2021
 hai assalammualaikum

Spray Gold, Mencantikkan Barang Yang Lama Jadi Baru - Kalau dulu, nad nampak barang tu buruk, dah tak lawa, macam tak boleh guna, walaupun masih sempurna, mesti terus buang, sebab takda tempat nak letak. Takkan nak semakkan rumah kan. Kita ni kalau boleh nak kurangkan barang. Lepas tu, nampak dekat twitter ni, dia beli spray, dan spray mana-mana yang dia rasa nak spray. teru sbarang tu jadi cantik. Spray yang dia guna pulak warna gold. Memang lawa la kan.



Terus nad pergi ke shopee, cari spray tu. Korang boleh klik https://shp.ee/idimiwt . Dekat sini bukan warna gold je, ada macam-macam jenis warna ada. Pilih la mana yang korang berkenan, dan barang yang korang nak spray tu sesuai dengan warna tu. Macam nad sebab terpengaruh dengan orang tu, beli juga warna gold tu. Size botol 225ml. 

Sampai je terus nad spray lampu lama ni. Lampu ni memang dah tak pakai, memang terbiar je. Lepas tu nad basuh, bagi buang habuk. Dari buang baik nad buat perhiasan. Tapi tengok berkarat, macam tak lawa pula walaupun letak di satu sudut. Tu yang beli spray sebab nak spray lampu ni..hehehe.



Terus nad spray gold dekat lampu tu. Nah terus jadi cantik dengan warna gold. Nampak shining dan alwa kan. Barang lama terus jadi baru. Baru la cantik nak letak dekat satu sudut. Jadikan perhiasan dekat sebelah meja makan. Nampak lampu tu seperti disadur emas ye..hehehe

Ciri-ciri:
• Cat semburan berkualiti tinggi yang diformulasikan khas untuk mencapai kehebatan yang kelihatan seperti emas asli.
• Pengeringan cepat dan senang digunakan.
• Memberi kemasan seperti emas yang cemerlang.
• Sangat baik untuk digunakan pada kereta, bingkai gambar, dan di sekitar rumah.
• Saiz: 225g / 225ml

Arahan untuk digunakan:
1. Permukaan hendaklah bersih dari minyak, lilin, kelembapan, dll.
2. Goncangkan dengan baik sebelum menggunakan.
3. Semburkan pada jarak 30cm.
4. Biarkan 2-3 minit untuk lapisan kedua.

, Spray ni bukan untuk barang lama sahaja, malah barang tak rosak tapi nampak kotor ke apa, bolehla spray. Atau saje nak spray biar nampak lagi cun..hehee. Ok, boleh klik link di atas kalau nak beli

 hai assalammualaikum

Menyesal Makan Rempeyek Ni!! Ketagih Dah - Selalu kalau nak makan rempeyek, jumpa waktu raya je. Dekat Kuala Lumpur ni memang susah nak nampak rempeyek, kalau ada pun harga mahal juga. Pastu suami bawak balik rempeyek. Kegemaran nad rempeyek ikan bilis. Sekali makan, wow, sedapnya, rangup, ikan bilis nak kata banyak takdala, tapi rasa setiap gigitan tu. Dah makan sekali, nak lagi, makan lagi sampai tak sedar habis satu bungkus..huhu. Harga pun murah jugala.

Rempeyek Kacang RM 13

Makan sambil menonton tv

Ni baru betul-betul rempeyek. Kalau tengok, kadang ada rempeyek tu ala tak tebal, kecik, isi tak padat. Kita ni dahla rindu nak makan tapi dapat yang menghampakan. Tapi bila dapat yang macam ni, memang tak cari lain dah.

Nad tau, mesti ramai peminat rempeyek kan. Ada yang suka rempeyek kacang, rempeyek dhal, rempeyek ikan bilis dan rempeyek campu ( kacang + ikan bilis ) . Nak buat sendiri memang tak tau nak rajin mana kan. Jadi senang, kitabeli jela, terus beli banyak-banyak. Rempeyek suami ni dahla murah, sedap , rangup pulak tu. Hah, selalu orang jual satu atau dua jenis je, ni jual semua jenis. Harga pun berpatutan.

Ni antara rempeyek yang ada beserta dengan harga.

