Hai Assalammualaikum…

Tingkatkan Sistem Imun Badan Sepanjang Pandemik Covid-19 - Bila covid menular, masyarakat lebih berwaspada, lebih berhati-hati dengan virus ni. 

Virus ni kita tak boleh nampak dengan mata kasar, tapi ada je di sekeliling kita. Tau-tau je kita disahkan positif covid. Lagi teruk kalau dah sampai tahap 4 atau 5. Banyak video nad tengok, sedih sangat mereka yang kehilangan keluarga disebabkan covid. Lagi bahaya sekarang, ada macam-macam jenis virus yang muncul. 

ASTRUM AMPANG, RUMAH IDAMAN ANDA!

in , , by Nadia Johari, 17:07:00
 hai assalammualaikum

Astrum Ampang, Rumah Idaman Anda!- Baru-baru ni nad pergi ke showroom Astrum Ampang di Phileo Damansara, saja nak tengok showroom rumah, mana tau berkenan kan. Mungkin juga ada yang tengah mencari rumah idaman gaya moden di tengah-tengah Kuala Lumpur, hah, ni nad kongsi dekat korang, mana tau korang berminat.
 hai assalammualaikum

Tempat-Tempat Menarik Di Kuala Selangor - Hah, hari minggu dah nak tiba, korang nak ada perancangan belum nak pergi bercuti di mana. Nak bawak anak-anak yang dah letih duduk di dalam rumah, yang nak tengok dunia luar selain dalam rumah, hehee. Kalau tak tau, apa kata, korang jalan-jalan bercuti ke Kuala Selangor. Banyak tempat-tempat menarik yang ada di Kuala Selangor tu yang mungkin ada tempat yang korang tau dan tak tau.Meh nad senaraikan.
 hai assalammualaikum

Penjagaan Kesihatan Wanita Perlu Dititiberatkan - Kita sekarang hidup dalam keadaan norma baharu di mana setiap orang perlu memakai mask apabila di luar, perlu membasuh tangan dengan kerap, perlu patuhi SOP yang ditetapkan bagi mengurangi wabak covid ini. Dengan suasana yang berbeza ini, sedikit sebanyak memberi tekanan kepada kehidupan kita. 
 hai assalammualaikum

Jana Pendapatan Dengan Supercube, Tanpa Modal Sistem Mudah - Siapa lagi tak pernah tau pasal Supercuba. Dah banyak entry nad kongsi pasal Supercube. Korang boleh baca , supercube molasses herb drink minuman kesihatan tubuh badan.  Untuk korang yang nak kurangkan minum manis, kurangkan caffein, boleh cuba minuman supercube ni. Supercube ni bukan minuman kosong sahaja, tapi minuman yang banyak manfaat.
 hai assalammualaikum

Lala Masak Butter Yang Pastinya Sedap Dan Memikat - Korang ok tak tu? Dah Masuk Fasa 2 mestilah ok sikit kan..ehehe. Dah boleh merentas daerah, dah boleh beriadah, dah boleh ke sana sini lebih 10km, kan. Jadi sesekali jela masak , sebab dah boleh dine in. Malas masak kita makan luar, gitu. Bila rajin masak, tak tau nak masak apa, hah ni dia resepi Lala masak butter ada.Mesti ramai suka masakan butter kan. Sekarang butter jadi pilihan.
 hai assalammualaikum

Resepi Sayur Bayam Dan Cendawan Yang Mudah Dan Enak - Macam nad ni, kalau makan nasi wajib ada lauk sayur, kalau satu lauk je, takda sayur macam lain macam..huhu. Mungkin mak dah ajar dari kecik, ada lauk utama, ada lauk sayur. Jadi kita dah biasa, sampai kita kawin pun masak macam tu. Kalau tak lauk sayur berkuah, dapat ulaman pun ok. Asalkan ada sayur.

LANGKAWI PENUH DENGAN PENGUNJUNG

in , , , by Nadia Johari, 02:07:00
 hai assalammualaikum

Langkawi Penuh Dengan Pengunjung - Selamat Hari Malaysia you alls. Semua baik-baik sahaja. Hari Malaysia pergi kemana, nad tak pergi mana pun, duduk rumah dulu. Nanti-nanti kita keluar. Tipula taknak pergi bercuti kan, dah boleh rentas daerah, ambik peluang ni untuk hirup udara segar. Tapi pergi tempat yang rasa tak ramai orang. Dengar harini Langkawi penuh dengan pengunjung. Memang nampak orang dah lama pendam nak pergi tu.
 hai assalammualaikum

Dah Boleh Rentas Daerah, Dah boleh Beriadah, Tapi Tak Jaga SOP - Orang Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, lama dah tunggu untuk ke Fasa 2. Fasa 2 yang mana boleh boleh merentas daerah, boleh buat pelbagai aktiviti. Biasalah orang Selangor, KL ni otai, lambat sikit ke Fasa 2. Bila dah diumukan Negeri Selangor, KL, Putrajaya dah boleh rentas daerah, siapa tak seronok oii. Boleh dah keluar ambil angin, pergi tempat yang sepatutnya untuk beriadah.
hai assalamuualaikum

Masalah Bateri Kereta Rosak Selesai, Carput So Senang, Servis Hantar, Pasang Dan Tukar Bateri Kereta - Kelmarin masa nad nak keluar, tiba-tiba kereta tak boleh start. Dah hidupkan kereta banyak kali pun tak boleh. Tengok punya tengok, masalah dekat bateri. Arghh sudah!!, masa nak buat benda penting la jadi macam-macam. Ni kalau bawa pergi bengkel mesti lambat punya. Sudahnya perancangan semua tergendala. 
hai assalammualaikum

Roti Toastem Pandan Kelapa, Roti Viral, Sedap Oi!! - Banyak kali nampak kawan-kawan post gambar roti Toastem Pandan Kelapa Gardenia ni. Kebanyakannya semua kata sedap. Viral roti ni sampai cari kat kedai pun banyak habis. Nad memang tak cari lagi, malas nak berebut kan, tapi haritu pergi myNews, nampak roti Toastem Gardenia ni, terus ambik..hehe.
 hai assalammualaikum

Smiley Cherry Gaming Chair, Selesa Buat Kerja Bila Pakai Kerusi Ni - Kebanyakan sekarang orang lebih suka pakai kerusi gaming, sebab lebih selesa dan tak sakit punggung, pinggang bila buat kerja. Masa mr mafia beli pun, nad dah rasa bestnya, tapi mahal sangat harga. Tu kita sabar dulu, takpa, nanti boleh dapat kerusi gaming ni. 

BURNCHEESECAKE PERTAMA MENGGUNAKAN AIRFRYER

in , , by Nadia Johari, 12:50:00
 hai assalammualaikum

Burncheesecake Pertama Menggunakan Airfryer - Sejak ada airfryer, diri ini mula jejakkan diri masuk group resepi airfryer..hehehe. Macam-macam resepi ada, tapi buatnya idok lagi. Biasalah, mood datangnya tak menentu. Bila rasa nak buat, dia buat, bila taknak, takda la dia buat. Sebelum ni pernah buat kek milo guna 3 bahan sahaja. Ni pulak buat burncheesecake guna airfryer.
 hai assalammualaikum

Anak Cerai Susu Badan ( Wean Off ) Sebab Vaksin, Senang la, Hehehe - Ingat la masa anak pertama, Fariza, memang susah nak bagi dia cerai susu badan ( wean off ). Terpaksa susukan dia sampai usia 4 tahun, pada masa sama susukan anak kedua, Farhanah. Kemudian paksa juga Fariza berhenti susu badan dengan bagi susu botol memandangkan dia dah nak 5 tahun dan nak masuk sekolah. Punya struggle, susahnya nak berhentikan susu, jenis yang menangis, melalak macam kena dera.
hai assalammualaikum

Jom Tonton Siri Animasi Nabi-Nabi Di Nurflix - Bermula 10 Ogos lalu, dua siri animasi dengan tajuk Habibullah dan Kalimullah ini telah mula dipertontonkan kepda umum dan rata-rata penonton merasakan kandungan siri sebegini sangat sesuai sebagai tontonan seisi keluarga. 

hai

Flagship Killer realme GT Master Edition Enters Malaysia - realme Malaysia today released the realme GT Master Edition in the market followed by its global launch during the realme Fan Festival 2021. The realme GT Master Edition is furnished with a Qualcomm Snapdragon 778G processor chip, 120Hz Super AMOLED Fullscreen, and supports 65W SuperDart Charge. 

 hai assalammualaikum

Merdeka! Merdeka! Merdeka! Sama-sama Hayati Makna Kemerdekaan - Selamat Hari Kemerdekaan Yang Ke 64. Setiap 31 Ogos, kita akan sambut bulan Kemerdekaan. Dua tahun kita meraikan Kemerdekaan dengan norma baru disebabkan covid. Tiada perarakan, tiada sambutan yang meriah. Bila fikir balik bagus juga macam ni, sekurang-kurangnya, kita dapat hayati makna kemerdekaan sebenar.

