hai assalammualaikum

Jerebu Semakin Teruk - Adakah jerebu ni berlaku setiap tahun? Kalau ditengokkan, setiap tahun mesti ada jerebu. Mesti ada pembakaran di negara jiran. Mula-mula sikit je, lama-lama teruk sampai tak nampak dah bangunan yang tinggi. Bacaan IPU pun semakin tinggi. Banyak dah sekolah tutup disebabkan jerebu ni. Bagusla, yela anak-anak mudah sakit bila cuaca tak elok ni.


Nad pun dah jarang keluar rumah disebabkan jerebu. Mata macam sakit je tengok asap-asap ni..Kalau kabus takpe, tapi ni bukan kabus..hahaha..Keluar pun atas sebab kerja atau urusan lain. Anak-anak lakadang kesian terperap je dekat rumah, tapi kita taknak diaornag skit kan. Takpela, duduk je dalam rumah. Main mainan yang beratus korang ada ni ha..hahhaa..

Dah beberapa hari juga dekat area rumah nad Pandan Jaya ni hujan. Kawasan lain tak pasti. Tapi hujan pun takde apa yang berubah. Jerebu masih ada.

Bukan Kuala Lumpur je, semua negara terjejas dek kerana asap tu.

Kalau bacaan IPU dah ke 200 ke atas tu maknanya tak sihat dan ditahap bahaya..

Allahu, semoga hilanglah jerebu ni denagn cepat. Dahla sekarang macam-macam asap ada, dari kilang la, kenderaan la..Susah nak bernafas dah..

Lagi mereka yang tak berakal, dah tau jerebu, buat pembakaran pulak..adoyaii...

Lagi kelakar, jerebu ni bagi menyedarkan mereka yang merokok..hehee..Tengok sakit ke tak hidu asap jerebu ni. Tapi rasanya, perokok tegar ni peduli apa..huh...

Kesianya, nad baca dekat twitter, banyak binatang mati dekat sana Indonesia tu, macam burung, ular..habis semua binatang..

Harap cepat la seelsai masalah jerebu ni...
hai assalammualaikum


Selepas menjadi ibu bapa, semestinya kita ingin menjalani kehidupan terbaik bersama anak kita dan jadikan ia sungguh bermakna dan mencipta kenangan indah bersama anak kita. Mungkin persekitarn dulu berlainan dengan sekarang. Jadi, sentiasa lindungi kulit supaya kekal terus sihat denagn Aveeno.


Nikmati hidup yang terbaik dengan perlindungan Prebiotik Oat dalam Aveeno® dan Aveeno Baby®!

Aveeno® memahami keperluan untuk menghasil dan mengekalkan pelindung kulit yang sihat, supaya ibu dan bayi dapat melalui kehidupan seharian tanpa perlu risau. Mereka menggelar pengembaraan hidup ini "Skinventures", yang meliputi aktiviti seperti berkelah, berenang hinggalah bermain di pantai.

Skinventures luar sangat menyeronokkan untuk keluarga, tetapi tanpa penjagaan yang betul, kulit kita akan terdedah kepada penyakit, dan terutama kulit bayi yang lembut, boleh menjadi kering dan gatal dengan mudah. Sebenarnya, kulit bayi adalah 30% lebih nipis berbanding kulit orang dewasa1, dan satu daripada dua bayi mempunyai kulit kering2!

Bagi Aveeno®, keseimbangan adalah kunci kesejahteraan. Menggunakan kaedah sains termaju yang mengubah bahan-bahan daripada alam semula jadi menjadi produk yang membantu mengimbangi dan memperbaharui kulit, penekanan yang besar diberikan dalam menjadikan setiap produk Aveeno selamat dan berkesan, dengan hasil klinikal yang terbukti untuk memberikan pengguna ketenangan fikiran.

