April 2020
hai assalammualaikum


Idea Cenderamata Pilihan Terbaik Di Greenworks Sebagai Corporate Gifts - Pernah tak korang pergi sesuatu event, lepas tu dapat cenderamata barang yang sangat unik dan sangat berguna untuk dipakai. Macam nad, pernah pergi beberapa event produk berjenama, lepas tu dapat goodies, dan goodies yang diberi ialah powerbank siap dengan nama kita..seronok bila dapat cenderamata macam tu, sebab ada nama kita, dengan nama jenama tu. Powerbank kan benda yang memang kita akan guna selalu untuk cas telefon. Lagi ada nama kita, memang rasa wow tau..hehee..


Seperti syarikat, pemberian cenderamata sebagai corporate gift dapat menjalin hubungan yang erat di antara sesebuah syarikat dan pelanggan. Ia merupakan satu peranan yang penting bagi sesebuah syarikat dalam menjaga hubungan dengan pelanggannya.


Bukan sahaja majlis syarikat majlis seperti perkahwinan, hari anugerah, program-program sekolah, university, organisasi dan macam-macam lagi pun memerlukan cenderamata.




Idea Cenderamata Pilihan Terbaik Di Greenworks Sebagai Corporate Gifts

Ni nad kongsi, idea cenderamata pilihan yang terbaik boleh korang buat, iaitu di Greenworks. Terdapat pelbagai jenis cenderamata yang boleh dijadikan sebagai hadiah untuk kegunaan majlis, tapi kesesuaiannya adalah bergantung kepada jenis majlis yang dianjurkan.


Greenworks adalah pemborong & pembekal premium gift di Malaysia. Mana-mana syarikat atau perniagaan yang ada program dan tengah mencari cenderamata yang sesuai, bolehlah tengok dekat Greenworks ni. Banyak pilihan cenderamata yang ada boleh dijadikan sebagai corporate gift. Untuk beli persendirian pun boleh atau untuk beri kepada orang tersayang sempena hari istimewa pun boleh.







Dekat Greenworks ni ada macam-macam jenis barang. Salah satu contoh hadiah yang boleh diberi ialah USB Flash Drive. Memang lain daripada yang lain dengan USB yang kita pernah ada. USB Flash drive yang tak nampak macam usb pun..hahhaa. Boleh Nampak gambar dekat atas ni, hah USB ni, nad ada tau. Bukan satu, tapi nad ada dua. USB ni macam tersembunyi, unik dan cantik dengan bentuk mini card macam ni. USB macam ni ada 8GB, 16GB dan 32GB.


USB Flash Drive ni boleh cetak atau letak gambar yang disukai. Nampak lain daripada yang lain kan. Harganya pun murah je. Saiznya Saiz: 60mm x 30mm x 2mm. Sangat ringan dan boleh dibawa ke mana sahaja.





Ada juga jenis bulat. Lagi comel..hehee. USB ni macam ni boleh disangkut buat keychain. Menarik kan. Lagi ada gambar dan tersembunyi USB tu. Kita ni kan suka benda comel macam ni..hehee..Pantang tau kalau nampak.


Kalau mana-mana syarikat yang nak tempah, boleh je cetak logo company atau apa-apa berkenaan company dekat USB ni. Bayangkan, bagi dekat client, mesti diaorang rasa seronok tengok.




Kalau nak tempah, korang boleh pergi ke IT Gadget di website Greenworks. Dalam ni ada macam-macam jenis USB. Selain USB, powerbank dan earbuds pun ada. Serius murah.




Lunch box pun ada..




Sebenarnya, bukan barang ni sahaja yang ada, banyak lagi barang yang ada dekat Greenworks ni yang boleh dijadikan corporate gifts atau pun persendirian atau untuk majlis formal. Antaranya ialah
- Eco Bag
- Lanyard
- Pen, Notebook, Drinkwares
- Household
- Stationary
- Fridge Magnet, Button Badge, Keychain, Mugs
- Travel bags, pillow, umbrella, travel adapter, wind flags
- Tshirt


Pelbagai barang hadiah untuk korporat mewah dan hadiah perniagaan hingga barang-barang murah untuk hadiah promosi,semua ada. Greenwork menyediakan produk berkualiti tinggi dengan harga yang sangat berpatutan pada skala waktu yang sesuai dan mereka mempunyai barang yang mesra alam.


Cenderahati ni memang sangat penting ya, lagi-lagi untuk sebuah syarikat. Tidak kiralah walau hanya sekadar sehelai t-shirt, sebatang pen, payung mahupun seunit beg plastik. Semuanya mempunyai nilai dan matlamat tertentu. Cenderahati diberi adalah sebagai tanda penghargaan, sebagai tanda untuk diingati selalu oleh mereka yang akan menerima cenderamata itu.








