hai assalammualaikum
 
Raya Tetap Raya, Demi Anak-Anak Walau PKP - Semalam telah diumukan Sambutan Hari Raya jatuh pada 13 Mei 2021 bersamaan Hari Khamis. Bila tunggu pengumuman macam ni sepatutnya kita gembira, tak sabar lagi dua sehari nak raya, tapi untuk tahun ni, suram sedikit disebabkan PKP telah diumumkan. Tapi, taknak bagi suram, demi anak-anak, raya tetap raya dan bagi kemeriahan raya tu dirasai.

 
Semua sedia maklum, haritu PKP telah dilaksanakan pada 12 Mei sehingga 7 Jun. Kes makin hari makin meningkat, sepatutnya kes semakin turun, tapi disebabkan mereka yang tidak bertanggunjawab, menyebabkan kes makin menaik. Malas la nak sebuat siapa, sedar-sedarla wahai manusia yang menyebabkan kes naik, lepas tu buat rasa tak bersalah.
 
Sekarang muncul pulak virus baru yang datang katanya dari Africa, makin mengganas ya. Penat dengan sesetengah orang yang alpa dengan SOP, yang boleh rentas negeri sesuka hati, hati semua orang bagai direntap. Alasan yang sangat tidak munasabah. marah dengan orang kaya yang tidak beradap, gunakan kuasa, gunakan kekayaan, yakin boleh lakukan apa sahaja.


Dah PKP ni, duduk rumah je la raya ni, aktiviti ziarah tak boleh dilakukan. Sedih sangat. Raya dah tak sama macam dulu-dulu dah, semuanya kenangan. Paling sedih dekat anak-anak. Mereka membesar dengan suasana Covid, jarang keluar, jarang sosial. Segalanya berubah. Bolehkak kita akan dapat lagi suasana yang menggembirakan?
 

Untuk anak-anak, kita tetap bagi suasana raya tu ceria, gembira, supaya diaornag tak lupa meriahnya Hari Raya. Tetap sediakan juadah hari raya, biskut hari raya, baju hari raya dan duit raya. Bergambar, bersalaman semua. Walau tak boleh kunjung mengunjungi, beraya sesama keluarga pun menyeronokkan, walau hakikatnya bagi kita yang dah besar ni, paham-paham jela..huhuu. Jadi aktiviti Hari Raya, makan, tengok tv jela..hahaha.

Korang pun, jangan sedih-sedih ok. Raya tetap raya, gembira selalu ok. Sentiasa patuhi SOP. Selamat Hari Raya korang, nad mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.
 hai assalammualaikum

McDonald's Raikan Guru Hebat : Cikgu Nurlailam Binti Mustaffa Tercalon Dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 -  Rindu waktu belajar, cikgu yang ajar nad ada yang garang, ada yang lembut. Semua tu sebab cikgu nak mengajar anak murid sampai pandai dan menjadi insan yang berguna. Paling best bila tibanya Hari Guru, bagi hadiah dekat cikgu semua. Cara kita hargai cikgu kita selama mereka mengajar. “Guru ibarat lilin yang membakar diri bagi menerangi yang lain” adalah pepatah yang sering digunakan bagi menggambarkan penat jerih para guru dalam mendidik serta berusaha dalam memberikan ilmu yang terbaik kepada para pelajar.

Mengenai komitmen guru, dedikasi tinggi dan rasa kasih yang mendalam kepada pelajar memperkukuhkan lagi keyakinan bahawa guru perlu diberi penghargaan terbaik atas segala usaha mereka. Bukan mudah menjadi seorang guru untuk mendidik dan mengajar anak murid. Perlu mempunyai sifat sabar dan penyayang, serta komitmen yang tinggi dalam menjadi cikgu. 

Atas hasil usaha, didikan yang cikgu berikan, Hari Guru diadakan sempena menghargai mereka yang tidak putus asa dalam mengajar. Selain itu, McDonald's juga turut mengadakan Anugerah Guru Inspirasi McDonald's sebagai penghormatan kepada cikgu yang memberi komitmen dalam mendidik.