Pada tahun 1945, dua orang adik beradik dari Amerika, Sidney dan Albert Musher, mula mengkaji manfaat oat, berdasarkan kepercayaan mereka bahawa alam semula jadi menyimpan rahsia untuk kesihatan manusia. Malah, ketika itu, oat merupakan bahan yang terkenal dalam penjagaan kulit, yang digunakan sejak zaman purba kerana keupayaannya untuk memberi kelegaan dan khasiat. Musher bersaudara ini menemui khasiat oatmeal koloid halus dalam membantu melegakan kulit kering dan rengsa, lalu membawa penyelidikan mereka satu langkah ke hadapan. Kemudian, ahli dermatologi dari Mayo Clinic yang terkenal mengiktiraf kerja perintis mereka, maka lahirlah jenama Aveeno®.

"Bahan-bahan yang terdapat dalam alam semula jadi, dan terbukti dengan sains." Inilah yang menjadikan kehidupan cantik, membantu melegakan dan mengubah kulit kita menjadi lebih baik.

Sejak tahun 2001, pasukan Penyelidikan dan Pembangunan Aveeno® telah menjalankan lebih daripada 80 kajian klinikal, yang telah diterbitkan dalam jurnal saintifik. Keberkesanan dan keselamatan produk oatmeal koloid telah dinilai dalam lebih 25 kajian, yang melibatkan lebih daripada 2,500 pesakit dengan kulit kering dan rengsa.



Baru-baru ini, Aveeno® telah menemui ciri-ciri prebiotik yang unik dari oat, yang membantu menggalakkan mikrobioma kulit yang seimbang3 – iaitu satu aspek penting untuk kulit yang sihat dan bertenaga. Kulit yang sihat biasanya mempunyai keseimbangan yang baik bagi kedua-dua bakteria yang bermanfaat dan berbahaya, yang membantu melindungi dan mengekalkan pelindung kulit yang sihat. Bakteria baik ini juga dikenali sebagai probiotik.

Probiotik wujud di dalam usus kita, pada kulit dan di bahagian lain badan, menyokong kesihatan keseluruhan. Untuk terus hidup, probiotik memerlukan prebiotik.


Prebiotik adalah makanan untuk bakteria baik (probiotik) yang hidup di dalam badan kita. Ramai orang biasanya beralih kepada suplemen prebiotik untuk menyokong perkembangan sihat probiotik di dalam usus kita - tetapi bagaimana pula dengan kulit kita?

Itulah sebabnya produk Aveeno® dan Aveeno Baby® menggunakan Oat Prebiotik membantu untuk menambah pelindung kulit dan menyokong ekosistem semula jadinya. Aveeno® Prebiotic Oats diperbuat daripada bijirin oat semula jadi dengan gred makanan berkualiti tinggi serta berprotein tinggi dari Kanada, Amerika Utara, UK dan Perancis.  Bijirin ini diproses secara semula jadi tanpa menggunakan sebarang bahan kimia berbahaya untuk mengekalkan integriti prebiotiknya. Diproses khusus untuk mengekalkan kebaikannya sebelum dirumuskan ke dalam produk Aveeno®, Oat Prebiotik ini membantu menjadikan kulit sihat dan seimbang.


Dirumuskan untuk memberi keselesaan sepanjang hari, ketiga-tiga rangkaian Aveeno® Skin Relief, Aveeno Baby® Soothing Relief dan Dermexa  mengandungi formula Prebiotik Triple Oat Aveeno®, yang menggunakan gabungan manfaat tiga bahan yang berbeza, semuanya diperbuat daripada Oat:
Tepung Oat - memberikan kelembapan selama 24 jam
Ekstrak Oat Penuh - membantu melegakan gatal dan ketidakselesaan
Minyak Oat - membantu menguatkan pelindung semula jadi kulit

Petua Penjagaan Kulit Aveeno® untuk bayi:
Bersihkan kulit bayi dengan Aveeno Baby® Soothing Relief Creamy Wash atau Dermexa Moisturizing Wash. Tuangkan pada kain lap basah, ke tangan anda, atau terus ke dalam air mandi.
Lap kulit bayi dengan lembut menggunakan tuala lembut dan bersih.
Untuk hasil yang terbaik, ikuti dengan Aveeno Baby® Soothing Relief Moisturizing Cream atau Dermexa Moisturizing Cream.  Sapu losyen pada kulit bayi, berikan perhatian tambahan pada mana-mana bahagian yang kering. Berhati-hati untuk mengelakkan kawasan mata.
Bayi kini mendapat perlindungan selama 24 jam!