- Rempeyek Campur ( ikan bilis + Kacang ) = RM 15

- Rempeyek Dhal = RM 13

- Rempeyek Ikan Bilis = RM 15

- Rempeyek Kacang = RM13

Macam mana, murah kan!! kalau kat Kuala Lumpur ni mau lebih dari harga ni, tapi ni rempeyek murah dekat Kuala Lumpur . Rempeyek ni makan santai-santai, atau tengah layan cerita, jamu tetamu makan, memang bagus sangat. Hah, PKP ni, duduk rumah mesti nak makan je. Takkan nak makan benda berat je kan. Kita makan kerepek-kerepek macam ni.

Kalau nak order boleh je whatsup nombor 016 615 9885, nak tengok apa yang dijual boleh tengok di myx.kyte.site Waktu PKP sekarang hantar untuk kawasan terdekat Ampang, Pandan jaya, Pandan Indah, Gombak, Sekitar Kuala Lumpur. Minimum order 2 bungkus ke atas.



Cubalah, memang sedap. Ada tu sampai nak repeat 5 bungkus. Memang rempeyek terbaik setakat ni nad jumpa..

Keropok leko ganu RM12

Masalodeh/vadey RM 7

Karipap Ayam RM 8

Karipap Biasa RM 7

Air Kordial RM 23

Oh lupa, selain rempeyek, ada juga jual masalodeh frozen, karipap frozen, keropok lekor dan air kordial.

 hai assalammualaikum
 
Jagung Cheese, Aumm Sedapnya - Sebelum PKP, anak tiba-tiba nak makan jagung. Okla, kita suruh dia ambil, sebab kita pun dah lama tak makan jagung. Kemudian masa nak buat tu, terfikir, takkan ank rebus je kan, teringat orang pernah buat jagung susu cheese viral dulu, tapi tak tau resepi dekat mana. Jadinya kita buat cara kita sendiri je la. Ni pun duk fikir sedap ke tak..hahaa.So kita cubala buat.


Nasib baik dekat rumah ada baki bahan-bahan ni. Tiga bahan itu ialah, susu pekat, cheese 4 keping,air dan butter. Barang utama mestilah jagung tu..hehee.

Bahan-bahan
- Jagung
- Susu pekat bawah setengah tin ( aku main agak je )
- Butter suku-suku je
- Cheese cheddar 4 keping
- Air sedikit
- Garam

Cara membuatnya
- Jagung direbus dahulu. Dah masak letak di mangkuk lain
- Ambil periuk lain, masukkan butter dan kacau sehingga cair.
- Kemudian masukkan susu pekat dan sedikit air. Jangan banyak air, suku suku je. Kemudian kacau
- Masukkan sedikit garam
- Akhir sekali masukkan cheese
- Dah siap

Maaf terlupa ambil gambar step by step. Ambil gambar dah siap je. Not bad jug arasa dia..heehe. Oh resepi ni ada masukkan susu cair rupanya. Tapi nad takda, so dengan bahan ni pun sedap juga. Sebab nad letak lebih susu pekat dan nad tambah air. Manis juga..hehee.

 hai assalammualaikum

Idea Inovatif Mengenai Isu Alam Sekitar Muncul Sebagai Pemenang Pertandingan Samsung ‘Solve for Tomorrow’ - Samsung Malaysia Electronics mengumumkan pemenang pertandingan ‘Solve for Tomorrow 2020’ yang bermula pada 9 Oktober untuk pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 2, dengan pasukan A.I.R. dari SMK Seksyen 10 Kota Damansara merangkul hadiah pertama untuk pendekatan inovatif dan proaktif mereka dalam menangani cabaran utama masyarakat Malaysia mengenai alam sekitar. Manakala tempat kedua dimenangi oleh pasukan EUNOIA dari SMK (P) Sri Aman  dan ketiga pasukan STEM SRI U dari SMK Sri Utama.

Pertandingan Samsumg " Solve For Tomorrow "

Setelah berusaha dengan bersungguh-sungguh selama beberapa minggu, ketiga-tiga finalis tersebut telah mengemukakan idea mereka melalui pembentangan maya pada 16 Disember 2020 kepada panel hakim. Keupayaan mereka untuk menghasilkan penyelesaian inovatif merangkumi tema social dan alam sekitar menggambarkan kemampuan mereka untuk mengadaptasi kaedah Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) serta menjadi imaginatif dan yakin dalam membangunkan penyelesaian kepada masalah harian yang dihadapi oleh masyarakat Malaysia.

