November 2020
 hai assalammualaikum
 
Kening Kiri Bergerak , Petanda Apa Ya? - Sejak beberapa hari ni, kening kiri ni asyik bergerak sendiri je. Selalu dengar gatal tangan je, tu pun katanya sebab nak dapat duit. Takda la nak percaya sangat, kalau betul terjadi, tu macam satu kebetulan jela. Tapi, bab kening bergerak ni tak pernah dengar pulak kenapa. Pastu mula la google, kenapa kening kiri ni bergerak, saja nak baca tafsiran orang..hehee.



Apa nad baca, kalau kening kiri bergerak, diaorang bagitau nak dapat duit. Kalau betul, syukur alhamdulillah..hehehe. Siapa tak suka dapat duit kan..hehe. Tapi takda berharap sangat. Nak duit datang kenela bekerja dan berusaha. Kening bergerak, mesti dia saja nak gerakla tu..hahaa. 
 
GERAK KENING KANAN:
- sukacita. sepakat dan harmoni suami isteri & rumah tangga. bertemu org yang dikasihi

GERAK KENING KIRI
- tenang fikiran. bahagia & riang gembira. murah rezeki. bertemu org yang dicintai. harmoni keluarga.

GERAK KELOMPOK MATA KANAN
- mendapat keuntungan dalam perniagaan. berjaya dalamsemua pekerjaan. mungkin juga akan menangis disebabkan peristiwa sedih.

GERAK KELOMPOK MATA KIRI
- bertemu ngn org yg dikasihi (yang dah lama tak berjumpa). 
- melihat org yg disayangi. 
- bertemu ngn tunang. 
- melihat sahabat handai yang datang dari jauh. 
- dikunjungi sandara mara yang datang dr jauh.

GERAK KELOMPOK MATA KIRI BAWAH
- duka. menangis

GERAK BIBIR MATA BAWAH:
-  terjadi hal-hal yang sedih. menangis.

GERAK POHON MATA KANAN
- lepas daripada penyakit,bala bancana. selamat

GERAK POHON MATA KIRI
- ddapat rezeki (kesenangan)

GERAK EKOR MATA KANAN
- menerima tetamu jauh.

GERAK EKOR MATA KIRI:
- jatuh sakit.

GERAK BIJI MATA KANAN:
- jatuh cinta. tertawan ngn someone. cry coz of love.

GERAK BIJI MATA KIRI
- riang gembira. aman damai in life.

 
Dari sudut sain perubatan & kesihatan pula ada alasan dia tersendiri.. Jika kelopak mata bergerak gerak ni dari sudut kesihatan ia di sebut sebagai ‘Eye Twitching‘. Antara penyebab berlakunya eye twitching ini adalah

- Tekanan
- Keletihan
- Eye Strain (Ketegangan Mata)
- Mata Kering
- Pemakanan Yang Tidak Seimbang

Masa kening bergerak, nad pun memang tengah lapang. Hati tenang dan bahagia je, sebab job semua dah selesai..ehhee. Tapi takdala percaya sangat..ehee

 hai assalammualaikum

Farhanah Mula Dah Gigit Ibu Jari, Tu Maknanyaaa - malam tadi, masa nak tidur, nad perasan satu yang selama ni nad tak pernah nampak Farhanah buat, tapi malam tadi buat. Dari dia baby sampai besar memang tak pernah dia buat, malam tadi pertama kali dia buat. Farhanah gigit ibu jari dia..hah!!, adakah tu maknanya dia mintak adik..hahahhaa. Farhanah pun dah nak masuk 3 tahun. Itula orang selalu cakap, asal anak gigit ibu jari, mesti nak adik. Eh, nad tak percara bulat-bulat pun, hahaha. 


Nad ada baca, bila anak hisap ibu jari ni, otak dia sedang berkembang. Setiap kali baby menghisap ibu jari kakinya, baby sebenarnya sedang merangsang otaknya untuk berkembang. Setiap bahagian tapak kaki kita ada bahagian yang berfungsi terhadap organ tertentu. Hah macam tu la. Mungkin malam tu dia tengok kaki dia ada something kot..hahaha. Tu tiba-tiba rasa nak gigit.


 

Soal tambah anak..ermmm..

Buat masa sekarang, nad dengan suami masih tak berfikir nak tambah lagi seorang. Dua ni pun dah cukup dulu. Lagipun dengan keadaan sekarang, kewangan kena stabil dulu. Dua orang ni pun, perlukan duit banyak. Mungkin orang lain nak suruh tambah sebab dua anak nad ni perempuan.

