalan sekali kan..hehee.

Pak John Steamboat & BBQ merupakan restoran bufet yang menghidangkan 160 aneka jenis makanan yang berkualiti dan segar ada di sini, serta mempunyai aneka jenis sos dan semestinya kedai ni adalah Halal. Restoran yang sangat sesuai makan bersama keluarga.

Pak John Steamboat & Grill IOI City Mall di Ground Floor

Tengok sahaja keluasan kedai ni, memang sangat besar dan luas dan boleh menampung ramai orang dalam satu masa. Dekorasi yang sangat santai dan eksklusif memberi keselesaan pelanggan untuk makan di sini. Pelanggan boleh menikmati steamboat dan grill sama ada di bahagian dalam atau bahagian di luar. Layanan mesra dariapda pekerja yang sangat baik, cekap dan efisien.




Apa yang nad suka, satu meja untuk satu keluarga memang luas dan tak sempit. Pernah pergi kedai steamboat, meja sangat sempit, nak letak makanan pun susah, lagi ditambah alat untuk stemaboat dan grill tu. Tapi dekat Pak John, memang teratur je nak letak makanan walaupun ambil banyak. Meja tak sempit.


Pelbagai Jenis Makanan Yang Disediakan


Hah!!, ni namanya syurga makanan..hehee. Tengokla pelbagai ayam dan daging yang sudah diperap, tinggal grill je. Perapan pun macam-macam jenis.




Sayuran, seafood dan banyak lagi yang ada di sini.



Selain steamboat dan grill, dekat sini pun ada makanan bergoreng. Nasi goreng, mihun dan macam-macam lagi.


Ni pulak bahagian mee, maggi. Makan la sepuas-puasnya. Amikla banyak mana pun..hahaa.


Sos pun ada banyak, ambil je mana korang rasa nak. Ada manis, ada pedas, nak ambil semua pun takpe..hehee. Dekat sini pun diletakkan bahagian majerin dan minyak. Jadi ambil sendiri je. Konsep memang layan sendiri ye..hehe..


Paling best, dekat Pak John Steamboat & BBQ ni ia mempunyai pelbagai jenis sup. Kalau selalu kita makan sup biasa dengan tomyam kan, tapi dekat sini ada penambahan tiga sup lagi, iaitu sup kari, sup udang dan miso sup. Hah!!, ni yang istimewanya di sini. Sup ni yang menarik pelanggan nak ke sini untuk mencuba sendiri sup yang berbeza seperti ini. Tapi haritu nad ambil tomyam..hehee.


Menu Paling Diingati di Pak John Steamboat & Grill


Inilah salah satu sebab yang nad nak datang ke Pak John Steamboat & BBQ ni, daging slice lembu diimport dari Australia, daging kambing dari New Zealand dan hirisan itik dan abalone, memang pelengkap kepada menu steamboat dan grill ni. Memang tak boleh lupa bila makan dekat sini. Konsep dekat IOI City Mall ni, daging ni kena order sendiri dekat kaunter ni. Takut korang tercari-cari.


Apa lagi, jemputla makan..heehee.. Datang sini memang kena perut kosong, jadi bolehla sumbat semua makanan yang ada.




Budak kecik tu pun tak sabar nak makan. Sabar ye, bagi masak semua dulu, baru makan. Mana yang perlu dimasukkan dalam sup, kita masukkan, nak grill kita grillkan..ehhe. Memang sedap semuanyaa..Terbaikla..





Lepas makan mestila nak cuci mulut. Jangan risau dekat sini ada macam-macam jenis pencuci mulut ada. Kalau boleh semua kena rasa..hahaa.. Ada buah, sagu, aiskrim, ais kacang dan waffle dia..Sedap semuanyaa..


Air pun ada disediakan, takdenya dibiarkan korang tercekik..hehe.. Ada pelbagai jenis air yang korang boleh pilih.


Harga Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall

Apa lagi yang korang rasa tak cukup, rasa semuanya lengkap kan. Harganya pulak, korang boleh tengok di bawah ni.

Harga weekday
Adult: Lunch RM32.90+, Dinner 42.90+
Kids: Lunch RM17.95+, Dinner RM22.95+

*Lunch: 11am-5pm
*Dinner: 5pm-10pm

Harga weekend
Adult: RM42.90+
Kids: RM22.95+

Kids below 5 years old: EAT FOR FREE


Apa tunggu lagi, Jom datang bersama keluarga, kawan-kawan ke

Pak John @ IOI City Mall
GE-11, Ground Floor, IOI City Mall,
Lebuh IRC, IOI Resort City,
62502 Putrajaya, Sepang,
Selangor, Malaysia.
Tel: 012-251 8289‬, 03-8957 1128
Website: http://www.pakjohn.com
Facebook: https://www.facebook.com/pakjohn.ytf/
Instagram: https://www.instagram.com/pakjohnsteamboat/