Menurut Pengarah Hal Ehwal Korporat, Samsung Malaysia Electronics, Dato' Roh Jae Yeol, “Kami kagum dengan pemikiran inovatif ‘outside the box’ yang dipamerkan oleh para peserta. Pelajar-pelajar muda yang luar biasa ini telah membangunkan penyelesaian bermakna kepada masalah yang dihadapi oleh masyarakat tempatan. Melalui pertandingan Samsung ‘Solve for Tomorrow’, adalah menjadi matlamat kami untuk mempersiapkan generasi hari ini dengan cara untuk berimaginasi dan menerokai kerjaya dalam bidang STEM.” 

Winners of the Samsung Solve for Tomorrow Competition 2020


Pasukan A.I.R. telah membentangkan penyelesaian mereka berdasarkan tema alam sekitar dan menerima hadiah berupa produk Samsung bernilai sehingga RM16,900 yang akan dianugerahkan kepada sekolah  manakala setiap pelajar akan menerima produk Samsung bernilai sehingga RM7,000.

Hadiah tempat kedua dimenangi oleh pasukan EUNOIA yang berkongsi idea mengenai alam sekitar. Mereka menerima produk Samsung bernilai sehingga RM13,500 untuk sekolah mereka manakala setiap pelajar membawa pulang produk Samsung bernilai sehingga RM6,000. 

Hadiah ketiga telah dianugerahkan kepada pasukan STEM SRI U yang menghasilkan idea berdasarkan tema sosial. Pasukan tersebut menerima produk Samsung bernilai sehingga RM10,000 untuk sekolah mereka manakala pelajar menerima produk Samsung bernilai sehingga RM5,400 setiap seorang.

Pasukan dinilai oleh panel juri berdasarkan kebolehlaksanaan idea; kreativiti dan keunikan penyelesaian; penerapan pengetahuan STEM; keberkesanan pembentangan mereka berdasarkan tema yang dipilih.

SFT Panel of Judges(2)

Panel juri terdiri daripada Pengarah Hal Ehwal Korporat, Samsung Malaysia Electronics, Dato' Roh Jae Yeol; Ketua Pusat STEM Universiti Malaya, Ir. Dr. Mas Sahidayana Mohktar; Penolong Naib Canselor (Jaringan Industri & Masyarakat) Universiti Malaya, Profesor Dr. Rofina Yasmin Othman; dan Kumpulan Khusus Biodiversiti Akademi Sains Malaysia, Profesor Dato' Dr. Mohamed Shariff Mohamed Din.  

Idea-idea Para Pemenang Pertandingan Samsung ‘Solve For Tomorrow 2020’


Team A.I.R. - SMK Seksyen 10 Kota Damansara
Pasukan A.I.R. yang muncul tempat pertama telah membangunkan penyelesaian untuk mengesan pencemaran air dan mengelakkan gangguan bekalan air, kerana gangguan kerap berlaku terutamanya di Lembah Klang. Oleh kerana kualiti air dipantau secara manual oleh operator bekalan air, menyebabkan pengesanan lewat sekiranya berlaku sebarang pencemaran. Ia seterusnya membawa kepada penutupan loji rawatan air. Ini dapat dielakkan sekiranya operator bekalan air menerima isyarat amaran awal apabila sungai tercemar melebihi had yang dibenarkan, ini akan membolehkan mereka menutup pam dan menyelamatkan loji rawatan.

Team A.I.R Prototype

Pada masa ini, sensor yang mengesan kualiti air berada di dasar sungai yang boleh mengakibatkan kerosakan sensor dari masa ke semasa dan meningkatkan kos penyelenggaraan. Untuk mengatasinya dan memantau kualiti air dalam masa nyata, pelajar pasukan A.I.R. membangunkan penyelesaian menggunakan STEM.

Melalui penyelesaian berasaskan STEM, sensor dapat memantau dan memindahkan data mengenai kualiti air dengan menggunakan aplikasi Internet of Things (IOT) dan memantaunya dalam masa nyata.  Inovasi ini akan membolehkan operator air menguruskan bekalan air dengan lebih baik dan meminimumkan isu gangguan bekalan air. Pasukan yang terdiri daripada Hafiy Addin bin Hizamel, Nur Auni Faqihah binti Fakhrurrazi, dan Ayuni Illya binti Azmy dan dibimbing oleh cikgu Puan Noraini binti Mohd Zain.