McDonald's Raikan Guru Hebat : Cikgu Nurlailam Binti Mustaffa Tercalon Dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021

Salah seorang cikgu yang tercalon dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's pada tahun ini ialah Cikgu Nurlailam Binti Mustaffa. Cikgu Nurlailam telah dicalonkan oleh Zakaria Bin Ghazalli, Pegawai Perkhidmatan Pendidikan untuk Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 kerana mempunyai semangat juang yang tinggi bahkan amat menyayangi dunia pendidikan terutama anak-anak murid beliau.


Cikgu NurLailam Binti Mustaffa, berasal dari Ayer Keroh Melaka merupakan guru muda, sangat manis, sangat cantik, mempunyai semangat juang yang tinggi bahkan amat menyayangi dunia pendidikan terutama anak-anak murid belia. Mempunyai pendidikan Ijazah Sarjana Muda Dengan Kepujian Bahasa Melayu Sekolah Rendah. Beliau telah dicalonkan oleh Guru Besar di SK Gangsa iaitu Zakaria Bin Ghazalli kerana sanggup berkorban masa dan tenaga demi anak-anak murid terutama bagi mata pelajaran Matematik.

Latar belakang Cikgu Nurlailam bukanla dari golongan yang senang, tapi kerana ingin berjaya, beliau meneruskan pelajaran di Institusi Pendidikan Guru. Semasa beliau menjalani latihan perguruan, beliau mula jatuh cinta dan fokus untuk melahirkan anak bangsa yang cemerlang dunia dan akhirat. Beliau tidak patah semangat walaupun beliau tergolong dalam krisis keluarga bercerai ( ibu bapanya telah bercerai ), dan semangat ini dikongsi bersama anak murid yang dalam situasi sama supaya tetap semangat dan tidak membuat pilihan yang akan merugikan mereka.

Pendidikan Kelas Tambahan Percuma

Subjek Matematik, bukanla subjek pilihan beliau, namun ketulusan beliau dalam menimba ilmu Matematik agar dapat menjadi guru Matematik yang baik untuk anak-anak muridnya merupakan sesuatu yang wajar dipuji. Beliau mendidik anak-anak murid dengan mengadakan kelas tambahan percuma ketika waktu petang, hujung minggu, waktu malam di rumah beliau bahkan ketika cuti penggal atau cuti umum persekolahan. 




Nampak keakraban Cikgu Nurlailam bersama anak murid, sangat rapat dan baik. Beliau sentiasa berusaha untuk menjadikan Matematik adalah mata pelajaran yang diminati oleh murid-murid. Beliau menggunakan pelbagai kaedah dan teknik untuk mencapai kejayaan tersebut. 

Berkongsi Ilmu Menerusi Komuniti Pembelajaran Profesional

Beliau turut menyumbang dan berkongsi ilmu mengenai teknik atau kaedah yang menarik menerusi PLC (Komuniti Pembelajaran Profesional) di peringkat sekolah, daerah dan negeri Melaka. Beliau berjaya membantu pihak sekolah menaikkan peratus UPSR untuk mata pelajaran Matematik pada tahun 2019. Bahkan anak murid beliau yang tidak lulus Matematik ketika berada di darjah 5, berjaya mendapat A ketika UPSR. Ini telah mendapat respon yang baik dari ibu bapa.



Beliau telah berkhidmat menjadi guru selama 6 tahun. Sebelum Cikgu Nurlailam mengajar di Sekolah Kebangsaan Gangsa, beliau pernah mengajar di Sekolah Rendah Agama Bersepadu ( SRAB ). Di sekolah lama beliau iaitu di SRAB Muar, beliau begitu disayangi atas pengorbanan beliau sebagai seorang pendidik. Di SRAB Muar juga, beliau membantu panitia Matematik sehingga SRAB Muar mendapat 100% lulus untuk Matematik bagi dua tahun berturut-turut iaitu pada tahun 2017 dan 2018. Pada tahun 2019, sehingga kini beliau menjadi guru di Sekolah Kebangsaan Gangsa ( SK Gangsa ) Melaka.

