May 2019
hai assalammualaikum


Buka Puasa Di BBQ Chicken Faber Towers Rasa Set Ayam Percik - Bila dapat gantung kaulai, takyah masak ni memang perempuan suka tau..hahaa. Yela, kadang penat masak ni..sesekali makan dekat luar, apa salahnya kan..huhu. Haritu suami ada pergi jumpa kawan dia dekat Faber Towers, kemudian terus pergi cari tempat berbuka. Ternampak satu restoran Korea tapi nama dia dia BBQ Chicken. Tapi tengok tempat kebanyakan makanan Korea. Tapi masa tu nad tak makan makanan korea, nad ambil set Ramadan dia, Set Ayam Percik.





Tempat dia cantik, luas. Deko kedai pun biasa. suka denagn kerusi meja makan dia. Ada satu tempat makan dalam tuktuk gitu..hehee.. Disebakan nad datang awal, jadi nad cop tempat makan dekat tuktuk ni..hehee..



Kalau korang taknak makan dekat dalam, boleh je makan dekat luar.

Tadi nad cakap, nad makan Set Ayam Percik dia kan. Hah, ni la dia, Ayam percik dengan menu side dish yang berbeza. Set ni dihidangkan sekali dengan air Teh Lemon atau 100 Plus.



Ni nad punya. Ayam percik dengan side dish, nad pilih spageti, sayur dan jagung.


Ni suami punya, Ayam Percik dengan side dish dia, nasi, kentang goreng dan onion ring.

Air sebab dua orang salah seorang ambil air satu Teh lemon, satu lagi 100 plus..

Bagi nad, ayam percik dia besar. Kuah percik tu memang sedap dan rasa dia takde lemak sangat. Ayam pulak berjuicy dan lembut. Memang samapi habis nad makan.


Untuk menu Ayam percik ni bulan Ramadan je ada. Nad ada ternamapk ayam mala chicken dia, macam sedap dan pedas je..boleh cuba nanti..


Dekat sini, ada pelbagai menu Korea yang ada.


Korang bolehla datang.
BBQ Chicken Faber Towers.
11, Level G, Tower 1, Faber Towers,, Jalan Desa Bahagia, Taman Desa, 58100 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur
Hours:
Open ⋅ Closes 10PM
Phone: 03-7972 9282
hai assalammulaikum

Instagram Hampir Kene Hack - Haritu macam biasa nak buka instagram. Tiba-tiba instagram bagtau ada someone cuba buka ig nad. Then kita kene pilih la sama ada " That wasnot me" or " That was Me"..yela kadang kita dekat satu tempat buka instagram kita yang memerlukan log in dan pasword. Tapi instagram tunjuk kawasan tu area Cheras. Huishh..nad dekat Ampang, celah mana pergi Cheras. Hah!!, terus cuak..apa ni..siapa ni nak masuk instagram kita. Terus tekan " That Was Not Me"..lepas tu instagram suruh tukar pasword. Oii, bukan sekali, tapi 3 kali dia cuba tau..ya ampun seramm...Maka 3 kali tukar pasword.

Selama ni tengok orang kena tau, sekali kita hampir kena..Allahu..tolongla, dahla instagram ni tempat nad buat kerja. Bukan senang nak dapat follower, nad usaha sendiri..Sellau tengok orang punya, artis punya kene hack..Sebelum ni ada kawan nad seorang kene hack instagram dia. Sedih sangat tengok tau. Yela, semua gambar dalam tu dia letak sebagai kenangan. Lagi, tu la tempat kerja dia. Nak buat instagram baru memang boleh, tapi tak sama yang dah lama kita buat.

Sumber Instagram

Lepas peristiwa kawan kena hack, dia ada bagitau, untuk langkah berjaga-jaga, buka two-factor authentication dekat setting instagram. Lepas jadi dekat kawan, dan dia bagtau, terus nad buat. Kita tak tau bila kita akan kena. Tak sangka hampir terkena bulan puasa ni..Masa tu memang tak keruan..jantung laju je..Ya Allah, puasa-puasa janganla buat dajal dekat orang..tolonglaaa..

Fungsi Two-Factor Authentication:
Pengesahan dua faktor ialah ciri keselamatan. Jika anda menyediakan pengesahan dua faktor, anda akan diminta untuk memasukkan kod log masuk khas atau mengesahkan percubaan log masuk anda setiap kali seseorang mencuba untuk mengakses Instagram daripada peranti yang kami tidak kenali.

