November 2019
hai assalammualaikum

Pukul 1 pagi Fariza Kejut Atuk,  Sebab Kipas Siling - Semimggu ni,  nad dengan anak-anak balik kampung. Dah lama tak balik kamlumg,  jadi kita rehat sekejap,  ambil angin kampung. Bagi anak-anak main dengan sepupu diaorang. Lagipun sekarang, tengah cuti sekolah. Elok sangat la tu diaorang main sama-sama.


Kisahnya, malam tadi,  masa nak tidur,  Fariza dengar kipas siling, kipas tergantung tu berbunyi. Biasalah,  budak nakntau semua benda, mulalah tanya kita " mommy unyi (bunyi)  apa tu??

" bunyi kipas tu Fariza. Kipas dah rosak.  Dah tidur "

" Fariza tatut (takut).. Nanti ipas (kipas) jatuh "

" Takdela,  esok suruh atuk betulkan "

Tiba-tiba dia keluar bilik. Nad ingat dia saja turin, nak main ke ape ke. Fariza ni selagi taknak tidur, memang ada je benda dia nak buat.

Rupanya,  dia pergi kejutkan atuk. Nad dengar Fariza cakap,  " atuk,  jok,  jom,  ipas (kipas)  rosak.. Jom engok (tengok)  "..

Dia paksa atuknya bangun, datang dekat bilik suruh tengok kipas ni weii..

Weii atuk yang terpinga, pukul 1 pagi kot,  kene kejut dengan cucu. Atuk cakap " mommy mana,  kenapa,  pergila tidur "

" momm tidur. Atul jom,  jommmm "

Hahahahaa.. Nasib nad tak tidur lagi.. Bagitau la benda betul.. Boleh pulak dia kejut atuk suruh tengok kipas berbunyi ni.

Ya ampun...

Nad dah gelak.. Tak caya dia boleh buat tindakan macam tu.. Prihatin.. Sebab takkut kipas jatuh..

Masa atuk nak masuk bilik,  Fariza cakap lagi " atuk ipas (kipas)  goyang-goyang ( sambil pinggang goyang).. "..hahhaa.. Weii mommy gelak je..

Malam tu risau nak tidur,  takut kipas jatuh.. Hahaha.. Adoiii.. Dah kena tenangkan dia.. Sabor jela..
hai assalammualaikum

Pembayaran Yuran Tabika Kemas Anak - Ingat lagi bulan 10 kot, nad dengan suami pergi sekolah Tabika kemas yang berdekatan dengan rumah. Pergi sebab nak tanya berkenaan pengambilan pelajar baru, bila boleh daftar. Disebabkan tahun depan Fariza dah 5 tahun, memang dah kena pergi sekolah la kan. Kitaorang tak hantar 4 tahun sebab nak cari sekolah untuk budak 4 tahun dekat sini macam jauh dari rumah. Jadi, tunggu je usia dia 5 tahun. Jadi, 4 tahun tu memang dia belajar dekat rumah jela, mommy la cikgu dia..hehee. Alhamdulillah, sekarang sikit-sikit dah  kenal huruf, dah tau nama dia, dah tau nombor lebih dari 10. Senang masuk sekolah dah tau sikit-sikit. Takda la cikgu pening..huhu.

Masa pergi tanya tu, alhamdulillah, Tabika Kemas tu masih kosong dan tak ramai lagi parents yang datang dan tanya. Dapatla Fariza dekat sekolah Tabika ni. Takda dah pening dah..semua dah selesai..hehee. Terus bayar deposit sebab memang kitaorang nak sekolah tu juga..hehee..

Pertengahan bulan 12, cikgu dah mula masukkan nombor dalam group whatsup..hahaa. Sellau tengok mak-mak lain cerita pasal group whatsup. Nah sekarang nad pulak. Tapi cikgu tu buat only admin can chat . Bagus cikgu, takdela parents tanya merepek-merepek nanti..kihkihkih.

Hari Isnin, Cikgu hantar whatsup tanya berkenaan pembayaran yuran sekolah anak. Kena datang semalam untuk buat pembayaran dengan waktu sekian-sekian. Mana yang ibu bapa tak dapat datang, boleh buat pada hari lain.

Nad memang free la semalam. Memang kalau boleh nak bagi selesai semua dengan cepat. Duit pun d ada untuk yuran anak.


Masa kitaorang datang, cikgu pun terangkan apa yang termasuk dalam yuran.