Membuat Pembelajaran Secara Off-Site Semasa Pandemik

Tidak cukup dengan itu, semasa Pandemik Covid-19 melanda, Cikgu Nurlailam telah melakukan satu usaha yang sangat murni dimana beliau telah membuat pembelajaran secara Off-Site iaitu ke rumah murid yang tidak mempunyai peranti atau capaian internet untuk mengajar mereka di hadapan rumah mereka. 

Bahkan beliau juga mengadakan program untuk menyahut cabaran anak-anak murid untuk menghasilkan video berkaitan Matematik. 



"Sebagai guru, kami tidak mengharapkan balasan membantu pelajar kerana ia sebahagian daripada tugas. Apa yang saya mahu ialah melihat anak-anak menjadi insan yang baik sampai akhir hayat mereka " ujar Cikgu Nurlailam semasa nad menemuramah beliau.

Hebatnya seorang guru, sanggup melakukan apa sahaja demi mendidik anak murid tercinta. Demi masa depan anak murid, supaya menjadi insan yang berguna, Cikgu Nurlailam buat apa sahaja yang termampu untuk pendidikan mereka. Memang tak salah, beliau dicalonkan dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's kerana sikap semangat juang yang tinggi dan cintanya dalam pendidikan.

Beliau sendiri tak menyangka tercalon dalam Anugerah Guru Inspirasi Mcdonald's. Semoga dengan pencalonan ini, beliau terus menjadi pendidik yang cemerlang untuk anak bangsa.

Sebagai penghormatan kepada para guru, McDonald's Malaysia meraikan para guru ini dengan Anugerah Guru Inspirasi McDonald's. Inisiatif tahunan ini dikhaskan untuk mengiktiraf guru-guru yang memberi inspirasi yang telah berusaha lebih jauh untuk pelajar mereka. 

Membaca kisah luar biasa komitmen guru tahun ini, dedikasi yang tidak berbelah bahagi dan kasih sayang yang tinggi terhadap pelajar mereka telah memperkuat kepercayaan bahawa guru harus diberi pengiktirafan sebanyak mungkin untuk semua yang mereka lakukan. 

Anugerah Guru Inspirasi McDonald's merupakan anugerah tahunan oleh McDonald's Malaysia untuk memberi pengiktirafan kepada guru yang telah melampaui kehendak tugas dalam mengasuh pelajar dan memberi inspirasi kepada mereka untuk melakukan yang lebih baik. Ini adalah tahun kelima McDonald's Malaysia menjalankan inisiatif ini.

Guru yang memenangi Anugerah Guru Inspirasi McDonald's ini akan menerima wang tunai RM5,000, trofi, dan sijil pengiktirafan pada majlis yang dianjurkan oleh sekolah masing-masing Sempena Hari Guru pada 16 Mei nanti. Bagi yang mencalonkan guru tersebut juga ada hadiah tau, iaitu baucar hadiah McDonald bernilai RM200.

McDonald's Malaysia akan mengumumkan pemenang Anugerah Guru Inspirasi McDonald's2021 pada akhir Mei.

Kepada semua pendidik, cikgu, teacher, ustaz, ustazah, profesor dan sebagainya, terima kasih kerana mengajar kami. Jasamu dikenang, budimu dijulang, kasihmu tak terbilang. Sesungguhnya guru ibarat cahaya yang menerangi hidup kita. Hargai jasa guru kita setelah mereka bertungkus lumus mengajar dan mendidik kita.

 hai assalammualaikum
 
Kerabu Perut, Pertama Kali Makan, Tak Kena Tekak La Pulak - Nad ni suka sangat makan perut lembu. Mula macam pelik je, sebab kenyal-kenyal kan, pastu macam ada bulu-bulu, hahahaa, tapi lepas belajar makan sikit-sikit, lama-lama sedpa pulak. Perut ni takda selalau masak, bilamak nak beli, baru masak. Mak selalu masak tumis pedas-pedas macam tu, sedap kalau mak masak. Boleh bertambah makan nasi tu..heehe.
 
