hai assalammualaikum


Alamak Muka Berkedut, Jangan Bimbang, Murad Dew A Little, Bentuk Kecik Tapi Mampu Atasi Masalah Kedut Dan Garis Halus

Murad Dew A little Travel Pack - Kita ni kalau boleh nak kekal cantik, nak nampak muda walaupun usia semakin meningkat ni. Biar orang cakap, " cantiknya muka ko, licinnya kulit, takda kedut pun dekat muka ye walaupun usia ko dah meningkat ni "..hah gituu..Siapa tak kembang kan, kalau kawan cakap macam tu..hahaha. Cuba korang belek-belek muka korang tu dekat cermin, ada tak kedut atau garis halus dekat muka tu. Kalau ada, cepat-cepatla cari produk yang mampu atasi masalah kedut dan garis halus ni. Hah!!, jangan risau, nad nak kenalkan korang dengan produk Murad Dew A Little Mini Pack ni. Kecik molek je, tapi fungsinya wow!!!..

Biasalah, umur dah meningkat, mula la garis-garis halus, kedutan kesan penuaan di wajah ni akan muncul. Itu menandakan kita kurang ambil berat tentang penjagaan wajah. Dengan penggunaan Murad Dew A Little ni, insyallah, ia mampu atasi masalah mengurangkan kedutan dan garis halus di wajah dalam masa 1 minggu jika digunakan secara berterusan.


Murad Dew A Little ni jenis krim warna putih. Teksturnya ringan dan tidak melekit. Bila sapu je dekat muka, terus je meresap ke dalam kulit. Ia mampu memberi penghidratan 24 jam untuk mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedut di muka. Keistimewaan Murad ni ia menggunakan teknologi asid hyaluronik meningkatkan keupayaan kulit untuk menarik dan mengekalkan air untuk penghidratan yang tahan lama. Jadi ia bukan sahaja mengatasi masalah kedutan malah melembapkan muka korang.

Murad Dew A Little ni takda bau wangi ke apa. Bau dia macam ubat gatal warna putih tu..Kalau korang biasa pakai ubat gatal tu la..ehehe..

Cara memakainya:
- Urut secara merata ke muka, leher dan dada secara lembut. Nak lagi bagus, lepas guna Murad A Dew Little ni, boleh gunakan Murad sunscreen di siang hari sahaja untuk melindungi kulit daripada sinaran UV. Ia boleh digunakan pada waktu pagi dan malam.

Kandungan Utama :
- Ekstrak Kelapa : Mengekalkan kelembapan dengan lebih baik untuk menghalang dehidrasi dan menjadikan tekstur kulit lebih licin serta kelihatan lebih muda
- Asid Hyaluronik : Meningkatkan keupayaan kulit untuk menarik dan mengekalkan air jauh kedalam permukaan kulit bagi tujuan penghidratan yang lebih baik dan tahan lama
- Mentega Shea, Alpukat, Bunga Matahari dan Minyak Buah Zaitun : Membantu memulihkan kelembutan kulit dan menjadikan kulit lebih sihat.

Produk ni juga bebas daripada paraben, sulfat , gluten dan phthalates. Jadi selamat nak digunakan. Lagipun , produk Murad ni dibuat oleh Howard Murad iaitu ahli dermatologi yang disahkan oleh lembaga, ahli farmasi terlatih dan Profesor Klinikal Perubatan di Sekolah Perubatan Geffen, UCLA. Sebab tu nama produk ni Murad..hehee.

Murad Dew A little sangat sesuai untuk semua jenis kulit. Tak kira kulit jenis
- Kering
- Kombinasi
- Normal
- Sensitif.


Dalam gambar, nampak je macam besar, tapi sebenarnya ia didatangkan dengan saiz mini edisi terhad yang ringan, comel sangat. Saiz kecil yang mudah dibawa ke mana sahaja. Jadi peneman setia bila keluar bercuti. Memang boleh je sumbat dalam beg.

Nad tau pasal Murad ni pun daripada kawan. Kawan cakap produk skincare Murad ni memang bagus. Ada kawan nad memang pengguna Murad ni. Nad tengok muka dia pun cantik je, takde kedutan di muka. Muka maintain awek muda je walaupun anak dah tiga..fuh..