Bagi nad, tak salah pun kalau anak perempuan. Dua-dua datang dari sperm bapak dia juga..hahaa. Nak anak lelaki, tu kerja sperma lelaki la. Bukan kita boleh mintak, " hai sperma sila hasilkan anak lelaki ye". Mungkin kita dah usaha, tapi tak dapat lagi. Bukan dah putus asa, ekonomi sekarang belum mengizinkan untuk menambah. Memang kitaorang rancang nak dua anak dulu.





Buat masa sekarang, nad memang tumpukan dekat dua orang ni dulu. Nad nak rehatkan badan. Jarang diaorang pun dua tahun lebih. Dari lahirkan Fariza, sampaila Farhanah, badan nad pun tak pernah berehat lagi. Dari susukan si kakak, sampailah sekarang masih susukan adik, tak berhenti lagi susu badan ni. Terlalu penat. Ni pun tengah ajar adik slow-slow berhenti susu badan.

Mungkin orang cakap,"ala baru dua ". Lain orang lain situasinya. Jadi, janganla kata bab tambah anak semua tu. Biarla kitaorang yang tentukan.

Kalau nad, nak tunggu dua-dua ni pandai uruskan diri sendiri. Sekarang kakak dah tau buat semua sendiri, tinggal adik je. Bila nad dah rasa badan stabil, rehat dah cukup nak rasa tambah anak, tu akan tambahla. Siapa taknak ada anak lelaki. Semuanya Allah dah berikan. Dapat dua anak perempuan ni rezeki dari Allah. Kena jaga elok. Ni kalau tambah, masing-masing terabai, baik takyah kan.

Bab, anak lelaki, kitaorang ada rancang, tapi bukan sekarang..hehee.

 hai assalammualaikum
 
Drama Kampong Pisang Bersiri-siri - Semalam, tertengok Di Sebalik Tabir Kampong Pisang Bersiri-Siri. Mula ingat cerita ni dekat Astro Best ke apa, rupanya akan ditayangkan di Astro Citra. tengok di sebalik tabir pun dah lawak, tu buat tak sabar nak tengok nanti. Kampong Pisang Bersiri-Siri ni akan ditayangkan pada 7 Disember , setiap hari Isnin, jam 9 malam. 
 
 
Kampong Pisang Bersiri-Siri diarahkan oleh Pengarah Terbaik, Mamat Khalid. Kalau dah cerita dari Mamat Khalid semestinya best. Ingat je Filem Hantu Kak Limah, Zombi Kilang Biskut, Hantu Kak Limah Balik Rumah, Zombi Kampung Pisang, semuanya kelakar dan best. Walaupun dah lama filem ni semua, kalau ditayangkan di TV, mesti tetap tengok walaupun berulang kali..hehee.
 
Kisah Kampong Pisang Bersiri-Siri ni berkenaan Kampung Pisang yang dilanda misteri dan masalah. Setiap minggu ada sahaja yang datang menganggu dan setiap minggu berbeza hantu, seperti toyol, hantu rempit, serigala jadian, hantu sungai, orang minyak, zombi, makhluk asing, pocong dan semestinya Kak Limah. Mestila huru hara kampong tu dan mencari penyelesaian.

Kampung Pisang dibarisi pelakon yang pernah melakonkan filem sebelum ni seperti Pak Jabit dan Husin, Kak Limah, dan juga ada pelakon baru. Pelakon Puasa 16 Puasa. Drama ni semestinya komedi seram..hehee. 

Menariknya lagi, setiap minggu ada penampilan khas dari barisan selebriti popular seperti Elly Suriati, Hazama, Pekin, Ozlynn, Sofi Jikan dan ramai lagi.

Rasanay ni kali pertama drama bersiri dari Mamat Khalid. Mesti ramai tengok punyala. Nad pun tak sabar, tengok di sebalik tabir pun dah lawak..hahhaa. Tengok jalan cerita dan edit tu sama macam dekat filem. Bagusla ada cerita lawak macam ni, buat kita sekeluarga terhibur nak tengok.

Ok jangan lupa duduk depan tv 7 Disember, jam 9 malam di Astro Citra.
 hai assalammualaikum

Telefilem Tersimpang Ke Alam Bunian Di Astro Citra - Semalam, masa aku duk tukar-tukar channel, sekali ternampak satu cerita ni dekat Astro Citra. Aku baru perasan channel astro citra ni, baru ke? Mungkin dah lama, mungkin cerita sebelum ni tak berapa best. Tapi semalam Sabtu, jam 9 malam, cerita best, cerita seram, tajuknya Tersimpang Di Alam Bunian. Bila dah cerita seram, memang layan la.
 