 hai assalammulaikum

Pemenang Peraduan Makan & Menang Anjuran Lengquas - Peraduan Makan & Menang anjuran produk makanan sejuk beku jenama LengQuas telah melabuhkan tirai pada 30 Jun 2021.Berlangsung selama tiga bulan sejak 1 April 2021 yang lalu, seramai 60 pemenang bertuah telah dipilih untuk memenangi hadiah-hadiah berupa barangan dapur bernilai RM100,000. Pemenang telah dihubungi oleh pihak KOPETRO sebelum diumukan secara rasmi melalui media sosial LengQuas. 

hai

Takex Clean Extra Sanitizer Powerful Combination Of Bamboo Extract And Ethanol -  TAKEXCO MALAYSIA SDN BHD is supporting the global need for proper sanitation and announces that TAKEX CLEAN EXTRA Sanitizer is now available in Malaysia. 
hai assalammualaikum

Crystal Skin, Suplemen Dari Bahan Semulajadi Bagus Untuk Merawat Kulit - Masalah kulit, bukan nad je pernah lalui, ramai pernah lalui. Dari kusam, jerawat, lepas tu parut jerawat dan macam-mcam lagi. Bila ada masalah kulit muka ni, kita akan rasa down, tak yakin nak berhadapan dengan orang lain. Kalau jalan tu rasa nak tunduk je..huhu. Masalah kulit muka bukan berlaku dekat perempuan je, lelaki pun sama. 
 hai assalammualaikum

Saybons Soup Sajian Perancis, Kini Di Malaysia, Nikmati Bersama Tersayang - Korang pernah rasa tak Saybons Soup ni. Kalau korang nak tau Saybons Soup ni sajian Perancis tau. Kalau ingat sajian Perancis, mesti fikir makan mewah semua kan, tapi hasil bakat kreatif dan minat membara Chef Le Cordon Bleu Daphane Loke, SAYBONS pastinya akan mengubah persepsi anda tentang sajian Perancis!
hai

Realme Malaysia Lauched First Laptop realme Book - Today, realme Malaysia has officially launched its first laptop, realme Book while announcing its availability in the Malaysian market. Powered by the 11th Gen Intel® Core™ Processor, the realme Book will be offered in three variants through its first sale on Shopee with prices starting from RM2,499 to RM3,499 assured with a two-year warranty. The realme Book comes in two colors which are Real Blue and Real Grey, realme fans will be able to purchase realme Book via Shopee, SENHENG, Courts, and all realme Authorized Stores from 27th August onwards.
hai assalammualaikum

Ikuti Perkongsian Tun Dr Mahathir Di Platform YEG Acdemy Tentang Pemilihan Jurusan Dan Kerjaya Yang Tepat -  90% graduan kesal dengan jurusan yang dipilih!! 

Hah, nampak tak, bila tersalah pilih jurusan pendidikan, mula menyesal. Nad pasti tak semua pelajar lepasan SPM yang nak melanjutkan pelajaran dapat memilih jurusan yang diminati. Ada yang ambik sebab paksaan ibu bapa, ada tu main pilih je mana yang boleh asal dapat masuk IPT.
 hai assalammualaikum

Tau Tak, Ada Daging Berasaskan Tumbuhan? Daging Dari Phuture Daging - Kita tau, kalau daging je, mesti la datang daripada daging binatang, tak kira la daging lembu ke, daging ayam, daging kambing. Tapi, korang tau tak, ada daging diperbuat daripada tumbuhan, berasakan tumbuhan? Mesti korang rasa macam pelik je, macam tak masuk akal je, dah tumbuhan macam mana nak buat daging..Betul kan!

KELONGGARAN PENERIMA VAKSIN LENGKAP

in , , by Nadia Johari, 12:06:00
 hai assalammualaikum

Complete Dose Kedua Cucuk Vaksin, Alhamdulillah - Alhamdulillah, alhamdulillah, complete dah untu dose cucuk kedua vaksin. Sebelum ni dapat vaksin pertama, nad dapat vaksin Sinovac. Untuk Sinovac hanya beberapa minggu sahaja untuk dose kedua. Dan 2/8 haritu selesai dose kedua. Ya lama dah kan, baru nak cerita..hehee.
 hai assalammualaikum

Surprise Ayah Mak, Tu Je Cara Buat Pengubat Rindu Mereka - Tak tau bila akan pulih covid ni, tak tau bila dapat renats daerah dan negeri, tak tau bila dapat jumpa mak ayah. Rindu sangat dengan mereka, dapat video call sahaja. Bila ada duit lebih dapat bank in, bagi sikit dekat mak ayah. Bila masa hari bapa atau hari ibu atau hari birthday mereka, hanya suprise delivery dapat tolong hantarkan hadiah untuk mereka. Ya salah satu cara nak bagi kejutan dekat orang tersayang, guna servis surprise delivery.
 hai assalammualaikum

Kedai Emas Murah Hajjah Halijah Di Perlis Dengan Pilihan Terkini - Sekarang ni nad tengah kumpul duit nak beli emas. Anak nad dua orang perempuan, memang kena la cari emas untuk dipakai. Eh, bukan anaknya je, maknya pun nak pakai juga..hahaa. 
 hai assalammualaikum

Lala Kamheong, Walaupun Tak Sama Macam Kedai Tetap Sedap - Haritu mr mafia ada beli lala, lepas tu terfikir pulak sos Kam Heong. Sedap juga buat lala Kam Heong ni. Pergi Aeon, cari bahan buat Kam Heong ni. Kalau korang malas sangat sediakan bahan-bahan, ada je yang jual pes Kam Heong. Taip je kat Shopee tu..hehee.

 hai assalammualaikum

Bubur Supercube Teh Herb - Haritu mr mafia sakit gigi, jadi nad pun buatla bubur. Bubur bukan sebarang bubur, tapi bubur supercube. What? apa tu bubur sueprcube? Bubur tu ada super ke,hahaha...Takla, bubur ni nad masukkan Supercube Ginger Teh Herb. Selalukan nak buat bubur ada tambah halia kan, tapi ni nad ganti dengan supercube ginger. 

hai assalammualaikum

Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023 - Hampir terlupa tentang Semakan Penempatan Pendaftaran Tahun 1 2022/2023. Semakan ni dah boleh disemak bermula 1 Ogos sehingga 31 Ogos. Haritu kawan ada post, terlupa nak starkan massage tu, ingat nak terus buka, tapi banyak kerja haritu, terus tak ingat. 

 hai assalammualaikum

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi, Penat Ku Sedut - Dah lama sangat tak makan siput sedut. Selalu kalau teringin beli je, tapi haritu mr mafia boleh pulak dia beli dekat pasar. Makan siput sedut ni memang sedap tapi tu la nak potong hujung dia tu memang makan masa ye. 

 hai assalammualaikum

Fariza Rindu Sekolah - Berubah, terus berubah sama sekali kehidupan kita semua bila adanya covid ni. Tak disangka kehidupan kita akan jadi seperti ini. Terutama dekat anak-anak yang masih kecil, baru nak mengenal dunia luar, baru nak berkawan dan bersosial, tapi, beralih kepada duduk rumah dan tidak berjumpa dengan sesiapa. Kehidupan yang sepatutnya penuh dengan aktiviti di sekolah tapi banyak dibuat di rumah pada waktu ini.

 hai assalammualaikum

Susun Atur : Cara Kemas Peti Ais Lebih Teratur  - Suka tengok dekat tiktok orang kemas peti ais. Tersusun je setiap barang, senang nak capai. Apa yang buat peti ais kemas dan teratur mestilah bekas-bekas yang digunakan. Banyak bekas yang dijual kat shopee yang boleh guna dalam peti ais. Kalau dulu kita main pakai je bekas apa-apa, kadang tak tersusun sebab ada besar, ada tak muat, hah sekarang banyak ada jual.

 hai assalammualaikum

Alhamdulillah, Mak Ayah Dan Suami Selamat Cucuk Vaksin Dose Kedua - Senang hati bila orang tersayang dah selamat cucuk vaksin kedua. Dengan keadaa sekarang yang makin teruk, dengan datangnya varian baru, Delta, memang menakutkan kita semua. Sekarang, semua orang berlumba nak dapatkan vaksin. Ya,walaupun vaksin tak boleh halang virus 100%, tapi ni salah satu ikhtiar kita untuk elakkan dari terkena virus dengan lebih teruk.