Murad Dew A Little Saiz Mini ni merupakan " Bestselling Hydro-Dynamic Ultimate Moisture " dengan harganya hanya RM88. Nampak je macam mahal, tapi bagus.

Selain Murad Dew A little ni, jenama Murad ada pelbagai skincare lain..korang kalau rasa nak cuba, boleh je ke
Website https://www.murad.com.my/
                https://www.murad.com.my/dew-a-little
Instagram: https://www.instagram.com/muradmalaysia

hai assalammualaikum


Hari Minggu Bersama Keluarga Kecilku,  Makan Di Nando's - Lama betul tak makan dekat Nandos. Last dulu pergi masa praktikal kot.  Pastu dah tak pergi. .Eh ke ade lagi,  masa bercinta. .Lupa pulak. Lepas tu memang tak pergi langsung. Selepas ada anak nombor,  hari Sabtu lepas,  baru pergi semula ke Nandos ni. .Hahahaa. Nad tau Nandos ni sebab ayam dia besar je.  Tapi lupa dah rupa dia macam mana..kahkahkah. .Sebab kan dah tak tau nak makam mana,  jadi Nandos jadi pilihan.

Kelakarnya,  nak order pun macam blur je. Sebab tak tau rupa dia macam mana. .Hahaha. Nasibla pelayan perempuan tu layan kitaorang ok je. .Hahhaa. Sampai nak tau ayam 1/4 tu besar ke,  1/2 tu besar mana pulak.. Hahhahahha. Sampai pelayan tu tunjuk rupa makanan yang nad nak order dekat orang sebelah yang tengah makan. .Hahaha. .Adoii. .Tapi lantakla,  dah memang kita tak tau.

Spesis nad dengan mr mafia, nak makan mesti ada nasi. Jadi orderla side dish nasi. Mr mafia punya memang siap complete dengan nasi.  Nak tengok kitaorang order ape.


Hah ni la dia. Ni nad punya. Ayam 1/2 dengan smoky sos berserta nasi spicy dan sayur yang digrill.  Mula-mula ingat nak ambil ayam 1/4, tapi fikirkan Fariza,  dia pun nak makan,  amikla ayam 1/2. Yang nad ambil ni dia ada 2 side dish boleh pilih. Ada macam-macamla, nasi, coselaw,  vege, corn tapi nad pilih spicy rice dengan sayur.

Sedap juga,  ayam dia lembut,  mr mafia ambil sedikit ayam nad terus tercabut tulang dengan mudahnya. .Hahaha. Nasi dia nama spicy rice tapi tak pedas pun. Rupa nasi oun macam nasi briyani. .Hahaha.

Tapi kalau nak pedas ada je dia sediakan sos pelbagai rasa,  dari tak pedas sampai la ke pedas.

Nad ada order nasi putih yang tak pedas untuk Fariza dengan adik, mediterranean rice nama dia. Nasi campur dengan sayur carrot dan beans.


Untuk adik,  mr mafia pillih mushroom soup dengan roti bread. Tapi kakak pun makan. Bila tak habis,mommy dia la tukang habiskan.


Hah yang ni pulak hidangan mr mafia. Masa pelayan datang bawa makanan dia,  pelayan tu cakap " en order "..dia pun tak tau sebab tak pernah tengok rupa hidangan tu..hahhahaa. Tapi pelayan tu mesti tau sebab dah ambil order kan. Terkejut bila dia bawak mangkuk bertutup ni. .Hahaha. Nama hidangan ni Cataplana Originale .
.

Sekali buka,  nah tu dia. Nasi dengan ayam sos hot spicy dengan ada sayur sikit-sikit. Boleh tahan jugala rasa dia. Hidangan dalam tembaga yang asli dengan PERI-PERI ayam, sayur-sayuran bermusim, Nasi Mediterranean dan Cataplana sos

Air pulak, nad pilih air bergas sebab boleh refill. Hah dah habis tambah lagi dan lagi.

Not bad la semua ni. .Sebab akhirnya nad juga yang tolong licinkan makanan ni. .Ahhaha. .Oii mahal oii. .Takleh membazir.