Telefilem Tersimpang Ke Alam Bunian Di Astro Citra

Telefilem Tersimpang Ke Alam Bunian, lakonan Farid Kamil, Amerul affendi dan ramai lagi. Nad kenal dua orang ni je..hehe. Nad google, katanya ni dari kisah benar. Biasalah kisah alam bunian kita dah banyak dengar kan. Bagus juga dibuat cerita macam ni. Jadi semalam, 28 September, baru start cerita tu, jam 9 malam.



Malam tadi, ceritanya Duan ( Farid Kamil ) ni bekerja sebagai badut, sama juga dengan Isa ( Amerul Affendi ) , diaorang ni ada masalah dengan keluarga, macam Duan sudah berkeluarga, Isa pula ada seroang adik. Lepas tu diaorang ni dapat jemputan persembahan jauh dari Kuala Lumpur. Malam tu diaorang ditemani seorang kawan nama Lan. lepas habis buat kerja, diaornag pun nak balik, tapi dah tersesat jalan. Sampaila masuk kawasan Bunian, berjumpa dengan Seroja dan bapanya.

Macam biasa, bila dah sesat, dijemputla datang ke rumah Seroja, bagi rehat kejap. Seronja ni bunian. Duan dan Isa ni baik orangnya. Duan boleh nampak hantu. Duan dan Isa ni bagus dan baik, solat tak tinggal semua. Ingat Allah. Tapi Lan, seorang yang keras kepala. Biasalah, mesti ada seorang yang perangai lain.

Lepas bermalam, Lan, mula suka dengan Seroja. Siang tu, nak balik tiba-tiba van diaorang naik rosak pulak. Kenala bermalam satu hari lagi. Lan cuba dekati Seroja, tapi Seroja tak selesa. Malam tu Lan nak rogol Seroja, kemudian ada hantu, bapak Seroja gigit leher Lan. Ingat dah mati rupanya belum. Pastu ada hantu perempuan lain, bawak Lan ni ke tempat lain. Rupanya ada kisah Lan ni pernah bunuh seorang perempuan. Jadi, perempuan ni cuba balas dendam. Hantu perempuan tu bukan Seroja, tapi perempuan yang dibunuh Lan. Lan pun matila.

Seroja selamatkan Duan dan Isa keluar dari tempat tu. Oh, ada seorang lagi lelaki, pun cuba selmatkan mereka. Sebab hati mereka baik, Seroja dan laki tu cuba selamatkan. Kalau tak mati diaorang dengan bapak Seroja. 

Akhirnya diaorang dapat keluar dari situ. Tapi........

Hah, siang tu diaorang kat kedai makan, Duan didatangi denagn seorang lelaki, cakap yang diaorang sebenarnya belum keluar lagi dari tempat tu..Arghh sudahh!!. Ingat dah habis, rupanya belum. Macam mana boleh kata belum keluar. Lelaki tu suruh diaorang datang semula tempat tu..Diaorang pun pergi..

Ingat cerita sampai habis, rupanya ada sambungan..haishhh..debor la..Jadi kena la tengok Hari Sabtu, jam 9 malam di astro citra.



Dapat tak diaorang keluar dari alam bunian tu.
 hai assalammualaikum
 
Vivo American Pizza & Panini Aeon Maluri - Bila dah keluar dengan #gengAmpang ni, tempat paling dekat nak keluar Aeon Maluri la. Masa tu pulak Sally ada nak buat task job, jadi, nad dengan cici pun temankan dia. Habis buat task, apa lagi cari tempat makan best yang belum dicuba dalam Aeon Maluri tu. Macam baisa la, perempuan memang sukar memilih ye, hahaha. Last-last kitaorang pilih untuk makan di Vivo American Pizza & Panini.
 

 
Makanan dekat sini, dah namanya Pizza, mestila menu utama dia pizza, dan menu lain, menu Western, main course macam chop-chop tu, Pastas, Baked Dishes, Panini, Salad, dan banyak lagi ada.





Tengok tempatnya pun menarik je kan. Memang boleh jadi port untuk bergambar..hehehe. Masa tu pulak memang tak ramai orang, hah apa lagi, bergambar la..heehe.










Ok, jom tengok menu apa kitaorang order.



