August 2021
 hai assalammualaikum

Merdeka! Merdeka! Merdeka! Sama-sama Hayati Makna Kemerdekaan - Selamat Hari Kemerdekaan Yang Ke 64. Setiap 31 Ogos, kita akan sambut bulan Kemerdekaan. Dua tahun kita meraikan Kemerdekaan dengan norma baru disebabkan covid. Tiada perarakan, tiada sambutan yang meriah. Bila fikir balik bagus juga macam ni, sekurang-kurangnya, kita dapat hayati makna kemerdekaan sebenar.

Sebagai penduduk negara yang bertuah ini, marilah kita bersyukur kerana telah dikurniakan nikmat kemerdekaan, keamanan, kesejahteraan dan kedamaian seterusnya dapat dikekalkan. Kemerdekaan yang sebenar bukan sahaja kemerdekaan dari jajahan tanah air tetapi kemerdekaan dari semua aspek sama ada pemikiran, tingkah laku dan budaya.


Merdeka! Merdeka! Merdeka! Sama-sama Hayati Makna Kemerdekaan

Tema Merdeka tahun ni "Malaysia Prihatin" dengan logo rekaan bentuk hati dan warna jalur gemilang.Logo berbentuk hati melambangkan keprihatinan Kerajaan Malaysia terhadap masyarakat berbilang kaum. Bertemakan Malaysia Prihatin marilah sama-sama kita semarakkan jiwa merdeka dalam kalangan masyarakat Malaysia dan bersatu untuk memartabatkan Malaysia di persada dunia.

Kalau dulu kita nak bebas dari penjajah, kali ni, kita kalau boleh nak bebas dari corona walaupun boleh nampak bukan 100% kita akan bebas.

Sebab itu kita perlu menjaga keamanan dengan baik. Mempertahankan tanah air dari anasir-anasir yang rosak yang boleh merosakkan anak bangsa daripada terhanyut. Berfikiran terbuka dan melihat perkembangan semasa.

Jauhkan pertelingkahan yang merugikan diri dan negara. Islam mengajar kita untuk bersatu agar sentiasa kuat dan saling hormat mneghormati. 

Rakyat Malaysia juga perlu sentaisa menjaga hubungan sesama bangsa dan agama. Memelihara keharmonian serta perpaduan rakyat supaya Malaysia sentiasa dalam keadaan sejahtera.

Dalam waktu sekarang , kita perlu bekerjasama dalam membendung wabak corona ni. Kita sekarang sedang diuji dan perlu di uruskan dengan baik. Terima kasih kepada frontliner-frontliner yang bertukus lumus dalam menangani wabak ini. 

Sentiasa terapkan kemerdekaan dalam diri. Sentiasa berfikir positif, bahawa kita boleh, pasti boleh!!

Walau tiada sambutan di luar, dalam rumah pun boleh buat Sambutan Kemerdekaan. 

Macam nad, anak dah masuk 6 tahun, sorang lagi 3 tahun. Waktu persekolahan ajar apa itu Bendera Malaysia, apa makna warna dan simbol bender, dan belajar negeri-negeri di Malaysia. Habis belajar PDPR, nad pulak tunjukkan semula supaya dia tak lupa.

Pada masa sama, cerita apa itu Merdeka. Mungkin dia tak paham lagi, tapi sekurang-kurangnya kita bercerita dan sematkan Hari Kemerdekaan dalam diri dia. 

Ingatkan dia dah masuk 6 tahun ni boleh ajar pergi ke Tugu Negara. Tapi disebabkan covid ni, semua rancangan tergendala. 

Sudahnya sambut dekat rumah, nyanyi la lagu Merdeka puas-puas. Sambil tengok cerita berkenaan Medeka.

Selamat Hari Merdeka semua. 







 hai assalammulaikum

Pemenang Peraduan Makan & Menang Anjuran Lengquas - Peraduan Makan & Menang anjuran produk makanan sejuk beku jenama LengQuas telah melabuhkan tirai pada 30 Jun 2021.Berlangsung selama tiga bulan sejak 1 April 2021 yang lalu, seramai 60 pemenang bertuah telah dipilih untuk memenangi hadiah-hadiah berupa barangan dapur bernilai RM100,000. Pemenang telah dihubungi oleh pihak KOPETRO sebelum diumukan secara rasmi melalui media sosial LengQuas. 

Selain menawarkan hadiah buat pembeli-pembeli LengQuas, KOPETRO turut menawarkan hadiah-hadiah lumayan buat ejen-ejen dan pengedar-pengedar yang berjaya mendapat jualan tertinggi pada bulan April, Mei dan Jun 2021.

LengQuas adalah produk keluaran KOPETRO Food Sdn Bhd. salah sebuah anak syarikat milik Koperasi Kakitangan PETRONAS Berhad (KOPETRO). Mula mmperkenalkan dua menu produk sejuk beku pada tahun 2019. 