Team EUNOIA - SMK (P) Sri Aman  
Pasukan EUNOIA pula membangunkan idea untuk meningkatkan kualiti udara dalaman secara keseluruhan. Hari ini, pencemaran udara merupakan masalah yang besar. Apabila kita bercakap tentang pencemaran, kita sentiasa memikirkan udara di luar, contohnya asap perindustrian, jerebu atau asap kenderaan di jalan raya.  Menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA), kualiti udara di rumah kita boleh menjadi lebih teruk berbanding kualiti udara di luar.  Tahap pencemaran udara dalaman selalunya 2 hingga 5 kali lebih tinggi daripada paras diluar . Oleh itu, terdapat keperluan untuk menguruskan kualiti udara dalaman kerana ia boleh menjejaskan kesihatan dan kesejahteraan penghuni.

Pasukan yang terdiri daripada Ng Xin Ning, Reanya Velaithan dan Nayli Syazwina binti Ezaham di bawah bimbingan guru Puan Bahiyah membangunkan ‘BreatheWall’, dinding hijau untuk kehidupan yang pintar.   ‘BreatheWall’ bercirikan cekap ruang yang meningkatkan ketumpatan tumbuhan dalaman, dan mengurangkan pencemaran udara dalaman yang ketara. Ia dilengkapi dengan Light Dependent Resistor (LDR) untuk sistem pencahayaan automatik, sensor kelembapan dan sistem penyiraman automatik. ‘BreatheWall’ menggabungkan pelbagai elemen STEM di samping mengintegrasikan ‘Internet of Things’ (IoT) untuk aplikasi mudah alih bagi tujuan interaksi dan pemantauan. ‘BreatheWall’ direka untuk mengurangkan pencemaran, membersih dan melembapkan; serta mengurangkan suhu persekitaran sambil mengurangkan tahap bunyi bising di tempat-tempat yang sesak.

Team STEM SRI U - SMK Sri Utama
Pemenang tempat ketiga, pasukan STEM SRI U membangunkan idea sebagai alternatif untuk menangani bilangan kes COVID-19 dan bagi pengesanan kontak. Pandemik COVID-19 semasa memerlukan langkah-langkah ketat untuk membendung bilangan kes dan mengesan kontak. Salah satu inisiatif tersebut adalah keperluan untuk mendaftar dengan mengimbas kod QR atau mendaftar secara manual sebelum memasuki sesebuah premis. Ada yang tidak selesa untuk mendaftar secara manual kerana bimbang menggunakan pen yang tercemar, ini juga boleh menimbulkan masalah kepada mereka yang tidak membawa telefon bimbit. Menyedari hal ini, peserta pertandingan Samsung ‘Solve for Tomorrow’ daripada SMK Sri Utama telah membangunkan aplikasi pengecaman wajah dan pengimbas suhu untuk pemilik perniagaan yang boleh dijadikan alternatif kepada kod QR dan pengimbas suhu sedia ada.

Aplikasi pengecaman wajah dan pengimbas suhu direka untuk membolehkan pelanggan atau pengunjung mengimbas wajah mereka dan melengkapkan maklumat yang diperlukan kali pertama melalui paparan di premis. Maklumat akan direkodkan di dalam data. Pengimbas suhu pula akan mencatatkan suhu individu melalui wajah mereka. Dengan cara itu maklumat dan suhu direkodkan. Bagi kunjungan berikutnya, pengunjung hanya perlu mengimbas wajah mereka. Ini akan membantu mengelakkan sebarang kontak fizikal dan menangani bilangan kes. Pasukan yang terdiri daripada, Naomi Tan, Kong She Xuan dan Ong Zhi Qing di bawah bimbingan Puan Suryani Mohayiddin, menggunakan penyelesaian STEM untuk menghasilkan aplikasi yang boleh membantu membendung penularan COVID-19.

Dengan sokongan daripada Pusat STEM Universiti Malaya, pertandingan Samsung ‘Solve for Tomorrow 2020’ bertujuan merangsang sifat ingin tahu dan memberi inspirasi kepada pelajar untuk menggunakan kaedah STEM bagi menangani cabaran utama masyarakat Malaysia – melalui platform unik yang memupuk pemikiran inovatif, penyelesaian masalah kreatif dan kerja berpasukan. Peserta diberi pilihan untuk mencadangkan idea mereka dengan memberi tumpuan kepada salah satu daripada empat tema yang diberikan iaitu isu kesihatan, pendidikan, alam sekitar dan sosial.