Jadi ni antaranya,
- pendaftaran
- insuran kanak-kank ( incase berlaku apa-apa kat anak )..Tak sangka ada insuran segala..huhu
- yuran bulanan
- baju sukan (wajib)'
- baju uniform sekolah
- yuran aktiviti

 Tadi ada bayar yang lain sekali, macam baju hari jumaat, alat tulis, dan lain nad lupa..hahaa..Baru tau alat tulis pun semua disediakan pihak sekolah..Dulu nad sekolah semua sediakan sendiri..hahaa. Jadi, bila anak nak sekolah memang kita pun beria la belikan dan sediakan. Sekali, lol..Tapi takpela, yang nad belikan boleh guna untuk darjah 1..hah..tak yah beli dah..hahaa..

Cikgu siap cakap pasal waktu makan, dan hari datang sekolah bulan 12 nanti.

Masa datang tabika, nad pulak yang gementar. Mana taknya, duk fikri macam mana la Fariza nanti bila masuk sekolah. Ada tak kawan? Macam mana dia nak borak dengan kawan? Dapat tangkap tak apa yang cikgu ajar? Alahai macam-macamla..

Tapi Fariza ni jenis memang tak sabar nak berkawan dan nak menulis. Harap nanti semuanya ok la..huhu..Fariza ni selagi orang tu tak tegur, dia pun malu nak tegur. huhu..ok nanti kita tengok macam mana..Nervous ya..hehee
hai assalammualaikum

Banyak Manfaat Vitamin C Bio-Life Nat C 1000 Untuk Tubuh Badan Dan Kulit Kita - Nad pasti, ramai yang tau kebaikan Vitamin C ni untuk tubuh badan dan kulit kita, bukan sahaja untuk kecantikan dalaman dan luaran malah untuk kesihatan tubuh badan kita. Nad hari itu ada buat research sikit tentang Vitamin C.. Nad nak share apa yang Nad jumpa.

Apa itu  Vitamin C ?
Vitamin C, juga dikenali dengan nama saintifiknya – asid askorbik, adalah sejenis vitamin larut air. Ia tidak disimpan dalam jumlah yang besar dalam badan – sebarang lebihan akan dikumuh melalui air kencing. Sesetengah haiwan berkeupayaan menghasilkan vitamin C tetapi manusia perlu mendapatkan vitamin ini daripada makanan atau suplemen kesihatan yang diambil secara oral. Vitamin C ni boleh didapati dari sumber pemakanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Buah-buahan seperti Jambu batu, betik, buah sitrus (seperti oren dan limau gedang), kiwi dan strawberi.
Sayur-sayuran pula seperti brokoli dan tomato.

Sumber: http://www.myhealth.gov.my/kepentingan-dan-ketoksikan-vitamin-c/

Jadi, badan kita tak boleh produce vitamin c sendiri, perlu ada support dari makanan/supplemen lah kan? Kenapa kena ambil Vitamin C? Ini yang penting..

Vitamin C adalah penting untuk pelbagai fungsi fisiologi seperti pembentukan kolagen – sejenis protein yang memberikan struktur kepada tulang, rawan, otot dan saluran darah. Selain itu, vitamin C juga dikenali sebagai antioksida semula jadi yang membantu melindungi sel daripada kerosakan.

Okay, ini sangat penting! Kita kena cari cara untuk sentiasa topup Vitamin c dalam badan. So Nad mula buat research produk Vitamin c yang ada dipasaran (especially yang dah dapat kelulusan dari kerajaan). So far Nad recommend Bio-Life Nat C 1000mg kat korang…

Sekarang memang ada macam-macam jenis Vitamin C, ada bentuk tablet dan cecair. Nad pilih tablet sebab senang, telan je terus.

Banyak Manfaat Vitamin C Bio-Life Nat C 1000 Untuk Tubuh Badan Dan Kulit Kita 

Kalau korang nak tau, sebenarnya kita perlu makan sekurang-kurangnya 32 biji oren sehari untuk mendapatkan manfaat 1000mg Vitamin C. Tapi, takkanla nak beli oren banyak-banyak kan. Lagipun, nad ni kadang-kadang jarang makan buah. Jadi, senangnya, kita beli suplement Vitamin C yang memang cukup sama zat yang kita perlukan. Bio-Life Nat C 1000 ni, sudah mempunyai kadar dos yang diperlukan.

Kelebihan BiO-LiFE Nat C ni  mengandungi 1000mg Vitamin C dengan formulasi 6 dalam 1 yang penuh dengan antioksidan semula jadi.

Satu tablet sudah memadai sehari untuk kita ambil dan kita sudah dapat 1000mg Vitamin C dalam tubuh badan kita. Tak perlu makan oren banyak-banyak kan atau tak perlu nak suntik vitamin tu..huishh ngeri..

Kalau nampak badan tak sihat, kulit kusam, tak bermaya tu, maknanya badan kita kekurangan Vitamin C. Banyak faktor yang menyebabkan imuniti kita lemah, iaitu pencemaran, pemakanan, dan gaya hidup tidak sihat.


