hai assalammualaikum

Menikmati Pemandangan Kuala Lumpur Di 39 Restaurant PNB Perdana KL

Buka puasa yang meriah

Berbuka Puasa Di 39 Restaurant PNB Perdana Hotel & Suites

Berbuka Puasa Di PNB Perdana Sambil Menikmati Pemandangan Kuala Lumpur - Bila nak makan dekat luar, nad la orang paling gembira, sebab tak perlu masak..hahaa. Sesekali nak berehat dari memasak dan berbuka di luar bersama keluarga, apa salahnya kan..hehee. Buka puasa kali ni, nad ajak mr mafia berbuka di PNB Perdana Kuala Lumpur. PNB Perdana Kuala Lumpur mempunyai dua restaurant iaitu satu restoran 10 Binjai di tingkat paling bawah area Lobby dan 39 restaurant di tingkat paling atas.. Ikut mana korang nak berbuka, macam nad, sebab nak menikmati makanan sambil melihat pemandangan cantik Kuala Lumpur di atas.

Guide tempat setiap makanan

Ruang bahagian makanan yang luas

Bahagian tempat duduk yang privacy

Pertama kali nad datang ke PNB, berbuka puasa dengan keluarga dalam suasana moden kontemporari, melihat pelbagai makanan yang disediakan, membuatkan perut ni tak sabar untuk berbuka dan merasai makanan tersebut, sambil menikmati panorama indah berlatar belakang pemandangan bandaraya Kuala Lumpur...hahaa. Nampak tak romantiknya berbuka haritu..

Buffet Ramadhan Di 39 Restaurant PNB Bertemakan Nostalgia Ramadhan

Hidangan lauk pauk. Daging percik paling kebabom ( gambar no 5 )

Di The 39 Restoran menyajikan menu makanan bertemakan Nostalgia Ramadan yang menampilkan pelbagai masakan seperti nasi minyak badam, berlaukkan ayam masak merah, daging salai percik, ikan pari asam pedas, sotong lemak cili padi serta kacang panjang goreng taugeh. Paling nad suka ialah daging percik dia, memang rasa kuah percik tu sedap giler, sampai nad boleh makan kuah dengan jari dan jilat..ehehe. Daging dia pun lembut.

Noodles

Rojak marbeles

Pelbagai aneka mihun, rojak dan salad juga.

Sampai je nampak ni..hahaa..mata tak berkelip

Ada kaan-kawan dia yang lain..ehhee..

Port paling dicari, mestilah kambing golek..aumm..Setiap gigitan daging dia, memang buat mata tertutup. Dagingnya yang empuk dengan sos yang disediakan memang mengancam. Dekat situ juga ada udang bakar, ikan bakar dan ayam bakar.

Satay, satay oiii

Sukanya budak ni

Satay ni kegemaran Fariza..hehee..Seronok dia dapat makan satay.

Sup yang mengancam

Kuah yang pekat, aaahhhh

Ni paling nad suka, sup dia. Fuh, ada perut, daging dan macam-macam lagi. Nad campur semua, lepas tu letak sup. perghh, memang terbaikla setiap hirupan tu..

Lemang dan Ketupat palas, buat tak sabar nak raya

Murtabak yoo dengan super duper kari

Kuew Teow yang hangat di makan

Belum raya lagi, tapi dah boleh makan ketupat palas dengn lemang dekat sini..hehee. Ada juga kuew teo dan murtabak..

Kurma

Kuih

Buah

Buah

Lepas makan berat, cari pencuci mulut. Ada kuih muih, buah-buahan siap dengan moutain coklat you alls..Ni ambik banyak kali..hahaha..

Sagu yang comel

So yummy...

Yang paling nad suka tengok, dan nampak comel, sagu ni. Warna warni tengoknya. Mr mafia ambikkan untuk nad, sekali dia lupa letak santan..hahhaa. Nasib nad bagitau. sedap sangat sagu dia, kalau simpan peti ais lagi sedap ni..

