hai assalammualaikum

Baju Sukan Xierra Selesa, Strechtable Dan Design Menarik - Selalunya, nak melakukan apa-apa aktiviti, paling penting ialah pemakaian kita. Kalau pakai baju yang selesa, nak buat apa pun senang. Terutama dalam aktiviti bersukan. Kalau waktu bersukan, untuk perempuan muslimah, selalunya memilih baju yang berlengan panjang, tshirt biasa yang dipakai seharian.



Kadang orang fikir, sebut sahaja tentang sukan ataupun gimnasium, ia kebiasaannya selalu dikaitkan dengan pakaian ketat yang kurang sopan sehingga terdapat segelintir diantara kita sukar dan tidak yakin untuk melakukan aktiviti senaman khususnya di tempat awam.


Baju Sukan Xierra Selesa, Strechtable Dan Design Menarik

Hah, sekarang tak risau, sebab banyak dah pakaian sukan muslimah yang berfesyen tapi masih menutup aurat. Salah satunya, baju sukan yang nak pakai ni dari Xierra. Baju ni memang sangat selesa. Baju pun, berlengan panjang dan labuh sehingga menutup punggung. Diperbuat dari kain Fabrik Dri-X, material kain sangat ringan, memang sangat selesa dan memudahkan pergerakan ketika bersukan. Kain jenis pun cepat kering, jadi bila berpeluh tu takdalah baju basah lencun.


Inovasi fabrik Dri-X dengan pattern yang lebih breathable, mempunyai aliran udara keluar dan masuk, buat kita selesa sepanjang hari. Kain dia pun sangat lembut dan stretchable. Nak buat regangan, pergerakan apa pun boleh.



Paling best, apa yang and suka dengan baju ni, bahagian tangan dia. Baju ni mempunyai thumbhole, jadi tak perlu susah-susah pakai handsock atau inner baju. Dan ia juga ada zip di bahagian lengan, sangat wudhuk friendly.

Baju ni design sangat simple tapi menarik. Ia ada flare pada bahagian sisi agar cutting lebih loose. Sesuai sangat untuk mereka yang mempunyai pinggul yang besar dan baju ni sangat sesuai untuk ibu mengandung tau. Design dia sangat up to date.



Baju sukan muslimah Xierra ni ada pelbagai saiz, dari XXS sehingga la XXL. Bagus kan..Ada pelbagai warna, nad semestinya la pilih warna biru..hehee..


Baju sukan Xierra ni ada pelbagai design sekarang. Korang boleh pilih mana korang suka. Ni satu lagi baju yang nad dapatkan. Ni design lain sikit tapi masih panjang dan loose.

Lagipun baju sukan Xierra ni bukan sahaja boleh dipakai waktu bersukan, waktu beriadah, waktu swimming pun boleh guna.

Kalau korang nak, boleh dpaatkan di
Facebook : https://www.facebook.com/xierra.official/
Instagram: https://instagram.com/xierra.official
hai assalammualaikum

Resepi Pengat Labu Dan Sagu - Haritu buat Labu masak dengan udang, masak lemak, labu ada lebih lagi, jadi terfikir nak buat bubur la. Lagi sekarang waktu hujan, makan bubur sedap juga. Nak makan petang-petang macam tu. Biasalah perut cepat lapar, dah datang rajinnya kita masakla. Tengok bahan, alahai tak lengkap, suruh mr mafia pergi beli. Hah, nasib kedai runcit dekat je dekat rumah. Semua baha ada. Dah lengkap barang terus buatla kan.


Ni pertama kali nad nak buat pengat labu dan sagu ni. Takda la susah mana nak buat pengat ni, bahan pun simple je. Buatnya pun sekejap je. Ok jom tengok bahan dan cara masaknya..



Bahan-bahan
- Labu
- Sagu yang telah direndam dahulu
- Gula Melaka
- Gula pasir
- Daun Pandan
- Santan
- Air


Cara membuatnya seperti dalam video
- Masukkan air dalam periuk, masuk sedikit sahaja
- Masukkan gula melaka dan gula pasir
- Masak sehingga gula melaka dan gula pasir cair
- Dah cair, masukkan labu dan gaul sebati.
- Kemudian masukkan daun pandan.
- Gaul dan biarkan sampai labu lembut.
- Kemudian masukkan sagu dan gaul sebati
- Kemudian masukkan santan dan gaul lagi kesemua dengan sebati.
- Kalau air sedikt, boleh tambah sedikit air lagi. Gaul sampai masak dan puas hati.
- Dah siap, boleh dihidangkan.