Bagi sebuah syarikat, apabila ada logo atau nama syarikat pada cenderahati dan orang yang menerima menggunakan denagn kerap, jenama syarikat akan sentiasa diingati. Contohnya baju jenama tertentu yang dicetak dengan logo. Pengguna yang memakai baju tersebut akan dilihat oleh khalayak ramai. Lebih ramai yang lihat, lebih tinggi kesedaran pada jenama itu. Seperti pengiklanan percuma ya..hehee..Sebab tu pentingnya cenderamata.






Korang boleh terjah website https://greenworks.com.my/ untuk lihat cenderamata disitu yang korang rasa sesuai untuk program atau majlis yang akan diadakan. Tempahla cenderamata segera di Greenworks dengan harga yang lebih murah berbanding tempat lain.


Greenworks Marketing Sdn. Bhd.
Website : https://greenworks.com.my
Facebook: https://www.facebook.com/GreenworksMarketing/
Contact : +60 12-302 7093 / +60 3-6273 1210
Email; sales@greenworks.com.my
Location : 230, Jalan KIP 7, Taman Perindustrian KIP, Kepong, 52200, Kuala Lumpur, Malaysia
Operasi hours : Monday - Friday 9AM-6PM * except public holidays
hai assalammualaikum


Bila Dapat Keluar Selepas Sebulan Kuarantin Dalam Rumah - Sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan, selama sebulan, nad tak pernah keluar rumah lagi. Syarat, hanya ketua keluarga atau seorang sahaja seisi rumah yang dibenarkan keluar rumah untuk membeli barang keperluan. Selama ni, memang mr mafia jela yang membeli. Dia la yang rasa situasi dalam mall macam mana. Nad tengok dekat dalam tv, media social jela. Semalam, nad nak beli barang, mr mafia, dah berapa kali keluar, tak jumpa-jumpa. Jadi, decide, biar la nad yang keluar. Pergi Tesco je pun..hehee. Takut, memnag takut sebab covid, tapi tak salah sesekali kita keluar tengok keadaan macam mana. Ambil udara sikit. Bukan lama, beli barang , terus balik.


Situasi di Tesco memang lain. Kalau sebelum ni tinggal masuk jela. Pergi sana sini, sukahati. Kedai semua buka. Sekarang, hanya barang keperluan, barang dapur , letrik, makanan, minuman je yang buka. Lain semua tutup. Kemudian kene beratur, yang penting jarak kena 1 meter.


Ingatkan dah beratur, tunggu jela, tapi nasib baik tak. Dalam beratur, dia bergerak je. Jadi, takde la tunggu lama mana. Memang panjang beratur, sampai ke luar. Nak taknak kene ikut peraturan. Bila masuk kene cek suhu, dan staff bagi hand sanitizer. Masing-masing pun ikut arahan yang dibuat.


Orang lelaki, dengan orang perempaun cari barang lain. Orang perempuan sekejap je jumpa. Semua barang nad nak ada. Dah siap membeli tu, balikla terus. Memang takde duduk-duduk dah..hahaa.. Walaupun dapat keluar, hati tetap takut. Yela, banyak orang kan, virus tu bukan kita nampak. Sebab tu kene ambil langkah berjaga-jaga. Sentiasa bersihkan tangan, dan jauhkan sikit daripada orang.



Tengok luar, nampak awan, nampak pokok, syukur la dapat tengok lagi semua ni..hahaa.


Dah siap beli, terus balik. Dah balik, terus basuh tangan. Pengalaman semua ni ye.
hai assalammualaikum


Ramadan New Normal , Salam Ramadan - Harini, hari pertama kita berpuasa. Puasa seperti biasa, tahan lapar daripada makan dan minum bermula terbit fajar hingga terbenam matahari. Tapi suasananya berlainan untuk tahun ni. Tahun 2020, kita hadapi Ramadan yang berbeza, Ramadan New Normal. Ramadan kali ni akan jadi kenangan untuk kita selamanya. Mungkin banyak hikmah yang kita akan dapat untuk Ramadan New Normal ni.


Kenapa Ramadan New Normal?


Nad tau, selalunya untuk Ramadan pertama, ramai yang balik kampong untuk berbuka puasa bersama keluarga. Mana yang dah tinggal bersama keluarga, duduk bersama mak ayah, syukur Alhamdulillah, korang masih berpeluang berpuasa bersama. Mana yang duduk jauh bersama mak ayah, adik beradik yang tinggal jauh, tak dapat pulang, disebabkan covid 19 ni, diarahkan untuk duduk rumah, buat social distancing dan tak boleh berkumpul. Kita kene akur denagn semua ni. Memang berlainan kan. Macam nad, walaupun ada keluarga kecil, tapi keseronokan bila dapat berbuka bersama keluarga dekat kampong, adik beradik, dengan pelbagai makanan yang terhidang. Hikmat tahun ni, suruh kita bermesra bersama keluarga, masak bersama, saling bantu membantu.