Sedapnya manisan dekat sini

Dah macam sambut harijadi...

Kek yang berwarna warni. Semua jenis kek nad rasa..memang tak boleh tak rasa, semua kena rasa..hahaa..sebab nanti teringat-ingat..hehee..

Abc the best..bubur kacang

Macam-macam jenis air ada..

Nak yang sejuk-sejuk, aiskrim ada, ABC pun ada..alahaii..banyak pilihan ok..Aiskrim tu budak-budak suka la..Air juga banyak pilihan.

Ruang luar Menikmati Pemandangan Kuala Lumpur 

Sebelum berbuka atau selepas berbuka, nak hirup udara segar dan nak nikmati pemandangan Kuala Lumpur, bolehla keluar ke ruang legar ni. Ada pintu nak keluar ke sini. Bolehla tengok bangunan KLCC dan KL Tower yang tersergam indah. Boleh tengok matahari terbenam, pemandangan lampu-lampu waktu malam. Memang menarik. Untuk orang lelaki yang nak merokok, hah bolehla keluar dekat sini.

KLCC dekat belakang kita tu..tersergam indah

Pemandangan waktu malam yang cantik


Sijil Halal Dan Surau

PNB Perdana On The Park merupakan  Hotel  Restoran yang menerima pensijilan HALAL sepenuhnya dari JAKIM.  Bila ada tanda Halal ni dan mengikut konsep patuh syariah sebegini, jadi nak makan dekat sini pun yakin dan tanpa was-was. Dekat sini ada disediakan Surau untuk solat. Solat berada di tingkat 5. Kawasan yang sangat luas dan bersih.

Parking Dan Kenderaan Awam

Untuk parking, korang boleh parking di bahagian bawah, harga untuk flat rate parking ialah RM8. Kalau naik kenderaan awam, boleh naik LRT, turun di Stesen Ampang Park.

Harga Buffet Ramadhan The 39 restaurant 

Pakej Bufet Ramadan di The 39 Restaurant
Normal rate :
RM123.00 dewasa
RM 61.50 (Kanak-kanak 4 – 12 Tahun)

Pakej Bufet Ramadan di Restoren 10 Binjai
Normal rate :
RM 98.00 ( Dewasa)
RM 49.00 (Kanak-kanak 4 – 12 Tahun)

Untuk pertanyaan hubungi 0374903939 dan 03 74903838 atau layari laman sesawangnya www.pnbperdanaonthepark.com

Berbuka bersama keluarga di tempat macam ni memang suatu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Korang bolehla berbuka di PNB Perdana Hotel & Suites Kuala Lumpur ni.

hai assalammualaikum


Baby Carrier Ergobaby Mudah Digunakan Dan Berkualiti

Baby Carrier Ergobaby Memudahkan Bawa Baby Ke Mana Sahaja - Memang nad pernah beli baby carrier masa Fariza baby. Yela, fikir senang dan mudah nak bawa baby ke mana-mana. Nak pegang mesti la tak larat. Boleh lenguh oo tangan ni dukung Fariza masa tu. Nad memang tak beli stroller, sebab payah, nak kena angkutla, lagi kalau dekat shopping mall, kang lagi susah bila naik escalator ke kan. Sebab tu beli baby carrier.

Masa beli sebelum ni, memang main beli je, takda tengok atau baca macam mana sebenarnya baby carrier yang sesuai untuk baby..hahaa. Yang kita tengok, cantik, dan paling penting murah. Tapi rupanya, yang kita beli tu salah dan tak menetapi syarat baby carrier yang sebenar..hahaha. Pertama kali post gambar dengan baby carrier tu, orang dah komen " nad, tak elok carrier tu, kaki baby terjuntai "..kahkah..sabar jela..