DRAMA AYAHANDA MENUSUK DALAM JIWA

in , , by Nadia Johari, 15:39:00

 hai assalammualaikum

Drama Ayahanda Menusuk Dalam Jiwa - Akhirnya tamat sudah drama Ayahanda di TV3. Jalan cerita yang sanagt menarik ditonton, yang banyak pengajaran dan banyak yang disampaikan. Jalan cerita yang menusuk jiwa hati semua rakyat Malaysia. Siapa yang tengok memang akan mennagis, pada yang belum tengok, silalah tengok. 

 hai assalamualaikum

LAMEEYS Colla-genic Dengan Jus Delima, Rahsia Kecantikan Dalam Dan Luar -  Semua orang mesti nak cantik, nak sihat kan!. Cantik luaran biasa kita guna skincare, makeup, tapi dalaman tak terjaga. Korang tau tak, kunci kecantikan tu bermula dari dalam badan. Dalam badan kita ni ada kolagen tau, tapi semakin usia meningkat, kolagen pun semakin berkurangan. Pengambilan minuman suplement kolagen salah satu cara untuk  kekal cantik dan sihat.

 hai assalammualaikum

Nak Makan Lemang? Order Je Dekat Lemang Kilat, Delivery Terus - Pejam celik, pejam celik, Raya Haji, Raya Aidiladha dah nak dekat. Kita masih lagi tak boleh rentas daerah, rentas negeri untuk melawat keluarga tercinta. Ada sesetengah negeri, sambut meriah Raya Haji ni. Macam nad, sambut biasa je, takdala meriah. 

 hai assalammualaikum

Tripod Flatlay beli di Shopee : Ambil Gambar Flatlay Atau Video Masakan - Ni tripod ke berapa pun nad tak tau la..hahaa. Tapi yang pasti, ni tripod paling last, dan tak beli lagi dah. Sebelum ni memang banyak guna tripod, sebab ada tu tak boleh ambil ke bawah, ada tu tripodnya macam dah nak rosak, ada tu susah nak ambil masa nak buat video masak, last-last beli jela lain dan boleh guna untuk semua termasuk selfie. Cari punya cari, hah jumpa yang ni, tripod flatlay ni dekat shopee.

SELESAI DOSE SINOVAC VAKSIN PERTAMA KU

in , , by Nadia Johari, 11:20:00
 hai assalammualaikum

Selesai Dose Sinovac Vaksin Pertama Ku - Vaksin yang ditunggu-tunggu akhirnya kunjung tiba. Selalu nampak orang lain post diaorang dah dapat vaksin, punya bersabar kita menunggu giliran untuk mendapat vaksin. Daftar dari bulan 2, setiap hari cek Mysejahtera, tak pernah miss, nak tengok dapat ke tak vaksin, masih tak dapat-dapat. Sedih, hampa, akhir sekali, redha dan tunggu sahajala. 

MANFAAT BILA MEJA KERJA LEBIH TERSUSUN

in , by Nadia Johari, 13:57:00
 hai assalammualaikum
 
Manfaat Bila Meja Kerja Lebih Tersusun - meja kerja ni penting, bagi keselesaan kita untuk membuat kerja, tidak kira, mereka yang bekerja, atau bersekolah. Waktu pandemik ni, kena bekerja di rumah dan sekolah pun kena buat PDPR. Mungkin sesetangah orang ada yang selesa buat kerja di atas tilam, tapi akhirnya tertidur dan tak fokus. Kerja pun jadi tak prodaktif dan hasil kerja tidak seperti yang diharapkan. Sebab tu perlu ada meja kerja yang lebih tersusun.
 hai assalammualaikum
 
Diffuser Pertama Aku, Young Living Essential Oil - Dah lama dah nad duk usha diffuser ni, tengok ramai guna, nampak best je kelaur asap tu. Dapat bauan segar dan sedap setiap kali pasang. Mulanya memang tak pilih Young Ling ni sebab tengok harganya yang mahal, dah siap tolak tepi. Konon nak cari la yang murah dan berfungsi dengan baik. Kita pun tengokla dekat Shopee, cari diffuser yang murah, masuk dalam cart dulu, tak beli lagi..heehe
 
 hai assalammualaikum
 
Kemas Ruang Mainan Anak Di Ruang Tamu - Kali ke berapa entah duk kemas ruang mainan anak ni. Biasalah, selagi tak puas hati, selagi tu la kita nak kemas bagi sampai puas hati dan tak sakit mata. Dan ni , nad rasa dah cukup puas hati la kot kemas ruang mainan anak ni. Almaklumla, budak-budak ni takda bilik lagi, jadinya ruang tamula tempat diaornag bermain, belajar semua. Jadinya, adalah satu ruang yang sesuai untuk letak anak-anak punya mainan dan buku dekat ruang tamu nampak kemas dan teratur.
 
 hai assalammualaikum

Nasi Dagang Terengganu Grannies Terlaris Di KLCC - Nad ni tak pernah pun sampai Terengganu, tapi pernah makan salah satu makanan Terengganu iaitu Nasi Dagang. Nad pernah beli dekat orang jual tepi jalan, lauk dia simple je, nasi dengan lauk gulai ikan atau ayam.
 hai assalammualaikum
 
Kedai Hiasan Rumah KayuHome Terengganu Untuk Peminat Dekorasi Rumah  - Nad ni sekarang tengah mood untuk dekorasi rumah, nak cantikkan rumah. Yela, rumahku syurgaku..hehhee. Bila rumah cantik, kemas, ada konsep tersendiri, mesti la rasa best, rasa tenang. Balik rumah, tengok cantiknya rumah aku. Hah!!, dekorasi rumah ni dapat mempengaruhi jiwa kita juga tau. Setiap orang berlainan citarasa, ada orang suka modern, ada orang suka klasik, english style, macam-macam la.
 

TELEFILEM PEMUJA KUBUR, MEMANG TERBAIK

in , , by Nadia Johari, 23:37:00
 hai assalammualaikum

Telefilem Pemuja Kubur, Memang Terbaik - Haritu nad ada tonton rancangan Telefilem di Astro Citra. Siaran ni memang kerap siarkan rancangan hantu macam tu, memang syok layan. Jadi, hari Sabtu haritu, telefilem bertajuk Pemuja Kubur. Tengok dari mula sampai habis, pergh!!, memang terbaik. Kalau ada Beto Khusyairi, memang hebat la cerita tu.
 
 hai assalammualaikum
 
McDonald's Malaysia Hargai Frontliner Dengan Menaja Makanan Kepada Lebih 70 Hospital Di Seluruh Negara - Saban hari, kes covid makin hari makin meningkat dan sebagai rakyat yang prihatin, kita perlulah mengikut SOP yang ditetapkan bagi mengurangkan penularan covid ni. 
 
 hai assalammualiakum
 
Tempah Aqiqah Qurban Secara Online Dengan Aqiqah Centre Lebih Mudah dan Murah - Teringat dulu, buat Aqiqah anak, sebelum adanya covid, semua urusan kenduri Aqiqah nad buat dekat kampung. Yela bila buat dekat kampung lagi meriah, ada orang tolong. Masa tu pun mintak tolong abang ipar uruskan bab kambing ni, sebab dia je yang tau mana nak cari kambing, tempat sembelih dan masak sekali. 
 
 hai assalammualaikum
 
Alhamdulillah, Ayah Dah Cucuk Vaksin Pertama - Sejak kes makin meningkat, kebanyakannya dah tau covid 19 ni bukan main-main. Virus ni ada di mana-mana sahaja tanpa kita nampak. Kecuali mereka yang antivaksin ni, tak percaya dan mereka anggap benda ni tipu. Malas nak berbicara tentang antivaksin, kita yang takut dengan virus ni, cepat-cepat nak dapatkan vaksin yang diberi sekarang.
 
 hai assalammualaikum

McDonald's Malaysia Umum 25 Pemenang Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 (AGI 2021) - Anugerah Guru Inspirasi McDonald's yang ke-5 telah mendapat sambutan dan McDonalds's Malaysia telah menerima lebih 4,000 pencalonan daripada rakyat Malaysia sejak 2 April hingga 18 April 202. 
 hai assalammualaikum
 
Tukar Kipas Siling Rosak Ke Kipas Siling Baru Yang Lebih Elegan Jenama Ecoluxe - Kipas siling lama dah hampir setahun juga rosak. Bukan taknak betulkan, tapi setiap kali nak beli kipas siling lain, mesti ada benda lain yang kena bayar dulu. Jadi, selama kipas siling tu rosak, gunalah kipas kaki yang jensi kecik tu. Bayangkanla kipas kecik, letak dekat rumah tamu, tak semua tempat kipas ni dapat ya.
 hai assalammualaikum
 
Bila Anak Dah Nak Tidur Sendiri, Tanpa Paksaan, Mommy Gembira - Dari kecik sampai la ke besar, dua orang anak nad ni memang tidur dengan nad. Setiap kali nak tidur, masing-masing mintak usap sampai la diaorang terlena. Macam tu la setiap hari. 
 hai assalammualaikum

Perisa Baru kokojar Shake, Strawberry Yogurt dan Manggo Yogurt - Hah kuih raya dah habis, jadi kita cari kudapan lain untuk mulut ni mengunyah. Teringat dengan Kokojar Shake, terus tengok instagramnya. Wow, nampak Kokojar Shake ada perisa baru, lagi unik, perisa Strawberry yogurt dan Manggo yogurt. Kita cubala..hehehe.
hai assalammualaikum
 
Ibu Hamil Perlu Divaksin Untuk Mengurangkan Risiko Covid-19 - Peningkatan catatan kes COVID-19 di seluruh negara membimbangkan Dr. Premitha Damodaran, Ketua Jabatan Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Pantai Kuala Lumpur (PHKL). Dengan pengalaman lebih daripada 25 tahun, beliau sendiri mengakui belum pernah melalui pandemik yang serius seperti COVID-19 dan menggesa supaya ibu hamil mendapatkan vaksin dalam tempoh antara Minggu 14 dan Minggu 33 kehamilan. 
hai assalammualaikum
 
Tips Memilih Hotel Untuk Percutian Yang Selesa - Rindunya nak pergi bercuti, siapa yang tak rindu kan, nak jalan-jalan, nak cari tempat menarik, nak foodhunting, arghh rindunyaaaaa. 