Kalau sebelum ni, ada bazar Ramadan, dapatla beli makanan sedikit, dapat makan makanan yang kita tak reti buat, dapat makan yang kita suka, tapi tahun ni tiada bazar Ramadan. Kesian juga dengan peniaga yang ada. Tapi, masa ni ada je bazar online. Masih ada juga la rezeki untuk peniaga kecil ni. Kita pula, diajar supaya tak membazir makanan. Makan apa yang ada sahaja, dan bersyukur denagn apa yang ada. Tapi, kita tengok, kebanyakan orang pandai buat sendiri juadah yang ada di bazar tu. Bagus kan.


Tahun ni tiada terawih secara berjemaah di masjid. Tapi masih lagi boleh buat dekat rumah. Seronok kalau dapat buat bersama keluarga. Yela, mungkin sebelum ni ada yang tak dapat buat, kali ni dapat buat. Alhamdulillah. Imam pun dari kalangan ketua keluarga atau anak lelaki. Ramai orang share, niat dan cara solat terawih, ni nad share denagn pembaca nad.




Takpe la. Semua ni kita buat untuk kurangkan penularan covid 19.


Banyak sangat hikmah yang kita dapat sebenarnya. Tahun ni kita kene tingkatkan jihad kita untuk memerangi covid 19. Selamat dari wabak covid 19 ni. Kita lihat dari sudut positi, mungkin Allah nak kita menunaikan ibadah puasa yang sebenar. Berbuka dan bersahur ala kadar.


Apa pun, selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ianya menjadi Ramadhan yang paling bermakna dan terindah untuk kita semua.
hai assalammualaikum

Saraapn Pagi, Mee Goreng Bodoh Je - Haritu sarapan buat nasi lemak, buat jemput-jemput, dah buat apa lagi erk.. Hahhaa.. Kalau malas giler, sarapan air dan biskut jela. Yela tengahari masak lagi. Selalunya tengok kerajinan la nak masaknya ni. Haritu u suami beli mee, jadi kita lun kenala buat mee goreng. Bahan pun apa yang ada jela. Okla jadila sarapan mee goreng bodoh dan telur mata.. Sedap juga.


Oh lupa, yang ada cuma fish cake tu je. Jadi kita tambahla dalam mee goreng ni. Kosong je, takda sayur sebab sayur dah habis.. Tu yang tambah telur mata tu.. Aummm..

Senang je buat mee goreng. Masing-masing dengan cara masing-masing
- 1 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu cili kisar
- Fish cake
- Kicap
- Sos tiram
- Garam
- Mee

Cara membuatnya
- kisar bawang merah dan bawang putih, kemudian tumiskan bawng sehingga naik bau
- masukkan cili kisar, gaul lagi sehingga masak.
- masukkan fish cake, kalau ade bebola ke, udang ke, ayam ke, hab masukkan la. Gaul sebati
- masukkan kicap dan sos tiram
- masukkan garam dan tuang air sedikit. Gaul sebati.
- kemudian masukkan mee dan gaul.

Siap...
hai assalammualaikum

Pagi Cek Email, Nampak Email Google Adsense - Macam biasa, bangun tidur cek email, tengok apa yang ada. Nampak satu email Google Adsense. Terus bibir tersenyum. Syukur alhamdulillah, dapat duit Google Adsense. Dia datang ketika memamg diperlukan. Segala usaha yang dilakukan akhirnya buatkan hasil. Ya, ni kali pertama nad dapat. Sebab tu gembira lain macam.. Hahaha.



Adsense nad tak macam orang lain, gempak, sebulan banyak dapat. Nad punya kira macam anak ikan la.. Sikit je.. Hahaha. Tapi tu tak buat nad putus asa untuk kumpul. Biarlah makan bertahun, asalkan dia bertambah dan dalam masanya dia akan masuk ke dalam bank juga. Memang syok bila dapat sebulan atau tiga bulan keluar, nad pun tengah belajar cara nak naikkan. Semua ni kene belajar. Memang struggle jugala, nak bagi adsense penuh ikut jumlah yang ditetapkan untuk keluar.

Nad pasang Google Adsense pun bukan masa mula2 buat blog, nad pasang lambat. Tu pun kawan tolong. Terima kasih dekat kawan tu, banyak bantu nad. Nad ni noob sikit, baca pasal Adsense ni pun macam tak sampai ke otak je. Tapi baca la juga.. Hahaha. Setting mana yang patut.