Adik dah kenyang. .Muka nak tidur.




hai assalammualaikum


Burger Biru Semakin Maju, Burger Keropok Lekor Menu Terbaru - Hah ingat tak, dulu nad pernah buat entry pasal Burger Biru ni. Dulu dia buka gerai macam orang lain jual burger tu, tapi bila semakin lama burger dia semakin mendapat sambutan, dah maju sekarang, dia buat truck pulak untuk burger biru ni. Jadi di mana-mana la diaorang jual burger biru ni. Kenapa nama dia burger biru, kelainan burger ni, mayonis dia berwarna biru,itu sahaja..ehehe. Okal kan, takda lagi ornag guna nama Burger Biru, ni lain daripada yang lain.


Kalau sebelum ni gerai burger dia dekat Ampang, berdekatan dengan Restoran mamak Fatimah Ghous, tapi sejak ada truck, dia pindah di Ampang Waterfront 1. Kalau waze Burger Biru boleh je jumpa.



Haritu nad order oblong special, mr mafia punya lupa daa..hahaha..


Tengok la burger dia, besar, isi padat, memang kalau makan ni, terus kenyang ler.

Burger Keropok lekor Menu Terbaru Burger Biru

Oh, haritu nad diperkenalkan dengan menu baru mereka. Biasa makan keropok lekor kan. Selalu kita makan keropok lekor dengan sos je, hah yang ni dibuat burger. Keropok lekor bukan kecik, jenis yang ebsar, lepas tu dipotong dua.


Terfikir la, selalu kita goreng keropok lekor, yang ni dimasak macam daging dengan ayam tu atas tempat masak burger tu. Tak keras, lembut je rasa keropok lekor dia. Nor bad juga la. biasalah, orang mesti nak buat pembaharuan dan kelainan kan.


Korang mesti cuba burger biru ni. Sekarang and tengok diaorang macam jual merata. Kalau nak tau dekat mana diaorang jual, korang boleh contact owner burger biru ni di facebooknya.. https://www.facebook.com/saadkuidam.khan ..apa-apa contact dia dulu. Takut korang pergi Ampang nad pergi tu dia takda..hah..
hai assalammualaikum

Resepi Pucuk Ubi Masak lemak - Bila dah teringin nak makan, mesti kena beli punya. Pulak tu haritu barang dapur dah habis. Jadi pergila pasar untuk topup barang dapur. Nampakla pucuk ubi. Mula terasa nak beli ke taknak. Teringin nak makan daun ubi masak lemak. Tengok satu ikat ni banyak bebenor. Dahla kita duduk dua orang je. Anak jarang makan sayur, memilih sayur  si Fariza tu. Nak beli, ermmm..Takpela ambil je la seikat pucuk ubi tu..haha..sebab memang teringin sangat nak makan.


Bahan-bahannya mudah je, ala sama je macam buat lemak lain tu..
- Pucuk ubi
- Dua Bawang merah
- Dua ulas bawang putih
- Sikit kunyit hidup
- Cili padi
- Serai
- Santan
- Air
- Garam
- Gula

Cara membuatnya:
- Rebus pucuk ubi sehingga ia lembut. Kemudian ketepikan dan toskan.
- Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi dipotong dna diblender bersama.
- Tumis bahan yang diblender sehingga naik bau yang harum..ehhee.
- Masukkan santan dan air sedikit. Gaul dahulu bagi sama rata. Kemudian masukkan serai.
- Masukkan garam dan gula, kasi kacau lagi.
- Lepas tu masukkan pucuk ubi yang dah direbus tadi.
- Kacau-kacau sampai la masak.

Senang je..hehee..Cuma masa rebus pucuk ubi tu kenala awal. Selamat mencuba dan menjamu selera.


hai assalammualaikum

Resepi Sambal Sotong Masak Cili Hijau - Harini, hari Ahad, jadi kita duduk rumah sahajala. Semalam dah keluar pergi Mytown. Harini, hari fariza main phone, jadi kita kasi dia main phone sepuasnya. seminggu sekali main phone..Nad pulak habis buat kerja rumah, memasak , kita update blog pulak..hahaaa. Maka terhasil la entry resepi ni. Harini nad masak sotong. Fikir punya fikir, nak masak apa dengan sotong ni, kita masak sotong cili hijau.