Anak-anak makan sedap je.. Alhamdulillah. Pertama kali buat, rasa ok, labu lembut takda hancur sangat, semua ok la.. Hehehe.. Farhanah, si adik asyik nak makan je. Makan sekali dengan labu.. Hehee.. Suka dia.. Pasni buat bubur lain pulak.
hai assalammualaikum

Embryolisse Dah Ada Di Malaysia - Jenama penjagaan kulit dari Perancis yang memenangi pelbagai anugerah global, Laboratoires Embryolisse, bakal membuat penampilan sulung di Malaysia buat kali pertama pada Mei 2020.


Embryolisse yang kini meraikan ulang tahun ke-70 dalam kepakaran dan kejayaan dermatologinya,telah menghasilkan pelbagai produk pakar yang sesuai untuk pelbagai jenis kulit – kulit biasa, sensitif, kering dan kusam.



Embryolisse juga telah memperkenalkan himpunan produk penjagaan kulit yang bertoleransi tinggi dan khusus memfokuskan dalam mengembalikan keseimbangan dan mengekalkan seri kulit wajah agar sihat dan cantik.

Kesemua produk Embryolisse adalah berkonsepkan formulasi yang unik –Physio-Cosmetology, iaitu satu perikatan di antara dunia penjagaan kulit dan kecantikan; terdiri daripada menggunakan bahan-bahan yang betul dengan dos yang tepat lantas mampu memberikan kelembutan kulit wajah dan membetulkan embalan agar mencantikkan kulit tanpa nampak lesu, penat dan menjadikan kulit lebih sensitif.



Filosopi penjagaan kulit yang dipegang oleh Embryolisse adalah berdasarkan respek. Respek pada kulit –Respek pada konsumer. Kesemua formulasi yang digunakan oleh Embryolisse memberikan pelbagai elemen yang diperlukan kulit agar sihat, berseri dan kekal muda tanpa bahan tambahan yang mampu membuatkan kulit menjadi lebih sensitif.


Setiap bahan-bahan di pilih cukup rapi dengan sifat-sifat terbukti,sama ada perubatan lampau atau seni tradisi kosmetik, dan di gabungkan dengan sistem aktif dermatologi canggih seperti hyaluronikasid dan kolagen. Formulasi semula jadi Embryolisse juga menyepadukan bahan-bahan alam semula jadi terutamanya daripada bunga dan buah-buahan. Kesemua produk Embryolisse  mempunyai ramuan dan kandungan dos yang betul dan sesuai digunakan walaupun buat kulit wajah yang sensitif.

Produk ini dikenali sebagai satu krim ‘ajaib’ dan dipuja tinggi oleh sebilangan generasi wanita lantas menjadi satu produk hangat sekarang.



Dengan jutaan produk yang terjual seluruh dunia, Embryolisse menawarkan produk lengkap yang terdiri daripada penjagaan kulit, yang dilahirkan mengikut keperluan keberkesanan dan bertoleransi, mengikuti satu filosopi: memberikan kepentingan pada kulit agar sihat dan berseri. Hari ini, ia telah menjadi satu jenama yang disyorkan oleh pakar kesihatan (ahli dermatologi dan ahli kimia) serta menjadi pilihan utama dunia kecantikan dan juru solek.

Oleh sebab formulasi Embryolisse memberikan kulit kesan cantik dan kekal remaja, ia terus menjadi kegemaran juru solek profesional dan para selebriti terkenal. Produk ini adalah item yang sangat diperlukan untuk kegunaan belakang tabir seperti acara pertunjukan fesyen, sesi fotografi fesyen, acara TV, persembahan teater dan filem. Ramai bintang kelas-A serta model yang mengikut tip juru solek mereka lantas menjadi pengguna setia jenamaini seperti Sienna Miller, Elizabeth Jagger, Gwyneth Paltrow, Lea Seydou, PoppyDelavigne, Scarlett Johansson dan ramai lagi.