Terdapat beberapa kaedah pengesahan dua faktor yang anda boleh gunakan dengan akaun Instagram anda. Untuk memulakan pengesahan dua faktor, pilih sama ada:

Kod mesej teks (SMS) daripada telefon mudah alih anda.
Kod log masuk daripada apl pengesahan pihak ketiga (seperti Duo Mobile atau Google Authenticator).

Anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada persediaan berikut untuk menggunakan pengesahan dua faktor.

Disebabkan takut, nad terus buat untuk facebook juga..two-factor authentication,.Korang pun setla ye..

Nak buat banyak akaun macam tak mampu je..Harap tak terjadi lagi..
hai assalammualaikum

Persiapan Raya Untuk Tahun 2019, Semua dah Siap Awal - Alhamdulillah, pejam celik, dah 25 hari kita berpuasa. Lagi beberapa hari lagi nak raya. Tahun ni, semua persiapan, memang nad buat awal, takda lewat-lewat dah. Apa yang nad nak beli untuk dipakai waktu raya, memang nad dah beli sebelum Ramadan lagi..Beli online je..hehee..Mana lagi kalau online dekat shopee. Tahun ni, nak suasana lain sikit dekat rumah. Dah 5 tahun asyik sama je, jadi kita tukar la.






Macam baju raya, memang nad dah cari awal sebelum Ramadan. sebab tau, kalau masa beli bulan puasa, takut harga dia mencekik darah pulak..hahaa. Baju nad, nad beli online je. Harga baju pun murah RM69 je. Alhamdulillah, dapat warna pilihan tahun ni, dengan harga yang murah. Baju pun cantik. Simple je. Baju untuk anak-anak, beli dekat Tesco. Nampak warna tu, baju pun cantik, terus beli. Harga pun murah RM45 sepasang. Baju lelaki, alhamdullilah, dapatla sponsor..



Untuk hiasan dekat rumah pulak, tahun ni memang tukar dan tambah mana yang patut..Nad ada la beli pokok tiruan dekat shopee. saja nak bagi namapk hijau sikit dalam rumah. Ada la nampak segar walaupun pokok tipu je..hehee..



Karpet pun tukar lain. Carila karpet yang bentuk trend sekarang, takda dah bunga-bunga lagi..hehee. Karpet pun beli dekat shopee..RM80 je..sekali postage.


Langsir pun dah siap pasang..Selama ni memang pasang langsir yang arwah mak mertua buat. Ya nad tak berkesempatan nak tengok dia buat langsir raya. Tahun ni pakai langsir yang dia tak sempat nak siapkan. Bahagian cangkuk langsir dia tak sempat pasang, jadi nad bawak kedai yang berdekatan dekat rumah



Kedai ni, kedai kasut..Dia jual barang-barang langsir, manik semua la..barang hiasan untuk hantaran macam tu la.Kasut pun ada. Lepas tu cuab tanya, ada ke jahit langsir tempat bahagian cangkuk. Rasa lega bila chinese laki tu cakap ada. Kalau tak, tak tau nak buat dekat mana. Nad, memang tak la menjahit..hahaha. Kedai ni dekat Pandan Jaya. Langsir pun dah siap pasang.

Setakat ni semua dah siap..Tinggal kemas mana yang belum kemas jela..Kalau boleh malam raya nak rehat terus..taknak buat apa dah..huhuhu..Tahun ni raya balik kampung Meru Klang..
hai assalammualaikum

Buka Puasa Bersama Kawan UNI Di Lazeez Hadhramout Danau Kota - Bertahun juga tak jumpa kawan-.kawan kolej belajar sama di UUM. Selalu berhubung dalam whatsup je. Jadi haritu, kitaorang plan nak buka puasa sama. Mulanya tak tau nak berbuka dekat mana, lepas tu ada kawan seorang ni tag satu tempat dekat facebook. Tempat tu nad baca viral dekat twitter. Nasi arab Lazeez Hadramout Danau Kota. Kitaorang pun pilih tempat tu untuk berbuka.


Ok, nad memang rindu gila dengan kawan-kawan UUM ni..sebab dulu dengan diaorang menggila masa zaman belajar. Bila dah habis belajar, masing-masing dengan hal masing-masing. Masa ni la berborak sakan, nak tau perkembangan masing-masing. Sampai tak sedar dah nak waktu berbuka.