Resepi mudah dan senang je. Bahan pun tak banyak. Yang penting pedas. Tapi tadi makan biasa je, tak pedas mana..hahaa, Mungkin mr mafia beli cili kecil yang jenis tak berapa pedas..haishh...Memang menu, mesti ada yang pedas, sebab mr mafia suka pedas. Sambal je pun boring.


Ni bahan-bahannya
- Sotong
- 1 biji Bawang merah
- 2 ulas Bawang putih
- 2 biji cili padi
- 2 biji cili hijau
- Halia


Kesemua bahan ni ditumbuk sampai halus. Kesemua bahan tumbuk tu, kita tumis sampai naik bau. Lepas tu masukkan garam dan gula. Masukkan air sedikit. Gaul-gaul sekejap. Lepas tu masukkan sotong. Gaul sekejap. Lepas tu biarkan sebentar.


Bila dah nampak masak tu, terusla matikan api. Dah boleh dihidangkan..siap..hehee.. Boleh tengok video resepi ni di aats ye..Selamat mencuba.
hai assalammualaikum

Kek Larva Pizza Hut - Haritu adalah hari malam memasak.  Malam tu ingat nak makan dekat luar,  tapi malas ya amat nak keluar. Jadi,  penyelesainnya, orderla Pizza Hut.  Order macam biasalah,  sekali nampak part dessert. Teringin nak rasa kek larva dia.  Kita pun orderla.  Dah buat pembayaran semua,  tunggula orang pizza hantar.

Tunggu punya tunggu,  hah sampai juga. .Hahaha.  Sekejap je.  Tapi perut lapar punya pasal,  pizza hut tu macam datang lambat je. .kihkih. .Nad pun tercari-cari kek larva dia. Dia masukkan dalam bungkusan.

Haip,  dessert makan last. .Hahaha. .So kita kasi makan pizza dulu. .

Selesai makan,  masa untuk dessert.  Baru nak feling makan sorang-sorang,  tapi anak dah kacau. .hahaha. Tapi sebelum tu ambil gambar dan video. Yela kek larva kan. .nak tengok larva coklat dia mengalir keluar.


Kita pun potongla elok-elok. Lambatnya Larva coklat dia keluar.. Hahaha. .Lepastu,  terus makan.


Aduh, ,manis giler weii. .Nad memang suka makan kek coklat, tapi kalau manis macam ni,  tak termakan la. .tapi tetap habiskan. .Dah beli kan. Hah,  lagi sedap kek Larva yang nad beli dengan seroang akk ni..Boleh klik link Larva Cake, sedap dan meleleh.

Ok lepas ni dah tak beli la kek Larva Pizza Hut..hehee..Mungkin tekak lain-lain kan..

hai assalammualaikum

Alamak, Kotor Dah Baju, Macam Mana Nak Buat!!, MistBreeze Magic Stain Remover Selesaikan Masalah Anda!!

MistBreeze Magic Stain Remover, Hilangkan Kotoran Dengan Pantas - Pernah tak terjadi dekat korang, tengah makan, tiba-tiba kuah terkena baju atau tudung, tengah suap anak, tertumpah pulak makanan. Lepas tu risau, kotoran tak hilang walaupun dah cuci guna sabun. Makin buat baju belang adalah. Lagi-lagi baju putih weii!!.. Ada tu pulak, karpet atau sofa, haish masalah betul. Kalau boleh, nak je ada produk yang boleh hilangkan kotoran dengan pantas. Yeszaa!! ada je you alls, produk yang boleh hilangkan kotoran degil tu dekat baju, tudung, carpet, rugs dan sofa, asalkan fabrik ni. MistBreeze Magic Stain Remover teman setia korang lepas ni. Mesti korang puas hati dengan keberkesanan dia menghilangkan kotoran.


Nad pernah je alami situasi macam nad cakap di atas, lagi makan dengan anak-anak. Budak-budak paham jela, kalau tak comot tak sah. Kalau basuh pun belum tentu hilang, kena rendam banyak kali, berus, baru hilang..Memang payah bila dah jadi macam tu. sampaila kawan kenalkan dengan MistBreeze Magic Stain Remover ni. Magic memang magic.

Mula, nad tak percaya sangat produk macam ni, betul ke boleh hilang sekelip mata. Hey, payahla. Sekali nad cubala dekat tudung putih. Ya, putih you alls, ank tunjukkan keberkesanan dia hilangkan kotoran. Nad tuang kicap dekat tudung ni..hahhaa..Kicap weii, hitam pekat tu kena dekat tudung putih atau baju putih..bayangkanla..hahaha..