LengQuas boleh ditempah secara atas talian melalui akaun sosial media Facebook dan Instagram @LengQuas.official. Tempahan boleh dibuat juga melalui WhatsApp di talian 017 319 5764.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif KOPETRO Berhad, Encik En. Ahmad Shakir bin Ahmad Ubaidah, biarpun KOPETRO sudahpun lebih 40 tahun ditubuhkan, ini merupakan kali pertama peraduan seumpana Makan & Menang diadakan bagi mana-mana anak syarikat milik KOPETRO. 





Sambutan di luar jangkaan yang diterima melalui peraduan ini menjadi pembakar semangat bagi seluruh tenaga kerja LengQuas untuk berusaha dengan lebih inovatif lagi demi meningkatkan jualan LengQuas pada masa hadapan. 

Ahmad Shakir merypakan bahawa sepanjang tempoh peraduan dijalankan pelbagai aktiviti promosi telah dijalankan termasuklah mengiklankan produk-produk LenQuas di stesen televisyen. 

Hal ini menyebabkan sambutan yang luar biasa di terima sehinggakan jumlah pengeluaran produk LengQuas terpaksa di tingkatkan demi memenuhi permintaan pembeli. Sambutan yang cukup hebat ini juga dirasai ejen-ejen dan pengedar LengQuas yang turut menambah jualan tempahan bagi memenuhi permintaan yang tinggi terhadap LengQuas.

Tambah beliau lagi, KOPETRO turut menerima banyak permohonan daripada orang ramai untuk menjadi ejen jualan LengQuas. Sehingga kini, LengQuas mempunyai 400 ejen berdaftar serata Malaysia. Sedia untuk mengembangkan pasaran LengQuas ke negara jiran dalam masa yang terdekat ini. 

Sambutan yang memberangsankan untuk membuktikan masyarakat semakin terbuka untuk menerima produk sejuk beku sebagai menu sajian makanan. Menawarkan sajian makan tradisional seperti Ayam Percik, Daging Masak Hitam, dan Daging Dendeng. Makanan sejuk beku amat mudah , cepat disediakan juga enak dan berkhasiat untuk dinikmati seisi keluarga. 

Untuk informasi lanjut mengenai senarai produk LengQuas,ikuti Akaun media sosial LengQuas di Facebook, Instagram dan TikTok.

hai

Takex Clean Extra Sanitizer Powerful Combination Of Bamboo Extract And Ethanol -  TAKEXCO MALAYSIA SDN BHD is supporting the global need for proper sanitation and announces that TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer is now available in Malaysia. 

The breakthrough product innovation by TAKEX CO., LTD. from Japan (Headquarters: Suita City, Osaka Prefecture / President and CEO: Kumi Okada), a pioneer with over 30 years of expertise in research and development in Bamboo disinfectant benefits, combines the powerful duo of Bamboo extracts as its main active ingredient and ethanol to give the best scientifically proven antimicrobial benefits.

Takex Clean Extra Sanitizer Powerful Combination Of Bamboo Extract And Ethanol

In this day and time, we are constantly thinking about how we can make our family feel safer in the face of a global pandemic, therefore TAKEX CO., LTD. has also taken the extra measure to ensure that the product is positively safe by sending TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer samples to an ISO certified laboratory in Japan to conduct verification tests. 

The result of the verification test of TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer against Covid-19 virus (SARS-CoV-2) has proven 99.99% of the virus inactivation even after 15 days of evaporation.


TAKEXCO MALAYSIA SDN BHD is a subsidiary company for TAKEX CO., LTD, targeting to distribute produce for the Halal and Southeast Asia market. TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer is a unique innovation in the market thanks to the combination of a powerful duo of bamboo extracts and ethanol – which provides advanced sanitizing power and high durability formulation working in harmony that ensures you are always protected.

The Bamboo extract is obtained from the crushed sheath of the gramineous Moso bamboo grown in Japan, using a unique extraction method. This active ingredient works on the spikes of the virus and neutralizes its active state. This natural ingredient gives TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer a broad range of antimicrobial qualities, including continuous disinfection after evaporation and provides an excellent deodorizing effect.

TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer's properties of being food grade & its high-quality ingredients provide total protection in personal sanitization and even on surfaces around the house, especially in living halls, bedrooms,dining areas or the kitchen areas, without the worry of ingesting harmful toxic chemicals. 

It can also be used on food contact surfaces, ensuring that you can use it on kitchen utensils such as cutting boards, kitchen knives and dishes for more thorough cleaning of your household. Effectively removing virus and germs without the need to rinse or wipe off after spraying on surfaces. Now you can enjoy peace of mind throughout the day as you know that you and your family are safe.

TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer is certified HALAL by JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM) and TAKEXCO MALAYSIA SDN BHD is also certified with ISO 9001: 2015, ISO 22000:2018, GMP and HACCP certifications. 

TAKEX CLEAN EXTRA is available in various functional packaging, perfect for household use or for those who are constantly out and about. TAKEX CLEAN EXTRA sanitizer available in several sizes:

TAKEX CLEAN EXTRA Hand Pump (1L - 1000ml / RM 63.80)
Packaged as a table-top dispenser, this is perfect for household use.