Uniknya Vitamin C ni, ianya 'buffered-form' dan bebas dari asid, menyebabkan tidak merengsakan perut. Oleh itu, yang ada gastrik ke, boleh makan dengan selamat.

NAT C mengandungi 1000 mg vitamin C dan kombinasi bioflavonoid lemon, hesperidin dan rutin. 'Rutin & Hespiridin' bertindakbalas dengan Vitamin C untuk membina struktur kolagen dan tisu secara semulajadi. Ia juga meningkatkan imunisasi badan dan tidak mudah demam selsema. Selain itu, ia mengandungi ekstrak rosehip dan acerola yang merupakan sumber semula jadi vitamin C. Bioflavonoid meningkatkan keberkesanan dan antioksida vitamin C. dalam tubuh kita. Di samping itu, NAT C membantu meningkatkan imuniti dan menguatkan kapilari darah.

Kebaikan Bio-Life Nat C 1000
- membantu penyerapan zat besi
- membantu sistem immunisasi
- menguatkan pertahanan badan
- menghindari jangkitan kuman
- Wajah akan kelihatan cantik berseri
- Kulit akan menjadi lebih putih dan lembut



Cara pengambilan
- Ambil satu tablet setiap hari selepas makan

Satu botol besar ni dalamnya ada 150 tablet. Cukupla untuk beberapa bulan kan, sebab ambil sebiji sehari.


Disebabkan Vitamin C ni elok untuk penghasilan kolagen untuk memberi kulit yang cantik dan membantu meningkat imuniti badan, nad pun ambil Bio-Life Nat C 1000 ni. Kalau sebelum ni, rasa kulit tak bermaya, kusam, lemah badan. Sejak nad ambil Nat C 1000 selama seminggu lebih ni, alhamdulillah, nad rasa sedikit perubahan pada kulit ni Lagipun badan nad ni jenis kurus, jadi kulit tu macam menipis. Tambah Vitamin C dalam badan, bagi kulit nampak cantik dan badan bertenaga. Baru seminggu dah ada perubahan sedikit. Macam ni, memang nad akan teruskan ambil Bio-Life Nat C 1000 ni..hehee. Lagipun perut selesa makan Biolife Nat C ni, takde meragam ke apa atau sensitif.

Nat C 1000 ni boleh diambil oleh sesiapa pun, sama ada lelaki atau perempuan. Tapi bagi ibu mengandung dan ibu menyusu atau yang mempunyai penyakit dinasihatkan supaya untuk merujuk kepada doktor.

Nad, yakin dengan produk Bio-Life sebab semua produknya telah mendapat kelulusan daripada kerajaan. Bio-Life sendiri telah lama dipasaran selama 29 tahun dan ianya halal. Boleh makan tanpa risau dan was-was.

Nak dapatkan Mega Bio-Life Nat C 1000 ni pun senang. Korang boleh dapatkan di mana-mana farmasi seperti Caring, Guardian, dan Watsons.

Untuk ketahui lebih lanjut, boleh layari:
Website: http://Biolife.2.vu/natc
Facebook: https://www.facebook.com/biolifemarketing/
Instagram: https://www.instagram.com/biolifemy/
hai assalammualaikum

Purrfect Eyes Eyeliner Dan Mascara Dari Breena Beauty - Korang pernah dengar produk kecantikan Breena Beauty? Produk kecantikan tempatan dari Malaysia tau. Nad pernah guna makeup sponge dia tau, best gila, lembut sangat sponge Breena Beauty. Baru-baru ni Breena Beauty keluarkan produk baru lagi iaitu Purrfect Eyes Collection yang terdiri daripada 2 produk iaitu Volumizing Mascara dan Eyeliner Precision.


Ni katanya, kalau korang nak dapat mata Cat-Eye, hah gitu, boleh guna ni..hehehe..


Ni la bentuk eyeliner tu. saiz dia sangat besar dan bentuknya yang tajam. Nad memang suka yang jenis tajam, sebab senang pakai. Eyeliner berasaskan air dan sangat berpigmen yang boleh bertahan sehingga 8 jam dan mudah dibasuh dengan air suam, tidak ada alkohol di dalamnya supaya ia tidak akan merengsakan mata anda.

Tengok tajam kan. Ia mempunyai tip berus yang fleksibel untuk aplikasi yang tepat. Nad suka aplikator kerana ia benar-benar membantu untuk mendapatkan mCat-Eye dengan mudah.

Kalau yang tak tau guna eyeliner, pakai ni, mesti terus pandai punya..hehee.serius, seklai lukis je dah jadi..memang tahan lama nad pakai, walaupun dalam cuaca yang panas, dan and berpeluh, eyeliner ni masih terletak elok.