Lepas tu nad spray dekat MistBreeze Magic Stain Remover ni. Lepas tu dap-dap kan dengan tisu basah..pergh hilang kau..putih seperti sediakala..suka giler..senang hati pasni tak risau denga kotoran bila ada MistBreeze Magic Strain Remover ni.


Korang boleh tengok video nad buat ni..


Ada juga nad buat dekat karpet..Bersih, kotoran hilang sekelip mata je.

MistBreeze Magic Strain Remover ni bukan sahaja boleh digunakan untuk baju, tudung dan karpet, malah boleh digunakan untuk sofa, rak, yang mana ia adalah kain fabrik..Ingat tau kain Fabrik je ..hehee..

Bahan yang digunakan pun baking soda, oxygen bleach, hydrogen proxid, lemon juice dan natural soap.


Harga untuk Magic Strain Remover ni cuma RM20 untik 30ml.

Sangat comel dan mudah dibawa ke mana sahaja. Wajib ada dalam beg ok.

Kalau rasa berkenan, nak order boleh whatsup 01151179905 .

hai assalammualaikum

KK Florist : Servis Penghantaran Bunga Sekitar Kota Kinabalu - Sekarang senang je nak dapatkan bunga untuk orang tersayang, kalau malas pergi kedai, beli je secara online. Order bunga pilihan korang, dan hantar terus ke orang yang korang nak bagi tu. Yela, kadang kita takda masa, sekali sekala buat surprise dengan orang lain tolong hantarkan. Mestilah suka kan.


Sekarang ni, ramai yang terpaksa berjauhan dengan keluarga, kekasih atau suami isteri demi tuntutan kerja dan belajar. Apabila tiba hari lahir, ulangtahun, hari ibu, hari bapa, atau hari kekasih mesti rasa sedih sebab tak dapat bagi apa-apa, lagi-lagi mereka yang duduk di Kota Kinabalu Sabah, nak bagi hadiah mesti jauh kan. Kalau dapat bagi bunga pun ok, siapa tak suka dapat bunga kan. Korang jangan risau, ada je website yang buat servis penghantaran bunga sekitar Kota Kinabalu. Ok untuk korang yang nak hantar bunga untuk orang tersayang di sekitar Kota Kinabalu, boleh je gunakan servis penghantaran bunga KK Florist ni.


Nad dah survey website dia, memang semua jambangan bunga di KK Florist nampak cantik dan segar. Dibuat pun dengan kemas dan tersusun. Jambangan bunga yang ada di KK Florist bukan sahaja untuk diberi pada hari istimewa malah ada untuk jambangan bunga Grand Opening dan Condelence. Antara kawasan yang dihantar ialah Likas / Damai / Luyang / Lintas / Lido / Bukit Padang / KK City / Sutera Harbour / Sembulan dan banyak lagi. kOrang boleh tengok area dia di link Delivery


Nad suka tengok bunga ni..nampak segar dan gebu macam tu..hahaa..tak tau nak tafsirkan macam mana. Pulak tu dibalut dengan guni..Memang lawa kan.


Yang ni pun lawa, sebab ada bentuk love..hehehe..





Dekat sini, bukan sahaja ada bunga, korang boleh add on macam coklat, belon dan bear. Jadi lagi terharulah orang yang menerima tu kan. Takde alasan kan korang tak sempat nak bagi hadiah dekat orang tersayang. Semuanya di hujung jari. KK Florist akan memenuhi apa yang korang tempah sampai ke orang tersayang dari harga serendah RM 38. Tempah awal ye suapay diaorang boleh arrange untuk penghantaran.

KK Florist, hanya deliver di sekitar Kota Kinabalu sahaja tau. Korang boleh terjah

KK Florist
Open Hours : Monday To Saturday
                       9 AM To 5 PM
Sunday & Public Holiday – Off

Contacts : Phone: +6016 840 8028
Adress: Taman Yakim Jaya (Opposite Kian Kok High School)

Website: https://www.kotakinabaluflorist.com/
Instagram: https://www.instagram.com/kotakinabaluflorist/