Kini tiba masanya untuk menjalani kehidupan terbaik bersama anak-anak kecil anda dengan Aveeno® dan Aveeno Baby® dengan bantuan Oats Prebiotik. Bebaskan diri dari kulit kering dan tidak selesa, dan harungi Skinventures baharu bersama-sama!

Produk Aveeno® dan Aveeno Baby® boleh didapati di farmasi utama terpilih, seperti Watsons, Guardian, Caring, dan AEON Wellness, serta di kedai-kedai dalam talian rasmi Aveeno® di Lazada (http://bit.ly/AveenoLazadaMY) dan Shopee ( http://bit.ly/AveenoShopee).

Untuk maklumat lanjut, ikuti Aveeno Malaysia di:
Facebook: https://www.facebook.com/myaveeno
Instagram : https://www.instagram.com/aveenomy/
hai assalammualaikum


Eatz @ Hong Kong The Garden Mall - Selalu sangat dah makan makanan Korea, Thailand,  Jepun,  apa kata tukar pulak,  sesekali makan makanan Hong Kong pulak. Yes, Hong Kong ye guyss.. tak terfikir macam mana makanan diaorang kan,  sebab jarang nampak. Nak pergi Hong Kong entah tak tau bila,  jadi, kita cuba dulu makanan mereka ni di Eatz Hong Kong dekat The Garden Mall. Kedai ni berada di LG Floor,  dan bangunan ni bersebelahan dengan Mid Valley Mall. Kedai ni baru dibuka, ia halal dan muslim friendly.




Nad suka dengan dekorasi kedai ni. Tengokla lukisan di dinding,  seperti berada di Hong Kong je. Lukisan ni dibuat oleh pelukis mural tempatan iaitu Aleff Ahmad mengisahkan tentang makanan Hong Kong. Cantik kan.

Dan kedai ni sangat luas, tempat duduk pun banyak dan selesa.  Memang lokasi yang menarik makan bersama keluarga atau rakan-rakan.


Ada kawasan playarea untuk anak-anak juga. Kalau bawa anak-anak makan luar,  memang seeloknya ada tempat khas anak-anak bermain. Walaupun tak sebesar mana tapi macam ni pun anak nad dah suka dah.. Takdela diaorang bosan kan.. Hehehe..

Jom tengok menu pulak..

Eatz @ Hong Kong The Garden Mall Menyajikan Pelbagai Jenis Menu Yang Menarik Untuk Dirasai


Selalu nak cari makanan Chinese ni yang halal memang susah dan kalau ade yang halal pun makanan sama sahaja dan sangat terhad.  Tapi, di Eatz Hong Kong, akan membuatkan korang pening nak memilih, sebab ia mempunyai hampir 100 menu yang menarik, dari appetizer,  makanan berat sampai ke dessert..hehehe..Yes,  100 menu yang ko rasa nak makan semua..




Tengok gambar dekat menu je dah buat rasa lapar dan terliur.. Apa yang ada dalam gambar sama je macam mana dihidangkan dekat kita.. Hehee..

Untuk pengetahuan korang, Eatz @ Hong Kong ni dibuka seawal 8.30 pagi. Jadi, mana yang berdekatan, nak sarapan pagi, bolehlah datang ke sini. Mid Valley ni memang kawasan yang sibuk kan, memang elokla Eatz @ Hongkong ni dibuka di sini.