Embryolisse Dah Ada Di Malaysia

Embryolisse akan membawa koleksi ini ke Malaysia:


Pembersih wajah dan Pembersih Solekan
Koleksi pembersih wajah dan solekan ini memastikan kulit kekal bersih. Produk penjagaan kulit ini dihasilkan agar sesuai untuk semua jenis kulit, ia lembut membersihkan kulit lantas menjadikan kulit kelihatan segar dan sihat.



Pelembap
Produk pelembap pula cukup disarankan buat kulit yang terlalu sensitif serta kering. Dengan menggunakan produk ini, kulit menjadi lebih lembut dan mengembalikan keceriaan kulit juga menjaga lapisan luar kulit.



Penjagaan Kulit Berkhasiat
Dapatkan semula sensasi kulit yang terpelihara dengan penggunaan produk yang berkhasiat, serta membantu memulihkan kulit bernutrien yang memberi kelembutan dan keselesaan pada kulit.



Lait-Crème Concentré (PRODUK TERBAIK sejak 1950) A miracle 5-in-1 product
Produk jualan terbaik sepanjang 70 tahun, Lait-Crème Concentrémenjadi pilihan pakar perubatan kerana mempunyai prestasi dan tolerasi tinggi untuk kulit, yang diwariskan dari generasi ke generasidan telah menjadi satu produk yang hangat dengan jutaan peminat seluruh dunia.

Krim pelembap pelbagai guna ini bukan sahaja melembapkan serta melindungi kulit, malah boleh digunakan sebagai asas solekan primer dan persediaan kulit untuk solekanyang lebih menyenangkan. Ia boleh digunakan sebagai krim pembersih solekan untuk membuang solekan pada wajah dengan kesan yang cukup lembut serta boleh digunakan pada waktu malam sebagai beauty mask untuk kulit yang licin, lembut dan berseripada keesokan harinya.



Kini, produk ini telah menjadi satu rahsia kecantikan yang amat diperlukan di belakang tabir dalam dunia kecantikan: dengan pelbagai kilauan di bawah lampu terang, juru solek suka menggunakannya sebagai asas solekan mereka untuk memperbaiki kulit yang lesu, ia lantas memberikan kulit kemasan satin lembut yang bersinar apabila disimbah cahaya dan membuatkan solekan tahan lama!

Sesuai buat semua jenis kulit, tekstur krim lembut ini meninggalkan kemasan selembut satin walaupun pada kulit kering. Ia juga boleh memberi keselesaan pada kulit selepas terdedah kepada pancaran sinar UVatau selepas usai bercukur. Satu produk kegemaran bukan sahaja di kalangan ahli dermatologi tetapi juga pada kelompok profesional dunia kecantikan dan juru solek; ia adalah rahsia mereka untuk mendapatkan kulit yang berseri.

Siap sedia dengan kandungan pelembap dan bernutrisi yang dihasilkan daripada gabungan kandungan dari sumber alam semula jadi serta vitamin dan asid penting, maka terhasilkan nutrien yang bagus untuk kulit wajah, mengekalkan kelembapan kulit dan melindunginya dari anjal.

Rumusannya membantu kulit kekal selembut sutera, halus dan berseri.


Lotion Micellaire (Losen Micellar)
Produk tunggal ini praktikal dan boleh digunakan untuk membersihkan kulit, mata dan bibir secara lembut. Losyen Micellar ini cukup halus dan sesuai juga pada kegunaan kulit sensitif –ia mengandungi misel (agen pembersihan halus) dalam larutan cornflower, bunga kamomil, air witch-hazel dan gabungan gliserin untuk melembutkan dan menghalusi ton kulit wajah.

Bertoleransi tinggi untuk kulit wajah dan mata, namun sangat berkesan –ia menghilangkan kotoran hasil daripada pencemaran, kesan solekan dan juga produk tahan air. Kulit dibiarkan lembap dan lembut,serta mempunyai kompleks rupa yang berseri dan segar semula.



