March 2021
 hai assalammualaikum

Beristirehat Bersama Keluarga Di Celi Chalet Kemensah - Lama betul tak pergi mandi sungai, berendam badan dalam sungai. Memang nak sangat nak pergi tapi pening nak pergi dekat mana. Lepas tu nampakla kawan kita geng Ampang ni, dia pergi satu tempat ni dekat area Kemensah. Nama tempat tu Celi Chalet Kemensah. Tengok best juga tempat dia, terus whatsup kawan tu kene bayar ke nak masuk, pastu ada apa, semua tu la.  

Lepas tu bagitau mr mafia, terus dia google, dan tengok tempat tu. Nampak la nombor telefon orang tu, terus whatsup nak book pondok. Book awal senang, adalah banyak kosong kan. Ya dekat situ ada dua book pondok atau chalet, kitaorang book pondok je sebab sehari je kan dekat situ.

Awal pagi bangun, berhempas pulas masak nasi lemak sendirian. Ya, sendiri je, kita semuakan ni semua. Lepas tu goreng karipap frozen yang kita jual juga..ehehee. So menu haritu Nasi lemak dan karipap goreng. Lepas siap, mandikan anak-anak pulak. Setel semua, kita gerak.
 

Beristirehat Bersama Keluarga Di Celi Chalet Kemensah

Pukul 9 pagi gerak, dah banyak kereta uiii. Nampaknya orang dari pagi dah keluar. PKPB ni dapatla buat aktiviti yang dibolehkan. Ramai juga yang pergi masuk Zoo Negara. Tapi nad nak pergi ke Celi Chalet Kemensah, lalu belakang Zoo Negara.
 


Senang dekat sini, ada tempat parking dia sendiri. Parking RM5 je


Sampai je, terus pergi ke tempat masuk dia, dekat situ ada orang jaga. Pastu kita bagitau, kita dah book pondok. Dia dah catat dalam buku, dan bagitau nombor yang kita whatsup dia. Ok, owner tempat ni namaya En Rosli, jadi haritu yang jaga dekat pintu masuk tu owner ni sendiri.
 
Dekat sini pun ikut SOP ye. Kene scan dan cek suhu. Ikut undang-undang ok. 


Ok ni harga pondok dan chalet.
Pondok : RM50
Chalet : RM80
 
Lain-lain tu adalah tambahn dia, dan aktiviti yang boleh dibuat dekat situ.

Kemudian dia cakap pondok 15, dekat dengan sungai. Masa nad book tu, nad mintak pondok yang dekat dengan sungai. Jadi dapatla pondok 15 ni. Memang sebelah betul-betul sebelah sungai. Tinggal terjun je..hehehe.





Syoknyaa la..Lama tak nampak kehijauan pokok macam ni. Bila dapat tengok, hirup udara sedalam-dalamnya. Udara segar ye.

Oh masuk sini, line Digi langsung takda. Tak tau line lain. Jadi, memang rehat habis, tak pandang telefon sangat. Alhamdulillah, tenang setenangnya. Dengan air sungai yang sejuk, dikelilingi pokok hijau dengan udara yang segar.
 


Air dekat sini ada cetek ada dalam, tapi tak dalam sangat pun.
 



Layan anak-anak mandi sungai. Diaorang pun dah lama tunggu. Pelampung tu dah lama simpan, tak bawak pergi mana-mana..hahaha. Nah, dah dapat pakai pelampung masuk dalam sungai.
 

Bila lapar, naik atas dan makan. Dekat je dengan pondok. Pondok pun besar juga. Sebelah pondok ada lagi meja dan kerusi. Kalau datang rami family ok je satu pondok, kemudian bawak tikar, bentang tikar dekat bawah pondok.
 

Haritu nad nampak, sebelah chalet. Lepas pelanggan tu balik, ada pekerja situ yang membersihkan chalet tu. Bagus sanagt kan, yela covid ni kene jaga kebersihan. Jadi, tempat ni ambil langkah berjaga-jaga.

Kitaorang beristirehat, berendam dari pagi sampai petang dalam pukul 4 lebih baru balik..Kalau boleh nak lama lagi, tapi takpela, lain kali. Dekat sini pun boleh bermalam, syok juga.
 