TAKEX CLEAN EXTRA Spray Bottle (500ml / RM 36.30)
The spray bottle allows an even wider distribution of sanitizer which is especially convenient to sanitize surfaces.




TAKEX CLEAN EXTRA Spray Bottle (10ml / RM 6.60) (50ml /RM 9.90) (100ml/RM17.60)
Available in travel sizes which makes it easy for you to bring it anywhere.

TAKEX CLEAN EXTRA sanitizers are also available in 5L – RM 203.50 and 18L - RM 577.50 refill packages. 


TAKEX CLEAN EXTRA range is available on TAKEXCO MALAYSIA official e-commerce platforms: Shopee (takexco) and Lazada (takexco). 

For more information and latest promotions on TAKEX visit https://takex-co.com/en/ and TAKEX official Facebook Page (takexmalaysia) and Instagram (@takex_official

#TAKEXMY #TAKEXCLEANEXTRA
hai assalammualaikum

Crystal Skin, Suplemen Dari Bahan Semulajadi Bagus Untuk Merawat Kulit - Masalah kulit, bukan nad je pernah lalui, ramai pernah lalui. Dari kusam, jerawat, lepas tu parut jerawat dan macam-mcam lagi. Bila ada masalah kulit muka ni, kita akan rasa down, tak yakin nak berhadapan dengan orang lain. Kalau jalan tu rasa nak tunduk je..huhu. Masalah kulit muka bukan berlaku dekat perempuan je, lelaki pun sama. 

Penjagaan kulit muka ni bukan dekat kulit luar je sebenarnya. Nak cantik mestila bermula dari dalam badan. Dari dalam badan la dia dapat membantu merawat kulit kita. Macam mana nak dapatkan rawatan dari dalam? Selalunya kalau ikut tradisional minum jus buah, jus sayuran dan macam-macam lagi. 

Kadang buat sendiri ni tak kena tekak kita kan. Jadinya beli yang dah siap, yang ada campuran lain yang bagus untuk kulit kita. Jadi, pilihan lain, ambil suplemen yang menggunakan bahan semulajadi yang banyak khasiat untuk kulit kita.
 

Crystal Skin, Suplemen Dari Bahan Semulajadi Bagus Untuk Merawat Kulit

Kalau korang tercari-cari suplemen apa yang menarik, ni nad kongsi suplemen yang nad amalkan, Crystal Skin dari rishbeauty. Crystal Skin ni merupakan produk tempatan bumiputra Muslim. Semua bahan yang digunakan semulajadi dan penuh berkhasiat seperti Tomato Kristal, Habatus Sauda, Collagen, Ekstrak Biji Anggur, Vitamin C dan Jus Blackcurrant dimana ia dapat bantu untuk merawat kulit dari luar dan dalam supaya kita lebih yakin, cantik dan sihat.

Pertama kali dengar berkenaan Tomato Kristal. Tomato Kristal, yang merupakan sejenis tomato putih yang terkenal dengan khasiat pemutihannya yang mengandungi Karotenoid jernih. Menarik bukan!


Khasiat setiap bahan utama dalam Crystal Skin: 
1) Tomato Kristal - Anti-oksidan terkuat, kurang jeragat & melindungi dari kerosakan sinar matahari
2) Habbatus Sauda - Anti-radang, kurangkan jerawat & membunuh kuman
3) Vitamin C - Melindungi sel & menjaga kulit agar sihat
4) Collagen - Tambah keanjalan kulit & cegah kedutan
5) Ekstrak Biji Anggur - Anti-oksidan, membunuh kuman & membantu penyembuhan luka
6) Jus Blackcurrant - Anti-oksidan & menguatkan system pertahanan badan


Nad ada terbaca, inspirasi terhasilnya Crystal Skin ni, adalah dari pengalaman pengasas sendiri, Airiey Sayuti dimana beliau sendiri mempunyai masalah kulit yang berjerawat dan gelap. Beliau pernah mencuba pelbagai jenama produk penjagaan kulit tempatan dan jenama skincare yang popular, makan suplemen kesihatan dalam bentuk kapsul atau serbuk dan juga menjalani gaya hidup yang sihat dengan bersenam, namun dia merasa kecewa kerana resultnya lambat dan tidak berapa berkesan. 

Maka dengan itu, Airiey mendapat inspirasi untuk menghasilkan produk yang benar-benar terbukti dapat berfungsi dengan berkesan dan selamat.  Maka wujudlah Crystal Skin.

Semua bahan dalam Crystal Skin ni gred AAA tau, dan berstatus Halal. 

Jangan risau, produk ni selamat untuk di ambil dan tiada kesan sampingan sebab kesemua bahan telah diuji secara klinikal dan  mempunyai akreditasi GMP (Good Manufacturing Practice), HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) dan ISO 22000.  