Sedia maklum, memang sekarang tak sesuai lagi untuk kita pergi bercuti, disebabkan pandemik, tapi kita berharap kes makin turun dah tiada lagi PKP. 

Perkara pertama jika habis PKP, dalam fikiran ni nak stay dekat hotel, hahaha, stay dalam Kuala Lumpur je pun takpe, asalkan dapat rasa bercuti. Bila dah boleh rentas negeri, nad rancang nak pergi Langkawi, Pulau Pinang dan banyak lagi tempat dalam Malaysia ni.
 
hai assalammualaikum
 
Kisah Guru Inspirasi : Cikgu Haji Jaffar Bin Othman Dari SMK Tengku Abdullah, Tercalon Dalam Anugerah Guru Inpsirasi McDonald's 2021 - Jasa guru sememangnya sangat besar dan tidak terungkap dengan kata-kata. Bukan mudah untuk guru tetap tabah dan cekal berhadapan dengan karenah pelajar-pelajar dari tadika smpaila ke Universiti. 
 
 hai assalammualaikum
 
Nak Buat Renovation Ubahsuai Rumah, Pilih Kontraktor Yang Betul Untuk Realisasikan Rumah Idaman - Alhamdulillah, lepas kawin, nad tak perlu bersusah payah cari rumah, sebab rumah yang nad duduk sekarang ni, rumah peninggalan arwah mak mertua kepada suami. Rumah ni memang dah lama, bertahun juga dekat sini. Asal dalaman rumah ni, nad tak tau macam mana, tapi suami ada cakap, masa arwah mak mertua ada, rumah ni ada la juga di buat renovation, dekat bahagian ruang tamu dibesarkan, dapur, dan tingkat atas tambah bilik satu. 
 

SUASANA HARI RAYA WAKTU PKP 3

in , , , by Nadia Johari, 11:22:00
 hai assalammualaikum
 
Suasana Hari Raya Waktu PKP - Tahun lepas raya masih lagi boleh rentas daerah, tapi, tahun ni raya PKP, duduk di rumah dan tak boleh rentas daerah, negeri dan tidak boleh zirah menziarahi. Kalau boleh pun, hari raya pertama, tu pun keluarga sahaja. Apakan daya, sedih memang sedih, kes covid pulak makin meningkat, memang kene akur la dengan perintah mereka. Nad dah malas nak mencarut dekat mereka yang langgar perintah, tak ikut SOP dan tak kuarantin. Jadi, raya ni, kita gembira juga demi anak-anak tersayang.
 
 hai assalammualaikum
 
Raya Tetap Raya, Demi Anak-Anak Walau PKP - Semalam telah diumukan Sambutan Hari Raya jatuh pada 13 Mei 2021 bersamaan Hari Khamis. Bila tunggu pengumuman macam ni sepatutnya kita gembira, tak sabar lagi dua sehari nak raya, tapi untuk tahun ni, suram sedikit disebabkan PKP telah diumumkan. Tapi, taknak bagi suram, demi anak-anak, raya tetap raya dan bagi kemeriahan raya tu dirasai.
 hai assalammualaikum

McDonald's Raikan Guru Hebat : Cikgu Nurlailam Binti Mustaffa Tercalon Dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 -  Rindu waktu belajar, cikgu yang ajar nad ada yang garang, ada yang lembut. Semua tu sebab cikgu nak mengajar anak murid sampai pandai dan menjadi insan yang berguna. Paling best bila tibanya Hari Guru, bagi hadiah dekat cikgu semua. Cara kita hargai cikgu kita selama mereka mengajar. “Guru ibarat lilin yang membakar diri bagi menerangi yang lain” adalah pepatah yang sering digunakan bagi menggambarkan penat jerih para guru dalam mendidik serta berusaha dalam memberikan ilmu yang terbaik kepada para pelajar.
 hai assalammualaikum
 
Kerabu Perut, Pertama Kali Makan, Tak Kena Tekak La Pulak - Nad ni suka sangat makan perut lembu. Mula macam pelik je, sebab kenyal-kenyal kan, pastu macam ada bulu-bulu, hahahaa, tapi lepas belajar makan sikit-sikit, lama-lama sedpa pulak. Perut ni takda selalau masak, bilamak nak beli, baru masak. Mak selalu masak tumis pedas-pedas macam tu, sedap kalau mak masak. Boleh bertambah makan nasi tu..heehe.

TIGA BUDAK GEMUK CHERAS

in , by Nadia Johari, 00:55:00
 hai assalammualaikum
 
Tiga Budak Gemuk Cheras - Sebelum PKP, nad ada berbuka dekat restoran Tiga Budak Gemuk di Cheras. Pertama kali nad datang ke restoran sini, yela, orang duk cakap pasal makanan dia ayam kicap dengan sambal pedas tu, jadi rasa nak cubala. Tiga Budak Gemuk ni ada 17 cawangan, salah satu di Cheras ni la.
 
hai assalammualaikum
 
Ayam Sedap Baq Hang, The Chicken rice Shop, Sedap Betul!! - Lama dah tak makan dekat The Chicken Rice Shop, kali ni kita berbuka menu The Chicken Rice Shop. Tak dapat makan dekat restoran, kita tapau bawak balik je. Masih lagi panas-panas ok, sampai rumah berbuka pun masih fresh gitu..hehee. Apa yang kita pilih menu kali ni, hah!!, nad pilih menu terbaru mereka, iaitu Ayam Sedap Baq Hang..nama dia pun dah buat tertarik nak cuba..hehe. Menu baru ni terhad je tau, jadi kene cuba..ehhee.

hai assalammualaikum

Anugerah Guru Inspirasi McDonald's : Kepimpinan Melalui Teladan Menggambarkan Kewibawaan Cikgu Aidil Azahar Bin Ahmad. - Guru, mereka inilah yang bertungkus lumus menjalankan tanggungjawab untuk mendidik anak-anak bangsa kita supaya terus mendapat ilmu pengetahuan sama ada ilmu aqli atau naqli. 

hai assalammualaikum
 
Mudah Sekarang, Bayar Zakat Melalui Penolakan Daripada Wang Simpanan Secara Automatik Bank Muamalat - Cakap pasal zakat, mesti ramai yang tau zakat itu apa kan? Google je mesti jumpa maksud zakat tu. Wajib kita sebagai umat Islam yang dah cukup syarat zakat untuk membayar zakat. Zakat yang kita bayar ni bukan sekadar bayar tapi kita bantu mereka yang memerlukan. Sekarang, ada banyak saluran untuk membayar zakat yang pihak Lembaga Zakat Selangor sediakan, sangat mudah, menjimatkan masa dan paling penting tak perlu lagi ke kaunter.
hai assalammualaikum
 
Aneka Jenis Minuman F&N Yang Boleh Dibuat Di Bulan Ramadan Raya : Kongsi Kegembirann FN Life Dengan Yang Lain - Air bikarbonat F&N ni, tak kira puasa atau raya mesti beli. Kalau sebelum ni pergi pasaraya beli, sekarang tak susah, beli online je guna aplikasi F&N, senang mudah dan banyak tawaran. Waktu puasa ni memang nak minum air sedap je, dapat air bikarbonat yang macam-macam perisa, nikmat betul, rasa segar tekak ni lepas seharian berpuasa. Bukannya kita minum selalu, kita minum bila nak sahaja. Yang lain tu mana tak sentuh lagi boleh simpan sampai ke raya..hehee. 
 hai assalammualaikum
 
Selesai Beli Persiapan Baju Raya Di Pusat Pakaian Hari-Hari -" Selamat Aidilfitri, kepada saudara serta saudari, setahun hanya sekali, merayakan hari yang mulia ini " Eheh, ternyanyi pulak..hehehe. Nak bagitau, nad dah selesai beli persiapan baju raya kami sekeluarga..hehee..Pantas kan!! Ke korang lagi pantas ye..hehehe. Jadinya tinggal beli kuih raya je.
 
 hai assalammualaikum

Beli Produk F&N Dengan Tawaran Menarik Guna Aplikasi F&N Life - Benda paling nad suka, ialah shopping online..hehee. Suruh je beli apa-apa, mesti online punya. Benda senang kan, tinggal pilih, bayar dan tunggu je. Sangat menjimatkan masa, tenaga dan paling penting selamat. Lagi best, bila beli online ni banyak sangat tawaran dan diskaun yang ada. Kadang harga jauh lebih murah dari harga kat kedai. 
 hai assalammualaikum
 
Pertama Kali Nampak Perkasam Sotong, Terus Nak Cuba - Memang jarang makan perkasam, almaklumla, dari kecil tak pernah diajar makan perkasam. Lepas kawin, husband pernahla bawak ikan perkasam, cuba rasa makan dengan nasi, okla. Yela, pertama kali makan, mesti macam pelik. Lepas tu makan ikan perkasam dengan rumah kawan, eheh sedap pulak..hahaa. Lain-lain ke cara orang buat ni..ahhaa. Kemudian nampak kawan post, dia jual perkasam, dan paling rare, pertama kali nad nampak perkasam telur sotong. Perkasam ikan dan daging dan biasa nampak dan dengar, tapi telur sotong ni unik sikit. 