Lepas tu, lama juga tak makan perut lembu ni. Susah nak cari sekarang. Lepas tu, haritu masa ada bazar, suami ada pergi satu gerai Thailand. Dia tau nad suka makan kerabu mangga, dia pun belikan. Sedap gila kerabu mangga dia. Lama sangat cari kerabu muda, rangup lepas tu sos pedas. Memang susah nak cari yang asli mascam betul-betul Thailand punya ni. Nad rasa ni la kerabu mangga yang dicari. Suami takda ambil gambar gerai dia, so tak dapatla nak bubuh dekat sini. Tapi masa tu suami pergi bazar Taman Melawati.
 
Lepas tu, teringin nak makan perut lembu. Suami kata dekat gerai tu ada perut lembu, kerabu perut lembu. dia kata punyala sedap. Nad cakapla macam mana boleh tau sedap, pernah rasa ke. Dia cakap dari pandangan dah nampak sedap. Ceh, yolaa..Pastu dia kata nanti dia belikan.


Dia belikan bukn satu tapi dua. Memang seronok la bila dia belikan sebab dah lama nak sangat makan perut lembu ni. Ingatkan sedap yang digemburkan, tapi, pelik makan kerabu perut ni. Kerabu mangga sedap lagi, tapi kerabu perut, ermmm, entahla tak kena tekak. Makan sikit ok, nak makan banyak tak dapat. memang tekak ni perut lembu perlu dimasak tumis jela..huhu..

Lepas tu, baki perut yang ada, nad buat masak tumis cili padi..hahahaa. Barula boleh masuk. Tak sempat ankambil gamar..kihkihkih.

Masak tumis perut le,mbu ni senang je, bahan pun cuma bawang merah, bawang putih, cili padi, cili merah, dan belacan. Nak blend kasar boleh, nak potong je pun boleh. Lepas tu tumis bahan potong ni sampai naik bau. Lepas tu masukkan perut lembut tu, dan garam. Perut lembut tu kan dah direbus, so tinggal campak je. Arghh sedap, baru boleh menambah nasi ni. Kalau buat kerabu, macam pelik pulak.

Takpela, sekurangnya, dh dapat rasa perut lembu, takda ngidam dah..hehehe.
 hai assalammualaikum
 
Tiga Budak Gemuk Cheras - Sebelum PKP, nad ada berbuka dekat restoran Tiga Budak Gemuk di Cheras. Pertama kali nad datang ke restoran sini, yela, orang duk cakap pasal makanan dia ayam kicap dengan sambal pedas tu, jadi rasa nak cubala. Tiga Budak Gemuk ni ada 17 cawangan, salah satu di Cheras ni la.
 
Masa nad datang, takde orang lagi, memang kosong, waktu tu rasa dalam 6.30 petang juga la. Tempat pun ikut SOP. Masuk je terus duduk dan pesan makanan. Menu utama dia mestila ayam kicap dan sambal pedas tu. Menu lain ada la sup kaki dan beberapa lagi. 
 






Restoran Tiga Budak Gemuk Cheras

Nad order, ayam kicap, sup ekor dan Lala Kam Heong. Pertama kali rasa ayam kicap budak gemuk ni, not bad juga. Sebab bukan kicap semata, ada rempah yang dia guna. Bau pun sedap, rasa sedap. Digadingkan dengan sambal dia yang pedas tu memang ngam la. Nad ni memang kuat makan pedas, jadi bila dapat sambal pedas tu makan dengan ayam kicap, gabungan yang mantop. Set ayam kicap ni dihidangkan juga dengan tempe, telur dan timun.




Sup kaki dia pun sedap betul. Rasa sup yang berbeza dengan kedai lain. Kaki ayam tu pun lembut je bila di makan. Berebut dengan anak..hahaha. Almaklumla, kitaorang memang suka makan sup kaki ayam.