Nak letak pun Adsense ni pun kene tempat yang betul. Tempat yang elok macam dekat header, sidebar dan dala entry. Tapi dalam entry nad tak buat lagi, sebab kene main html semua. Baru la orang nampak. Rasa nak klik, klik je.. Hehhe..

Alhamdulillah dah cukup jumlah yang ditetapkan Adsense akan masuk sendiri dalam bank. Tapi syarat kene bubuh la details akaun kita. Hahhaa. Macam nad haritu tak letak, mula gigih tanya kawan macam mana. Rupanya tak isi details akaun. Lol.. Kalau tak isi hold la Adsense kita dalam tu je. Nad, nad.. Kihkih..

Terdapat 3 cara yang anda boleh peroleh bagi menerima pembayaran daripada Google Adsense iaitu :
- Menggunakan Cek
- Western Union
- Wire Transfer (To Bank Account)

Kebanyakn orang pilih Wire Transfer sebab lebih mudah. Dia terus transfer ke akaun korang. Sebab nampak ramai kawan pilih yang ni. Takyah buat apa-apa, tunggu je duit masuk dalam akaun. Google Adsense akan bagi emailbila dia dah masukkan duit korang. Macam dapat email semalam, mungkin dalam dua tiga hari dapat.

Ni cara untuk anda mengisi Wire Transfer
- Selalunya kita buka blog, tekan Earnings nak tengok Adsense.
- Kemudian tekan visit my earning.
- Kemudian tekan bahagian jumlah Adsense tu ade tiga titik, tekan payment
- Tekan la bahagian klik How You Get Paid. Nak senang Atau pergi Log in Google Adsense dan klik How You Get Paid.
- Klik Add Payment Method dan pilih Bank Transfer to Bank Account
Kemudian masukkan details anda dengan panduan di bawah :

Name On Bank Account : Masukkan nama penuh anda
Bank Name : Tuliskan nama bank anda
SWIFT-BIC : Masukkan kod bank menurut panggilan antarabangsa. Anda boleh semak kod tersebut mengikut nama bank anda dipautan ini
Account number : Masukkan nombor akaun bank anda
Re-type account number : Masukkan sekali lagi nombor akaun bank anda yang sama

Akhirnya, tandakan Set as primary payment method dan klik Save.

Mana yang ade tulis (optional) tu ikut korang nak isi ke tak. Macam nad tak isi pun.

Korang akan menerima email daripada Google yang memberi tahu sudah memasukkan maklumat berkaitan menggunakan Wire Transfer. Selesai! Lepas tu, hanya perlu menunggu duit Google Adsense masuk lebih kurang 1-3 hari waktu bekerja sahaja. Selepas Google Adsense hantar email seperti gamabr di atas.

Maaf, nad pertama kali dapat, tu kongsi sini. Semoga dapat bnatu dengan mereka yang masih baru macam nad ni untuk keluatkan duit Adsense.



hai assalammualaikum


Dapatkan Laporan Skor MyCTOS Percuma Sepanjang PKP Covid-19 - Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, memang semua orang terkesan, tidak kira mereka dalam kedudukan apa pun. Banyak yang terjejas, tak boleh buat aktiviti macam biasa, dan tidak boleh bekerja. Hanya sektor tertentu sahaja yang boleh beroperasi. Tapi, apa yang dilakukan ni, adalah untuk menghentikan penularan Covid 19 dan bagi keselamatan kita juga. Silat patuhi arahan kerajaan.


Kita boleh nampak, kemungkinan PKP ni akan berlanjutan, dan ramai yang risau, akan tetapi, dalam situasi ni, kita masih perlu bersyukur kerana kerajaan beri bantuan BPN kepada semua. Bukan itu sahaja, banyak syarikat dan agensi yang komited dalam membantu rakyat sepanjang PKP Covid-19 ni. Salah satunya ialah CTOS, agensi pelaporan kredit terbesar di Malaysia.


Sepanjang PKP ni, nad dan suami memang merancang perbelanjaan dengan baik. Tengok pada keadaan ekonomi, kita kene pantau kewangan kita, sehingga kita dalam keadaan baik. Senang bila pantau dekat CTOS.


Akibat penularan COVID-19 (Coronavirus), CTOS, agensi pelaporan kredit terbesar di Malaysia, sedang memantau dengan teliti isu-isu kewangan yang timbul dan kesan hebat yang menjejaskan masyarakat pengguna di Malaysia.