Eclat du Regard (Mata Berseri)
Produk penjagaan mata dua fungsi:juru solek menggunakannya untuk memberi keserian pada mata serta ia mampu mengembalikan kelembapan agar kesan kontur matalebih lembut. Perangsang berseri yang licin untuk memperbaiki lingkaran hitam pada mata, bengkak dan keceriaan mata. Produk penstrukturan semula dan penjagaan pelempab dengan kandungan botani kompleks, metabiotik kaya dalam polisakarida dan vitamin PP, aloeveradan gliserin yang mampu memancarkan ekspresi amatan anda!


Rahsia Artis
Satu koleksi primer, illuminator dan skin corrector dilancarkan bersama barisan juru solek untuk mempamerkan kejelitaan semula jadi wanita. Kulit tanpa cela ditambah baik dari hari ke hari.

Produk ini dijual secara eksklusif di 152 kedai Guardian di seluruh negara dan juga platform online Zalora Malaysia (https://www.zalora.com.my/embryolisse/), Lazada Malaysia (https://www.lazada.com.my/shop/embryolisse-malaysia-official-malaysia) dan Shopee Malaysia (https://shopee.com.my/embryolisse.os).

Untuk informasi lanjut, sila lawati laman web https://www.facebook.com/embryolissemalaysia/atau https://www.instagram.com/embryolisse_my/
hai assalammualaikum

Kerabu Kerang Ala Thai - Kitaorang memang jarang sangat makan kerang, tapi kalau dah teringin, memang mencari la kerang. Haritu pesan dekat mr mafia, kalau ada kerang dekat pasar, tolong belikan. Dia kata kerang susah dapat , tapi dia cuba tengok dekat pasar. Lagipun harga kerang sekarang mahal..huhu. Bila balik, tengok ada kerang, gembira bukan main. Memang teringin nak makan kerang, nak buat kerabu kerang ala thai tu..hahahha. Memang siap-siap pesan barang untuk buat kerabu kerang ni. Ada semua bahan okla, senang, terus buat.


Pertama kali nad buat kerabu kerang ni, selalunya, kerang nad buat sambal, masak cili padi semua tu, tapi bila nampak orang buat kerabu kerang, nampak sedap pulak, nak cuba buat la. tengok bahan dan cara buat takda rumit sangat.



Bahan-bahan Rebus kerang
- Kerang, (ikutla berapa banyak, nad punya satu plastik )
- 2 batang serai
- Garam

Cara merebus kerang
- Masukkan kerang dalam periuk. Masukkan air dalam kerang. Pastikan air paras kerang sahaja.
- Masukkan garam dan serai. Kemudian biarkan sampai masak.
- Jangan masak terlalu lama. Bila dah nampak kerang terbuka terus tutup api.
- Toskan kerang dan biarkan.



Bahan- bahan Sos Kerang Ala Thai
- Akar daun ketumbar 3 batang
- Cili merah besar
- Cili padi merah
- Bawang putih
- Air
- 1 sudu kecil Garam
-  3 sudu besar Gula
- Sos ikan
- 5 biji limau ( perah menjadi jus limau )
- Daun ketumbar

Cara membuat sos kerang
- Blend akar daun ketumbar, cili merah besar dan cili padi merah.
- Ambil mangkuk dan bubuh sedikit air masak dalam mangkuk.
- Tuangkan bahan blend tadi ke dalam mangkuk yang berisi air.
- Masukkan bawang putih ditumbuk kasar ke dalam mangkuk
- Bubuh garam, gula.
- Kemudian tuang 3 sudu besar sos ikan
- Masukkan jus limau ke dalam mangkuk

Bahan semua dikacau sebati, kemudian tuangkan dekat kerang yang sudah direbus.



Akhir sekali hias dengan daun ketumbar yang dihiris halus..siapp..



Selamat mencuba. Ni video cara nak membuatnya.

hai assalammualaikum

Taman Burung Kuala Lumpur - Bila semua tempat percutian dah dibuka, ramaila ambil kesempatan ni untum pergi berjalan, bercuti bersama keluarga dan kawan-kawan. Buat masa sekarang, nad berjalan dalam Kuala Lumpur jela dulu, nak pergi negeri lain, duit pun nak guna untuk lain. Tempat percutian pertama PKPP ni, nad bawak anak-anak pergi Taman Burung Kuala Lumpur. Nampak kawan-kawan pergi, tiket pun tengah murah, ap lagi ambil la peluang ni untuk pergi kan.