Bahan-bahan ini juga terkenal untuk khasiatnya dan dikawal selia di bawah gred makanan oleh Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Kelebihan Crystal Skin
- Merawat masalah kulit
- Mengurangkan jerawat
- Mengurangkan parut
- Mengecilkan pori
- Memutihkan kulit
- Mengurangkan muka berminyak
- Kulit kurang kusam dan glowing
- Menambah kelembapan kulit


Cara minum Crystal Skin pun mudah. Hanya koyakkan satu sachet Crystal Skin ke dalam 150ml air dan minum sebelum sarapan. Yup, sebelum sarapan sekali sehari sahaja.

Sekiranya mempunyai penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi atau penyakit jantung, anda boleh mendapatkan nasihat doktor dulu sebelum mengambil Crystal Skin.

Untuk memastikan keputusan yang terbaik bila mengambil Crystal Skin :-
1) Elakkan minuman yang berkafein,beralkokol dan berkarbonat untuk mendapat keberkesan  yang  lebih baik.
2) Minum 2 -3 liter air putih setiap hari utk mempercepatkan proses keberkesanan Crystal Skin.
3) Amalkan gaya hidup sihat seperti tidak merokok, menjaga pemakanan, mengurangkan makanan berminyak dan bersenam dengan kerap.

Rasa air ni sedap sangat, sebab dia campur dengan blackcurrant, jadi rasanya tu lebih kepada blackcurrant. Memang elok ambil waktu pagi.

Testimoni, korang boleh tengok gambar bagi yang dah menggunakan lama Crystal Skin ni. Semua bagi feedback yang bagus.






Korang kalau nak, boleh dapatkan Crystal Skin ni di:
Lazada : https://s.lazada.com.my/s.dKesX
Shopee : https://shopee.com.my/product/399622599/11521935690?smtt=0.33754352-1628817228.9


Harga Crystal Skin

Sekarang mereka ada buat tawaran harga, jadi cepat-cepat grab.
1 Kotak Harga Tawaran RM69            
Harga Biasa RM89 (DISKAUN 23%)

2 Kotak  Harga Tawaran RM132         
Harga Biasa RM178 (DISKAUN 26%)

3 Kotak Harga Tawaran  RM187                 
Harga Biasa RM267 (DISKAUN 30%)

4 Kotak Harga Tawaran  RM230         
Harga Biasa RM356 (DISKAUN 35%)



Nak Menang Iphone 12 dan Hadiah Menarik Lain! 

Hah, korang ada yang nak Iphone 12 ke tu, mana tau rezeki boleh dapat secara percuma. Hah!, kornag boleh join cabutan bertuah dengan jumlah hadiah sebanyak RM20,000! 

Cara nak join cabutan bertuah ni pun senang sahaja, hanya beli Crystal Skin untuk dapat 1 tiket cabutan bertuah, kalau beli banyak, boleh dapat banyak tiket cabutan bertuah.

Hah, tunggu apa lagi, grab cepat Crystal Skin. Sambil cantik, sambil menang hadiah! 

Untuk ketahui lebih lanjut lagi, korang boleh layari
 hai assalammualaikum

Saybons Soup Sajian Perancis, Kini Di Malaysia, Nikmati Bersama Tersayang - Korang pernah rasa tak Saybons Soup ni. Kalau korang nak tau Saybons Soup ni sajian Perancis tau. Kalau ingat sajian Perancis, mesti fikir makan mewah semua kan, tapi hasil bakat kreatif dan minat membara Chef Le Cordon Bleu Daphane Loke, SAYBONS pastinya akan mengubah persepsi anda tentang sajian Perancis! 

SAYBONS diilhamkan daripada frasa Perancis 'C'est si bon' yang bermaksud ‘Ia amat bagus’.

Chef Daphane mencipta SAYBONS agar lebih ramai mampu menikmati sajian Perancis tanpa perlu berhabis wang. Pada masa yang sama, SAYBONS mengekalkan keaslian rasa daripada bahan ramuan yang paling segar, disempurnakan pula dengan teknik kulinari klasik sajian Perancis.


Di samping kejayaan manis kafe SAYBONS, Chef Daphane juga mengambil pendekatan segar dan inovatif untuk menghidangkan sajian Perancis. Beliau menyajikan keenakan masakan Perancis dalam bentuk yang mudah dinikmati oleh semua, sama ada mereka di luar, di pejabat mahupun di rumah. Malah beliau amat menginginkan supaya sesiapa sahaja dapat menikmati kelazatan sajian Perancis tanpa perlu banyak berleceh, lebih-lebih lagi apabila kesuntukan masa.

SAYBONS merupakan kumpulan syarikat yang menawarkan pengalaman makanan santai Fusion French pertama di Singapura, lengkap dengan kafe, katering, mesin layan diri dan pek makanan sedia untuk dihidang. Hari ini, kumpulan syarikat ini bersedia untuk melebarkan sayapnya ke luar negara, dengan Malaysia sebagai destinasinya yang pertama.