Lala Kam Heong pun cukup rasa dia. Lala dimasak dengan sempurna, takda kecut ke apa. memang setiap kali masuk mulut, rasa lala tu. Sos Kam Heong pun rasa menarik. Teringat sampai ke harini..ehhehe. Suami kita yang cerewet dengan makanan pun cakap, lala dia sedap, sup pun sedap.

Masa bulan puasa, Tiga Budak Gemuk ada buka Warung Gemuk Jom Tapau. Tak boleh makan dekat restoran, boleh je tapau makanan yang ada dekat meja depan ni. Macam-macam lauk ada, kuih pun ada Siakap 3 rasa, Asam Pedas Siakap, Lauk Ayam Kicap, Lauk Daging Kicap, Lala lemak cili padi, Lala Kam Heong, Siput Sedut Lemak Cili Padi, Sup Kaki Ayam dan Tepung Pelita.
 


Balik tu, nad tapau sebekas Asam Pedas Siakap untuk sahur. Tengok macam sedap je kan..ehhee. Waktu sahur makan, pergh memang sedap weii. Kuah asam pedas dia pekat sangat, rasa memang sedap, ummphh..susah nak cakap. Pertama kali makan ikan siakap asam pedas ni, selalu ikan pari, ayam je. Pandai betul diaornag masak.

Memang lauk dia masak takde kat tempat kedai lain. Halal, dimasak dengan kasih sayang, bahan dimasak segar, resipi turun-temurun sejak 1989. Dah ada 17 cawangan di seluruh Malaysia, di Kuala Lumpur, Selangor, Johor, Penang dan Melaka. Boleh cek senarai cawangan rasmi di laman web mereka http://bit.ly/Cawangan-TBG
 
Tak dapat pergi kedai, diaorang boleh buat delivery, klik bit.ly/ordertigabudakgemok. Siap cakap dengan suami nak repeat la nanti.
hai assalammualaikum
 
Ayam Sedap Baq Hang, The Chicken rice Shop, Sedap Betul!! - Lama dah tak makan dekat The Chicken Rice Shop, kali ni kita berbuka menu The Chicken Rice Shop. Tak dapat makan dekat restoran, kita tapau bawak balik je. Masih lagi panas-panas ok, sampai rumah berbuka pun masih fresh gitu..hehee. Apa yang kita pilih menu kali ni, hah!!, nad pilih menu terbaru mereka, iaitu Ayam Sedap Baq Hang..nama dia pun dah buat tertarik nak cuba..hehe. Menu baru ni terhad je tau, jadi kene cuba..ehhee.
 

Ayam Sedap Baq Hang, The Chicken rice Shop, Sedap Betul!!

Menu ini Ayam Sedap Baq Hang didatangkan dengan 3 pilihan set iaitu Meal A (1 pax), Meal B (2 pax) dan Meal C (4 pax). Nad order set mea A untuk seorang tapi beli dua set. Untuk set meal Ayam Sedap Baq Hang ni, setiap set meal lain-lain. Macam nad cuma ada, nasi, ayam sedap baq hang ( 2 pcs ) , sup, park choy with oyster sauce dan paling best setiap set dihidangkan dengan air Dino Choco Malt.
 


Balik je, terus nad hidangkan dekat atas meja. Buka bekas dia, terus keluar harum semerbak ayam tu. Aduh!!, sabar ye nad, lagi beberapa minit masa tu nak berbuka puasa..hehee. Anak-anak pun bila nad buka bekas terus " wow, mommy, sedapnya bau '..ehehe.


Tengok ayam sedap baq hang ni, warna gelap, dengan daun kari tu. Nampak macam ayam kicap tapi lain. Diperap dengan pelbagai campuran rempah yang unik, ‘Ayam Sedap Baq Hang’ TCRS dipanggang dengan sempurna, kemudian disaluti dengan sos istimewa, dihiasi dengan daun kari dan cili kering. 
 
Waktu berbuka dah masuk, terus makan. Pergh, rasa dia memang sedap. Nad suka, sebab bukan rasa kicap, tapi rasa rempah, dan rasa pedas. Nad memang makan pedas, jadi dapat ayam pedas macam ni, memang laju je makan. Memang sampai menjilat jari..ehhee. 
 