Taman Burung Kuala Lumpur

Nad pergi hari biasa, sebab tau hari biasa tak ramai orang, tak sesak dan seronok nak tengok burung-burung dalam tu. Kalau hari minggu mesti ramai, nak masuk pun takut tak selesa. Nad pergi hari Rabu, sehari sebelum Fariza masuk sekolah. Nak ceriakan dia, sebab dah lama tak pergi jalan-jalan kan. Bagi otak dia tenang sikit.. Hehehe.


Sebelum beli tiket macam biasa, ada SOP dia. Cek suhu, pakai hand sanitizer semua.

Harga tiket Taman Burung Kuala Lumpur

Harga korang boleh tengok seperti dalam gambar. Diaorang ada buat promosi sehingga 31 July ni.


Harga asal Dewasa :RM 25 promosi RM16
Harga Kanak dan Orang tua : RM 6


Kanak-kanak 3 ke 11 tahun, jadi haritu adik takyah kena bayar.. Hehehe.







Pergi waktu pagi memang best, sebab burung banyak berkeliaran. Mula la anak-anak suka berkejaran dengan burung yang ada.


Awas ye bila korang tengah makan, sebab ada burung akan dekat dan ambil makanan tu.. Hahaha. Kitaorang pun tak tau, beli makanan ringan, kemudian buka, bagi kat adik, sekali burung datang dekat adik, dan makan jajan tu.. Hahaha.. Menangis adik. Tapi nangis kejap je, lepas tu dia kejar burung tu.. Hahahaa..






Banyak juga jenis burung dalam ni. Ada beberapa yang duduk dalam sangkar tak boleh keluar.


Kitaorang pusing la satu taman tu.


Ni aktiviti yang ada dekat Taman Burung Kuala Lumpur ( KL Bird Park).


Kalau pergi ke laluan nak tengok Bird Show, dekat situ best sikit. Ada tempat yang boleh kita bagi minum susu dekat burung. Tapi biasalah kene bayar RM2. Takpe, dah masukkan, taknak nak tengok je, mesti nak ada pengalaman yang best.




Nanti penjaga dekat situ, bagi mangkuk kecik dan tuangkan susu. Pegang mangkuk tu kuat dengan dua tangan. Nanti burung hijau ni datangla kerumun dekat korang.. Hehehe. Nampak jinak tapi penjaga kat situ cakap, kalau dia gigit boleh demam jugala.. Hahaha. Tapi ok je, takde ape pun


Ada seekor burung ni, entah apa dia suka dengan mr mafia. Pergi gihit leher dan telinga la pulak.. Seram wak.. Hahaha.. Tapi takda gigit ganas, entah ape dia buat, bersihkan daki ahaknya.. Haaha.


Anak-anak, mestila seronok, lagi-lagi Fariza. Dia la yang kerap nak ajak tengok binatang ni. Memang best bawak anak dah tau ni semua.


Selain bagi minum burung, dapat bagi makan dekat burung unta.



Ada kolam ikan dekat situ. Boleh bagi makan ikan.

Bird Show KL Bird Park




Masuk sini memang taknak lepaskan tengok Bird Show. Bird Show pukul 12.30 tengahari dan 3 petang. Memamg layan tengok.. Syok sebab tak ramai orang.. Heehe..




Ni pulak tempat bergambar dengan burung-burung. Nak bergambar mestilah kene bayar.




Cantik juga tempat ni ambil gambar.. Hehehe.. Redup je.


Oh lupa, datang sini, siap-siap la bawak air, ke apa yang patut. Biasalah, jalan-jalan haus. Bawak duit penting, kot terlupa bawk air, dalam ni ada kedai jual makanan dan minuman. Kalau ada anak kecik, bawak stroller, budak-budak cepat penat. Dekat sini ada tempat basuh tangan tapi dekat sangkar tertentu la. Jadi baakla tisu basah dan hand sanitizer.


Memang enjoy la haritu, lagi-lagi anak-anak. Lepas ni boleh pergi lain tempat binatang-binatang lagi.


Video jelajah Taman Burung Kuala Lumpur..