Nad order Baked Meatball Spageti. Dalamnya ada meatball, spagetti dan cheese. Nad suka gila sebab cheese dia tu banyak, bila makan tu tertarik cheese dia..meatball pun besar juga. Puas makan.
 
Air nad order Chocolate Iced.



Sally pulak order Smoked salmon Spagetti. Ni pun sedap, creamy betul sauce dia. 



Cici pulak order Creamy Mushroom. Yang ni tak berapa sangat sebab rasa mushroom tu kuat sangat. 



Dah nama restoran Pizza, mestila kita nak rasa Pizza dekat sini. Kitaorang order Italian Deluxe Pizza. Lupa pulak bahan dalam tu. Ada Thick dan Thin Crust , Thick crust tu tebal, thin tu nipis. Kitaorang pilihla thin. Not bad juga. Dapatlah habiskan juga makanan ni semua..hahaa.
 
 



Korang kalau nak cuba makan , boleh ke 
Vivo American Pizza & Panini
Tingkat 2 , AEON Mall Taman Maluri, Jalan Jejaka Taman Maluri Cheras, 
55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
+6016 524 5200
 hai assalammualaikum
 
Tangan Bersih, Bebas Kuman Dengan Pencuci Tangan Plash AFY Haniff - Kita tau, tangan merupakan anggota badan yang melakukan banyak perkara seperti memegang dan menyentuh pelbagai permukaan, makanan, benda dan macam-macam lagi. Bakteria, kuman dan kotoran akan melekat di tangan kita selepas kita melakukan aktiviti dan dengan tangan jugala akan menyebabkan kita menyebarkan penyakit kepada orang lain sekiranya tangan kita tidak dibersihkan. 
 
Sebab tu, kita disarankan untuk kerap membasuh tangan supaya segala bakteria, kuman dan kotoran pada tangan kita dapat dibersihkan dan ia juga langkah penting untuk mencegah dan menyebarkan sebarang bakteria dan kuman kepada orang lain. 
 
 

Tangan Bersih, Bebas Kuman Dengan Pencuci Tangan Plash AFY Haniff 

Mungkin sebelum ni, rutin mencuci tangan memang sudah dilakukan, tapi tidak secara serius. Bila ada kes Covid 19 ni, diingatkan mencuci tangan perlu dilakukan sekerap mugkin. Mencuci tangan menggunakan sabun dan membasuh dengan air dapat membersihkan tangan dari segala bakteria, kuman dan kotoran. 
 
 
Bila dah kerap membasuh tangan, pemilihan pencuci tangan juga memainkan peranan yang penting, yela kadang ada sabun tangan yang boleh mengeringkan kulit tangan kita. Nad suka dengan pencuci tangan Plash AFY Haniff yang dapat melembapkan dan melembutkan tangan serta dapat membunuh 99.9% bakteria.
 


Pencuci tangan Plash AFY Haniff ni nad suka sebab dia bentuk buih. Basuh dengan sabun ni dapat membersihkan minyak dan kotoran disamping menghapuskan 99.9% virus dan bakteria berbahaya. Diperkaya dengan ekstrak lidah buaya yang membantu mengekalkan kelembapan kulit dan sesuai untuk kegunaan harian.
 
Pencuci tangan Plash AFY Haniff ni pun free daripada Paraben, Phthalate dan Dye serta tidak diuji pada haiwan.
 
Baunya pun sangat wangi. Bila basuh dengan pencuci tangan Plash ni, tangan bau harum je, suka sangat. Anak cuci tangan guna Plash ni pun, dia mesti cakap " ermmm wanginya mommy "..hehee. Pencuci tangan Plash AFY Haniff ada dua haruman iaitu Fresh Aloe dan Sweet Sakura.
 
 
Pencuci tangan AFY Haniff ni ada dua saiz, satu 400ml dan satu lagi 200ml. Yang saiz 200ml, memang sesuai bawak ke mana sahaja, yela, kes covid ni kita kena kerap basuh tangan. Basuh dengan sabun lagi bagus kan. Kadang dekat luar mana ada disediakan sabun, nah kita bawak sendiri. Selamat bukan kita sahaja, malah keluarga kita. 
 

Saiz 200ml ni pun boleh dijadikan goodies. Waktu sekarang memang sesuai la bagi hadiah macam ni, berguna sangat tau...hehehe..Dahlan bentuk dia kecil dan comel.
 
Pencuci tangan Plash AFY Haniff ni bagi nad tahan lama juga, sebab setiap kali nak basuh, nad guna satu pam sahaja dah cukup. Sangat jimat sebab satu pam sama dengan 4 kali pam pencuci lain.
 