Bulan puasa ni, ramai yang luangkan masa bersama orang tersayang, tidak kira keluarga atau rakan-rakan, berbuka puasa bersama-sama, sambil menikmati juadah yang disediakan. Tak tau nak berbuka apa, pilihlah menu Ayam Sedap Baq Hang The Chicken Rice Shop ni. Pastinya puas hati, sedap dan memikat citarasa rakyat Malaysia. 

Raya ni tak dapat beraya di kampung, bolehla hilangkan rasa sedih dengan makan Ayam Sedap Baq Hang The Chicken Rice Shop ni. ‘Ayam Sedap Baq Hang’ oleh The Chicken Rice Shop (TCRS) hanya akan disajikan pada masa yang terhad sahaja iaitu dari 9 April – 13 Jun 2021. 

Sekarang tak boleh makan dekat kedai disebabkan PKP, boleh je tapau macam and buat atau delivery je. Sambil makan bersama sambil mencipta detik-detik berharga bersama orang yang tersayang. The Chicken Rice Shop sentiasa menyajikan rakyat Malaysia dengan memperkenalkan hidangan-hidangan ayam yang unik dengan pelbagai sajian tempatan lain sambil mengekalkan keasliannya. 

Untuk maklumat lanjut mengenai menu Ramadan dan Raya TCRS atau promosi yang terdapat di The Chicken Rice Shop, sila layari

hai assalammualaikum

Anugerah Guru Inspirasi McDonald's : Kepimpinan Melalui Teladan Menggambarkan Kewibawaan Cikgu Aidil Azahar Bin Ahmad. - Guru, mereka inilah yang bertungkus lumus menjalankan tanggungjawab untuk mendidik anak-anak bangsa kita supaya terus mendapat ilmu pengetahuan sama ada ilmu aqli atau naqli. 

Bila kita cakap berkenaan guru, kita anggap guru dengan murid, tapi sebenarnya peranan guru sebagai pendidik bukan sahaja murid-muridnya sahaja, malah guru juga merupakan penyebar atau yang boleh membekalkakn nilai-nilai luhur kepada masyarakat. Guru boleh memainkan peranan ini dengan melibatkan diri dalam apa sahaja kegiatan kemasyarakatan setempat supaya dapat menjadi contoh teladan serta panduan bagi mereka.

Seperti salah seorang guru yang telah dicalonkan dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's dengan kisahnya yang menarik ini kerana kepimpinan yang dibuat dan ketulusan hati budi yang melangkaui sempadan.

Anugerah Guru Inspirasi McDonald's : Kepimpinan Melalui Teladan Menggambarkan Kewibawaan Cikgu Aidil Azahar Bin Ahmad.

Kepimpinan melalui teladan, ketulusan hati budi melangkaui sempadan. Itulah frasa kata yang mungkin sesuai untuk menggambarkan kewibawaan ikgu Aidil Azahar ini. Cikgu Aidil adalah seorang guru yang cukup memberi inspirasi kepada salah seorang anak muridnya untuk turut berjaya dan menjadi seorang guru hebat seperti beliau. 

Cikgu Aidil Azahar Bin Ahmad, merupakan Penolong Kanan Pentadbiran di SK Kampong Bharu Kuala Lumpur. Berasal dari Terengganu, lahir pada 3 Disember 1974. Memilih untuk menjadi cikgu sebagai kerjaya kerana minatnya dalam bidang perguruan dari alam persekolahan lagi. Beliau menyambung pelajaran di Perguruan di Maktab Perguruan Batu Pahat, kemudian sambung ke Ijazah Perguran Islam Bangi secara PJJ.