SAMBAL IKAN TALANG BEBELAN CIK MIN

in , by Nadia Johari, 19:04:00
 hai assalammualaikum
 
Sambal Ikan Talang Bebelan Cik Min - Bab sambal-sambal ni mestila semua orang akan cari kan. Macam sambal hitam ikan bilis, sambal tempoyak, apa jenis sambal la. Lagi-lagi bulan puasa ni, sambal memang dicari, sebab memudahkan kita, terutama sekali masa sahur. Setengah orang suka makan simple je waktu sahur, jadi ada sambal ni pun dah cukup makan dengan nasi dan telur. Macam nad, stok sambal ni memang ada, sebab suka makan nasi dengan sambal. Kali ni nad cuba rasa sambal hitam ikan talang pulak.
 
 hai assalammualaikum
 
Kunyah-Kunyah Homemade Sambal Tempe Afiq - Orang jawa dengan tempe tak dapat dipisahkan ye. Banyak khasiat tempat, nad pernah kongsikan dalam blog. Boleh baca khasiat tempe yang perlu anda tahu. Tempe ni boleh buat macam-macam, boleh goreng, boleh buat sambal sayur jawa dan pelbagai jenis menu boleh buat. Lagi satu yang orang suka makan ialah sambal tempe. Makan begitu sahaja pun ok buat kudap-kudapan. Ni buat sendiri pun boleh, tapi kalau malas, nak rasa orang lain punya kita belila..heehee.

 hai assalammualaikum

The World's First 108MP Museum By realme Malaysia Is Now Open To Public - realme Malaysia has built the first-ever 108MP Museum which will be available in both live and virtual modes. It features photographs captured by the first realme smartphone built with its 108MP Ultra Quad Camera. All photographs were captured by local Malaysian photographers with realme 8 Pro which adopted the highest camera pixel in the smartphone industry now. 

 hai assalammualaikum

Ecolite Boostick Untuk kecantikan Kulit, Kesihatan Mata dan Tubuh Badan - " Woww!!, Ecolite ada produk baru la, Ecolite Boostick. Menarik, ada macam-macam perisa pulak tu. Ambil semua la, kita cuba semua..hehee. ".  Salah satu produk Ecolite nad pernah rasa ialah Ecolite Joylife Birdnest botol biru, bila nampak produk baru Ecolite Boostick terus rasa nak cuba. 
hai assalammualaikum
 
Nikmati Tulang Rusuk Di Tony Roma's Dengan Perisa Baharu Sempena Ramadan Dan Raya Dengan Harga Berpatutan - Betapa nikmatnya, makan tulang rusuk yang sedap dengan dagingnya yang lembut, sampai kita tak boleh lupa keenakan rasanya. Paling best, bila kita makan bersama orang tersayang, kawan-kawan atau keluarga. Best kan!!. Salah satu restoran yang menjadi pilihan, semestinya Tony Roma's, restoran yang sangat popular bagi penggemar daging, terkenal dengan hidangan tulang rusuk yang mewah dan lazat. 
 hai assalammualaikum

5 Tips Untuk Kekal Bertenaga Ketika Ramadan - Alhamdulillah, dah seminggu kita berpuasa. Walaupun dalam keadaan norma baharu, ibadah puasa dapat berjalan dengan sempurna. Korang ok lagi tak tu..hehee. Rasanya ok je kan. Ada yang pergi bazar, hah kalau pergi tu jangan membazir ye. Membazir itu amalan syaitan. Puasa ni bertenaga ke lemau je. Hah ni nak kongsi tips kekal bertenaga sepanjang bulan Ramadan.
 hai assalammualaikum

Mulakan Perniagaan Untuk Tingkat ekonomi Diri - Sertai Program Bina Bisnes Berjaya - Kita boleh nampak sekarang, banyak orang melibatkan diri dalam perniagaan tidak kirala secara sambilan atau sepenuh masa walaupun dalam tempoh pandemik untuk mencari sumber kewangan bagi meneruskan hidup. Lagi sekarang, media sosial, telah memanipulasi kehidupan kita semua, dimana, setiap pembelian mesti menerusi online.
 hai assalammualaikum
 
Didik Anak urus Kewangan Dengan DuitSmart HLB Pocket Connect - Orang cakap, simpan sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ingat lagi, dulu nad kecil-kecil jarang simpan duit. Biasalah, masa tu ada je keinginan nak membeli, menyimpan takda langsung. Bila dah dewasa ni, baru sedar betapa pentingnya menyimpan dan mengurus wang dengan baik. Kesedaran ni, nad terapkan dekat anak-anak, didik mereka untuk menyimpan dan urus kewangan dengan "smart". Jangan jadi macam nad, dah tua baru nak belajar mengurus menyimpan.
 hai assalammualaikum

Program Cuci Masjid Anjuran Kopetro Dengan Kerjasama Persatuan Seniman - Alhamdulillah, sehari sebelum Ramadan, Koperasi Kakitangan PETRONAS Berhad (KOPETRO) telah menjayakan program tanggungjawab sosial korporat iaitu program cuci masjid kepada masyarakat bertempat di Masjid Al-Hidayah, Sentul, Kuala Lumpur dengan kerjasama Persatuan Seniman. Program ni berjalan dengan lancar dan mengikut SOP.
 hai assalammualaikum
 
Dari Terlantar Akibat Diabetes, Kini, Puan Rahmah Mampu Berjalan Dan Kembali Pulih Sejak Amalkan Eskayvie Phytax - Semua orang tahu betapa bahayanya penyakit diabetes atau kencing manis ni. Penyakit ni tidak asing lagi di kalangan masyarakat kita. Bukan setakat orang tua sahaja yang ada penyakit ni, malah orang muda pun ada. 
 hai assalammualaikum
 
Qaseh Gold Produk Sesuai Untuk Seisi Keluarga, Banyak Kebaikannya - Ada yang kenal dan guna produk Qaseh Gold ni? Qaseh Gold ni, makanan tambahan berorientasikan Sunnah yang telah diformulakan untuk memberi lebih kesan baik bagi sistem imuniti tubuh badan. Banyak rangkaian produk Qaseh Gold ni, dan ia sesuai untuk seisi keluarga, baik untuk kaum adam, hawa dan kanak-kanak. Haritu, nad bersama rakan lain bersuai kenal bersama founder Qaseh Gold dan diperkenalkan setiap produk Qaseh Gold.
 hai assalammualaikum
 
Masakan Asli Indonesia, Hanya Di Indoasli, Mesti Cuba Tau!! -Ada yang rindu nak melancong ke Indonesia? Melancong bukan sahaja melihat budaya, tempat mereka, malah menikmati makanan di sana. Namun apakan daya, dengan keadaan pandemik sekarang, tak dapat travel ke Indonesia. Jadi, macam mana? Tekak ni dah teringin nak sangat makan makanan asli Indonesia. Hah!!, korang boleh datang ke restoran IndoAsli, restoran yang menyajikan masakan asli Indonesia. Macam-macam menu Indonesia ada dekat situ, dan haritu Nad cuba menu baru yang ada di IndoAsli.
 hai semua..
 