Ni la dia baby carrier pertama yang nad beli. Beli dekat kedai. Pakai dua, tiga kali je, sebabnya baby carrier ni buat nad sakit pinggang dan bahu..hahha. Baby carrier ni takda tali dekat pinggang, jadi dia tak support pinggang, udahnya, bahu kita je kena tahan budak tu. Sakit oo..Mr mafia pun surrender pakai baby carrier ni. Last-last dia dia dukung je Fariza masa tu...hahaa.

Lepas adik Fariza lahir je, mommy dah fikir untuk beli baby carrier lain. Yang sesuai untuk baby dan mak..hahaa. Nad fikir nak beli lain sebab nanti senang, kot nak pergi event ke, pergi jalan-jalan berdua dengan Fariza ke, ada baby carrier ni senang. Sorang dukung, sorang pegang tangan. hah!!, gitu kau..Lagi satu nad cari baby carrier lain sebab fikir keselamatan. Fikir untuk keselesaan mak dengan anak. Lagi satu fikir harga juga..hahaa. Kalau lagi mahal, lagi berkualiti, tapi nad cari yang sedang-sedang harganya, tak murah dan tak mahal, pada masa masa fikir kualiti..Ada ke agak-agak macam tu??..hahaa.. Apa lgi, bila kita fikir, mesti facebook ads keluar. Biasalah, facebook boleh baca fikiran kita..haaha. Jadi banyakla pilihan baby carrier yang keluar..huhu. Apa lagi, nad pun cari satu-satu..fuh pening kau..hahaa.

Ergobaby 360 Cool Air Baby Carrier

Dan akhirnya nad memilih untuk Ergobaby 360 Cool Air Baby Carrier. Ergobaby nad pilih ni sebab menetapi ciri-ciri carrier baby. Ergobaby menggalakkan pinggul yang sihat dengan meletakkan bayi dalam kedudukan kaki katak dengan lutut. Ia juga memastikan bayi dalam keadaan selesa dan menyokong kepala bayi sepenuhnya. Ergobaby ni boleh dipakai sehingga baby setahun, lebih setahun pun boleh. Ia juga Oleh kerana bayi berkembang pada kadar yang berbeza, memasukkan bayi harus digunakan sehingga bayi mempunyai kontrol kepala dan leher dan dapat secara konsisten duduk nyaman di dalam pembawa dalam posisi kaki katak ergonomik. pembawa boleh dipakai rendah atau tinggi pada pinggang sekiranya berlaku c -section.


Ergobaby ni pun ada support bahagian pinggang. Jadi pinggang nad takkan rasa sakit bila bawak Farhanah. Bahagian bahu pulak besar dan lembut.


Ergobaby ni boleh digunapakai dengan 4 cara iaitu, bahagian hadapan, di mana muka baby mengadap ke depan, dan kebelakang, bawa dibahagian tepi, dan akhir sekali bawa dibahagian belakang.


Nad memilih Ergobaby  360 Cool Air Baby Carrier kerana ia mempunyai ruang udara di bahagian tengah ini. Jadi baby tidak akan berasa panas di dalam kerana udara masuk dan keluar di situ. Sebab tu ia dinamakan 360 Cool Air.


Ergobaby ni mempunyai banyak butang, di mana ia mengikut kesesuaian baby. Kalau macam Farhanah, nad pasang pada butang 1, sebab dia baby lagi dan memerlukan support dibahagian kepala dan kaki. Jadi tak perlu nak pegang kepala dia, dan kaki terletak elok dalam keadaan mengangkang.


Ergobaby ni mempunyai penutup kepala. Jadi kalau baby nak tidur, atau hujan atau panas, boleh gunakan penutup kepala tersebut. Hah!!, senang kan, takdela kita risau. Lagipun Ergobaby ni mempunyai kusyen yang lembut dan baby atau anak kita yang dah besar selesa duduk di dalam.