Dekat sini pun ada tempat bbq. Jadi, kalau nak buat bbq, hah tinggal bawak makanan je, bakar dah disediakan.

Tandas dekat sini pun bersih selesa. Banyakla kemudahan dekat sini.
 


Kalau ada yang nak bercuti, nak beristirehat, nak berendam sungai, bolehla datang Celi Chalet Kemensah ni. Korang boleh contact ROSLI ISMAIL@CELI, H/P:0193773413
 
Untuk ketahui lanjut atau nak booking boleh layari
Facebook: Celi Chalet  
 hai assalammualaikum
 
Instagram Ada Reels, Ala-Ala Tiktok Gitu !! - Haritu, buka instagram, sekali button semua nampak lain. Makin lama makin pening dengan instagram ni, ada je benda baharu yang dibuat. Baru-baru ni, Instagram Reels ada pulak di instagram. Apa tu Instagram Reels? Mungkin tak perlu diucapkan, sebab kalau korang tengok sendiri tau la untuk apa..huhuhu. Instagram Reels ala-ala Tiktok gitu, ke sama..huhu. Siapa tak main Tiktok, hah macam tu la rupa dia.

Instagram Ada Reels, Ala-Ala Tiktok Gitu !!

Instagram Reels ni, adalah perkongsian video pendek yang berdurasi 30 saat. Boleh buat apa sahaj video yang kreatif. Kalau menarik memang boleh tarik ramai orang untuk tengok. Reels ni juga boleh rakam terus, simpan, masukkan audio, tulisan semua, sama macam Tiktok.




Banyak pilihan video yang korang boleh tengok. Luar negara dah lama ada, cuma kat Malaysia baru dilancarkan.  Selain itu, tab khusus untuk Reels pada profil pengguna juga akan tersedia. Video Reels boleh dikongsi di Instagram melalui feeds (suapan), stories, close friend, atau hanya dengan rakan melalui mesej.

Ciri Reels ini menawarkan pelbagai alat penerbitan untuk menghasilkan video kreatif dan menyeronokkan. Antaranya ialah:
1) Tempo – Pilihan untuk mempercepat atau memperlahankan bahagian video atau audio yang anda pilih.
2) Pemasa dan Kiraan Balik – Tetapkan pemasa untuk merakam sebarang klip anda secara bebas tangan.
3) Teks dan Pelekat Stiker mengikut waktu – Tambah teks atau pelekat stiker pada saat tertentu dalam video Reels.
4) Mencantikkan (Touch-Up) – Menambah kesan kesempurnaan pada kandungan video.

Nad dah lama ada akaun Tiktok tapi tak habis explore lagi, tak pro pun lagi nak update macam-macam..hahaa. Sekali keluar Reels Instagram pulak. Ni pun belum guna lagi..haaha. Tengok ramai dah cuba. Nampaknya kene cuba juga, jangan ketinggalan ye..hehe.


Bila ada penambahan ni, mesti ramai lagi mereka yang pandai buat video, berkarya dan berkreatif menggunakan reels ni.
hai assalammualaikum
 
Promo Ramadan Feast : Nikmati Seafood Segar Di Just Seafood Sunway Giza Mall - Kalau sebut seafood je, laju je pergi..hehehe. Nad memang hantu seafood, sebutla udang, ketam, lala, semua makan tau. Cuma tiram segar tu je belum pernah cuba..hehehe. Haritu, nad dijemput ke Ramadan Media Preview untuk datang menikmati seafood segar di Just Seafood Sunway Giza Mall dan memperkenalkan menu baru dan promo sempena bulan Ramadan nanti.
 
Lagi beberapa hari Ramadan dah nak tiba kan, bolehla masukkan Just Seafood ni dalam salah satu tempat berbuka puasa you all. Memang puas hati makan dekat sini dengan harga yang berpatutan. Nad pertama kali datang sini, memang puas hati dengan makanan dan servis dia. Tempat pun sangat selesa, dan sesuai bawak keluarga dan kawan-kawan makan dekat sini.
 

 

Promo Ramadan Feast :  Nikmati Seafood Segar Di Just Seafood Sunway Giza Mall

Sempena Bulan Ramadan ni, Just Seafood ada membuat promosi Ramadan Feast, di mana bagi nad, harga ni memang sangat murah dan berpatutan, sangat sesuai untuk dua atau tiga orang makan. 
 