Tengok pembungkusan maskara ni. Menarik kan dengan warna merah jambu perak macam tu. Saiznya pun lebih kecil dan mudah dipegang berbanding mana-mana maskara biasa di pasaran. Purrfect Volumizing Maskara, dapat memebri kesan yang panjang pada bulu mata dan bertahan selama 8 jam. Mudah dibasuh dengan menggunakan air hangat. Maskara ini diformulasikan dengan Collagen, Vitamin E & Argan Oil.

Kolagen: meningkatkan ketebalan sebatan anda
Vitamin E: melindungi dan meluruskan bulu mata
Minyak Argan: Minyak Semulajadi untuk membuat bulu mata anda berkembang

Bagi nad maskara ni memng mudah dipegang kerana ia kecil. Yela, tangan nad pun kecik je..heehee. Lagipun ia ringan dan mudah di bawa kemana-mana. Kesan nad pakai, beberapa kali juga nak apply, maskara ni melentikkan dan memanjangkan bulu mata. Bukan sekali apply, tapi dalam tiga kali apply macam tu. Nampak juga bulu mata ni, tak perlu pakai bulu mata palsu. Lagi pun nak basuh pun senang, takda tinggalkan mata hitam dekat mata. Memang sanagt elok.



Secara keseluruhannya, nad menyukai kedua-dua produk ni. Purrfect Eyes Lash Eyeliner dan Maskaara Breena Beauty memang best. Korang boleh dapatkan produk mereka ni di www.breenabeauty.com .
hai assalammulaikum

Bestnya, Mainan Ikonik McDonald's Muncul Semula, Edisi Terhad Sempena Ulang tahun 40 Happy Meal - Siapa biasa beli kotak Happy Meal!! Selalu beli Happy Meal sebab nak kumpul mainan yang ada dalam tu Banyak dah mainan yang dikeluarkan McDonald's dalam kotak Happy Meal. Kebanyakan mainan yang ada semua best. Hah, korang ingat lagi tak mainan ikonik McDonald's dahulu, Hamburglar, Furbey, Space Jam dan banyak lagi. Kalau korang nak tau, mainan ikonik McDonalds muncul semula dalam set Happy Meal sempena ulang tahun 40 Happy Meal. Yeahh..best kan..Mengimbas semula nostalgia mainan ni tau..


Selama 40 tahun, Happy Meal menjadi simbol perkongsian detik-detik kegembiraan untuk keluarga di seluruh dunia. Bila dapat beli Happy Meal memang gembira sebab nak dapatkan mainan yang ada.


Bagi memperingati peristiwa penting ini, McDonald's Malaysia akan melancarkan edisi terhad Surprise Happy Meal, dengan menampilkan 14 mainan Happy Meal paling popular sejak empat dekad lalu. Surprise Happy Meal boleh didapati di restoran-restoran McDonald’s seluruh negara mulai 28 November ini, selagi stok masih ada.

"Kami sangat teruja membawa rakyat Malaysia mengimbas kembali detik-detik manis dengan mainan-mainan paling ikonik Happy Meal pada masa lalu, seperti Beanie Babies dan Tamagotchi. Kanak-kanak mahupun orang dewasa pasti seronok dengan kemunculan kembali mainan dari era 1980-an dan 1990-an ini. Ia semestinya membangkitkan nostalgia, lebih-lebih lagi para pelanggan yang menyukai Happy Meal semasa zaman membesar mereka," kata Naib Presiden dan Ketua Pegawai Pemasaran McDonald's Malaysia, Melati Abdul Hai.

Sejak ia mula diperkenalkan pada Jun 1979 di Amerika Syarikat, Happy Meal telah berkembang ke lebih 38,000 restoran di lebih 100 buah negara di seluruh dunia – dengan mainan ikonik kekal sebagai simbol kejutan, keceriaan dan kegembiraan.








Setiap Surprise Happy Meal akan mengandungi salah satu mainan koleksi dan edisi terhad. Ni la antara mainan ikonik McDonalds yang koranga kan dapat.
Cowboy McNugget (McDonald's): 1988
Fireman McNugget (McDonald's): 1988
McNugget Carrier Mail (McDonald's): 1988
Hamburger Changeable (McDonald's): 1989
Grimace (McDonald's): 1990
Dino Happy Meal Box Changeable (McDonald's): 1991
McDonald's Hot Wheels Thunderbird (Mattel): 1993
Hamburglar (McDonald's): 1995
Space Jam Bugs Bunny (Warner Brothers): 1996
Patti the Platypus (Ty Beanie Baby): 1997
Tamagotchi (Bandai): 1998
My Little Pony (Hasbro): 1998
Furby (Hasbro): 1999
Hello Kitty (Sanrio): 2013


Memang Surprise!!!