“Generasi muda hari ini berurusan dengan teknologi pesat berkembang yang sedang mengubah dunia. Saya percaya bahawa pertandingan Samsung ‘Solve for Tomorrow’ boleh membantu dalam mengukuhkan pengetahuan STEM para pelajar serta menggalakkan golongan muda untuk berfikir secara kreatif, mengenal pasti masalah dan menanganinya melalui idea-idea baharu untuk membina masa depan yang lebih baik untuk semua. Idea dan penyelesaian yang kami terima adalah praktikal dan berkesan dalam menyelesaikan cabaran yang kita hadapi hari ini. Dan saya berharap pertandingan ini akan terus memupuk inovasi dan pemimpin STEM masa depan di negara kita,” tambah Ketua Pusat STEM Universiti Malaya, Ir. Dr. Mas Sahidayana Mohktar.

Untuk info lanjut mengenai ‘Solve for Tomorrow’, sila layari:  

www.samsung.com/my/solvefortomorrow

http://csr.samsung.com/en/main.do

Tonton sorotan video Samsung Malaysia Solve for Tomorrow 2020 di sini: 

https://news.samsung.com/my/innovative-idea-on-environmental-issue-emerged-winner-of-the-samsung-solve-for-tomorrow-competition /  

Journey Video

hai assalammualaikum
 
RMHC Malaysia Menyumbang RM100,000 Kepada 50 Rumah Anak Yatim - Alhamdulillah, tahun lepas, banyak inisiatif RMHC Malaysia telah dilaksanakan, antaranya Program Pek Kembali Ke Sekolah, Program Komuniti, Program ‘Gift of Smile’ yang menaja kanak-kanak untuk melalui pembedahan sumbing bibir, pembinaan Rumah Ronald McDonald dan banyak lagi.
 
 

RMHC Malaysia Menyumbang RM100,000 Kepada 50 Rumah Anak Yatim


Untuk tahun baru 2021 ni, Persatuan Kebajikan Ronald McDonald ( RMHC Malaysia ) telah menyumbang RM100,000 kepada 50 rumah anak yatim di seluruh negara. Ia adalah sebahagian daripada komitmen berterusannya menyokong kebajikan kanak-kanak di negara ini. Sedikit sebanyak, sumbangan ini dapat menggembirakan hati anak-anak yatim tu.

Kalau korang nak tau, sumbangan itu diperoleh daripada pelanggan-pelanggan McDonald’s yang menyumbang melalui kotak duit syiling atau lebih dikenali sebagai " Tabung Merah " RMHC Malaysia dan Kios Pesanan Sendiri (SOK ) di lebih 300 restoran di seluruh negara serta sumbangan daripada rakan niaga, pekerja dan francaisi McDonald’s.

Bagus kan, tanpa kita sedar, kita membeli tu, kita sebenarnya menyumbang juga. Lepas ni, rajin-rajinkan beri sumbangan, masukkan duit sedikit dalam " Tabung Merah " RMHC Malaysia di kaunter restaurant McDonal's tu, sebab semua duit tu akan memberi kebahagian kepada anak-anak yang memerlukan. Mana yang membeli di kaunter tu, jangan lupa beri sumbangan sedikit walaupun RM0.50. Nampak sedikit tapi kalau banyak pembeli, RM0.50 boleh jadi beribu.
 
“Kami percaya setiap kanak-kanak berhak menikmati zaman kanak-kanak mereka yang gembira serta membesar dengan sihat dan kuat. RMHC Malaysia komited untuk meningkatkan tahap kesihatan dan kesejahteraan anak-anak Malaysia dan kami berhasrat untuk memberi impak positif kepada kehidupan anak-anak yang sememangnya mereka layak untuk diterima,” kata Azmir Jaafar, Presiden RMHC Malaysia

Majlis penyampaian cek sumbangan itu disempurnakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun di Pejabat Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat ( KPWKM ).