Beaconhouse Malaysia : Pemerhatian Yang Lebih Dan Kerjasama Ibu Bapa Dan Guru Untuk Menangani Masalah Mental Dan Emosi Kanak-Kanak Semasa Fasa Peralihan Ke Sekolah - Selain persediaan fizikal, mental dan emosi kanak-kanak perlu kita ambil tahu apabila masuk ke alam persekolahan. Fasa peralihan ni mungkin akan membuatkan sesetengah kanak-kanak tidak selesa setelah sekian lama berada di rumah disebabkan persekitaran yang berlainan. Jadi, Beaconhouse Malaysia menggesa ibu bapa dan guru untuk bekerjasama memantau kanak-kanak dalam tempoh peralihan sekolah ini supaya tiada masalah mental dan emosi terhadap kanak-kanak.
 hai assalammualaikum

Mini Wraps Keluaran Terbaru Mission Food, Saiz Mini Sesuai Untuk Kanak-Kanak - Seronok Fariza, bila mommy ajak dia pergi event. Event pulak bukan datang duduk sahaja, tapi ada aktiviti memasak. Bertambah seronok la dia, sebab dekat rumah pun dah baisa tolong mommy dia memasak..hehee. Event haritu memang ikut SOP ya, kena sentiasa pakai mask tau, bagus sangat. Jadi haritu, event pelancaran Mini Wraps keluaran terbaru Mission Food.
 hai assalammualaikum

Peraduan Makan & Menang LengQuas Anjuran Kopetro - Korang pernah dengar LengQuas tak? Hah, ni bukan sayur lengkuas tu tau, tapi LengQuas yang ni produk makanan sejuk beku. Produk LengQuas ni menjadi pilihan sebab ia mudah disediakan. Hanya panaskan dan sedia untuk dimakan. Berguna kan makanan macam ni, kalau masa kita sibuk atau tak berapa nak rajin masak, stok LengQuas ni kena ada. Lagi-lagi bulan Ramadhan ni, hah, elokla beli. Sambil beli, boleh join peraduan Makan & Menang LengQuas.
 hai assalammualaikum

Beristirehat Bersama Keluarga Di Celi Chalet Kemensah - Lama betul tak pergi mandi sungai, berendam badan dalam sungai. Memang nak sangat nak pergi tapi pening nak pergi dekat mana. Lepas tu nampakla kawan kita geng Ampang ni, dia pergi satu tempat ni dekat area Kemensah. Nama tempat tu Celi Chalet Kemensah. Tengok best juga tempat dia, terus whatsup kawan tu kene bayar ke nak masuk, pastu ada apa, semua tu la. 

INSTAGRAM ADA REELS, ALA-ALA TIKTOK GITU!!

in , by Nadia Johari, 01:24:00
 hai assalammualaikum
 
Instagram Ada Reels, Ala-Ala Tiktok Gitu !! - Haritu, buka instagram, sekali button semua nampak lain. Makin lama makin pening dengan instagram ni, ada je benda baharu yang dibuat. Baru-baru ni, Instagram Reels ada pulak di instagram. Apa tu Instagram Reels? Mungkin tak perlu diucapkan, sebab kalau korang tengok sendiri tau la untuk apa..huhuhu. Instagram Reels ala-ala Tiktok gitu, ke sama..huhu. Siapa tak main Tiktok, hah macam tu la rupa dia
hai assalammualaikum
 
Promo Ramadan Feast : Nikmati Seafood Segar Di Just Seafood Sunway Giza Mall - Kalau sebut seafood je, laju je pergi..hehehe. Nad memang hantu seafood, sebutla udang, ketam, lala, semua makan tau. Cuma tiram segar tu je belum pernah cuba..hehehe. Haritu, nad dijemput ke Ramadan Media Preview untuk datang menikmati seafood segar di Just Seafood Sunway Giza Mall dan memperkenalkan menu baru dan promo sempena bulan Ramadan nanti. 
hai assalammualaikum
 
Program Bina Bisnes Berjaya, Peluang Usahawan Terkesan Disebabkan Pandemik Untuk Bangkit Berubah - Nad pasti, sekarang ramai yang menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Boleh nampak bidang ni dapat membantu kita dalam meneruskan kelangsungan hidup. Tapi, dalam berniaga, tak tau pula bagaimana nak ubah hidup.
 hai assalammualaikum

Cover Buku Rekod Kesihatan Anak Dan Buku Pink, Dengan Design Menarik Dan Murah - Siapa ada nak kecil yang masih pergi check up, mesti ada buku warna pink tu. Buku tu la wajib dibawa kehulur hilir pergi klinik. Buku menunjukkan kesihatan anak dari semasa ke semasa. Dah bila setiap hari bawa, lepas tu main letak je, lama-lama buku pun jadi tak kemas,kadang terlipat la bahagian tepi, comot sana sini. Sama jugala dengan buku pink kesiahtan ibu mengandung.  Benda kadang nampak baisa, simple, tapi entah kadang sakit mata tengok buku macam tu.
 hai assalammualaikum
 
Setahun Lebih Tak Pergi Ikea, 2021 Baru Dapat Jejak Ikea - Mesti tertanya-tanya, kenapa 2020 tak pergi Ikea, kan boleh pergi? Hah!!, masa tu kan kes banyak, lagi ada dekat Mytown, pastu dengar macam ada dekat Ikea juga. Pastu sekejap PKP, sekejap PKPP, eh banyakla. Pastu tengok dekat media sosial, ramai orang pergi, sesak, dengan kena beraturnya. Hah!, masa tu nad masih lagi was-was nak pergi. Jadi, memang setahun lebih juga tak pergi Ikea, tahan diri ni.
 hai assalammualaikum

Beroden Kita Di Rumah, Guna Perencah King Oden Je - Ada hari kita akan malas makan nasi, jadi kita makan yang simple-simple je. Haritu nampak kawan jual pes oden, hah!!, terus nak order. Nad pun dah lama tak makan oden ni, nak keluar sekarang malas walaupun dah dibenarkan. Yela, kena ikut SOP semua. Pastu kalau beli, macam tak cukup pulak kan. Beli beberapa batang je dah boleh cecah RM10 untuk satu mangkuk..huhu. Tak puas makan. Jadi, kita buatla oden sendiri dekat rumah.
 hai assalammualaikum

Puas Makan KoKo Jar Shake Saiz Besar , Murah, Tak Berhenti Mengunyah !! Rebut Peluang Menjadi Ejen Koko Jar Shake - Bila anak-anak nampak barang sampai, mommy, budak-budak mesti tanya " mommy, mommy, apa tu ". Tak sabar nak tau apa dalamnya. Bila buka je, nah, terus berebut ambil Koko Jar Shake yang nad baru dapatkan tu. Nad dengan anak-anak memang suka makan coklat, jadi kita cuba makan Koko Jar Shake ni. Memang terus rasa nak cuba Koko Jar Shake ni sebab saiz balang besar, lepas tu murah pulak tu.
hai assalammualaikum
 
Projek Infaq Ramadhan 2021 Bersama Dapur Lapowey Untuk Rumah Kebajikan dan Frontliners - Ramadhan dah nak tiba, waktu ni la kita berebut-rebut nak lakukan amal jariah. Mungkin bulan Ramadhan ni, ada yang berniat nak buat infaq makanan kepada rumah kebajikan atau frontliners, boleh join Projek Infaq Ramadhan bersama Dapur Lapowey ni.

MUDAHNYA MASAK DENGAN SOS MAHSURI

in , by Nadia Johari, 23:21:00
 hai assalammualaikum
 
Mudahnya Masak Dengan Sos Mahsuri - Haritu dapat review untuk cuba produk Mahsuri. Sejujurnya, itu pertama kali nad cuba sos Mahsuri ni. Selama ni nad guna sos kipas udang, adabi, sos yang biasa pakai. Sos Mahsuri ni ada macam-macam jenis, sama macam sos yang lain, macam sos tiram, sos kicap, tapi kelainan lagi, sos ni ada sos 3 rasa. Semua sos ni pun dah ada perisa yang lengkap tanpa perlu tambah apa-apa perisa dah.
 hai assalammualaikum
 
Pakai Hair Tonic Lavoo Protein Peptide, Rambut Tambah Sihat Dan Kuat - Korang tau tak, lepas nad guna shampoo Lavoo Protein, terus nad jatuh cinta dengan shampoo ni. Memag takkan cari shampoo lain dah, setia pada yang satu. Nad pernah kongsi, apa dah jadi dengan rambut nad lepas pakai set shampoo protein series tu ( klik je ). Disebabkan dah best, nad tambah lagi item dalam set penjagaan rambut ni, apa lagi kalau bukan hair tonic. Hair tonic sangat penting tau, ia sebagai nutrien tambahan bagi rambut kita dalam menyelesaikan masalah rambut kepala.

 hai assalammualaikum

5 Perkara Mengenai Pantai Hospital Kuala Lumpur - Ditubuhkan pada tahun 1974, Pantai Hospital Kuala Lumpur merupakan salah sebuah hospital swasta terkemuka di Malaysia yang menawarkan pelbagai pengkhususan dalam penjagaan kesihatan di bawah satu bumbung. Nad nak kongsi 5 perkara yang korang perlu tahu mengenai Pantai Hospital Kuala Lumpur.

 hai assalaammualaikum

Buat Sticker Nama Fariza Di Kiddo Stickers Gallery Lotus Store - Haritu sebelum masuk sekolah, nad ada singgah pergi Lotus Store, cari pembalut buku untuk buku Fariza. Lepas beli dekat Popular, keluar, nampak kedai Kiddo Stickers Gallery ni. Nampak boleh buat sticker nama yang untuk letak dekat buku sekolah, jadinya tak perlula nak tulis nama pakai tangan..hehehe.Senang kerja kan, cikgu pun baru tanya haritu. Kedai ni sebelum ni takda dalam Lotus Store, mungkin ni baru buka. 