Ok, ni harga untuk Set Ramadan Feast. Hah, nampak tak harga dia, hanya RM129 sahaja korang akan dapat semua menu ni. 
 
Apa makanan yang ada dalam set Promo Ramadan Feast ni? Korang akan dapat
- Ketam 350g,  Udang, Lala, Kupang,  Jagung /Kentang / Lobak
*** Dekat sini korang boleh pilih sos untuk seafood (Original Cajun / Golden Salted Egg / Signature Curry / Butter Cream Milk)
*** Pilihan Spicy Level (Medium/Hot/Super Hot) 
- 2 minuman
***Ice Lemon Tea / LemonGrass Cooler
- 2 pinggan nasi kukus

 PERCUMA:
 * Buah Kurma
 * 4pcs Baby Lobster!
 * 2pcs Portuguese Egg Tart Amaris (Pencuci mulut)
 
Berbaloi tak, mestilah berbaloi..Promo Ramadan Feast ni dah bermula harini sampaila syawal. 

Baby Lobster Menu Baru di Just Seafood
 
Nad rasa tempat lain takkan dapat dengan harga ni. Siap ada percuma Baby Lobster lagi. Kalau korang nak tau, Baby Lobster ni menu baru yang dimasukkan dalam hidangan Just Seafood. Pertama di Malaysia, dan Baby Lobster ini diimport dari Amerika Syarikat. Wowww, jauh dia terbang ok. Dah tak perlu pergi sana, sebab dia dah sampai dekat Malaysia di Just Seafood..hehe. 



Sos istimewa di Just Seafood ialah The Cajun Original. Sos ni paling terlaris di Just Seafood. Sos Cajun campuran rempah yang berasal dari Louisiana di Amerika, di mana penduduk tempatan di sana menikmatinya dengan makanan laut. 
 

Tapi dekat Just Seafood, diaorang olah sedikit supaya sos Cajun Asli Seafood boleh dinikmati semua orang dan betul-betul sedap. Nad dah cuba sos ni, memang sedap betul, pedas pun iya, menetapi citarasa la. Sesuai sangat sos ni makan denag seafood segar.   
 
Selain sos Cajun, ada lagi 3 sos lain yang luar biasa iaitu


- Butter Cream Milk, yang dimasak dengan hanya menggunakan mentega asli. Bagi nad, sos butter cream milk ni kuahnya pekat, dan sedap
 
 
- Golden Salted Egg dimasak dengan kuning telur masin yang enak dan  menjadi kegemaran ramai di Just Seafoof. Nad pun suka Golden Salted Egg ni. Rasa kaw betul.
 

- Signature Curry, dimasak dengan campuran ramuan banyak rempah kari yang berbeza agar ianya menjadi satu tarikan istimewa bagi semua. Pergh, yang ni pun boleh tahan sedap dia. memang rasa curry dia, lepas tu pedas. Mungkin dia tahap kepedasan tu level hot kot..hahaa.

Boleh cakap semua sos dekat sini memang sedap sangat. Semua sos sangat sesuai dengan semua makanan laut, serta memberikan rasa istimewa kepada makanan laut kami.
 
Nelayan Platter 
 
Menu bukan ni je tau, ada lagi menu lain yang korang kene cuba. Ni dia Nelayan Platter, memang mengancam habis. Nelayan Platter berkonsepkan makanan laut yang dikukus. Lepas tu sos pedas yang dituang diatas makanan laut tu. Diinspirasi dari teknik resepi masakan laut Nelayan di Bali, Indonesia. 
 

Pelbagai Seafood yang dimasukkan didalam bekas pengukus seperti Ketam, Udang, Baby Sotong Kurita, Lala, Kupang serta kerang yang kemudiannya direbus segar untuk mengekalkan rasanya yang asli. Nad rasa haritu not bad juga. Dia punya bumbu tu ada rasa pedas, manis, sangat unik dan dan istimewa. Tengok gambar pun telan air liur lagi..hehee. Korang kene cuba ok.