Datuk Seri Rina berkata " Saya gembira melihat organisasi seperti RMHC Malysia tampil dan memberikan sumbangan kepada masyarakat , lagi-lagi pada waktu sekarang. Bagi pihak kementerian, kami berterima kasih untuk sokongan RMHC Malaysia dan kemurahan hati semua rakyat Malaysia kerana sikap ini benar-benar melambangkan semangat negara #kitajagakita "

Matlamat RMHC Malaysia adalah untuk memberikan impak positif kepada kehidupan kanak-kanak dengan memberikan apa yang sepatutnya mereka layak terima. Selain menderma di " Tabung Merah : RMHC Malaysia di kaunter McDonald's, korang juga boleh membuat sumbangan secara persendirian. Mungkin nak derma lebih kan, guna cara transfer ke, atau korang sukarela nak jadi sukarelawan, korang boleh hubungi ibu pejabat RMHC Malaysia di talian 03-7843 3388 atau lawati https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/.

 hai assalammualaikum
 
Selesai Masalah Rambut Kepala!! Best Betul Pakai Set Penjagaan Rambut Protein Series Lavoo - Seronok sangat tengok rambut sendiri sekarang, makin sihat, rambut dah kurang gugur, tak tergaru-garu kepala, rambut makin lembut dan mudah diuruskan. Setiap hari nak belai rambut pun tak risau, seronok dengan result yang nad dapat. Yeah!!, boleh simpan rambut panjang,  hehee. Nad suka bela rambut panjang, sebab bila rambut panjang ni memang rasa perempuan tercantikla..hahaa. 
 
Sebelum ni memang selalu potong pendek paras bahu je, sebab masalah rambut gugur, kulit kepala gatal, kering, kasar, semua la. Tapi lepas pakai set penjagaan rambut Protein Series Lavoo ni, semua tu dah takda. Banyak-banyak shampoo nad guna, ni la paling best dan betul-betul berkesan. Memang berubah 306 darjah ! Terkejut giler..dapat rasa rambut ni lebih lebat, lembut, halus, bermaya, sihat dan paling pentimg wangi je.. hehehe..So in love betul. Lepas pakai memang takkan tukar lain dah..hehehe.
 
 
Nad guna Set Rambut Gugur Lavoo Protein Treatment Series, ada tiga nad guna.
1. Protein Essence Shampoo 400 ml
2. Protein Complex Serum 60 ml
3. Protein Collagen Hair Spray 120 ml
 

Nad dapatkan produk ni dekat website Lavoo. Sekarang tengah ada offer, beli shampoo dapat empat produk, apa lagi terus grab. Harga shampoo RM97 sahaja, dapat pulak 4 free gift, serum, hair spray, silicone brush comb dan Lavoo travel bag. Bukan tu je, siap sekali free postage. .uu siapa tak nak kan..Terus grab!!
 
Cantik kan botolnya, warna biru lagi, warna kegemaran nad ler..hehee. Set Protein Series ni untuk merawat rambut gugur, kasar, kering, kelemumur, rambut bercabang, bau hapak, kulit kepala gatal dan rosak. Cara nad pakai sama je macam orang cadangkan, shampoo rambut 3 kali seminggu, pakai serum 2 kali sehari, dan spray rambut selepas mandi.

Memamg berbaloi dapatkan set penjagaan rambut Lavoo ni. Rambut dah tak gugur. Takda lagi rambut gugur dekat lantai atau bantal. Memang kurang dah nampak helaian rambut di mana-mana ya. Kalau tak sebelum ni merata helaian rambut ni ada, mana kau pergi situ la akan tergugur satu dua helai rambut. Bila sapu lantai, mak oii!! segumpal kau rambut tu terkumpul, udah rupa macam sarang apa..hahaa. Suami nampak dah dikatanya tikus..sedih!!

Rambut pun dah makin terurus, bak kata orang guna jari pun boleh (mohon jangan menyampah)..haha. Nad nampak kesan perubahan ni, selepas 2 minggu nad pakai set Protein Series Lavoo ni.

Suka dengan Shampoo Protein Essence Lavoo ni, dahla wangi bau dia. Shampoo ni dapat membantu mengurangkan kerosakan dan mengekalkan keseimbangan kelembapan rambut. 

Bestnya bebas dari SLS dan Paraben dan bebas silikon. Shampoo ni juga telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jadi tak perlu was-was untuk menggunakannya.

Bahan yang terkandung dalam shampoo ni ialah, minyak argan, Avocado Oil, Nelumbo Nucifera Flower Extract, Bambusa Vulgaris Oil, Argania Spinosa Oil, Castor Oil yang menyuburkan rambut dengan lembut, dan membantu mengembalikan daya hidup dan kekuatan rambut yang rosak. Protein ini mengandungi pelembab dari akar ke ujung, membantu mengurangkan kerosakan dan mengekalkan keseimbangan kelembapan rambut.