Hah, teruja tak. Semestinya teruja kan. Nad pun teruja..hehee.. Bezanya kali ni, setiap pembelian Surprise Happy Meal, korang tak boleh mintak mainan tu atau nampak mainan tu. Kerana ia di masukkan dalam plastik yang bukan lutsinar seperti selalu. Begitu juga pekerja McDonald's, mereka tidak akan tahu, mainan apa yang diberikan kepada pelanggan. Semuanya ada surprise!!!..


Selalunya, kalau kita dapat hadiah, mestila kita teruja apa nak tau dalam tu kan. Hah, samalah konsep McDonald's buat ni..hehee..

"Membuka kotak Happy Meal sering menjadi detik keriangan seisi keluarga, dan ia mewujudkan satu hubungan istimewa antara ibu bapa dan anak-anak mereka. Bagi kami, Happy Meal bukan sekadar menu yang kami tawarkan – ia juga membantu mewujudkan kenangan terindah atau ‘feel good moments’ di kalangan keluarga,” tambah Melati.



Pelbagai Parti Boleh Dibuat Di McDonald's

Sebut pasal parti, mesti korang terfikir, hanya parti harijadi je boleh buat dekat McDonald's. Oopss..bukan ye, sebenarnya, pelbagai jenis party korang boleh buat dekat McDonald's ni seperti majlis perjumpaan semula, majlis perpisahan, bengkel photographi, office meeting, apa-apa sahaja. Bukan harijadi je tau!!..

Merapatkan hubungan kekeluargaan merupakan sebahagian besar daripada budaya McDonald’s. Melalui Parties @ McD, McDonald's Malaysia menyediakan ruang untuk rakyat Malaysia dari pelbagai peringkat umur untuk mengadakan pelbagai sambutan di restoran-restoran McDonald’s terpilih di seluruh negara. Sambutan-sambutan ini merupakan peluang bagi orang ramai berkumpul untuk mencipta dan menikmati detik-detik manis bersama keluarga, sahabat dan orang tersayang.

Selain Parties @ McD, McDonald’s Malaysia juga menyediakan Meetings @ McD dimana para pelanggan boleh menggunakan restoran-restorannya sebagai tempat mengadakan mesyuarat di luar pejabat.

Pelanggan boleh menempah restoran McDonald’s sebagai lokasi pilihan untuk parti atau mesyuarat melalui aplikasi McDonald’s, yang boleh dimuat turun di Play Store dan Apple Store, atau di laman web McDonald's Malaysia di www.mcdonalds.com.my.

Banyakkan kelebihan McDonald's ni, bukan sahaja tempat makan, tapi tempat untuk mengeratkan silaturrahim, merapatkan hubungan dan memberi keceriaan kepada orang ramai.
hai assalammualaikum

Cantiknya Lavender Garden Cameron Highland, Memang Port Bergambar - Bila datang Cameron Highlands, tempat yang ank sangat pergi ialah Lavender Garden. Nad dah cerita percutian Cameron Highlands, dan Lavender Garden adalah lokasi terakhir tempat menarik yang nad pergi di Cameron Highlands. Lavender Garden ni terletak di Tringkap. Waktu operasi dari pukul 9 pagi hingga 7 malam. Nasib masa nad sampai sempat lagi nak singgha..hehee.



Harga Tiket Masuk Lavender Garden
Dewasa: RM10
Kanak-kanak; RM7 ( 5-12 Tahun )

Operasi Hours
Isnin-Khamis : 9 pagi hingga 6 petang
Jumaat - Ahad / Public Holiday : 9 Pagi hingga 7 petang



Masuk je dalam dah nampak pokok lavender warna ungu tu. Jalan pulak berbukit, memang letih la, sebab nad dukung si kecik..hahaa. Tapi gigih juga nak naik sampai atas. Yela bila lagi dapat peluang macam ni kan. Jadi disarankan pakai kasut atau selipar biasa je..hahaa.. Jangan pakai heel..

Dekat sini bukan pokok Lavender je, tapi ada juga pokok bunga yang lain.



Biasanya ornag post makan aiskrim purple kan dekat sini. Jadi, kita pun pergi beli la..hehe..Satu kon ni harga RM6. Pejam mata bayar sebab nak rasa..hahaha. Pelik jugala aiskrim lavender ni, tapi anak kita makan relaks je. Duduk dulu bagi aiskrim habis baru boleh jalan.


Ni la sepanjang perjalan naik ke bukit. Ada hiasan kunci ni, Hiasan pokok.


Sampai atas, ada tempat duduk, duduk sekejap..penat..

Cun ambil gambar sini. Belatarbelakangkan pokok bunga yang berwarna warni.




Naik atas lagi. Mula la aksi Fariaza muncul..hahaa. Tengok la aksi gaya dia..amboi sangat.