 hai assalammualaikum

Sesi Persekolahan Bermula, Semangat Fariza Bangun Pagi - Macam biasa, akan cerita dalam blog sebagai kenangan, hari persekolahan anak. Selalunya, sesi persekolahan bermula bulan January, tapi disebabkan Covid 19, maka sesi persekolahan dibuka pada 1 March 2021.Kenangan kan, sebab tu kena tulis. Sebab situasi tak sama dan takkan dilupakan.

 hai assalammualaikum
 
Korang Dah Daftar Belum Untuk Vaksin Covid-19?- Korang dah cek belum dekat mysejahtera untuk vaksin ni? Dah daftar belum untuk vaksin diri sendiri ni? Aku sudah!! Daftar dekat Mysejahtera. Tapi vaksin ni ikut peringkat-peringkat. Kita daftar je dulu, insyallah, sampai la ke kita nanti untuk vaksin ni.
 hai assalammualaikum
 
Hadiahkan Anak-Anak Dengan Sejadah Dan Telekung, Seronok Diaorang Nak Solat - Fariza, si sulung, sejak kecil tengok mommy solat, bila dah pandai jalan, dah pandai buat macam-macam, sikit-sikit mommy ajak dia duduk sebelah dan solat. Adik pulak, ikut apa kakak buat, memang tak ajar, kakak ikut cakap mommy, adik ikut cara kakak, macam tu la. Sebelum ni pakai telekung budak warna putih dan sejadah kecik yang ada dekat rumah arwah mak mertua ni je.
 hai assalammualaikum
 
Sup Ayam Ala Thai, Mudah Dan Sedap, Hanya Tuang Sup Siam Adabi Sahaja - Selalunya buat sup, nad guna sup bunjut atau kiub ayam. Tapi haritu nampakla dekat twitter, dia pakai sup siam untuk buat sup. Selalu nampak je sup siam ni dekat pasaraya, tapi tak terfikir nak ambil, yela dah biasa masak guna sup bunjut, kiub sup. Tengok komen, semua cakap sedap, jadi, nad pun belila sup siam tu nak cuba juga..hehee.
 hai assalammualaikum

Sotong Bakar Masak Ala Portugis!!, Guna Pes Ikan Bakar Homemade Siap Annoura - Dah lama tak makan sotong bakar masak ala portugis ni. Dulu kerap makan dekat foodcourt. Lepas tu dah jarang pergi, kerap nampak dekat bazar ramadan. Ni PKP lagi la entah mana nak cari. Sudahnya buatla sendiri. Korang tau tak sotong bakar masak ala portugis ni. Ala yang makanan dia dimasak dalam kertas aluminium, pastu ada daun pisang, ada sayur bendi tu, hah tu la dia. Lama betul nad tak makan tau.
 hai assalammualaikum
 
Drama Aku Yang Kau Gelar Isteri, Drama Bermain Dengan Syirik, Seram!! - Selepas tamatnya drama Takdir Yang Tertulis, yang episod akhir buat orang terkejut tu, slot Samarinda diganti dengan drama terbaru iaitu Aku Yang Kau Gelar Isteri. Kalau tengok tajuk ingat cerita cintan cintun, biasa je, tapi bukan ye, cerita ni bermain dengan syirik, pakai susuk, seram juga sebab ada hantu..
 hai assalammualaikum
 
Permainan Teng Teng Alaf Baru, Rumah Takda Tanah, Ni Cara Nak Main Teng Teng -  Dulu kecik-kecik kau la paling terer main Teng Teng ni, hahaha. Permainan tradisional kanak-kanak yang takkan dilupakan. Tak kira lelaki perempuan, boleh main sama-sama. Kat kampung, permainan ni dilukis dekat atas tanah, ada satu petak atau dua petak. 
hai assalammualaikum

Episod akhir Takdir Yang Tertulis Yang Mengejutkan, Plot Twist Sungguh - Pergh, ramai juga ya yang layan drama Takdir Yang Tertulis ni, kihkih. Habis penuh timeline facebook, twitter dengan episod akhir drama ni. Masing-masing terkejut, masing-masing tak percaya dengan episod akhir Takdir Yang Tertulis ni, plot twist sungguh. Ya, semalam tamatla sudah, drama Takdir Yang Tertulis. Memang semua menantikan apa yang berlaku pada episod akhir. 

 hai assalammualaikum

Kek Mamasab Combo Jadi Pilihan Dijadikan Kek Harijadi - Kek harijadi untuk tahun ni bagi birthday February, kita beli kek mamasab je..hehehee. 
 
Kenapa beli kek mamasab, kenapa tak beli kek harijadi yang cantik-cantik tu? 
 hai assalammualaikum
 
Sambut Birthday Bulan February, Daddy Dan Farhanah - Bagus kan kalau satu rumah semua bulan yang sama, senang nak sambut birthday, hahaha. Dalam keluarga nad, dua orang je sama bulan, iaitu mr mafia dan Farhanah, si adik tu. Mr mafia 12 Feb , adik pulak 5 Feb.Jadi sambut, masa tunggu mr mafia punya birthday la..hahahha.
hai assalammualaikum
 
Vietnamese Spring Roll Momster Kitchen Tersedap Pernah Aku Makan - Vietnamese Spring Roll, mesti korang pernah makan kan. Makanan dari negara Vietnam yang dah popular di Malaysia. Makanan yang bahan-bahannya seperti udang, ketam dan sayuran semuanya dihidang segar dan kemudian digulung menggunakan rice paper. Dah banyak kali nad makan vietnamese spring roll ni, tapi vietnamese spring roll  momster yang nad cuba baru-baru, bagi nad adalah spring roll yang paling tersedap sekali.
 hai assalammualaikum
 
Pekerja JNT Mogok, Tapi Barang Peniaga Dan Pelanggan Jadi Mangsa - Isu pekerja JNT mogok dah beberapa hari berlaku. Tak kira la kat Facebook , Instagram atau twitter, kisah pekerja JNT mogok masih ada. Dikatakan pekerja JNT mogok disebabkan komisyen diaorang terlalu sedikit tidak setimpal dengan kerja yang diaorang lakukan. Kalau diikutkan memang kesian, yela, kerja penat-penat, kadang tak rehat, tapi komisen dapat sikit. Dengar kata berapa sen sahaja diaorang dapat.
 hai assalammualaikum
 
Tak Sangka Minyak Masak Boleh Dibekukan, Dikeraskan - Benda kalau orang tak bagitau, kita mana la tau. Macam yang ni, tak sangka pulak ada produk yang boleh jadikan minyak masak tu beku atau keras. Nak tau pun, sebab Sally yang bagitau, dia nak cari barang dekat Daiso, nak cari yang boleh bekukan minyak tu la. Terus nad cakap " hah, ada erk, nak juga la ". 

HAPPY BIRTHDAY ADIK FARHANAH, ANAK BIJAK

in , by Nadia Johari, 19:27:00
 hai assalammualaikum
 
Happy Birthday Adik Farhanah, Anak Bijak - Semalam 5 Februari, birthday Farhanah Nasuha. Ya dah 3 tahun dah budak ni. Budak bijak, pandai, sebab ikut kakak dia yang bijak pandai..hehee. Banyak akal dah budak ni, pandai dah buat banyak benda. Selalu buli mommy, daddy dan kakak..hahaa. Teringat pengalaman bersalinkan Farhanah, alhamdulillah takda berlaku apa-apa, mudah je. Kalau masa Fariza, adala sedikit kesilapan, boleh la baca kedua pengalaman nad ni. 
 hai assalammualaikum
 
Menarik Sangat Mainan Drill Ni! Macam Drill Betul, Buat Anak-Anak Fokus - PKP dilanjutkan, mestila tepu nak bagi anak-anak buat aktiviti kan. Mana yang kene PDPR berjalan seperti biasa, habis PDPR tak tau nak buat apa. Mesti nak bagi anak-anak buat sesuatu biar tak jemu dekat rumah tu. Ni nad nak kongsi permainan yang sangat menarik, yang anak-anak boleh buat. Permainan yang sesuai untuk anak lelaki dan perempuan iaitu permainan drill. Nama je drill tapi lelaki perempuan boleh main..hehee.
hai assalammualaikum
 
Pembasmi Kuman Germ Killer: Cara Nad Membas Kuman Di Dalam Rumah Dengan Mudah - Bila tengok angka covid meningkat sampai 4 ribu,memang menakutkan wei!! Risau? Mestilah risau gila. Dahla virus ni tak nampak, entah mana dia datang, entah mana dia dah tersebar. Walaupun kita dah duduk dalam rumah, belum tentu akan selamat dari virus covid ni. Sebab tu kena selalu bersihkan rumah, pastikan rumah bersih dan guna pembasmi kuman untuk elakkan virus dan bakteria dalam rumah ni. 
hai assalammualaikum
 