Dengan ketibaan jenama ini di negara Malaysia, keenakan rasa SAYBONS bakal dapat dinikmati semua. Sebagai ‘pembuka selera’, anda boleh menikmati sup SAYBONS, seenak seperti dari restoran Perancis, tanpa perlu keluar dari rumah. Malah lebih mengujakan, ia boleh didapati dengan harga yang berpatutan!

Saybons Soup Sajian Perancis, Kini Di Malaysia, Nikmati Bersama Tersayang

Empat daripada pek Take Home Soup SAYBONS yang diperakui halal - Sup Cendawan Liar, Sup Makanan Laut Bisque, Sup Kentang & Leek, dan Sup Tomato Segar - boleh didapati di cawangan terpilih Village Grocer, Big and BSC Fine Foods dan secara online di https://www.bites.com.my/ dan https://www.happyfresh.com/.


Sekarang di Malaysia : Pek Take Home Soup SAYBONS yang diperakui halal - Sup Cendawan Liar, Sup Makanan Laut Bisque, Sup Kentang & Leek, dan Sup Tomato Segar.


Pek Take Home Soup SAYBONS bersaiz 510ml dimasak sempurna dengan bahan ramuan segar dan semula jadi, tanpa bahan pengawet tambahan. Setiap pek dapat menjamu sehingga tiga orang dan sesuai untuk seisi keluarga. 

Selain itu, ia melengkapkan lagi bahan ramuan di dapur anda kerana ia boleh dijadikan asas untuk pasta, rebusan stew dan juga hidangan kaserol yang menyelerakan. 

Sememangnya, Sup Makanan Laut Bisque SAYBONS yang turut memenangi anugerah ini mempunyai aroma dan keenakan rasa luar biasa, lantas melayakkannya ke tahap pengiktirafan 2 bintang di Great Taste UK 2019 Awards, menjadikannya satu-satunya pek sup diperbuat di Asia yang menerima penghargaan itu.

"Realitinya, kehidupan di kota penuh dengan kesibukan dan kita juga sudah terbiasa terkejar-kejar masa, sehingga ramai yang sering mengabaikan waktu makan. Dengan SAYBONS, kami menawarkan hidangan mudah dengan harga berpatutan dan dapat dinikmati semua. Pada masa yang sama, kami mengekalkan kualiti, berasaskan teknik kulinari Perancis yang paling bagus digandingkan pula dengan bahan ramuan segar, serta dipek menggunakan teknologi terbaik. Jadi, tidak kiralah jika anda sibuk melayan keletah anak, sibuk menyiapkan kerja pejabat, atau sibuk bersengkang mata untuk mengulangkaji pelajaran sekalipun. Anda cuma perlu menunggu beberapa minit sahaja, dan sajian pasta atau sup enak lagi berkhasiat sudahpun sedia untuk dimakan,” kata Chef Daphane. 

Sup Makanan Laut Bisque SAYBONS dijual pada harga RM 36.90 setiap satu manakala 3 varian lain berharga RM 29.90 setiap satu. 

Semua Pek Take Home Soup SAYBONS dijual dalam pek dingin dan mempunyai jangka hayat rak dingin selama 2 bulan. 

Ketahui lebih lanjut cara untuk menyimpan dan menghidangkan Pek Take Home Soup SAYBONS dengan melayari https://youtu.be/YP0zGQovcZk. Boleh juga lihat YouTube SAYBONS untuk mendapatkan tips masakan Chef Daphane Meal Hacks yang menarik (https://www.youtube.com/c/saybonssg).

“Kami teruja untuk memperkenalkan pengalaman SAYBONS yang lengkap di Malaysia, menghidangkan sajian Perancis dan diinspirasikan Perancis kami yang lazat dan mudah didapati. Kami juga akan berkerjasama dengan rakan pengedar tempatan untuk memperkenalkan pek produk sedia dihidang kami, di samping meneroka peluang untuk mendirikan kafe, kios atau mesin layan diri di negara ini.”

“Merenung masa hadapan dunia kulinari, impian saya adalah supaya sajian yang enak boleh didapati di setiap penjuru dunia. Tentunya, SAYBONS akan menghidangkan sajian Perancis dan diinspirasikan oleh Perancis yang boleh dinikmati walau di mana jua anda berada,” akhiri Chef Daphane.


Kini, sesiapa sahaja boleh menikmati keenakan Perancis tanpa perlu berleceh!
hai

Realme Malaysia Lauched First Laptop realme Book - Today, realme Malaysia has officially launched its first laptop, realme Book while announcing its availability in the Malaysian market. Powered by the 11th Gen Intel® Core™ Processor, the realme Book will be offered in three variants through its first sale on Shopee with prices starting from RM2,499 to RM3,499 assured with a two-year warranty. The realme Book comes in two colors which are Real Blue and Real Grey, realme fans will be able to purchase realme Book via Shopee, SENHENG, Courts, and all realme Authorized Stores from 27th August onwards.