“Semasa wabak COVID-19 ini, soal kesihatan dan keselamatan kita merupakan keutamaan yang paling mendesak. Akan tetapi, pengguna mungkin juga risau bagaimana keadaan ekonomi masa kini akan memberi kesan terhadap kedudukan kewangan mereka,” kata Dennis Martin, Ketua Pegawai Eksekutif CTOS.


https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score







Dapatkan Laporan Skor MyCTOS Percuma

Pihak CTOS akan menyumbangkan sehingga 100,000 laporan kredit Skor CTOS secara PERCUMA bernilai RM 2.5 juta bertujuan membantu rakyat Malaysia mengetahui kedudukan kewangan dengan lebih baik.

https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score


Korang boleh dapatkan laporan dan semak skor MyCTOS secara percuma ini di https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/


https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score






https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score


Cara nak daftar dia pun senang. Tebus sekarang, sebab kempen ni bermula dari 1 April sehingga 31 Mei 2020. Jangan lupa masukkan promo FREEMCO20 . Cepat Klik https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/

Pihak pengguna dan perniagaan yang sedang terkesan atau mungkin terkesan akibat COVID-19 dinasihatkan supaya menghubungi pihak pemberi pinjaman dan pemiutang mereka secara langsung untuk membincangkan pilihan-pilihan jangka panjang mereka dan pihak CTOS menggalakkan rakyat Malaysia agar bersikap proaktif dalam memantau kredit supaya sentiasa mengikuti perkembangan kewangan peribadi sepanjang tempoh yang rumit ini.

Mana-mana pihak yang ingin mendapatkan laporan Skor MyCTOS mereka, sila layari www.ctoscredit.com.my/ctos-cares.


https://ctoscredit.com.my/ctos-cares/?utm_source=Blog-miszrockers&utm_medium=Banner&utm_campaign=Blog-Score


Selain itu, pengguna boleh mendapat sokongan untuk mengurangkan potensi  kesan negatif akibat wabak ini terhadap kedudukan kredit mereka, dengan melayari laman web CTOS yang memaparkan maklumat terkini mengenai laporan dan skor kredit.


Jangan panik, apa-apa boleh rujuk link nad bagi tu ok. Insyallah #kitajagakita ..
hai assalammualaikum

Resepi Sardin Masak Lemak - Sardin makanan pilihan bila barang dapur dah habis..hehe..Stoksardin mesti ada dekat rumah ye, bukan dua tin tapi bertin-tin, tapi takdela samapi 10 tin..hahahha. Cukupla ada 5 tin dekat rumah. Bila dah tak tau nak masak apa, ambil je sardin masak la dia. Selalunya sardin kalau nak senang masa gitu je, tumis bahan dan masukkan sardin. Paling orang suka masak sambal. Tapi nak nampak kelainan, sardin pun boleh buat macam-macam.


Kali ni nad buat sardin masak lemak. Aummm..sedap..


Bahan-bahan
- 5 biji cili padi
- 1 bawang merah
- sedikit kunyit hidup
- serai
-asam keping
- 1 tin sardin ( kalau ramai orang buhla dua tin sardin atau beli sardin yang besar tu )


Nad dah sertakan video macam mana nak buat dia..

Sardin diasingkan daripada kuah. Nak masak sardin lemak ni, jangan masukkan kuah sardin tu, kang rasa lain. Kuah dia pulak jangan dibuang, boleh masak buat cicah roti ke apa ke..kann..hehee..

Seperti biasa, tumbuk atau blend bawnag merah, cili dan kunyit hidup.

Panaskan air dalam kuali, kemudian masukkan santan dan bahan blend. Ya nad campak je masuk dalam, takde tumis-tumis. Gaul sebati. Masukkan garam.

Kemudian masukkan sardin ke dalam dan gaul lagi.

Biarkan sehingga dia masak, nampak kuning tu..

Ok dah siap..sedappp..

Masukkan serai dan asam keping. Kmeudian perasakan dengan garam




hai assalammualaikum

Sesekali Makan Maggi, Setiap Sorang Lain Bahan - Kadang jemu makan nasi, penat nak masak banyak lauk. Lagi kalau hari minggu, rasanak rehat dan makan simple je. Jadi, Maggi la jadi pilihan untuk kami sekeluarga makan. Bukan selalu makan Maggi, kadang sebulan sekali, tak pun beberapa bulan baru makan..hahaah. Kadang datang mood tak berapa nak rajin, macam ni la.

Masak maggi senang je, panaskan kuali yang berisi air, campak je rempah dan maggi dalam tu. Tambahla apa yang ada dekat dapur, macam sayur ke, telur ke. Kalau macam mr mafia punya, mesti kene masak bawang merah dan bawang putih dulu. Tu cara dia makan maggi. Nad dengan anak-anak takda macam tu, campak je..ahhaa.. Malas nak tumis-tumis dulu. Cuma suami punya jela.


Entah haritu terlebih rajin, buat lain-lain bahan dalam Maggi.