Masuk je ke sini, ada makanan yang dipaparkan di bahagian hadapan. Hah, semua makanan ni boleh korang pesan. Antaranya ialah, Egg Tart, Polo Buns, Read Bean Ice Pudding dan air mereka yang korang boleh beli dan bawa balik ni..Memang wajib rasa ok..sedap ya amat.



Ada tiga jenis air iaitu kopi, milk tea dan Ying Yang ( gabungan kopi dan milk tea ). Nad minum Milk tea dan Ying Yang, memang sedap. Botol pun menarik kan.




Nad ni memang penggemar tart. Bila ada Egg Tart, laju nad order..hehee. Sedap guys..Anak nad, Fariza pun suka. Pastry dia rangup dan dalamnya, isi dia sangatla creamy, dan lembut.


Ni pulak Cheesy Ball. Tapi takde banyak cheese pun. Makan panas-panas baru sedap. Cheesy ball ni elok juga bagi anak-anak. Tengok Farhanah, menikmati cheese ball ni..

Yang tadi tu macam appetizer je,hehee, hah, ni nak tunjuk menu berat pulak. Haritu nad rasai sendiri menu di situ, antaranya Satay Beef Rice , Mala Spicy Jumbo Fish Balls , Cheese-Baked Chicken Cutlet With Rice, Swiss Sauce Chicken Wings, Fish Fillet Spaghetti, Braised Beef Brisket Rice , Ms Souffle, Polo Bun With Ice Cream (Strawberry) dan Red Bean Punch.


Mala Spicy Jumbo Fish, ni fishball yang pedas. Jadi kalau korang suka pedas, boleh order yang ni. Bagi nad takde la pedas mana, sebab nad memang suka jenis pedas-pedas ni.


Swiss Sauce Chicken Wings, rasa biasa, dan boleh dinikmati oleh semua.


Satay Beef Rice ni rasa daging tu memang macam satay..hehee..Dan makan pulak dengan nasi. So bolehla makan waktu lunch, atau petang atau malam, cari nasi, boleh cuba ni.


Untuk penggemar cheese macam nad, hah dekat sini pun ada menu cheese tau. Menu cheese dia memang lain daripada yang lain. Menu yang nad pilih Cheese- Baked Chicken Cutlet With Rice. Pergh, dia hidangkan panas-panas ok. Memang banyak betul nasi dia. Tak pelik sangat makan cheese dengan nasi, sebab memang kena sangat dan sedap giler. Ia digabungkan dengan potongan ayam yang digoreng rangup. Ayam pun elok je dimasak, rangup di luar, lembut di dalam. Selalu fikir, makan cheese, mesti muak, tapi buakn ni, takde muak langsung. Lagi nak masuk mulut dan habiskan..hehee..

Ada banyak lagi menu cheese ni, korang boleh tengok dekat gambar menu yang and letak dekat atas.


Macam Fariza, semestinya, kegemaran dia ialah spagetti. Jadi Fish Fillet Spageti untuk dia.


Ada lagi menu nasi untuk suami, iaitu Braised Beef Brisket Rice. Suami kita memang suka daging-daging ni. Menu ni berkuah, dan rasa dia ada masam manis macam tu, serupa macam asam pedas..ehhee..

Menu lain yang diperkenalkan,


Australian Beef Striploin


Smoked Duck with Pumpkin Rice


Mala Spicy Fishball in Dry Noodle. Nak makan ramen pun ade dekat sini. Nampak menyelerakan kan.


Curry Seafood Rice


Prawn Toast


Ok, untuk korang yang nak rasa pedas, setiap meja ada disediakan tiga jenis chili untuk menambah kepedasan pada hidangan korang. Rasa cili ni dari rasa cili biasa sampai cili yang paling pedas.