“We are extremely delighted to introduce the first-ever laptop in realme’s product line to all Malaysians. After the long wait, realme fans will be able to purchase the realme Book during its first sale on 27 August which is also in conjunction with the realme Fans Festival 2021. Staying true to the slogan of “Dare to Leap”, realme Book is a significant step forward in expanding realme’s 1+5+T AIoT portfolio, diving into the future with more leap-forward products which will build up a broader and richer ecosystem of interconnected devices. By releasing the realme Book in Malaysia, we hope youths will be satisfied with the high-performance features and sleek design at an affordable price for their daily usage,” said Tiffany Teh, Brand Director of realme Malaysia.

11th Gen Intel® Core™ Processor with powerful Intel® Iris® Xe Graphics
The realme Book adopts the latest 11th Gen Intel® Core™ Processor that supplies superb energy efficiency performance, allowing the users to carry out regular work efficiently. The realme Book i5 is furnished with Intel® Iris® Xe Graphics, which can easily handle gaming in the highest graphic settings and 2K Resolution, providing higher performance for tasks like programming, designing and gaming.  

The Dual-fan Storm Cooling System with 8mm diameter dual heat pipes, ultra-thin high speed and high airflow dual fans are equipped to prevent realme Book from overheating as well as operating quietly without any disturbance.




Ultra-narrow bezel 2K Full Vision Display
The 14” 2K Full Vision Display and its ultra-narrow bezel have also enlarged the viewing experience of users, bringing more stunning visual effects and a more immersive visual experience in a precise picture. In terms of audio, realme Book comes with 2 HARMAN speakers that support DTS HD stereo sound to enhance users’ viewing experience with immersive surrounding audio effects. 

realme Book is only 14.9mm thick and weighs 1.38kg, the Super Slim design with All Metallic Body giving the realme Book a trendy and stylish outlook.

realme’s leapfrog 65W Super Fast Charge Technology
Furthermore, realme Book has inherited the advantage of Fast Charging technology that provides quick and sufficient power all day long. The 54Wh large battery in realme Book can continuously play locally stored 1080p videos for up to 11 hours. At the same time, realme Book is supported by 65W Super Fast Charge Technology that powers up as quickly as 50% in 30 minutes. realme also introduced a brand new function called PC connect that allows users to link their realme smartphones to their realme Book, control their realme smartphone from the realme Book.




Get speedy with Thunderbolt 4 Port and Wi-Fi 6
realme Book has plenty of ports that can easily connect headphones, mobile phones, USB flash drives, and other peripherals. The transmission rate of the new generation of Thunderbolt 4 Port can reach up to 40GB/s, making charging, data transmission as well as video output extremely smooth and seamless. realme Book supports the latest High-speed Wi-Fi 6 technology and is 2.7 times faster than the previous generation, offering users faster data transfer speed in wireless Internet connection.



Product Availability

Product

Colour

Sales info

realme Book i3

8GB+256GB

RRP: RM2,999

Real Blue 

&

Real Grey

First Sale via realme’s official store on Shopee




realme Book i5

8GB+512GB

RRP: RM3,499




Real Blue

&

Real Grey

First Online Sale via realme’s official store on Shopee


First Offline Sale via SENHENG, Courts and all realme Authorized Stores

  • Available from 27 August

  • Free Gift: Laptop Bag 15 inch + Bluetooth Mouse (While Stock Last)

realme Book i5

16GB+512GB

RRP: RM3,999


Real Blue


Coming Soon in Malaysia 



realme Beard Trimmer
realme Malaysia did not stop there as they have unveiled another TechLife product which will be available in Malaysia. Now, caring for your facial hair no longer feels like a chore as realme Beard Trimmer is now available for Malaysians. Equipped with 20 length settings and 0.5mm precision allows users to get a firmly precise and comfortable cut. The self-sharpening stainless steel blade in the realme Beard Trimmer is also durable and provides long-term sharpness, giving a clean and sharp cut effect on users.

The realme Beard Trimmer is equipped with an 800mAh battery and a Type-C port, which can last for 120 minutes runtime on a single full charge, and also support trimming while charging. It also includes a Low Noise Operation and Travel Lock button, to ensure its ease and safety to the users.



Product Availability

Product

Sales info

realme Beard Trimmer

RRP: RM129

First Sale via realme’s official store on Lazada

To find out more about realme’s events and promotion, do follow our Facebook page and Instagram at @realmemalaysia

hai assalammualaikum

Ikuti Perkongsian Tun Dr Mahathir Di Platform YEG Acdemy Tentang Pemilihan Jurusan Dan Kerjaya Yang Tepat -  90% graduan kesal dengan jurusan yang dipilih!! 

Hah, nampak tak, bila tersalah pilih jurusan pendidikan, mula menyesal. Nad pasti tak semua pelajar lepasan SPM yang nak melanjutkan pelajaran dapat memilih jurusan yang diminati. Ada yang ambik sebab paksaan ibu bapa, ada tu main pilih je mana yang boleh asal dapat masuk IPT.