Produk AFY Haniff dah lama di pasaran, dan merupakan produk 100% Bumiputera. Kalau korang ingat nama produk serai wangi, hah tu la dia. Sekarang dah ada 37 produk daripada serai wangi penghalau serangga (Swipel) semulajadi kepada cecair pencuci pinggan ( 40 days ) , pencuci tangan ( Plash ) dan penyegar rumah ( D'menc ). 
 
Produk AFY Haniff mempunyai ISO, GMP dan HACCP, menggunakan bahan semulajadi, tanpa bahan kimia, lebih selamat untuk digunakan.


Nad sendiri pengguna produk ni, bukan sahaja pencuci tangan malah spray Swipel penghalau serangga yang kini berwajah baru dengan packaging yang lebih menarik.

Jenama AFY Haniff kini dijual di 2000 pasaraya di Malaysia , Brunei, Singapura dan Thailand. produk AFY Haniff ni boleh didapati di Giant, Mydin, Aeon, Aeon Big, Jaya Groser, tesco, KK Mart. Untuk pembelian secara online boleh ke https://afyhaniff.yzza.io/4led/
 
Untuk ketahui lebih lanjut boleh layari 
 hai assalammualaikum

Dapat Juga Kerabu Maggi Dan Salad Roll - Pertama kali makan Kerabu Maggi dekat festival makanan thailand. Siapa je tak suka kalau ada festival makanan Thai macam tu. Masa tu dibuat dekat Tesco Ampang, dekat je dengan rumah. Memang macam-macam nad beli, ada nad buat entry, boleh baca Festival Makanan Thailand di Tesco Ampang. Antara nad beli ialah kerabu maggi. Ya waktu pertama kali nad rasa kerabu maghi tau. Pedas giler tali sedap. Lepas tu jatuh cinta dan teringat-ingat. Nak pergi Thailand entah bila. Sekarang nak ada festival makanan macam ni mana la boleh. Duduk rumah jela. Nak makan, kena la cari siapa boleh delivery area Ampang ni.

Tiba-tiba esoknya nampak pulak satu post dekat twitter. Dia jual kerabu maggi. Tengok pulak area mana, yeszzaaa..area Ampang. Tak cakap banyak, terus order wak. Tengah malam kita whatsup dia. Dia balas esok paginya.. Hahaha. Yela tengah malam mestila dia tidur. Tak kisahla, asalkan dia balas.

Antara menu kerabu meggi dia Kerabu Maggi Biasa, Kerabu Maggi Ayam, Kerabu Maggi Sotong, Kerabu Maggi Udang, Kerabu Maggi Special (Ayam + Udang), (Ayam + Sotong). Kerabu Maggi Extra Special ( Ayam + Udang + Sotong)




Nad order Kerabu Maggi Extra Special, Kerabu Maggi Sotong dan Salad Roll. Harga semua termasuk delivery RM46. Dah teringin sangat kan, harga pandang tepi. Sekali sekala. 



Bila sampai, uuuuuu, bau dia sedap. Selamat sampai tanpa cacat cela. 



Tengok isinya, penuh, tak kedekut. Nad nak buat sendiri malas, tak reti, so beli jela. 

Puas hati bila dapat. Rasa dia pun cukup, pedas mengaum. Sayur banyak, sotong, ayam udang semua sama rata banyak. Penuh dalam satu bekas. 





Salad roll pun sedap. Dalam bukan salad semata, ada ketam warna merah tu. Sos dia pun not bad. 

Alhamdulillah, dapat juga rasa kerabu maggi. Tapi ni dah ketagih lagi ni.. Hahahaha. Memang betul la dia cakap siapa dah rasa ketagih lagi. Nanti kita beli lagi ye.. Heehe. 

Korang kalau nak beli boleh tengok instagram Geestation_am atau contact je terus di nombor +60 16-365 2329

 hai assalammualaikum

Beli Basikal Anak Online Je Di Shopee - Basikal ni dah lama Fariza dan Farhanah nak sangat, baru bulan ni mommy daddy mampu beli. Alhamdulillha, bulan ni mommy daddy ada rezeki lebih, mommy daddy kongsi kegembiraan dengan anak-anak. Beli basikal diaorang nipun dekat shopee je, almaklumla, nak keluar rumah tak boleh, beli online jela. Hebat kan, basikal pun boleh online sekarang, senang ya.