Ya, kami naik atas, sampai habis tempat tu kami selongkar..Semua port kalau boleh nak ambil gamabr, sebab cantik sangat. Tak sempat nak posing cantik-cantik sebab duk dukung adik ni ha pakai baby carrier..Makan bergambar la dengan anak..

Tempat dia takde besar mana, tapi penat sebab berbukit,


Nak balik pulak turun bukit. Hah sepanjang perjalanan nak turun, jumpa la pelbagai jenis kedai. Nak beli cenderahati, buah ke, atau apa-apa hah boleh beli.




Ni dekat dah nak keluar. Tunggu daddy, entah tak turun-turun. Lama sangat ambil gambar..


Okla. Best juga. Sekurangnya dah jejak..hehee..Pasni datang Cameron pergi tempat yang tak pergi lagi.


hai assalammualaikum

Percutian Yang Menyeronokkan Di Best Western I-City, Dapat Unlimited Masuk Percuma Ke I-City Waterworld - Bila ada hari dapat rehatkan diri, terus cadangkan suami, jomla kita pergi bercuti, dekat pun takpe, asalkan dapat rehat minda dan tenangkan hati ni. Anak-anak pun dah tepu duduk dalam rumah je. Kalau keluar pun pergi tempat sama je..hahaa. Jadi, kali ni kita pergi duduk hotel dan mandi manda. Lama tak main air ni. Jadi, percutian kali ni, memang dekat je, tapi seronok sebab tempat nad pilih berdekatan dengan Waterworld dan Theme Park. Pilihan staycation kali ni, nad pilih Best Western I-City Shah Alam selama 3 hari 2 malam.


Percutian Yang Menyeronokkan Di Best Western I-City, Dapat Unlimited Masuk Percuma Ke I-City Waterworld

Kenapa nad pilih Best Western I-City?
Salah satu sebab nad pilih Best Western I-City untuk staycation kali ni, sebab dapat masuk secara percuma ke I-City Waterworld. Dahla masuk percuma, unlimited pulak tu..hehee..Tiket pulak untuk dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak. Itula sebabnya. Lagipun dah lama nad dengan anak-anak tak main air ni. Jadi ni la masa dia.

Lepas tu, berdekatan pula denagn I-City Theme Park. Ada permainan, lampu yang cantik, dan macam-macam lagi yang buat anak-anak seronok. Hanya beberapa minit sahaja dari Best Western boleh ke shopping mall di I-City Mall. Nampak tak kalau stay dekat Best Western ni memnag takkan jemu..hehee..Semua ada..lengkap.

Lagipun, Best Western ni pun harganya murah sahaja. Parking pun mudah.


My Stay Is My Way
Selalunya, hotel tetapkan waktu untuk kita check in dan check out kan. Tapi Best Western korang boleh check in atau check out mengikut waktu korang. Tapi perlu tambah RM60 je..Yela mana tau travel jauh, sampai tak tentu masa. Hotel mana nak pergi area Shah Alam ni. Jadi Best western ada..hehee..


Asalkan ianya dalam masa 24 jam, korang boleh adjust timing korang sendiri. Contohnya kalau check-in pukul 5 petang ni, boleh laa check-out kul 5 petang esok.





Masuk sini, terus ke lobi. Menarik tengok lobi dia dengan karpet yang warna warni, dekorasi yang menarik. Siap ada biskut untuk dimakan secara percuma.


Jom tengok bilik..
Ada banyak jenis bilik dekat sini, antaranya Superior Room, Deluxe Room dan I-suite Room. Untuk staycation kali ni, nad dapat Deluxe Room dekat tingkat 13. Tak pasti Best Western ni sampai tingkat berapa, tak perasan pulak. Mungkin sampai tingkat 18..



Taraaa..ni la bilik kitaorang. Ada satu king katil dan satu katil kecil diletak sebelah katil besar. Okla, cukup untuk kami 4 beranak tidur..hehee.

Ada TV, alarm pun ada..hehee..




Ada meja makeup besar dan tempat santai. Semestinya ada tempat bancuh coffee / tea dan air kosong, dan peti ais.

Almari dan peti keselamatan pun ada untuk simpan barang.


Bilik air pun cun, siap semua lengkap, tuala, berus gigi, alat mandian dan pengering rambut.

Memang best. Anak-anak sampai terus naik katil dan melompat. Nampak wajah gembira mereka. alahai kita yang gembira habis sebab tengok diaorang.



Kalau korang nak apa-apa, macam iron dan ironing board, nak babycot, extra bed, prayer mat atau apa-apa masalah, korang boleh bgtau dekat front dest atau dial je..Cepat je staff akan datang bagi apa yang korang nak.