Jadi, untuk adik-adik lepasan SPM, korang jangan tersalah pilih jurusan, kena fikir betul-betul, sebab dengan jurusan tu la membantu korang memilih kerjaya yang tepat. Kalau masih tak tau nak pilih macam, adik-adik boleh ikuti Program Bootcamp anjuran Your Education Guidance Academy ( YEG ). 

Jangan lepaskan peluang untuk sertai program ini sebab ia adalah PERCUMA dan para jemputan yang bukan biasa-biasa, datang dari kalangan yang berjaya.


Ikuti Perkongsian Tun Dr Mahathir Di Platform YEG Academy Tentang Pemilihan Jurusan Dan Kerjaya Yang Tepat

Platform pendidikan dan kerjaya atas talian, Your Education Guidance Academy ( YEG) berbesar hati apabila mantan Perdana Menteri ke - 7, Tun Dr Mahathir Mohamad atau lebih mesra disapa sebagai Tun M sudi untuk meluangkan masa berkongsi pengalaman beliau bersama warganet khusunya pelajar-pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia.

Menerusi program kemuncak ‘Educareer Pasca COVID-19 Bootcamp’ yang bakal berlangsung pada 22 Ogos 2021, Tun M akan bersembang santai bersama hos, Tengku Izwan Fareed mengenai topik ‘Revolusi Pendidikan Tinggi Supaya Relevan Dengan Pasaran Kerja’ di semua platform media sosial YEG Academy dan negarawan itu bermula jam 10.30 pagi. 

Asbab hasil tinjauan mendapati 90% pelajar yang menyambung pengajian di IPT menyesal dengan jurusan yang mereka pilih, pihak YEG Academy turut berharap agar Tun M yang pernah diberi mandat sebagai Menteri Pendidikan suatu ketika dahulu dapat berkongsi pendapat beliau bersama warganet kelak. 

Sebelum itu, usahawan dan penyanyi rap terkenal, Caprice akan terlebih dahulu membuka tirai pagi dengan turut berkongsi pengalamannya dalam mengejar cita-cita. 

Menariknya mengenai ‘bootcamp’ anjuran YEG Academy, ia bukan sahaja berlangsung secara atas talian malah turut menampilkan ramai personaliti dan selebriti-selebriti terkenal tanah air yang terdiri daripada pelbagai latar belakang seperti MK K-Clique, Caprice, Ernie Zakri, Wani Kayrie, Faiz Dickie, Pencetus Ummah (PU) Amin serta ramai lagi. 

Dalam masa yang sama , YEG Academy sekaligus menjadi platform pendidikan dan kerjaya atas talian pertama di Malaysia yang menjayakan program seumpama ini. 

Mula berlangsung pada 2 Ogos lalu, mereka yang telah menonton siaran langsung ini rata-rata memberikan maklum balas yang sangat positif. Antaranya mereka dapat membuat pilihan jurusan yang lebih tepat, mengenali potensi diri, mengetahui kehendak industri serta banyak lagi.

Menurut pengarah YEG Academy, Encik Hasan bin Ithnin dan Encik Azizulhakim bin Suhaimi tujuan mereka adakan program ini adalah kerana ingin membantu pelajar sekolah dan universiti di luar sana memilih kerjaya yang tepat dengan keperluan industri kini dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan kadar pengangguran negara. 

“Tujuan kami menganjurkan ‘Educareer Pasca COVID-19 Bootcamp’ kerana ingin membantu golongan muda lepasan SPM berusia 17 hingga 19 tahun atau mereka yang berminat, membuat pilihan tepat dalam pemilihan institusi pendidikan tinggi. Untuk rekod, dalam tempoh tiga tahun bermula dari tahun 2018 sehingga 2020, seramai 4000 golongan muda telah dibantu oleh YEG Academy untuk menyambung pelajaran dan membina kerjaya” jelas Hasan.

Mengambil faktor situasi kini, YEG Academy juga telah mengadakan sesi siaran langsung ‘virtual’ ini secara percuma di laman Instagram yang mana nilai sebenar bagi penyertaan ini adalah sebanyak RM1999 seorang. 

Ditambah pula program ini turut mendapat sokongan daripada Tabung Haji, Latihan Industri Bergaji Penuh (LIBP), Innovative School of Management (ISM) dan Aviation Career Malaysia. 

“ Kami sedia maklum akan keadaan negara sekarang yang berhadapan dengan pandemik COVID-19 sejak setahun yang lalu menyebabkan ramai golongan muda mengeluh tiada rujukan tambahan mengenai hala tuju mereka selepas SPM.

“Jadi, YEG Academy telah memutuskan untuk mengadakan sesi perkongsian idea dan pandangan buat julung kalinya bersama figura-figura terkenal tanah air secara percuma. Ini adalah peluang keemasan untuk mereka sertai sesi ini kerana pada dasarnya mereka perlu membayar sebanyak RM 1999 bagi sesi selama 21 hari namun kali ini ia adalah percuma” tambah Azizulhakim. 