Tempat kitaorang makan ni, nasi arab yang disediakan secara buffet. Jadi, makanan disediakan di luar, kena la ambil sendiri. Kedai restoran kecik macam tu, pulak tu ramai orang, kenalah beratur masa nak ambil makanan. Boleh dikatakan murah la buffet nasi arab dekat sini. Harga dewasa RM25, kanak-kanak RM15. Makanlah sampai puas.

Dekat sini ada Nasi Arab ,mandy , kabsa & maqlubah, Lamb, chicken mandy, manisan & buah buahan. air pun disediakan. Diaorang akan refil bila dah habis.

Memang kena bersabarla ye, masa nak ambil makanan..hehee..



Masing-masing penuh meja..

Habis je makan, solat, sambung borak lagi. Tapi tu pun macam tak lama..Biasalah, macam ni la bila jarang jumpa, kalau boleh nak borak tu bior lama, tapi tak dapat. Masing-masing esoknya kerja. Masing-masing kawan nad ni lain-lain tempat, macam nad dari Pandan Jaya, ada yang dari Rawang, Saujana Utama, Putrajaya, ada pulak tu dari Pahang..hah sanggup dia turun nak buka dekat sini nak jumpa kawan-kawan tau..hehee..Tapi dia turun KL pun pergi rumah abang dia dulu..



Nanti kawan kitaorang seorang ni yang tak dapat ikut berbuka ni ada yang nak kawin. Jadi waktu tu la boleh reunion lagi. Macam tu la bila kitaorang nak jumpa. Ada tu diaorang pergi bercuti. Macam nad, sebelum ni tak dapat pergi bercuti sebab ada si kecik tu. Lepas ni bolehla kot..hahaa..Dalam semua ni, nad jela seroang yang dah kawin..lain masih single..hehee..semoga mereka dipertemukan jodoh..amin..


Oh korang kalau nak cuba nasi Arab ni, korang boleh je Waze : Lazeez Hadhramaout Restaurant ( berhampiran Hospital Colombia Setapak depan PV15 kondominium )
For reservation can call : 018 6691323

hai assalammualaikum

Bila Fariza Dah Tau Nak Raya!!- Kalau dah nak tibanya bulan Syawal, memang nak selalu teruja sorang-rosang jela..hahaa. Orang lelaki, biasalah, dia teruja tak tunjuk..hahaha. Tahun ni, best la sikit, sebab Fariza dah tau nak raya dah..hehee..Seronok bila ada geng yang teruja sama nak raya..Macam mana dia tau pun, nad tak berapa apsti. Sebab nad jarang cerita pasal raya dekat dia. Cuma, bila cari baju tu, cakapla, "nak raya, kene pakai baju cantik-cantik"..Yang lain takda sangat..Sampailah, haritu Ramadan dah masuk pertengahan tak silap, dia masuk bilik daddy dia, buka youtube, dan cakap nak lagu raya..


Macam tak percaya, yela, sikit-sikit kita tengok dia boleh paham itu ini. Fariza dah 4 tahun, jadi umur macam ni la dia dapat tau banyak. Ni dah tau nak raya, apa dia nampak semua dia akan cakap "mommy nak raala".."mommy nak raya la"..hahha..Mommy nya pun excited la..sebab ada geng yang teruja nak raya ni..kalau tak sebelum ni siap la sorang-sorang.

Dapat main bunga api bukan main seronok lagi. Lepas tu tak sabar nak main dengan sepupu dia..hehee..Baju raya denagn kasut raya dia pun dah siap semua. Bila nampak je, "mommy ni nak buat raya kan"..Kasut pun dia taknak pakai dulu, nak tunggu raya ok..Haritu beli baju dengan kasut pun, kita tanya dia dulu "ni cantik tak". Dia jawap "cantik"..kalau dah dia cakap cantik kita pun proceed pergi beli. Tahun ni dapatla tema yang kita nak tahun lepas..ahahha..


Bila dah besar ni, nak mintak tolong pun dah senang..Mintak tolong kemas. Bila dah kemas pesan jangan sepahkan. Hah , nasib dia jenis mendengar arahan. Kalau adik buat sepah, adik kena marah dengan dia..heehe..