Setakat ni, nad pakai Ergobaby ni, Farhanah mesti akan tidur dalam ni..hahaa. Tu yang best pakai baby carrier Ergobaby ni. Dia rasa melekat dekat mommy dia. Lagipun senang bila Farhanah dalam carrier ni, nad boleh pegang Fariza masa keluar atau amik gamabr ke, nak pegang apa-apa je. Tangan pun tak lenguh, pinggang pun tak sakit.


hai assalammualaikum

Desa Pandan Coconut Shake - Nak pergi ke Melaka jauh sangat nak dapatkan coconut shake ni, nah ni dekat dengan rumah, Desa Pandan Coconut Shake ada..hehee. Dah lama nak rasa sebenarnya, tapi laluan ke situ macam sibuk je nad tengok, sampailah sebelum puasa haritu, nad dapat juga rasa Desa Pandan Coconut Shake ni. Dah lama dia beroperasi, tapi baru sekarang dapat rasa..Biasalah, kalau bukan orang terlambat nak ras tu memang tak sah..hahaa. Yang penting dapat rasa dah..


Desa Pandan Coconut Shake, memang dekat dengan rumah, dalam 10 minit dari rumah, dan 5 minit dari Tesco Ampang. Masa balik dari bayar bill digi, terus lalu dekat Desa Pandan nak ke Tesco, lepas tu, suruh mr mafia berhenti kedai coconut shake ni. Nasib dia lalu dekat tengah-tengah kedai ni, bolehla berhenti. Mr mafia yang pergi beli, nad duduk dalam kereta, ambil gambar kedai tu jela..hahaa. Malas nak keluar, si kecik tidur, baru lepas kena cucuk 3 bulan.



Ni la dia Desa Pandan Coconut Shake. Siap ada aiskrim lagi. Harga dia RM 4.00 .Sebelum ni nad pernah minum coconut shake satu tempat tu, tapi rasa dia pelik. Tapi yang ni, rasa kelapa tu ada. Memang puas dan menyegarkan. Sekali sedut, mesti terus sedut. Sedap.. Adakah dia sama dengan dekat Melaka tu. Kena pergi sana jugakla ye..hahaa..

Fariza mestila makan aiskrim dia tu. Puasa ni tak tau la dia buka ke tak. Kena lalu sanala kalau nak pergi beli.
hai assalammualaikum

Puasa Kali Ni Lebih Mencabar - Alhamdulillah, selesai puasa untuk hari pertama. Ada 29 hari lagi kita akan berpuasa. Kalau sebelum ni puasa dengan mengandung dan menyusu anak, kali ni puasa menyusu dua orang anak. Mau tak mencabar. Dua orang menyusu kita, fikir lapar ke tak nanti. lemah longlai tak nad ni nanti..hahahaa. Tapi sebelum puasa, dah beli barang untuk nad untuk puasa supaya sentiasa cergas dan bertenaga. Pada masa sama, susu sentiasa ada untuk dua budak ni.



Semalam nad pergi beli susu dengan kurma. Nad buat air susu kurma. Nad buat setiap kali sahur. Masa sahur pun nad makan nasi. Tak boleh tak makan nasi. Pagi sahur tadi, nad buat ikan bilis goreng, sambal sardin dan sayur tumis. Masa sahur, macam biasa kakak Fariza memang akan bangun sekali la. Lepas habis makan, adik pula bangun, tu pun sebab kakak bising.

Alhamdulillah, dari lepas sahur sampai dah nak buka, badan tak lemau dan cergas je, walaupun dua orang yang susu, badan tetap ok teruskan puasa sampailah berbuka. Alhamdulillah. Malam pulak sebelum tidur, nad minum air Jamu Asam Kunyit. Mommy memang kuat oo..boleh lagi bagi susu dekat dua orang masa puasa..alhamdulillah.

Semuanya dipermudahkan. Dan harap lagi 29 hari ni dipermudahkan juga..ehhee. Kalau dapat puasa penuh lagi best. Tak perlu ganti dah..hehee.