Faktor penceramah jemputan yang terdiri daripada personaliti dan selebriti terkenal tanah air pula adalah kerana YEG Academy ingin mempelawa mereka berkongsi pengalaman terdahulu sebelum terkenal dan berjaya di dalam bidang masing-masing. 

“Kami melihat mereka bukan sahaja kerana terkenal atau dikenali sebagai selebriti semata-mata. Namun, kerana pencapaian yang telah dikecapi sebelum ini membuatkan kami terpanggil untuk mempelawa mereka berkongsi pengalaman. Sebagai contoh, Wani Kayrie telah berjaya mendapat keputusan cemerlang di dalam SPM dan Faiz Dickie pula pernah bergelar sebagai pensyarah” 

“Dengan kredibilti mereka sebagai figura terkenal, kami percaya dapat memberi inspirasi kepada golongan muda yang menonton sesi bicara ini. Tidak dilupakan, Tun M yang sememangnya dikenali dunia sebagai salah seorang pemimpin yang disegani. Sudah pasti, banyak perkongsian yang akan dibuat oleh negarawan ini apatah lagi penonton boleh bertanyakan soalan ketika siaran langsung itu dibuat kelak” ujar Hasan lagi.

Hah, bagus kan program macam ni, sedikit sebanyak dapat membantu lepasan SPM memilih jurusan yang betul dan memberi keyakinan kepada mereka untuk mendapatkan pekerjaan dan kerjaya dalam bidang yang diminati.


Jom tonton live Tun Dr Mahathir Mohamad bersama artis lain dalam:
Topik : ‘Revolusi Pendidikan Tinggi Supaya Relevan Dengan Pasaran Kerja’
Tarikh : 22 Ogos 2021
Lokasi : Semua Platform Media Sosial YEG Academy
Bayaran : Percuma

Untuk menyertai program YEG Academy dan ikuti perkembangan terkini, boleh layari di 
YouTube : @YEGAcademy 
 hai assalammualaikum

Tau Tak, Ada Daging Berasaskan Tumbuhan? Daging Dari Phuture Daging - Kita tau, kalau daging je, mesti la datang daripada daging binatang, tak kira la daging lembu ke, daging ayam, daging kambing. Tapi, korang tau tak, ada daging diperbuat daripada tumbuhan, berasakan tumbuhan? Mesti korang rasa macam pelik je, macam tak masuk akal je, dah tumbuhan macam mana nak buat daging..Betul kan!

Macam tu juga dengan nad, terkejut bila dapat tau, ada daging berasaskan 100% dari tumbuhan. Kalau tak dicakap, nad sendiri tak tau tu daging berasaskan tumbuhan, sebab rasanya sama je macam dging biasa. Daging ni dari Phuture Daging. 


Patty Burger Phuture Daging, Daging, 100% Berasaskan Tumbuhan


PHUTURE® Menjadi anak syarikat PHUTURE® Foods, sebagai salah satu daging berasaskan tumbuhan Halal pertama di dunia. Ia hadir sebagai salah satu daging berasaskan tumbuhan Halal JAKIM pertama di Asia, memenuhi syarat Jakim yang ketat dan menyeluruh yang memanfaatkan teknologi daging berasaskan tumbuhan terbaru di Asia. 

Bagaimana  PHUTURE® Daging Dibuat Dari Tanaman?

Pakar R&D mereka mengenal pasti pengganti dalam  tumbuhan dan menggabungkan dengan jenis protein tumbuhan, karbohidrat, lemak sihat, warna semula jadi dan perasa semula jadi untuk meniru tekstur dan rasa daging dengan fakta kesihatan yang lebih baik.

Kagum sangat nad bila dapat tau daging 100% berasaskan tumbuhan. Boleh jadi menu makanan sihat, nak ambik banyak-banyk pun tak risau..hehe. Rasa memang sebiji macam daging biasa, memang takda rasa pelik atau aneh, atau tak sedap. Bagi nad, daging Phuture Daging ni sedap sama je macam daging biasa.



Selain tu, menarik tentang Phuture Daging adalah 
- Protien Tinggi
- 0 mg Kolestrol
- Tiada gula tambahan
- Tiada Gluten
- Tanpa bahan pengawet

Dalam satu kotak ni ada dua patty sahaja. Lebar patty daging dia.

Cara memasak Patty Burger Phuture Daging
1. Panaskan kuali pada suhu rendah hingga sederhana.
2. Masukkan minyak masak dan letakkan patty beku.
3. Masak sekitar 2 minit setiap sisi ke tahap kelembutan yang diinginkan.
4. Hidangkan dengan burger yang diingini.


Ni nad punya burger..hehee. Buh simple je, sayur dengan bawang tambah sos dan mayonis.

Masak kat rumah boleh tambah macam-macam kan..ehhee. Baru puas.

Suami dengan anak-anak pun tak tau ni daging berasaskan tumbuhan, sebab diaorang rasa macam daging biasa. Package anak-anak cakap sedap..hehee.

Boleh la simpan stok kan, boleh buat burger selalu. Burger sihat gitu..hehehehe.