Suami punya, sayur sawi, dan telur mata. Nak masak kene tumis bawang merah dan bawang putih. Lepas tu letak air dan masukkan maggi dan rempah. Paling penting ada cili api. Tak pedas tak sah suami kita ni.


Yang ni nad punya. Sayur kacang panjang dan telur mata. Sayur tu dah tinggal sikit, jadi nak habiskan, kita masukkan dalam maggi. Perempuan, biasalah, mana yang rasa tinggal sikit, masukkan je dalam apa makanan. Kita makan je kan, asalkan jangan dibiarkan dan masuk dalam tong sampah. Membazir, dahla beli guna duit..huhuhu..


Ni Fariza punya. Ada baby carrot. Haritu daddy dia beli baby carrot ni. Comel je. Dia memang suka carrot. Dia la yang suruh letak baby carrot dekat maggi ni. Ikutkan jela.


Adik punya pulak kosong..hehee..Ni maggi yang dibagi mommy, daddy dan kakak. Adik tak makan banyak, kang bagi satu bungkus tak habis.

Oh Fariza dengan mommy maggi Asam Laksa. Lama tak makan. Daddy pulak maggi kari.

Alhamdulillah, habis ye semua Maggi ni.
hai assalammualaikum

Dekorasi Bilik Tidur Nampak Lebih Romantik - Pejam celik, pejam celik, sebulan juga kita dah kuanrantin dalam rumah ye. Tahniah buat aku dan anda semua yang memebri kerjasama ( clap hand )..hehee..Sepanjang PKP ni, bila tak dapat pergi event, ada la lebih masa dekat rumah. Masa PKP fasa 2, job pun belum masuk sangat, jadi masa tu ada la sikit. Time ni juga, datang macam-macam idea nak buat dekat rumah. Salah satunya ialah dekorasi bilik.


Memang sebelum-sebelum ni, ada je tengok pinterest la, google la macam mana nak dekorasi bilik ni, dah ada idea, tapi masa tu macam tak ada masa. Jadi, bila dah kena PKP ni, hah, boleh la buat. Duduk dalam rumah pun, asyik masak je boring juga, jadi cantikkan rumah mana yang boleh. Dah dapat idea, maka bermulalah kita mendekorasi bilik ni..hehee..

Bilik ni memnag dah banyak kali nad kemas. Biasalah kadang kita tak puas hati, kemas sampai puas. sekarang rasa puas sikit. Bilik ni masuk memang dah ada almari dan katil ni. So pakai jela. Bilik pun tak besar, kena pandai-pandai kemas untuk sumbat barang yang nad ada.

Dinding bilik ni memang kosong takda apa. Selalu nad tengok dekat pinterest atau google, kebanyakan letak frame dekat dinding katil ni. Tapi, nad tak dapat letak frame, sebab tiada siapa nak mendrillnya. Alatan drill tu takde. Ketuk dengan hammer kang rosak dinding, dah tak lawa. Jadi, kita letak je lampu Fairy Curtain Lights ni.


Beli Fairy Curtain Lights ni dekat shopee sebelum PKP lagi..Dah lama dah beli. Tak pasang-pasang sebab takda masa nak pasang. Pastu takde orang yang tolong. Hah, waktu sekarang mr mafia pun tak sibuk, paa lagi suruh dia pasang la. Yela nak pasang biar tinggi sikit, lawa, nad ni dahla pendek, jengket pun tak sampai juga. Jadi, suruh la suami pasang..hahaha. Buat tengah malam..hahaha..Dari dia takda buat apa, baik tolong isterinya ni hah..kihkih.


Ok ni nad screenshot, kedai mana nad beli dan harga dia tu. Kot korang berkenan juga kan..ehehe. Lampu ni nad usha dia guna bateri atau boleh USB..hah tu sembab nad beli, takda guna elektrik. Jimat.Lagipun pasang bukan selalu..hehe.


Selesai bahagian katil, dah cantik dengan lampu lip lap lip lap tu..ehehe..Nampak romantik gitu.

Bukan tu je, bahagian rak tempat letak macam-macam barang ni pun nad deko..hehee..

Rak ni nad beli dekat ikea. Nama rak ni MULIG Shelving unit. Dah beli lama. Klik nama tu, ada nad buat entry. Siap belikan untuk mak sebab dia banyak tingkat dan boleh letak banyak barang. Bila dah letak banyak barang nampak serabut pulak. Jadi, nak tutupla bagi taknak nampak barang-barang tu semua.

Geledah punya geledah, teringat kain putih yang nad guan masa kawin dulu. Kain ni untuk lapik meja photobooth. Memang barang yang berguna, nad akan simpan ye, sebab tau akan ada kegunaannya nanti..ahhaa. Mujur tak buang ke apa. Dah bolehguna untuk sekarang.