Tips Menyusu ketika bulan Ramadhan

1. Cukup rehat
Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar.

2. Pengambilan air
Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan menyusu. Anemia adalah berkurangnya kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Berbuka puasa dengan minum minuman suam adalah elok untuk ibu menyusu.

3. Makan makanan seimbang
Ibu yang sedang menyusu memerlukan tambahan sekitar 700 kalori sehari, 500 kalori diambil dari makanan ibu dan 200 kalori diambil dari cadangan lemak dalam tubuh ibu. Oleh itu, penting bagi ibu menyusu yang sedang berpuasa untuk tetap dengan pola makan 3x sehari dengan menu gizi seimbang (dengan komposisi 50% karbohidrat, 30% protein dan 10-20% lemak).

4. Mengepam pada waktu malam
Tiada masa atau terlalu sibuk untuk mengepam pada waktu siang? Lakukan lebih aktiviti mengepam pada waktu malam.

5. Nikmati bulan Ramadhan
Susu berkurang? Jangan risau, teruskan mengepam (demand and supply). Sentisa fikir positif dan jangan stress. Stress boleh kurangkan penghasilan susu ibu.

6. Teruskan sesi mengepam
Susu ibu hanya wujud dengan adanya permintaan (demand and supply). Teruskan aktiviti mengepam atau direct feed supaya supply sentiasa mencukupi.

7. Elakkan Minuman Bikarbonat dan Minuman Berkafein
Anda sememangnya digalakkan untuk minum banyak air ketika berpuasa tetapi hindari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

8. Amalkan Madu
Anda sangat digalakkan untuk memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh.

9. Banyakkan Buah Dan Sayur
Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.

10. Makan Kurma Ketika Berbuka
Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji. Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.

11. Jangan Abai Sahur
Jangan meninggalkan waktu bersahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.


12. Minum Air Mencukupi
Anda perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu. Minum sedikit tapi kerap.

hai assalammualaikum

Berbuka Puasa Di BBQ Lamb kemensah dengan pelbagai set

Berbuka Puasa Di BBQ Lamb Kemensah Dengan Suasana Yang Mendamaikan - Ni kali pertama nad jejak ke Kemensah.  Nad tau pasal Kemensah pun masa pantang haritu, Mr Mafia cakap ,  ada satu tempat menarik dekat Kuala Lumpur ni. Katanya dekat situ ada kawasan air terjun dan tempat makan yang best sesuai untuk bercuti bersama keluarga. Selama bertahun duduk Kuala Lumpur, tak sangka ada tempat perkampungan yang sangat indah dengan suasana yang mendamaikan dikelilingi pkok yang menghijau. Kalau korang nak tau, Kemensah ni terletak di belakang Zoo Negara sahaja. Nad nak kongsi dengan korang tempat makan bbq yang sangat sedap, yang patut korang cuba, lagi-lagi buka puasa ni,korang boleh pergi BBQ Lamb Kemensah. Terbaik nad cakap..

BBQ Lamb Kemensah

Nak pergi BBQ Lamb Kemensah ni senang je, dari Zoo Negara, korang pergi ke jalan tepi Zoo Negara dan terus je masuk ke dalam, sampai korang nampak signboard BBQ Lamb Kemensah. Nad sampai sini petang sebab nak tengok suasana tempat ni macam mana. Memang terpegun la tengok tempatnya, ada air terjun yang airnya datang dari air bukit yang menyenangkan dan mendamaikan. Memang santai makan dekat sini dengan kehijauan hutan simpan yang indah di malam harinya kita berbuka puasa dengan hidangan BBQ yang enak-enak belaka.