Mula Persekolahan, Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah ( PDPR ) Tahun 2021 - Baru dapat tulis kisah persekolahan anak 2021..Sibuk sangat mommy ni uii..Ni baru dapat relaks sikit..hehee. 20 Januari bermula sesi persekolahan untuk semua. Tapi, sayangnya, untuk tahun ini, semua anak-anak perlu belajar di rumah, PDPR katanya. Disebabkan kes covid meningkat ke 4 ribu, makanya, semua Negeri dikenakan PKP. 
 hai assalammualaikum
 
Telefilem 44 Hari Bangkitnya Pocong Di Astro Citra - Huish, haritu tengok trailer dia dekat astro, seram oii. Selalu cerita hantu Malaysia ni tak berapa seram, ntah apa-apa punya hantu, tapi kali ni tengok, berdebar weii. Semalam tengok sikit je, astro tunjuk sikit je dulu, bagi orang tak sabar tengok, seram gila..hahaa. Cerita 44 Hari Bangkitnya Pocong di Astro Citra malam ni ye, pukul 9 malam. Tak sabar nak tengok. 
hai assalammualaikum
 
Jana Pendapatan Menjual Kurma Al Hannan, Kurma Premium Dari Arab Saudi - Boleh dikatakan, kurma ni orang ambil bukan bulan puasa je, hari-hari biasa pun orang makan kurma ni. Banyak manfaat kurma kalau kita makan secara harian. Macam nad sendiri, nad amalkan makan kurma setiap hari dengan makan macam tu sahaja atau campur dalam air susu atau oat. Nad ajar anak-anak makan kurma juga sebab kurma ni banyak nutrisi, khasiatnya untuk kesihatan tubuh badan. Terfikir juga kalau jual kurma ni, mesti permintaan tinggi, boleh jana pendapatan.
hai assalammualaikum
 
Program Percuma Kawal Kencing Manis Secara Talian Anjuran kawalkencingmanis.com - Penyakit diabetes atau kencing manis bukan hanya dikesan dalam kalangan warga tua malah golongan muda pun ada. Diabetes adalah keadaan apabila paras gula atau glukosa dalam darah lebih tinggi daripada paras normal, disebabkan kekurangan hormon insulin dalam badan atau peningkatan rintangan badan terhadap insulin. 
 hai assalammualaikum
 
Supercube Molasses Herbs Drink - Sejak PKP ni, badan cepat betul rasa penat, 2 kali ganda penatnya. Yela, terperap dalam rumah, dengan kerjanya, dengan anaknya. Bila dapat berehat, nikmatnya, walaupun sekejap. Masa tu dapat tenangkan fikiran, otak dan rehatkan seluruh badan ni. Sambil berehat, nad akan minum sesuatu yang hangat untuk melegakan seluruh badan. Selalu nad minum air teh biasa, tapi haritu nampak kawan-kawan minum Supercube Molasses Herbs Drink ni, terus nad cuba. Memang rasa kelainan ye bila minum air Molasses herbs ni, terasa nikmat satu badan.
hai assalammualaikum
 
Klinik Rawatan Kulit Dr Bazilah Di Shah Alam - Ada sesiapa sini ada masalah kulit? Tak kira la masalah kulit muka ke, kulit badan ke, ekzema, masalah rambut pun, hah, ni ada satu tempat ni yang korang boleh pergi. Tempat yang nad nak kongsi ni ialah Klinik rawatan kulit Dr Bazilah. Nad pernah pergi klinik ni di Bangi, boleh klik SINI untuk baca pengalaman nad buat rawatan di Klinik Dr Bazilah  dan nad dapat tau, klinik ni telah beroperasi di Shah Alam.

 hai assalammualaikum
 
Cara Upload Video Landskap Mode 16.9 Di Instagram - Selama ni nak upload video dekat instagram senang je, tapi pagi tadi nak upload job punya video, terus cuak. Sebab apa? Client nak post size landskap mode 16.9 dekat instagram. Kita pun buat macam biasa, tapi bila dah tekan next, terus dia jadi size instagram, alamak!!, dah cuak dah. Tapi nad tak post lagi. Nad ni memang, bila tak capai apa yang dikehendaki client mesti akan cuak punya, jantung laju. Sudahnya bagitau masalah ni dekat mr mafia.
 hai assalammualaikum

Spray Gold, Mencantikkan Barang Yang Lama Jadi Baru - Kalau dulu, nad nampak barang tu buruk, dah tak lawa, macam tak boleh guna, walaupun masih sempurna, mesti terus buang, sebab takda tempat nak letak. Takkan nak semakkan rumah kan. Kita ni kalau boleh nak kurangkan barang. Lepas tu, nampak dekat twitter ni, dia beli spray, dan spray mana-mana yang dia rasa nak spray. teru sbarang tu jadi cantik. Spray yang dia guna pulak warna gold. Memang lawa la kan.

 hai assalammualaikum

Menyesal Makan Rempeyek Ni!! Ketagih Dah - Selalu kalau nak makan rempeyek, jumpa waktu raya je. Dekat Kuala Lumpur ni memang susah nak nampak rempeyek, kalau ada pun harga mahal juga. Pastu suami bawak balik rempeyek. Kegemaran nad rempeyek ikan bilis. Sekali makan, wow, sedapnya, rangup, ikan bilis nak kata banyak takdala, tapi rasa setiap gigitan tu. Dah makan sekali, nak lagi, makan lagi sampai tak sedar habis satu bungkus..huhu. Harga pun murah jugala.

JAGUNG SUSU CHEESE, AUMM SEDAPNYA!!

in , , by Nadia Johari, 11:35:00
 hai assalammualaikum
 
Jagung Cheese, Aumm Sedapnya - Sebelum PKP, anak tiba-tiba nak makan jagung. Okla, kita suruh dia ambil, sebab kita pun dah lama tak makan jagung. Kemudian masa nak buat tu, terfikir, takkan ank rebus je kan, teringat orang pernah buat jagung susu cheese viral dulu, tapi tak tau resepi dekat mana. Jadinya kita buat cara kita sendiri je la. Ni pun duk fikir sedap ke tak..hahaa.So kita cubala buat.

 hai assalammualaikum

Idea Inovatif Mengenai Isu Alam Sekitar Muncul Sebagai Pemenang Pertandingan Samsung ‘Solve for Tomorrow’ - Samsung Malaysia Electronics mengumumkan pemenang pertandingan ‘Solve for Tomorrow 2020’ yang bermula pada 9 Oktober untuk pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 2, dengan pasukan A.I.R. dari SMK Seksyen 10 Kota Damansara merangkul hadiah pertama untuk pendekatan inovatif dan proaktif mereka dalam menangani cabaran utama masyarakat Malaysia mengenai alam sekitar. Manakala tempat kedua dimenangi oleh pasukan EUNOIA dari SMK (P) Sri Aman  dan ketiga pasukan STEM SRI U dari SMK Sri Utama.

hai assalammualaikum
 
RMHC Malaysia Menyumbang RM100,000 Kepada 50 Rumah Anak Yatim - Alhamdulillah, tahun lepas, banyak inisiatif RMHC Malaysia telah dilaksanakan, antaranya Program Pek Kembali Ke Sekolah, Program Komuniti, Program ‘Gift of Smile’ yang menaja kanak-kanak untuk melalui pembedahan sumbing bibir, pembinaan Rumah Ronald McDonald dan banyak lagi.
 
 hai assalammualaikum
 
Selesai Masalah Rambut Kepala!! Best Betul Pakai Set Penjagaan Rambut Protein Series Lavoo - Seronok sangat tengok rambut sendiri sekarang, makin sihat, rambut dah kurang gugur, tak tergaru-garu kepala, rambut makin lembut dan mudah diuruskan. Setiap hari nak belai rambut pun tak risau, seronok dengan result yang nad dapat. Yeah!!, boleh simpan rambut panjang,  hehee. Nad suka bela rambut panjang, sebab bila rambut panjang ni memang rasa perempuan tercantikla..hahaa. 
 

NASI BRIYANI DI AWAL TAHUN 2021

in , by Nadia Johari, 12:40:00
 hai assalammualaikum
 
Nasi Briyani Di Awal tahun 2021 - Dah masuk 4 hari tahun baru, sekejapnya lahai. Tak terasa pun sebab duduk rumah sepanjang hari. Jadi bila jarang keluar tu kita macam biasa masak-masak la dekat rumah kan. Sempena tahun baru, jadi kita masak sedap sikit la. Selalu makan ansi putih je, hah, haritu kita buat Nasi Briyani ler. Bukan reti mana pun, jadinya kita buat cara mudah, guna perencah Nasi briyani Maggi..hehee.
© Ceritera Si Gadis Biru · THEME BY WATDESIGNEXPRESS