Apa lagi, nad pun jahit lepastu ambil tali dan ikat dekat rak Mulig ni.Tadaaa..siap la dia macam ni..hehee..Dah tutup elok, boleh jadi port untuk bergambar ok ..heheee

Oh nad ada juga Mini Copper wire string Fairy Light Led, jenis kecil punya. Ala ni semua orang selalu beli nak cantikkan bilik.


Yang ni nad pasang dekat bahagian pintu, sambung ke rack dan terus ke tempat sangkut beg. Hah!!, baru cantik..hehee..

Nad lekat dengan pelekat kuat dinding. Kalau selotape biasa, memang jatuh jela.


Nak nampak bilik ni macam lagi cun, nad letakla dedaun hijau dan bunga berjurai. Bunga dan dedaun jurai ni pun barang masa kawin hias bilik..hahaaha. Simpan bawk KL kau. Nah sekarang ni gunanya..hehee..



Cuma ni, nak tukar langsir dan tambah rak sikit. Banyak dah nak cerita pasal nad dekorasi. Korang boleh tengok dekat link SUSUN ATUR. Semua ada nad cerita situ.

Ni dah terfikir nak dekorasi dapur pulak. Tapi tu la, paip sinki rosak, nak kene betulkan dulu, baru boleh cantikkan. Barang dekat shopee dah masuk troli tu...haha. Nak tekan check out tak tekan lagi, sebab masalah paip sinki tu la.

Ni sampai terfikir nak cantikkan tempat area makan sekali..hahaa..Nampak tak tiba-tiba datang banyak idea nak cantikkan rumah. Kalau boleh nak mengecat semua rumah..huhu..tapi kita ni kudrat perempuan, tak semua boleh buat. Nak suruh laki kita, entah bila la. Rumah ni pun dah 5 tahun dinding tak pernah cat. Eh rasa lebih dari tu..kahkah..

Kalaula kita ni ada kuasa, petik jari je terus cntik..kan bagus..hahaa.
hai assalammualaikum

Parfaits Dessert Menggunakan Anchor Whipping Cream - Waktu kuanrantin dekat rumah ni la, macam-macam resepi, kek, dan dessert orang kongsi ye. Bila dah orang kongsi, mestila kita nak cuba. Contoh macam kek milo yang nad buat. Kali ni nad buat Parfaits dessert yang sangat sedap dan mudah menggunakan Anchor Whipping Cream.


Korang pernah makan Parfaits Dessert ni. Parfait adalah dessert atau makanan pencuci mulut yang berasal dari Perancis. Berpenampilan cantik menggoda, dengan cita rasa manis dan lembut, Parfait dikenal sebagai dessert di restoran-restoran berkelas. Ia berbentuk krim yang berlapis-lapis terbuat dari krim lembut,dan penambah cita rasa seperti coklat, vanilla, strawberry, dan lain-lain. Selain itu yang membuat istimewa tampilan parfait adalah topping yang menyertainya, seperti kepingan coklat, potongan strawberry, cherry, irisan jeruk, dan lain-lain. Cara dibuatnya dengan dimasukkan ke dalam cawan lutsinar. Bila nampak dari luar tu, wow..hehe..

Korang pun boleh buat parfaits dessert ni sendiri tau. Nad dah buat, senang je dengan menggunakan Anchor Whipping Cream. Beli yang kotak biru ni ye. Ada je dekat Aeon, kedai kek.


Ni video nad buat.

Ni dia resepinya:
1) 250ml Anchor Whipping Cream ⁣⁣
2) 25g Icing Sugar⁣⁣
3) Any desired toppings (fruits, oats, granola, oreo, nuts, seeds, fresh herbs and etc.)⁣⁣
⁣⁣


Cara buatnya:⁣⁣
- Pastikan Anchor Whipping Cream dimasukkan ke dalam peti ais dahulu. Bila nak buat tu, keluarkan dari peti ais dan tuang terus.
- Masukkan Anchor Whipping Cream bersama icing sugar dalam satu mangkuk besar. Kemudian pukul sampai kembang⁣⁣
- Ambil gelas kosong dan buat layer-layer macam Nad buat tu. ⁣⁣Topping tak kisah apa sahaja. Boleh buah, oat, granola, nuts, seeds, oreo dan sebagainya mengikut citarasa korang.
- Dah siap! Nak sejukkan dulu baru makan pun boleh, nak makan terus pun boleh⁣⁣
⁣⁣

Anak-anak pun suka.. Yummy.. Diaorang suka makan sejuk-sejuk.