Ini adalah antara menu yang ada di Just Seafood. 
Baby Lobster Cajun / Lobsters Air Tawar (Dari Amerika Syarikat)
RM80 untuk Setengah kg (12pcs)
RM150 untuk 1kg (24pcs)
(Disarankan dimasak dalam sos Cajun Asli / pedas Super Panas dan disertakan dengan Lobak, Kentang & Jagung)
 
 
Gagah kan Ketam Nipah ni. Ketam ni dari Indonesia. Harga seperti dibawah:
350g L saiz RM40
450 XL saiz RM55
550 saiz 2XL RM75
650g-790g 3XL saiz RM100
800g-1kg saiz 4XL RM140


Hah ni Ketam Bunga dari Sabah. Segar sangat tau, sebab ditangkap pagi kemudian diterbangkan terus ke Kuala Lumpur, dan tidak beku. Manis je rasa dia tau. Harga untuk ketam bunga ni, setengah kg RM40 dan 1kg RM50.


Ni la Tiram Hidup, selalu tengok kawan-kawan makan, sekali kita nampak depan mata ni, etringin nak rasa..ehehe. Tiram ni dari Washington State USA. Besar kan saiz dia. caram makan dia, letak lemon lepastu terus telan..hehee. Harga untuk satu Tiram Hidup RM18, beli 4pc boleh dapat satu lagi percuma. 
 
 
Nak makan kerang, dekat sini pun ada. Kerang bukan kecil-kecil tau, tapi besar, besar, gemuk-gemuk..hehee. Kerang ada dari beberapa negara :
Kerang (Indonesia & Thailand)
Kerang (Dari Jepun)
Kerang (Dari Chile)

Udang (Dari Sabah)
Sotong (Sabah)
Baby Gurita (Jepun)
 

Ni roti tapi nama dekat Just Seafood panggil mantao. Lembut sangat tau, makan cicah sos yang ada. Makan panas-panas sedap oo.. 


Air yang menyegarkan..
 

Banyak sangat makanan seafood dekat sini yang korang boleh cuba dan semestinya seafood dekat sini semua segar-segar belaka yang memenuhi semua kaum dan budaya di Malaysia. Just Seafood ni dah 7 tahun dibuka di Malaysia dan ramai dah pernah cuba dekat sini. Kepada korang yang nak menikmati seafood segar, bolehlah datang ke Just Seafood Sunway Giza Mall. Puasa nanti boleh la bawak keluarga dan kawan-kwan berbuka puasa  di sini.
 
📍Just Seafood
Sunway Giza Mall, C-8-G, No. 2 Jalan PJU5/14, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

 Untuk tempahan & pertanyaan berbuka puasa di Just Seafood boleh hubungi wasap.my/+60122290855/RamadanFeastSet atau layari
hai assalammualaikum
 
Program Bina Bisnes Berjaya, Peluang Usahawan Terkesan Disebabkan Pandemik Untuk Bangkit Berubah - Nad pasti, sekarang ramai yang menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Boleh nampak bidang ni dapat membantu kita dalam meneruskan kelangsungan hidup. Tapi, dalam berniaga, tak tau pula bagaimana nak ubah hidup.
 
Lagi waktu pandemik, mungkin ramai peniaga yang down, lemas, sebab tak sangka covid akan melanda. Setiap perubahan perlukan tindakan, dan setiap tindakan perlukan ilmu. Jadi, apa sahaja peluang yang ada depan mata mestilah kena rebut ye, lagi-lagi program yang melibatkan bisnes secara percuma ni. 
 
Nad nak kongsi satu Program Bina Bisnes Berjaya- Edisi Khas Nak Ubah Hidup anjuran RichWorks International yang dibimbing oleh Datuk Dr Azizan Osman dan ia adalah Percuma.
 

 
Siapa yang tak kenal dengan Datuk Wira Dr Azizan Osman, Pengasas dan Pengerusi, RichWorks International yang telah banyak membantu para usahawan dalam setiap program yang diadakan. Beliau merupakan jurulatih bertaraf dunia oleh International Coach Guild (ICG) dalam bidang perniagaan, pemasaran, kepimpinan dan penguasaan potensi diri. Ramai usahwan yang telah berjaya setelah menyertai program RichWorks International yang dianjurkannya melalui strategi dan formulanya yang praktikal, mudah dan terbukti berkesan.
 