Pendidikan
Rendah : 
SK Felda Neram Satu, Kemaman (1981-1986)

Menengah
SMA Al-Falah Kemaman (1987-1991)
SMA(A) Sultan Zainal Abidin, KTrg (1992-1993)

Ikhtisas
Sijil Perguruan
Maktab Perguruan Batu Pahat (1995-1997)

Ijazah Pendidikan
Institut Pendidikan Guru Islam Bangi secara PJJ (2012-2016)

Sekolah yg pernah berkhidmat
1. SK Jalan Sungai Besi 1
2. SK Wangsa Maju Seksyen 1
3. SJK(C) Jinjang Selatan
4. SK Wangsa Jaya
5. SK Taman Maluri - PK Kokurikulum
6. SK Danau Kota - PK Kokurikulum
7. SK Datok Keramat 1 - PK Kokurikulum
8. SK Danau Kota 2 - PK Hal Ehwal Murid
9. SK Kampong Bharu - PK Pentadbiran

Minat Dengan Subjek Matematik

Mula berkhidmat sebagai guru terlatih pada tahun 1998 dan sebelum masuk maktab, beliau mengajar di Institut Semai Kluang. Sangat berminat dalam subjek Matematik sehingga beliau menjadi guru Matematik. 

Beliau merupakan guru yang telah berkhidmat selama 23 tahun. Pernah dinobatkan sebagai guru terbaik matematik apabila berjaya melonjakkan pencapaian UPSR bagi murid-murid kelas belakang. Beliau pernah terlibat sebagai penceramah teknik menjawab Matematik UPSR dan juga pernah terlibat dalam penulisan Buku Aktiviti Matematik 

Cekap Dalam Mengendalikan Pentadbiran Sekolah

Cikgu Aidil juga merupakan bekas pentadbir suatu ketika dahulu iaitu Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid. Kehebatan beliau mengendalikan tampuk pentadbiran  dan mengendalikan setiap permasalahan yang timbul di kalangan murid amat mengagumkan. Sikap dan toleransi yang dimiliki beliau membuatkan beliau dihormati oleh semua lapisan komuniti termasuklah pekebun sekolah dan juga pengawal keselamatan di pagar hadapan sekolah.

Disiplin diri yang tinggi dalam kerjaya beliau selaku pentadbir sekolah membuatkan beliau dicontohi oleh guru-guru dan Anggota Kumpulan Pelaksana (AKP) di sekolah. Keperibadian yang dimiliki dalam diri beliau menjadikan beliau sebagai role model bukan sekadar murid-murid di sekolah, malah rakan-rakan sejawat dari sekolah luar juga turut menjadikan beliau sebagai role model dalam pelbagai aspek. 

Mahir Dalam Semua Bidang

Bukan setakat itu sahaja, semasa negara perlu ikut norma baharu di sekolah, Cikgu Aidil membantu pihak sekolah dengan menghasilkan QR Code untuk imbasan suhu disertakan dengan perisian maklumat yang dihasilkan kepada setiap murid lengkap dengan maklumat peribadi murid amat memudahkan pihak sekolah dalam menghadapi norma baharu pandemik Covid-19. 

Beliau seringkali memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan guru berkaitan dengan penggunaan bahan teknologi untuk PDPR, penyediaan "green screen”, pen digital, penghasilan poster melalui canva, pengajaran secara online menggunakan pelbagai perisian terkini dan sebagainya.Sangat hebat Cikgu Aidil ni.

Beliau juga pernah menjadi jurulatih bola sepak pernah melatih murid-murid untuk mewakili sekolah.

Kejayaan beliau dalam bidang robotik juga menyuntik semangat guru-guru muda untuk menceburi bidang STEM dan Revolusi Industri 4.0. Kepakaran beliau dalam bidang ini tidak dapat disangkal lagi dalam meletakkan beliau sebaris dengan guru-guru ikon dalam bidang ini dan wajar dicontohi.  

Seorang yang sangat mulia, dengan membantu anak-anak murid yang susah dan daif. Beliau pernah berjaya mengesan kedaifan muridnya yang tinggal 6 isi serumah dalam satu bilik yang sempit di tengah-tengah kota raya Kuala Lumpur biarpun murid tersebut datang ke sekolah dengan berpakaian bersih tanpa menunjukkan sedikitpun kemiskinannya apabila berada di sekolah. 