Lagi beberapa hari nak raya. Mommy teruja sebab Fariza pun tak sabar nak raya..yeahh...




hai assalammualaikum

Tips Untuk Merawat Kulit Berjerawat Dan Berminyak - Setiap orang berbeza masalah kulit dia, ada yang jenis normal, ada yang berminyak dan berkombinasi. Macam nad, jenis kulit yang berminyak.  Kalau bangun tidur je, memang rasa berminyak dan melekit dekat bahagian muka terutama hidung ni. Kalau waktu siang, memang akan lebih berminyak bila sampai waktu petang. Nak bermakeup pun kadang takut ye sebab nanti boleh nampak muka kita macam glowing tapi sebenarnya berminyak. Kulit berminyak kalau tak dikawal boleh menyebabkan timbulnya jerawat. Setiap hari kulit kita terdedah kepada kotoran, kotoran tu melekat dan menyumbat kulit kita. Memang stress tau..Lagi cuaca dekat Malaysia ni tak menentu.


Tips Untuk Merawat Kulit Berjerawat Dan Berminyak

Ada banyak sebab terjadinya kulit berminyak, dari segi pemakaian makeup, pemakanan dan kebanyakannya kerana kulit tidak cukup air. Sebenarnya kulit muka menghasilkan minyak semula jadi untuk melindungi kulit daripada terlalu kering. Namun jika berlebihan minyak ia akan buat liang pori kita membesar dan berminyak sehingga munculnya jerawat yang dapat merosakkan penampilan wajah. Sebab tu nad cepat-cepat kawal muka berminyak ni sebab takut muka akan naik jerawat. Jadi, ni nad nak kongsi tips untuk merawat kulit berminyak dan berjerawat.

Apa yang nad selalu buat, pertama mestilah bersihkan muka dengan pembersih muka yang bersesuaian dengan masalah kulit. Kalau sebelum tu pakai makeup atau basic skincare sahaja, nad akan bersihkan dulu denagn makeup remover kemudian baru cuci muka denagn pembersih muka. Pastikan pembersih muka tu mencuci dan membersihkan kulit kita secara mendalam, dan menanggalkan segala kekotoran yang hinggap dekat muka ni. Nad akan pastikan kulit muka nad memang bersih-sebersihnya. Bila muka kita bersih, kulit pun sihat dan tak ada masalah seperti pori tersumbat, kulit berminyak dan tidak menghalang liang pori dari tersumbat.


Cara terbaik untuk redakan sikit kulit muka yang tengah meragam/irritate dan banyak active acne ialah dengan pastikan cleanser yang kita guna tu sangat lembut dan tak kasar. Cuci muka pun tak boleh kerap sangat sebab nanti akan tarik natural oil pada kulit, nanti kulit kering pulak. Lagi satu pastikan pembersih muka yang kita guna tu dapat melembapkan muka kita. Mesti tertanya-tanya, ada ke produk pembersih muka yang membantu melembapkan kulit ni? Yes, ada ya kawan-kawan. Nad pakai Aloe AC Clean Bubble Cleanser dari Hansaegee Nature. Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni efektif untuk membersihkan pori secara mendalam sambil exfoliate sel kulit mati dan ia dapat melembapkan kulit.

Nad suka sangat dengan Aloe AC Bubble Cleanser ni sebab ia di perbuat dari Aloe Barbadensis Leaf ( daun lidah buaya ) dan tea tree leaf oil di mana kita tau daun lidah buaya dan tea tree leaf oil sangat bagus untuk kulit dan membantu dalam memelihara kulit wajah. Aloe Vera bahan yang baik untuk memberi kelembapan pada kulit, dapat membantu mengatasi masalah jerawat dan sebagai anti-radang pada kulit.



Aloe AC Clean Bubble Cleanser sangat lembut dan tekstur berair. Tengokla, sabun berbentuk foam..memang seronok je bila dapat bersihkan muka. Gelembung lembut ini dapat membersihkan liang-liang kulit secara mendalam dan dalam masa yang sama memberi kelembapan pada kulit dan tidak mengeringkan kulit. Bila nad pakai, memang macam muka di belai lembut je..hehee..takda kasar tau..




Kalau sebelum ni, nad cuci muka, muka akan jadi tegang, lepas tu muka lebih kepada kering. Jadi, pencuci tu memang tak sesuai nad pakai sebab ia menarik kelembapan kulit kita dan menjadi kering. Tapi Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni, nad pakai, muka nad tak tegang, lembut je, malah melembapkan kulit muka. Bau dia pun sangat sedap..hehee. Sekarang bila bangun, takda dah muka berminyak dan melekit, malah lembut dan dan sihat je..jerawat pun malu nak singgah je..hehee..


Kalau muka korang jenis kering, berminyak, sensitif dan ada acne, sel kulit mati dan ada blackhead dan whitehead memang,nad sarankan guna pencuci muka ni.