Basikal ni diaorang nak sangat sebab setiap kali balik rumah nenek, sepupu diaorang semua dah ada basikal. Biasalah budak-budak dekat situ ramia, basikal diaorang punya kadang tak bagi pinjam, kadang ebrebut. Kesian tengok. Pastu nak senyapkan, mula la cakap 'nanti mommy belikan basikal ok'..Mula tu diaorang lama tak ingat, tapi kakak sekarang dah besar, pandai dah bercakap dan ingat benda dia nak. Harijadi dia haritu tiba-tiba dia cakap 'mommy tak belikan basikal untuk kakak ke'..arghh sudah..hahaa. Bukan taknak belikan, memang nak belikan tapi belum cukup duit.

Nak beli bukan untuk kakak je, kena beli untuk adik juga. Kalau beli sorang mau bergaduh oii! Perempuan dengan perempuan aklau gaduh lain maciam..hahaha. Bulan ni alhamdulillah, mommy daddy ada la dapat rezeki lebih, terus cakap dengan daddy 'abang sayang ada cek basikal dekat Shopee, kalau kongsi sorang RM169'. Tunggu la jawapan laki kita. Pastu dia cakap 'ok boleh '. Cakap lagi sekali, 'betul boleh ni '. Dia cakap iye..hahaa..Takut wak kalau tiba-tiba takleh.




Bila mr mafia dah cakap boleh, terus order. So tunggula dalam beberapa hari. Adalah dalam seminggu. Takpe lambat, diaorang pun boleh sabar. Mula takut juga datang asing-asing, nak bagitau macam mana la tu. Tapi alhamdulillah, datang sekali serentak..hehee.

Basikal masing-masing warna pink, perempuan kan. Fariza memang pink tak boleh dipisahkan. Adik tak kisah, tapi belila yang ada pink-pink sikit..ehehe.




Nad beli basikal kakak dekat kedai ni. Boleh tekan link ni ( https://shp.ee/bnbxrhf ). Kakak punya belum siap pasang, kene pasang sendiri. Tapi lepas dapat nad baca komen sampai bawah rupanya boleh mintak orang tu siap pasangkan dan hantar..lol..sedih. Dahla nak pasang dia berjam. Ni pun tak habis pasang lagi, sebab daddy ada kerja. Ni kalau malas sangat mau hntar kedai tolong pasangkan..hahaa. Basikal dia 16 inci.. Sesuai la sampai dia besar.. Harga basikal Rm149, shiping RM11.97, jadi semua RM160.97





Ni basikal adik pulak. Basikal adik siap pasang dah. Sampai pun dalam keadaan baik. Senang bila dah siap pasang ni. Hasihh, awatla mommy tak belikan kakak punya yang dah siap pasang..huhu. Boleh klik link https://shp.ee/x239q57

Adik basikal sampai, punya bukan main happy. Siap peluk, cium haishh. Nampak sangat dia nak basikal. MAna taknya kalau balik rumah nenek, gaduh dengan cousin sama baya dia..hahaa. Dahla cousin dia tu lelaki, kalau marah, tak bagi basikal dia..hahaa.Sekaranga dik dah ada, dia suka. Harga basikal adik RM92, shipping RM7.21 ,ade discount shipping RM4.66 dan guna redeem coins RM0.39. Jadilah adik punya RM94.16.

Oh masa tengah usha basikal, nampak pulak helmet diaorang ni..hehee. Duk fikir baik beli sekali, utamakn keselamatan..hahaa. Walaupun tu helmet untuk naik motor, tak salah la pakai untuk naik basikal..kihkih. Sebab cantik dan comel kita belila. Lagipun tengah duk  fikir mommy nak beli motor juga ni..huhu, itu pun kalau ada rezeki lebih juga.





Helmet harga RM72.52, nad beli dua, satu hello kitty, satu doraemon, shipping RM6.15, tolak shipping RM4.77, sebab apply shipping free, kemudian redeem coins RM0.30, so total semua RM73.60. Link untuk helmet ni https://shp.ee/t5z2egr

Helmet sampai awal, tapi disebabkan nak buka sama-sama dengan basikal, jadi helmet dibuka lambat sikit ye..hehee.

Ok korang kalau nak beli boleh rujuk link nad bagi tu.

hai assalammualaikum
 
Beef Lamb Chop Bersoskan Blackpepper - Western time!! Haritu ada dapat beef lamb, jadi kita buat lamb chop la. Beef lamb ni dapat dari supremefrozen.store. Dekat sini macam-macam jenis seafood ada, king crab pun nad beli dekat sini. Kalau nak dapat free shipping, berbelanja RM180  ( KL dan Selangor ) RM200 ( Outstation ). Macam-macam ada, salmon, beef, udang galah, sotong, macam-macam lagi la korang boleh tengok.
 