Dekat sini pun ada laundry service tau..tu kene bayar lain la..Mana tau nak basuh baju apa-apa kan..ehhee..Ada juga printing service..Macam-macam ada.



Pemandangan luar dari dalam bilik , pada waktu siang dan  malam..


Wifi Laju Betul!!
Penting bila datang hotel, lagi syok bila ada wifi..hehee..Dekat sini, wifi memang laju. Tak tersekat ke apa..hehee..



Hanya Hari Jumaat Sahaja, All You Can Eat Seafood BBQ, 
Haritu, nad check in pada hari Jumaat pukul 3 petang. Nad tengok promosi, setiap hari Jumaat ada Seafood BBQ di The View Cafe tingkat 5 bermula pukul 7 petang sehingga 10 malam. Pergh, memang tak lepaskan peluang nak merasai semua seafood bbq yang disediakan. Harga untuk All You Can Eat Seafood BBQ hanya RM75 per adult dan RM 52.50 untuk kanak-kanak dan Senior citizen termasuk satu botol mocktail. Special untuk yang stay dekat Best Western, potongan 20%  dari harga asal.




Memang kami sekeluarga makan sampai kenyang..hehee..Yela siang tadi makan awal, perut kebulur. Bila ada hidangan seafood kepah, tiram, udang, ketam ikan dan macam-macam lagi, kerjanya memang makan je. Dari petang sampai la ke malam..hahaa. Seafood dia pun nampak segar semuanya..


Pilih seafood, dan bagi chef untuk di BBQ..




Ada juga salad, makanan bergoreng, spageti, kek dan aiskrim. Malam tu memnag kenyang.


Suasana pun cantik dengan pemandangan yang menarik.

Dekat cafe ni ada surau. Jadi boleh solat dulu kemudian sambung makan..ehheheh


Sarapan Pagi Di The View Cafe Tingkat 5
Stay dekat Best Western, termasuk sekali dengan sarapan pagi. Jadi, memang takkan lepaskan waktu sarapan pagi dekat sini dengan view yang menyegarkan. Tempat sama nad makan untuk Seafood BBQ iaitu di The View Cafe tingkat 5. Pagi-pagi memang perlu sarapan ye, sebab nak sambung buat aktiviti lepas tu..hehee..






Sedap semua makanan sarapan pagi dekat sini. Semua ada..Sebab tu suka duduk hotel..hehee..Makanan lengkap, dah sedia ada.


Mandi Manda di I-City Water World, Masuk Secara Percuma dan Unlimited Access Apabila Stay di Best Western
Hah!!, ni yang ditunggu-tunggu sebenarnya untuk anak-anak. Eh mommy pun tak sabar..hahaa..Yeah masa untuk mandi manda. Lama betul tak main air. Bila tau stay dekat Best Western akan dapat masuk secarara percuma ke I-City Water World, Unlimited access pulak tu, apa lagi memnag terus grab. Tiket masuk sini hanya untuk 2 tiket dewasa. Kalau lebih dari tu kena bayar. Kami memang 4 sekeluarga, memang elok sangat la..hehee..Percuma semua..Tak sia-sia ok. Jalan kaki je, kemudian naik lif turun ke B2, terus sampai ke kaunter I-City Water World. Fariza dah nampak air, terus cakap " mommy ite mandi ya "..mommy cakap ' iyee..mandi puas-puas "..Terus dia " yeahhhh"...

Kalau diikutkan nad tengok masuk sini RM25 dewasa RM20 kanak-kanak. Tapi sebab stay dekat Best Western, kita dapat masuk secara percuma.




Sebelum datang sini, korang kene bawak siap-siap kunci bilik dan kad pengenalan. Sebab memang syaratnya macam tu kalau nak masuk sini. Menunjukkan korang duduk di Best Western, kira buktila. Bawak pakaian dan tuala bersih siap-siap. Kang dah habis mandi manda, takkan nak basah ke hotel kan..

Dah selesai semua bolehla masuk..yeahhh..masa untuk mandi..




Pertama kali datang ke I-City Water World, menarik juga. Banyak tempat mandi yang disediakan, sesuai sangat untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Fariza pertama kali masuk sini terus pandai tenggelamkan muka dalam air..Padahal dah lama betul tak pergi mandi manda.


Ada beberapa slide dekat sini. Best gila..


Yang ni slide paling menakutkan..Tornado ride. hahaaa..Nad tak naik sebab takda geng nak naik..hehee..Kalau tak memang teringin nak naik.





Enjoy sangat masuk sini. memang mandi puas-puas. Masuk pukul 1 lebih, keluar pukul 5.30 petang..hehee..ala balik dekat je bilik hotel..gitu..


Dekat sini ada loker untuk simpan barang. Elokla ambil lokar, cuma RM10 je. Simpan barang berharga.