Bestnya berbuka puasa di BBQ Lamb Kemensah

tenangnya tengok

amboi dating anak beranak ni

Kolam tu boleh mandi tau

best kan, dengar air terjun dari bukit

Dapur terbuka, bleh tengok diaorang masak

Bakar jangan tak bakar

Konsepnya cukup unik, dapur pun terbuka. Korang boleh tengokla tukang masak menggril makanan dan menyediakan makanan. Selalu dah makan dekat restoran, kedai, apa kata makan tempat macam ni. best dan lain daripada yang lain.

Bulan puasa ni BBQ Lamb Kemensah ada menyediakan beberapa menu hidangan BBQ yang sangat sedap. Ada tiga jenis set BBQ yang disediakan semasa bulan puasa ni, iaitu set seafood, set daging dan set burung. Semua hidangan set ni bukan bbq sahaja malah lengkap  bersama buah kurma, puding, cocktail, nasi, lamb sup, salad dan minuman dua jug. Hidangan ni sesuai untuk 4-6 orang makan guyss..jimat kalau kongsi-kongsi, murah, portion pun besar.

set seafood

set yang nad paling suka, seafood.

Meh nad tunjuk satu-satu set ye. Hah yang ni set seafood. Dalam ni ada Lobster, ketam sotong dan salmon. Nad suka set ni, sebab seafood dan nad memang giler seafood..ehhee. Semua hidangan dalam ni sangat sedap dan lembut. Ketam tu boleh terus digigit tau. Disertakan tiga jenis sos yang memang sedap. Tulis ni pun masih teringat..huhuhu..

Harga untuk set seafood ni ialah RM 188 perset. Kan cakap tadi portion ni sesuai dimakan untuk 4-6 orang. Kalau korang kongsi-kongsi murah weii.

set burung

ayam dan burung ouyuh yang lazat

Ni pulak set burung. Set Burung ni mempunyai ayam, kepak ayam, burung puyuh dan itik yang diperap dengan rempah istimewa yang membuatkan makanan ni sangat menyelerakan. Setiap gigitan tu memang mengasyikkan sampai makan tinggal tulang sahaja..hahaa. Takda tinggal satu isi pun..hehe.

Harga untuk set burung ni ialah RM 168 per set. Bebraloi oii, siap ada dengan nasi, air dan dessert.

set daging

Daging yang sedap dan berjuice

Yang terakhir ialah set daging. Dalamnya ada pelbagai jenis daging iaitu lamb ribs, short ribs, beef tenderloin dan lamb cut. Chef dekat sini memang pandai masak eii, lamb semua ni cukup rasa dan berjuice pulak tu. Memang ada liat sikit masa nad makan, tapi masih boleh ditelan. Takdela liat sangat, masih lembut, bukan semua daging liat ok, ada yang ok. Tapi memang terbaik, sebab tekstur daging tu masih ada. Daging-daging ni pun ada yang nad tak pernah rasa..meleleh pulak masa taip ni..hahaa..

Set Daging ni harga dia RM 188 perset.

Air asam boi dan buah naga

air tembikai dan coklat shake

Jenis air yang dihidangkan. Air asam boi, air buah naga, air coklat shake, dan air tembikai.

Dekat sini, parking open, mana ada tempat kosong korang boleh parking. Banyak parking dia. Surau pun ada untuk solat. Surau sini kecik, tapi jangan risau, ada masjid berdekatan tempat makanan ni, 15 minit je dari BBQ Lamb Kemensah.

Hah amacam, terpesona dengan tempat dan makanan dia..hehee. Hah!!, best tau dapat berbuka puasa sambil layan air terjun. Kalau korang nak datang sini, kena booking dahulu. Sebab tempat ni best, maka ramailah orang yang datang. Untuk sebarang pertanyaan dan booking sila wasap.my/6012211400.
Tel : 012-2114100
Alamat : Jalan Taman Zooview, 68000 Kuala Lumpur
Facebook : https://www.facebook.com/Bbqlambklkemensah/
Instagram : https://www.instagram.com/bbqlambklkemensah/