Ok selamat mencuba.
hai assalammualaikum

Fariza Dah Rindu Dekat Sekolah Dia - Harini masuk dah Perintah Kawalan Pergerakan Fasa ke 3. Harap semua ok dan baik-baik sahaja dalam rumah tu. Jangan stress sangat guys. Kalau stress, tenangkan fikiran tu dengan mendengar ayat suci Al-Quran, tengok benda kelakar, dan rehat secukupnya. Memang ramai yang terkesan dengan covid ni, termasuk anak nad sorang ni, Fariza.


Kesian dia, tahun ni dia baru mula sekolah. Memang teruja bila dapat pergi sekolah semua. Dapat jumpa kawan, dapat bergaul, dapat belajar, dapat jumpa cikgu semua. Tapi, hanya dapat beberapa bulan sahaja. Disebabkan covid 19, tak dapat pergi sekolah. Haritu nad saja cakap dia pasal sekolah.

"kakak rindu sekolah tak"..
Dia jawab rindu..
Saja cakap esok p sekolah tau.
Dia cakap " yeahhh!! Tapi mommy kata ade kuman".. ( dia paham ada kuman sebab tunjukkan video papa zola dan pipi )
Mommy cakap" oh lupa la"
Dia sambung " takpe fariza pakai tutup mulut tu ye"..

Sabar ye kakak.. Harap hilanglah covid ni..Ujian buat kita semua.


Cikgu pun ade bagi kerja sekolah.

Fariza ni memang dari dulu biasa dah duduk rumah. Kitaorang memnag jarang jalan. Bila PKP dia takda merungut keapa. Alhamdulillah. Belajar memang belajar. Habis belajar layan tv.

Dan diumukan harini, katanya UPSR, PT3, STPM dibatlkan untuk tahun ni. Pasti ada kaedah baru yang dijalankan. Jangan risau ye adik-adik semua. Jangan risau, umur korang masih sama, takde patah balik ye..hehee..Ni la namanya dunia baru. Pasti akan dapat selesaikan dengan baik berkenaan peperiksaan ni. Adik-adik bolehla rehatkan fikiran, mental dan fizikal dulu.

Dekat rumah tu jangan tak belajar langsung. Selak-selak sikit-sikit buku tu.

Tujuan KPM membatalkan peperiksaan ini adalah kerana ingin pastikan keselamatan anak-anak pelajar semua. Semoga kita dapat selesaiakn covid ni secepat mungkin.
hai everyone

Beaconhouse Group Of Schools Offers 15% Reduction In School Fees In Light Of Extended MCO - We have now entered phase 3 of the Movement Control Command. Hope you all are doing well. Even though we are in a quarantine, cannot go to work, we can not do as we always do, but we are still grateful, because we are still in control. During this pandemic, Beaconhouse Schools understood the situation and took initiative by reducing school fees to help families in their current situation.


Beaconhouse Group Of Schools Offers 15% Reduction In School Fees In Light Of Extended MCO 

Beaconhouse Group of Schools – one of the largest networks of international and private schools, has announced a 15% reduction in school fees in light of the announcement of the continued extension of the nation’s Movement Control Order (MCO).


This reduction in fees will apply to all of Beaconhouse’s 14 schools in Malaysia from pre-schools to secondary schools, benefiting close to 3,000 students and their families.

With the spike in the COVID-19 pandemic and the recent extension of the MCO to 28 April many Malaysians are feeling the pinch through pay cuts and uncertainties in their workplace. While the government stimulus packages have gone a long way towards helping Malaysians cope with the crisis; corporates, employers and individuals must play a bigger role to ease the strain on Malaysians.


Explaining about the reduction, Alister Bartholomew, Regional Director, Southeast Asia, Beaconhouse Malaysia said, “We understand the financial burden that some families may be facing amid school closure and economic slowdown. We are proud to be one of the first schools in the country to extend this gesture of goodwill to help the parents of our beloved students in these difficult times. Learning mustn’t stop, no matter what.”

He went on to add that the school’s top most priority has been and will always been the continuation of student education regardless of the surrounding situation. “This is part of our promise for holistic and life-long learning. Even though we are all at home playing our part to flatten the curve, our commitment to enriching our students continues,” said Mr. Bartholomew.


Despite school closures for several weeks now, Beaconhouse has been quick to adapt, with Beaconhouse Schooling Uninterrupted launching a robust virtual learning system providing a full spectrum of learning opportunities for its students.


“Despite such short notice we are pleased with the progress of our online teaching and learning platform, which is becoming more comprehensive and meaningful in its rollout every day. This is all thanks to our ever-committed teaching staff, our committed students and their dedicated parents,” Alister added.


The school will reimburse school fees for the period of the MCO extension that’s just been announced. For further information on the Beaconhouse Group of Schools and the reduction in fees please visit: www.beaconhouse.edu.my.