Program Bina Bisnes Berjaya Secara Percuma, Peluang Usahawan Terkesan Disebabkan Pandemik Untuk Bangkit Berubah

Kali ni, RichWorks International akan mengadakan satu lagi program, iaitu Program Bina Bisnes Berjaya - Edisi Khas Nak Ubah Hidup selama 3 hari. Program akan dilakukan secara virtual online, dan paling menarik, program ni adalah secara percuma.
 
Program ni bagi mereka terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan mikro untuk bangkit ketika pandemik ini.
 

Menurut Timbalan Naib Presiden Kanan RichWorks, Radz Mohd, program Virtual Online Bina Bisnes Berjaya - Edisi Khas Nak Ubah Hidup pada Jumaat, Sabtu dan Ahad nanti dapat membantu mereka untuk menyaksikan perubahan yang lebih baik walaupun ketika pandemik ini.
 
Jelasnya, dalam tempoh mencabar ini, ada saja usahawan dapat berubah hingga saksikan pencapaian lebih baik seperti dialami ramai usahawan yang mendapatkan bimbingan bersama RichWorks.
 
"Kami faham, pasti ada usahawan di luar sana dalam keadaan yang susah, tak tahu apa lagi perlu dilakukan, bisnes jatuh malah ada terpaksa tutup hingga timbul rasa nak putus asa.
 
"Sebab itu, RichWorks bersama Pengasas, Datuk Wira Dr Azizan Osman menyediakan program percuma ini yang sudah terbukti berjaya ubah hidup ramai orang disamping sebagai sumbangan kepada masyarakat terutama bangsa usahawan,"
 

RichWorks sebagai syarikat latihan dan bimbingan terbesar di negara telah melatih lebih 1.1 juta orang daripada pelbagai tahap bisnes sejak 2008 lagi. 
 
Bagaimanapun tambah Radz, kesusahan yang dirasai ketika ini sebenarnya bukanlah penghalang untuk bangsa usahawan kembali berkembang dan berubah jadi lebih baik lagi.

"Berdasarkan pengalaman hampir 13 tahun dalam melatih dan bimbing bangsa usahawan, RichWorks menemukan formula - perkara dan langkah-langkah yang boleh membantu mereka untuk berubah dalam bisnes dan kehidupan, insyaAllah.

"Malah pada tahun lalu saja, meskipun ketika pandemik seramai 777 usahawan PKS di bawah bimbingan kami berjaya catatkan peningkatan hingga jumlah jualan keseluruhan melebihi RM2 bilion," ujarnya.

Justeru itu, Radz menyeru agar usahawan PKS dan mikro dapat memberikan peluang kepada diri mereka walaupun perubahan ini tidak mudah yang mana memerlukan kesungguhan seseorang.
 
 
Tinggal 2 hari lagi, Virtual Online Bina Bisnes Berjaya - Edisi Khas Nak Ubah Hidup
 
Rebutla peluang yang diberikan ini. Ini masanya untuk usahawan kembali bangkit dengan ubah hidup dan bisnes ke arah kejayaan dalam keadaan pandemik yang semakin baik.
 
Apa Yang Akan Anda Belajar Di Program Nak Ubah Hidup? 
1) Mendalami Matlamat - Bagaimana untuk mendalami lebih jelas dengan matlamat anda serta berani untuk mencapainya.
2) Mengenali Ketakutan - Bagaimana untuk mengenali “Ketakutan” anda serta ramai manusia lain yang mungkin menjadi penghalang utama banyak kejayaan anda.
3) Mendalami Hidup - Bagaimana untuk hidup lebih bahagia, sihat, kaya, berjaya dan diberkati.
4) Kenali Potensi Diri - Bagaimana untuk memaksimakan potensi diri anda dengan menguasai sikap diri anda seperti sikap mereka yang telah berjaya dalam hidup mereka.
5) Memahami Konsep 5K - Memahami Konsep 5K (Kebahagian, Keberkatan, Kesihatan, Kekayaan dan Kejayaan).
6) Kuasai 7 Aspek Kejayaan Hidup - Bagaimana menguasai 7 aspek kejayaan hidup anda supaya hidup anda & keluarga akan lebih berkualiti dan meningkat dengan segera.
 