Bahan aktif dalam shampoo Protein Essence 

Avocado Oil - Memberikan kelembapan rambut dari dalam batang helaian rambut

Nelumbo Nucifera Flower Extract - Bau bunga merah yang sangat segar dan tahan lama walaupun seharian memakai tudung

Bambusa Vulgaris Oil - Merawat masalah kulit kepala kering dan berjerawat halus

Argania Spinosa Oil - Mengelakkan rambut keriting dan bercabang, melembutkan rambut dan memberikan kesan sinar dan rambut selembut sutera bila dibelai

Castor Oil - Menguatkan akar rambut yang baru tumbuh dan tidak bercabang di hujung rambut

Nad pakai 3 kali seminggu. Pakai shampoo ni rambut rasa segar je. Takda dah gatal-gatal dekat kepala. Kalau tak sikit-sikit garu kepala ni. Sedangkan dah pakai shampoo anti kelemumur, tapi tetap gatal. Tapi lepas pakai shampoo Protein Essence ni, masalah gatal dekat kepala hilang. Rambut pun makin lama makin lembut, makin sihat dan nampak lebih lebat. Bau wangi tu tahan lama tau. Sedap betul bau dekat rambut.

Masa gosok rambut tu, nad pakai silicone brush comb ni. Percuma dia bagi. Best gosok dengan benda ni. Brush combni pun lembut je, bila gosok kat kepala tak sakit dan rasa bersih je.


Lepas tu nad pakai Lavoo Protein Complex Hair Serum. Ya!!, rambut pun kena ada serum bukan muka je dik non!! Serum rambut ni untuk galakkan pembaikan rambut. Gabungan bahan semula jadi minyak argan, minyak zaitun dan minyak biji castor memberikan protein kepada rambut dan menguatkan kemuluran rambut. Mengubah penampilan rambut kering dan rosak menjadi berkilat dan licin
 

Lepas dah keringkan rambut, picit 2-3 pam serum Protein Complex ni dan gosokkan tangan kemudian sapu dekat rambut. Sapu dari atas kepala sampai hujung rambut. Serum ni pun wangi, suka sangat. Bestnya pakai ni tak berminyak pun. Memang nad perasan sejak pakai serum ni rambut selalu lembap dan takda bercabang dah. Rambut nampak bersinar dan bermaya ye,suka gila!!..


Akhir sekali nad pakai Lavoo Protein Collagen Hair Spray. Spray je dekat rambut kita ni. Kemudian sikat rambut supaya dapat sampai ke semua rambut dengan cepat. Hair spray Protein collagen ni mengawal dan memperbaiki rambut kering dan kerinting. 
 
Ia juga dapat menjaga rambut kekal lembap, lembut dan bersinar. Hair spray ni watersed, dan tidak melekit. Rambut jadi halus je bila spray Protein collagen ni. Takda kering dan kasar dah..eheheh. Oh, boleh digunakan pada rambut basah atau rambut kering. Bau spray ni pun wangi.
 
Bab sikat rambut, memang sebelum ni, nad jarang sikat sebab takut tengok rambut dekat sikat. Bukan tu je, kadang sikat, tersekat pulak dekat rambut, ya ampun!!. Memang teruk sangat. Tapi lepas pakai set penjagaan rambut Lavoo semua dah berkurangan, suka sikat hari-hari, rambut pun dah tak nampak sangat melekat dekat sikat. Yeahh!!!, memang suka gila!!


Pakai tudung pun takda masalah, takda bau kepam, hapak semua. Rambut sentiasa wangi je. Kalau tak, pakai tudung pun tergaru-garu, buka je, aduhh!!, bau dia, dengan rambut tak terurusnya. Nasibla jumpa shampoo Lavoo ni. Penjagaan rambut nad tetap ambik perhatian, sebab bila rambut sihat, takda masalah rambut kepala, pakai tudung pun tak jejas rambut kita, betul tak!! Seharian pakai tudung pun, takda masalah.

Kenapalah tak jumpa set penjagaan rambut Lavoo ni dulu, kalau tak dah lama rambut nad cantik..hehee. Sebelum ni takut-takut nak belai rambut, sebab setiap kali belai, setiap kali tu la di gugur. Tapi sekarang setiap hari nak belai rambut..ehhee. 
 