Langkah kedua, selepas pakai pencuci muka Aloe Ac Clean Bubble Cleanser, untuk kekalkan kelembapan kulit nad akan pakai pelembap. Biasanya orang tidak tahu bagaimana untuk memilih pelembap, kebanyakan pelembap dalam pasaran adalah tekstur berminyak dan berkrim yang sebenarnya ia untuk memberi kelembapan pada kulit tapi sebenarnya tidak sesuai untuk jenis kulit berminyak dan berjerawat, kerana ia akan menjadikan kulit ini lebih berminyak dan tidak selesa.
Sebelum-sebelum ni, memang nad pakai terjah je pelembap yang ada dekat pasaran. Dah semuanya tulis moisturizer, jadi kita pun main ambil jela. Tapi, bila pakai, jadi teruk , lagi berminyak muka. Sejak tu takut nak guna pelembap. Skip terus..

Tapi sebenarnya, kita wajib pakai pelembap. Takut jadi macam sebelum, nad cuba pakai pelembap jenis "waterdrop". Rasa gembira bila nad dapat jumpa pelembap yang sesuai dengan kulit muka nad. Pelembap ni nad dah pakai beberapa bulan dan nak masuk botol kedua. Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature, nampak je macam krim tapi sebenarnya ia jenis waterbase.




Bila pakai tu, sapu dekat muka, akan mucul air..Tu adalah waterdrop, yang akan memberi kelembapan dekat muka. Bila muncul waterdrop tu, hanya dap-dap sahaja. Lagipun ia cepat meresap ke dalam kulit. Air tu la dapat melembapkan kulit dan tidak buat kulit melekit. Pakaila dari siang sampai ke petang, memang muka rasa segar dan lembap sahaja.


Selain itu, kandungan Krim Aqua Whitening ini Camellia Japonica Seed Oil di mana ia membantu melembapkan kulit, tidak menyekat liang kulit dan menghalang daripada jerawat. Ia juga dapat mencerah, dan merawat kulit daripada kering dan sunburn. Pelembap ni sangat ringan dan cepat menyerap ek dalam kulit. Bila pakai ada rasa sejuk je.

Lagi nad suka sebab ia contains "Niacinamide" yang mempunyai fungsi untuk mengawal minyak, sehingga dapat mengurangi minyak berlebih dari kulit. Sangat recommend untuk korang yang ada masalah kulit berminyak dan berjerawat. Malah boleh redakan kemerahan dan sunburn.


Dua cara ni nad buat setiap hari untuk merawat kulit berminyak dan berjerawat yang nad alami. Dua produk ni sahaja dapat membersihkan kulit, melembapkan kulit, tidak menghalang liang pori, mengawal minyak dan mengurangakn jerawat di muka. Nad happy dengan kulit muka nad sekarang. Walaupun bila datang period, jerawat takda muncul banyak macam sebelum ni. Muka nad pun dah tak kusam, takde lagi berminyak yang melampau malah makin nampak sihat dan segar je. Nak keluar panas pun tak kisah sebab dah ada produk yang melindungi kulit nad..hehee..

Sekarang ni memnag banyak skincare yang ada. Dari local brand sampai ke western, Japan ,Korean.. masing masing semua ada kelebihan masing masing. Kita sebagai pengguna, kita kena tau dan faham kondisi kulit kita, jenis kulit apa, masalah yang dihadapi, kemudian baru dapat buat pilihan skincare yang mana.

Untuk nad, memang nad akan terus pakai dua produk Hansaegee Nature ni..Sebab ia sesuai untuk semua jenis kulit. Jadi tak perlu pening dah..ehhee..Nad dah beberapa kali review produk ni, korang boleh baca di
- Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature, Melembapkan dan Merawat Kulit
- Tips Muka Sentiasa Lembap dan Cerah, Aqua Whitening Cream Hansaegee Nature Jawapannya
- Tips Rutin Penjagaan Kulit Harian Dengan Pelembap Muka Dan CC Cream
- Kulit Sihat Dan Bermaya, Rutin Makeup Harian Menjadi Mudah Dengan Produk Hansaegee Nature


Kalau korang nak pakai juga, boleh dapatkan barang Hansaegee Nature ni di
Company name: Hansaegee Nature
Website: www.hansaegee.com/shop
Instagram: https://www.instagram.com/hansaegeenature/
Facebook: https://www.facebook.com/HansaegeeNature
Youtube : https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia
Twitter : https://twitter.com/hansaegee