Apa yang anda akan dapat setelah mendaftar Program Bina Bisnes Berjaya
- Tiket 1+2 & Akses ke Seminar Bina Bisnes Berjaya - Edisi Khas Nak Ubah Hidup 3 Hari (26-28 Mac 2021)
- 1 e-Book Bina Bisnes Berjaya
- Akses ke Komuniti Facebook Group Bina Bisnes Berjaya
 
Untuk program ini, usahawan boleh membawa kakitangan atau keluarga bersama-sama untuk belajar dan memulakan langkah dalam bisnes.
 

Bagus kan!! Program Bina Bisnes Berjaya Edisi Khas Nak Ubah Hidup ni dibuat secara online dan tiada bayaran, ia adalah PERCUMA. Program dilakukan selama 3 hari, pada 26-28 Mac 2021.  
 
CEPAT DAFTAR PROGRAM NI!!
 
Untuk keterangan lanjut mengenai program ini, boleh layari laman web www.BinaBisnesBerjaya.com.
 hai assalammualaikum

Cover Buku Rekod Kesihatan Anak Dan Buku Pink, Dengan Design Menarik Dan Murah - Siapa ada nak kecil yang masih pergi check up, mesti ada buku warna pink tu. Buku tu la wajib dibawa kehulur hilir pergi klinik. Buku menunjukkan kesihatan anak dari semasa ke semasa. Dah bila setiap hari bawa, lepas tu main letak je, lama-lama buku pun jadi tak kemas,kadang terlipat la bahagian tepi, comot sana sini. Sama jugala dengan buku pink kesiahtan ibu mengandung.  Benda kadang nampak baisa, simple, tapi entah kadang sakit mata tengok buku macam tu.

Lepas tu, nad scroll la dekat instagram, masa tu cari barang anak-anak. Biasalah, dah scroll, jumpa barang tu, pastu taip lain lagi jumpa barang ni. Sekali ternampak satu ni, buku cover rekod kesihatan anak. Terus tekan, tengok instagram tu. Wah!!, ada macam-macam design cover buku untuk buku rekod kesihatan anak. Comel pulak tu design dia. 

Cover Buku Rekod Kesihatan Anak Dan Buku Pink, Dengan Design Menarik Dan Murah

Selalu kalau pergi checkup anak, tunggu no giliran, mesti no giliran tu distapler..yela taknak bagi hilang. Nurse buat macam tu sebab mommy nak pegang anak lagi, mesti tercicir punya. Bila lama-lama buat macam tu, rosak pulak buku tu. Tak pun, selit kad temujanji dekat buku, bila kelam kabut habis jatuh buku dan bersepah. Dahla stress dengana nak, tambah stress lagi dengan buku macam tu. Nasib jumpa cover buku rekod ni. 

Harga buku ni RM27 sahaja.













Ni dia, ada macam-macam design. Ada kartun, ada bunga, ada binatang, semua ada, pilih je. Masa nad tengok, aduh rambang mata nak pilih yang mana..hehee. Cover buku ni dibuat dari fabrik kapas, jadi takkan rosak, dan terletak elok je.




Cover buku ni senang je nak guna, tinggal masukkan je, kemudian klip butang. Ada poket belakang untuk letak kad temujanji je, atau apa-apa kad. Ada juga penanda buku, senang bila waktu next checkup, tanda bahagian mana dengan buku tu. Takdela kita lipat-lipat kertas dalam tu kan. Bahagian depan lutsinar, jadi boleh nampak la bahgian nama tu semua.
 
Cantik je bila bawa pergi klinik kan. Nurse atau doktor tengok pun terus puji, gitu. Bila ada cover buku yang comel macam ni, takdela buku rekod kesihatan anak kita nampak lusuh, koyak dan macam-macam lagi kan.
 
Cover Buku, Boleh Digunakan Pelbagai Jenis Buku

Sebenarnya, cover buku ni bukan sahaja untuk buku rekod kesihatan anak, tapi boleh juga guna untuk buku pink mommy yang mengandung atau buku log hrian sekolah anak-anak. Kiranya, mana-mana buku yang bersesuaian boleh guna cover ni.
 

Bagus juga guna cover buku ni. Bila simpan tu nampak kemas dan cantik je..hehee.

 
Cover buku ni boleh juga dijadikan hadiah dekat kawan yang baru menimang cahaya mata atau kawan yang mengandung. Mesti happy je tengok.

Ok pada yang berminat, korang boleh dapatkan di