Ni la dia beef lamb chop, gril je dah siap. Sos blackpepper pun senang buat. Sayur rebus je, sedap makan begitu sahaja..hehehe..beef lamb dia besar, daging lembut je. Sesekali masak western kat rumah, boleh buh banyak-banyak kan.
 


Video ni nad buat step by step beef lamb chop.  

Bahan masak beef
- Beef lamb
- perapan daging
- Bawang putih 3 ulas
- Daun rosemary
- Butter

Cara memasak beef lamb
- Daging perap dengan perapan daging. Taknak pakai perapan pun boleh, just lumur denagn lada hitam dan garam. Perap lama sikit biar perapan meresap dalam daging. Baru sedap
- Cairkan butter dalam periuk grill
- Masukkan bawang putih dan daun rosemary.
- Kemudian masukkan beef lamb. Caranya 2 minit sebelah , 2 minit sebelah.
- rasa puas hati boleh angkat dan ketepikan.

Sayur
- Kentang
- Brokoli
- Lobak

Cara masak sayur
- Rebus semua sayur dalam satu periuk dan letak garam sedikit.
- Gaul dan biarkan sampai semua sayur lembut.
- Dah siap, toskan dan letak di pinggan lain

Sos Blackpepper
- 4 kotak Campbells crem of mushroom
- air
- sos lada hitam Mahsuri

Cara membuatnya
- Masukkan setengah air dalam periuk
- Masukkan 4 kotak Campbells mushroom dan gaul
- Kemudian masukkan sos lada hitam Mahsuri, letak setengah botol dan gaul sebati
- Kemudian masukkan lada hitam bagi tambah pedas sikit.
- kacau sehingga masak..kuah pekat dan likat..aummmm
- Tak perlu tambah perisa lain dah.

Selamat mencuba
hai assalammualaikum

Norwex, Kain Buruk Kayangan, Memudahkan Kerja Membersih - Terjebak juga ye dengan kain buruk kayangan ni. Sana sini kain Norwex tu lalu timeline, tak facebook, ada dekat instagram, ada juga dekat twitter. Mula tu memang pejam mata jela, malas nak layan, tapi layan jugala demo kain Norwex punya video, gambar tu semua, yela dah lalu kan. Tiba-tiba, dalam hati, ' bestnya tengok, guna air je. Lap apa pun boleh, senangnya '..arghh sudah. Sabar nad, sabar..kain biasa, harga murah je kau guna, sama je kain buruk juga. Sekaliiiiiii....jeng,jeng,jeng..Kain Norwex sampai dekat rumah..kihkihkih..

Orang cakap belum cuba belum tau. Nad ingatkan sama je macam kain buruk biasa tapi tak ye. Kain Norwex ni banyak jenis, ada untuk kitchen, window, kereta, lantai, tuala, haishh banyak la. Tapi nad punya yang penting jela, kain Norwex Kitchen, Norwex Window dan Norwex Enviro. 
 


Norwex, Kain Buruk Kayangan, Memudahkan Kerja Membersih

Kain Norwex ni microfibre, boleh hilangkan kotoran dengan hanya menggunakan air sahaja.produk Micofibre Norwex mengandungi BacLock yang boleh membersih dengan mudah secara menyeluruh apabila basah. 
 
Lepas pakai kain Norwex ni, nad nampak bezanya. Kerja membersih, mengelap jadi mudah dan menjimatkan masa. Macam sebelum ni, Nad kerap tukar kain buruk sebab setiap kali bersihkan dapur, cermin, atau apa sahaja, kain tu akan kotor dan hitam, yela kerap guna. Lagi kalau bersihkan dapur, kain akan melekit, berminyak.. Setiap tempat lain-lain kain. tapi semua kain jadi sama, hitam dan kotor, kemudian berbau.
 


Lagi kalau dapur berminyak, sambal, kain biasa akan jadi berminyak dan melekit. Tapi bila guna Norwex Kitchen, hanya basahkan kain, kemudian lap je macam tu. Walaupun dapur berminyak, kesan sambal merecik, lap je guna kain tu, terus bersih. Kain pulak bila dibersihkan semula dengan air takde melekit, takde berminyak. Jimat spray dan sabun dan tak perlu guna selalu.