Semestinya dessert tak dilupakan lepas makan berat. Antara dessert yang dipilih ialah Ms Souffle . Weii serius, nad teringat sampai sekarang dan rasa nak datang semula lagi nanti sebab Ms Souffle ni. Korang tengok gambar, nampak sedap kan. Memang sedap gila. Ms Souffle ni lembut, fluffy, rasanya yang sangat light dan ringan bila masuk dalam mulut. Memang berbaloi order Ms Souffle ni tau dan menu yang tak dilupakan..hehee.. Walaupun kena tunggu lama dalam 20 minit, sebab mereka akan buat apabila di order, dan sampai dalam keadaan yang panas, korang mesti terus makan. Rasa dia lagi vavavom..rasa lembut sangat bila masuk mulut..yummy!!..Memang kene datang lagi semata untuk Ms Souffle..hehee..Ms Souffle ni dibuat dari kuning dan putih telur yang dipukul bersama.


Dessert lain Polo Bun With Icecream ( Strawberry ). Ni anak-anak sukala..hehee..sebab ada aiskrim..


Ada lagi iaitu Red Bean Punch..Macam ABC macam tu..memang sedap..


Polo Bun with Truffle Scramble Egg. Yang warna hitam tu, telur truffle hitam dalam mentega rangup yang digoreng. Lain daripada yang lain kan.


Red Bean Rice Pudding, pertama kali nad tengok. Cara makan dia macam makan lolipop..hehee..Tapi Tak keras pun, maksudnya makan pegang lidi dia tu..hehee. Tapi rasanya ada juga dihidangkan dalam bekas di hadapan makanan yang dipaparkan.

Ni antara air yang korang kene cuba, sebab air ni sangatla special dibuatnya..hehee..Korang tengok pun rasa wow kan..


HK Milk Tea On Ice Bed. Nampak lain daripada yang lain kan. Ais dia dibahagian luar. Memang rasa air ni asli dan kaw punya,  sebab ais di bahagian luar dan tidak bercampur.















Expressive Espresso. Ok air ni bila korang pesan, dia akan bawak sekali bekas tu. Kopi yang ada, dimasukkan dalam bekas. kemudian dipasang api, dan kopi akan keluar daripada bekas tersebut. Kemudian kopi yang dah keluar, diletak dalam cawan dan ditambah dengan susu.



Video macam mana terhasil, ni nad sediakan.


Pineapple Punch



Kebanyakan makanan di Eatz @ Hong Kong ni, dibuat dan diproses sendiri. Dari bahan mentah dan dihasilkan menjadi menu yang sangat sedap. Bagi nad, makanan di Eatz @ Hong Kong ni memang lain daripada yang lain dan sangat unik dan jarang jumpa. Rupa unik tapi rasanya memang sedap sampai buat kita taknak lupakannya ok..hehhee. Makanan sedap, kerana sentuhan daripada chef profesional itu sendiri. Kekreatifan Chef Johnny berasal dari Hong Kong ni, telah membuat hidangan  menjadi sangat asli dan pelanggan terasa betul seperti berada di Hong Kong. Dibantu juga oleh Chef Kak Noor yang manis ni.

Antara menu yang nad suka dia Eatz @ Hong Kong ni semestinya Mala Spicy Jumbo Fish, Cheese- Baked Chicken Cutlet With Rice dam Ms Souffle..


Memang enjoy makan dekat sini, dengan pelbagai pilihan menu yang ada. Sesuai untuk semua usia, dari anak-anak kecil sampai la dewasa. Memang suka sangat dengan persekitaran kedai ni, makanan yang unik dan sedap, dengan harga yang berpatutan. Nad memang recommend sangat korang datang kedai ni dan rasai sendiri menu di sini. Tak dapat pergi Hong Kong lagi tapi dah boleh rasa Hong Kong Cuisine di Malaysia ni..hehee..Cuba tau..cubaaa...


Eatz @ Hong Kong The Garden Mall
Alamat : LG-240, Lower Ground Floor, The Gardens Mall, MidValley City
Facebook : EATZ at Hong Kong 
Instagram : @eatz_hk 
Twitter : @eatz_hk 
Phone Number : +603 – 2201 0886
Email (Enquiry) : info@eatzhk.com.my
Website : www.eatzhk.com.my
Operating Hours : 8.30am – 10.00pm Daily