Makanan luar tak boleh bawa masuk sini. Dalam ni ada jual kedai makanan. Kalau lapar boleh beli makanan dalam ni.

Tiket masuk sini untuk sekali masuk je. Kalau korang nak keluar, lepas tu masuk semula, kene buat tiket baru. Kalau tak pasti, korang boleh tanya dekat kaunter staff I-City Water World yang jaga situ. atau pun boleh tanya staff best Western.



Jangan lupa, diingatkan, kalau korang stay Best Western, datang sini bawak kad kunci bilik dan kad pengenalan ye.

Order Online Guna QR Code
Malam tu memang penat sangat, sebab dah puas mandi manda di siang hari. Anak-anak balik dari I-City Water World terus tidur sampai ke malam. Sudahnya memang tak keluar bilik. Tapi, perut lapar pulak.


Jadi, kitaorang order makanan dalam bilik je, guna QR Code yang disediakan di dalam bilik. Boleh tengok QR Code tu dekat meja makeup, ada ditampal dekat situ. Senang je nak order. Scan je imbasan tu, nanti dia terus ke menu yang disediakan.




Malam tu memang lapar gila, jadi order la lebih..hehee. Budak-budak tu bangun terus dah ada makanan..hehee

Makanan ni boleh di bayar secara cash atau online.


Go Beyond Signature Menu dan New Beverage Menu
Makan tengahari, pula, kitaorang mencuba makan Go Beyond Signature Menu dan New Beverage Menu yang disediakan di Best Western cafe. Tengok nama menu diapun unik dan fusion sungguh ye..hehee.. Macam rare je..lain daripada yang lain. Jadi yang nama unik tu la nad order..hehee..



Nad order Coffe lamb, Satay Burger, Cincalok Beef, dan Salmon Noodles


Coffee Lamb ni nad order sebab kuahnya dibuat dari kopi. Tapi takdela bau kopi kuat sangat. Sedap. Dagingnya pun lembut.


Satay Burger, daging satay dibuat burger. Not bad juga la.


Lama tak makan cincalok. Tu sebab order Cincalok beef ni. Sambal cincalok memnag kena dengan daging dan dimakan bersama nasi.


Lagi satu Salmon Noodles. Rasa macam lemak-lemak macam tu. Pertama kali makan noodles unik macam ni dengan salmon.



Air pulak, nad order Slishy Mania (fresh watermelon cube line juice, sugar syrup) , Masam Manis ( calamansi juice,asam boi, soda water, sugar syrup) Fizz dan Lime Ginger Nojito (sliced ginger, lime, mint leaves, sugar syrup )..Nad minum air ni semua, segar sanagt tekak..sedap..


Korang kalau stay sini, kene makan menu ni semua. Ada macam-macam menu lagi ada, korang boleh tengok order di gambar.


Sunday Hi-Tea 
Sebelum check out, nad makan dulu dekat sini. Sunday Hi-Tea dekat sini cuma RM45 untuk dewasa dan 50% untuk kanak-kanak dan orang tua. Makanan dekat sini, nama je hi-tea tapi macam-macam jenis makanan ada..Memang bagi perut kenyang sebelum balik. Takut rindu..hehee.











Masa tengah makan dipersembahkan pulak dengan badut yang menceriakan anak-anak. Seronok anak-anak.


Lokasi Berdekatan Best Western
Jalan-Jalan I-City Theme Park 
Dari hotel ini hanya berjalan kaki santai je ke Taman Tema I-City atau I-City Theme Park. Lama dah tak datang sini. Banyak dah benda baru yang ada. Banyak permainan untuk anak-anak. Fariza la kalau boleh semua nak main.






Puas main, bawak tengok lampu yang menerangi kawasan ni.


Kalau nak merasai musim salji, korang boleh masuk ke Snowalk. Nad pernah masuk, boleh baca entry dekat SINI. Best sangat. Sejuk macam betul-betul dekat luar negara..hehee..


I-City Mall
Hanya beberapa minit sahaja, boleh pergi ke I-City Shopping mall. Banyak la benda boleh buat kan.



Dah nak cuti sekolah ni, mak ayah boleh bawak anak-anak ke sini. Bercuti bersama kawan pun boleh..Mesti seronok sangat. Nad tengok muka anak-anak gembira, nad pun gembira. Rasa bahagia sebab akhirnya dapat bawak diaorang bercuti. Korang patut grab promosi ni selagi ada. Tak kata pulak promosi ni sampai bila. Selagi ada, selagi tu la boleh grab..ehhee



Maklumat Lanjut:
Website: https://www.bestwestern-icity.my/
Facebook: https://www.facebook.com/bwicity/
Instagram: https://www.instagram.com/bwicity/
Telefon: 03-55219000