Sebelum ni, nad akan bersihkan cermin atau apa sahaja, dengan pencuci-pencuci lain, macam sabun, kemudian spray, atau suratkhabar, tapi dengan kain Norwex, nad hanya guna dua kain sahaja iaitu Norwex Enviro dan Norwex Window untuk bersihkan cermin, peti ais, dan benda-benda berkilat ni la. Oh dua kain ni pun boleh digunakan untuk bersihkan kabinet.
 
Cara nad guna, nad akan bersihkan kain Norwex Enviro tu untuk mengelap. Kain Enviro ni bagus tau sebab kain ni mengelap segala kekotoran tanpa tinggalkan kesan pun. Lepas tu nad guna Norwex Window tanpa basahkan, kering sahaja untuk lap lagi, macam polish bagi berkilat. Memang berkilat habis setiap cermin, peti ais, kabinet.




Macam cermin, peti ais, sebelum ni pakai kain biasa macam ada tompok-tompok macam tu, masih ada kesan garisan lagi kat cermin, even guna pembersih cermin jenis tarik tu, tapi pakai kain norwex terus kilat.. Takde tompok, takde kesan kotor.



Oh, nad pun ada cuba-cuba lap almari ikea anak, dengan Norwex Enviro, eh tak sangka contengan anak buat dekat almari tu hilang. Tapi biasalah kena sental sikit. Korang boleh nampak dekat video nad buat tu. Puas hati tau.
 
 
Video nad bersihkan kitchen, peti ais, cermin dan almari ikea anak. Tengokla, betapa mudahnya kerja membersih.
 



Kain mengikut jenis tempat permukaan yang sesuai.

Nad boleh nampak beza pakai kain Norwex ni. Nad boleh cakap kain ni memudahkan kerja membersih, menjimatkan masa dan tenaga. Korang ingat kerja membersih tu tak penat ke, tiada siapa suka kerja membersih ni, sebab tu kadang ada orang sanggup upah orang untuk bersihkan rumah. Dengan kain Norwex ni, korang akan jadi suka untuk membersih.

Lagi satu kain Norwex ni tak berbau walau dah berulng kali pakai. 
 
Kelebihan Kain Norwex
 
Norwex Enviro - E untuk segalanya, bersihkan setiap bahagian rumah sama ada menggunakannya kering atau basah, ia dapat mengangkat zarah-zarah debu dan kotoran terkecil ke kotoran dan menghalangnya daripada menetap di permukaan, dan juga mengeluarkan minyak minyak dengan hanya air.

Norwex Kitchen - Kain dapur sangat sesuai untuk dapur kerana tidak setebal kain enviro, oleh itu ia kering dengan cepat. Keluarkan minyak gris dengan berkesan juga! Boleh nampak nad dah tunjukkan kain tu berkesan membersih minyak, sambal dengan berkesan. Boleh dilipat dan dilipat semula untuk membuat beberapa permukaan untuk pembersihan tanpa henti.

Norwex Window - Kain tingkap berfungsi sebagai kain pengilat untuk tingkap, barang kaca, pintu pancuran, cermin dan juga perhiasan. Kain ini sesuai digunakan kering. Anda boleh menyemburkan permukaan dengan sedikit air dan kemudian menggunakan kain tingkap untuk mengeringkan dan menggosok atau hanya menggunakan kering untuk menggosok.
 
Oh nad suka lagi, kain ni bila basuh, lepas diperah, dia tak menitik-nitik air dekat kain.
 
Cara Menjaga Kain Norwex 
- Jangan gunakan peluntur, pelembut fabrik atau lapisan pengering apabila mencuci microfiber, ia akan menyeliputi fibre dan mengurangkan keupayaannya membersihkan dengan berkesan.
- Cuci tuala microfibre berasingan atau dengan pakaian bebas tiras. Keringkan sepenuhnya.
- Bilas sekejap tuala mikrofiber dengan air suam yangmengalir dan sidai hingga kering atau masukkan dalam mesin pengering.
- Norwex pun ada sabun tersendiri, untuk hasil terbaik, gunakan detergen dobi yang bebas dari bahan pemekat, Norwex Ultra Plus laundry detergent.

Korang kena cuba. Try tiga kain nad guna ni Norwex Kitchen, Norwex Enviro dan Norwex Window. Boleh roger nad , whatsup https://nrwexnad.wasap.my/ . Nak tanya apa, tanya je, jangan segan silu, nad akan jawab. Ada banyak jenis lagi kain Norwex ni.Whatsup je nad ok.