Masalah rambut nad ni semua ada, dari gugur, kelemumur, kering, kasar, bercabang. Jadi, ingat bila guna anti kelemumur hilangla yang lain, sebab dalam fikiran, kelemumur la punca, tapi tak. Pakai shampoo anti kelemumur, rambut gugur teruk, lagi bertambah kering rambut. Takkan nak beli satu-satu shampoo kan. Tapi shampoo Lavoo ni, memang sesuai untuk semua masalah yang nad hadapi. Senang, satu botol boleh untuk semua, jimat dah kan. Botol pun tahan lama. Nad nampak kesan perubahan ni selepas 2 minggu nad pakai set protein series treatment ni. 

Tak kirala perempuan bertudung atau tak, masalah rambut tetap ada. Lelaki pun ada masalah rambut. Jadi korang yang ada masalah rambut gugur, rambut semakin nipis, kelemumur, berkerak ketul halus, rambut hujung bercabang, rambut busuk berbau kepam, rambut lambat panjang atau kulit kepala gatal tak selesa, bolehla cuba pakai set penjagaan rambut Lavoo ni. Memang best!!


Sekarang tengah ada offer, baik grab. Dengan pembelian shampoo RM97 free postage korang akan dapat :

1. Protein Essence Shampoo 400 ml
2. Protein Complex Serum 60 ml bernilai RM35 (Percuma)
3. Protein Collagen Hair Spray 120 ml bernilai RM35 (Percuma)
4. Silicone Brush Comb bernilai RM15 (Percuma)
5. Lavoo Travel Bag bernilai RM8 (Percuma)

Offer ni sehingga 31/5/2021 sahaja..uishh cepat grab..Nad dah grab.
 
Untuk membeli atau nak tau lebih lanjut boleh layari :
Facebook : Lavoo Protein Treatment Series (https://www.facebook.com/lavoobeauty)
Instagram : @lavoobeauty (https://www.instagram.com/lavoobeauty/)
Websites & Pembelian : www.lavoobeauty.com
 hai assalammualaikum
 
Nasi Briyani Di Awal tahun 2021 - Dah masuk 4 hari tahun baru, sekejapnya lahai. Tak terasa pun sebab duduk rumah sepanjang hari. Jadi bila jarang keluar tu kita macam biasa masak-masak la dekat rumah kan. Sempena tahun baru, jadi kita masak sedap sikit la. Selalu makan ansi putih je, hah, haritu kita buat Nasi Briyani ler. Bukan reti mana pun, jadinya kita buat cara mudah, guna perencah Nasi briyani Maggi..hehee.
 


Kalau tak reti masak, nak suami puji, "uiitt sedapnya sayang masak "..hah gunala perencah Nasi Briyani Maggi ni, sbeab suami kita puji sedap ye Nasi Briyani ni..hahahaha..Anak-anak pun duk menambah je makan. Kita masak cara malas pun dah jadi sedap..hehehe.
 


Ok ni perencah Nasi Briyani Maggi tu. Ada je jual dekat mana-mana pasaraya. Lupa pulak harga berapa.
 
Cara nad masak
- Hiris bawang merah 2 biji dan masak. Dah bau wangi, boleh masukkan perencah Nasi Goreng Briyani ni. Masak sehingga naik bau. Sebenarnya nak lagi pro dan sedap, masukkan bunga lawang, kayu manis, dan bahan lain, tapi nad tengok dekat paket tu, buh bawang merah je, so kita masak tu je..hehee.
- Ok dah masak, kita masukkan  dalam beras yang dah dibasuh. 
- Tuang air ikut sukatan selalu korang masak nasi. Kacau bagi rempah yang dimasak tadi sekata.
- Masukkan dalam periuk nasi dan biarkan masak.
- Lepas tu masak ayam sambal pulak. Cara masak ayam sambal, nad dah kongsi. Boleh baca di Resepi Ayam Sambal
- Selalu Nasi Briyani makan dengan sayur timun tu, tapi takde, jadi buatla sayur cendawan lobak tumis..hehee.
 
Macam tu..senang masak dengan Nasi Briyani Maggi ni. Suami cakap, " sayang beli mana Nasi Briyani ni, sedap "..hahahaa.