Keadaan ini telah membuka mata banyak pihak dalam membantu murid beliau tersebut. Seterusnya, beliau turut aktif dalam kegiatan memberi makanan kepada golongan gelandangan bersama pertubuhan NGO di sekitar Kuala Lumpur

Keterlibatan beliau dalam dunia kebajikan melangkaui usaha beliau membantu murid yang daif yang terjejas ketika banjir, masalah kewangan, masalah keluarga, ponteng sekolah, terjejas pendidikan sehingga ke negeri Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan juga Terengganu. Malah, beliau turut pernah mengikuti program menyantuni Suku Kaum Bateq Orang Asli di Sungai Sekin, Lipis. 


Memiliki saluran Youtube  “Aidil Ahmad” di mana beliau sering berkongsi pengalaman beliau dalam dunia kebajikan melalui penghasilan video. Ia juga merupakan salah satu medium yang berupaya mengajak orang ramai untuk turut serta dalam dunia kebajikan. 

Gerobok Rezeki

Di samping itu, Cikgu Aidil yang telah berkhidmat di 9 buah sekolah sepanjang perkhidmatan beliau sehingga kini, turut menubuhkan Gerobok Rezeki di mana Gerobok Rezeki merupakan platform membantu keluarga yang memerlukan bantuan yang berupa barangan asas seperti beras, tepung, gula, minyak masak dan sebagainya. 

Penubuhan Gerobok Rezeki pula dibantu oleh pelbagai pertubuhan NGO, warga sekolah dan juga ibu bapa.

Kehebatan beliau mengimbangi urusan pentadbiran sekolah, kepakaran dalam bidang matematik, kehebatan dalam teknologi maklumat dan pengabdian diri dalam dunia kebajikan tanpa mengira masa serta tenaga merupakan elemen yang cukup signifikan dalam melayakkan beliau menjadi guru inspirasi yang amat mengagumkan dan wajar dicontohi.

Anugerah Guru Inspirasi McDonald's anjuran McDonald's Malaysia

Bila nad membaca kisahnya, memang layakla beliau dicalonkan dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's.  Nad ada menemuramah Cikgu Aidil, dan bertanyakan apakah hasrat cikgu kepada anak murid di luar sana? Sebagai cikgu, semestinya nak melihat ank-anak muridnya berjaya lebih dari dia. Berjaya bukan dalam pelajaran semata-mata, malah dari segala segi, iaitu akhlak, menghormati orang lain tidak kira tua atau muda. 

Semoga pencalonan Cikgu Aidil Azahar Bin Ahmad bagi Anugerah Guru Inspirasi McDonald's mampu mengangkat beliau selaku “Unsung Hero" yang bertungkus-lumus dalam dunia kebajikan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Yang pasti segala gerak kerja beliau yang ikhlas sudah tentunya akan mendapat ganjaran berlipat kali ganda daripada Allah SWT. Semoga beliau dikurniakan kesihatan yang baik, tubuh badan yang sihat, rezeki yang halal serta melimpah-ruah, dipanjang umur dalam penuh keberkatan dan kehidupan beliau sentiasa diberkati serta dikelilingi oleh insan-insan yang baik.


McDonald's Malaysia akan memberi pengiktirafan guru menerusi Anugerah Guru Inspirasi McDonald's sempena Hari Guru nanti. Anugerah ini diwujudkan sebagai menghormati dan menghargai jasa pendidik seluruh negara  Ini adalah tahun kelima McDonald's Malaysia menjalankan inisiatif ini. Seramai 25 guru akan menjadi penerima terpilih Anugerah Guru Inspirasi McDonald's dan mereka akan menerima wang tunai RM5,000, trofi, dan sijil penghargaan pada majlis yang dianjurkan oleh sekolah masing-masing sempena dengan Hari Guru.

McDonald's Malaysia akan mengumumkan pemenang Anugerah Guru Inspirasi McDonald's2021 pada akhir Mei ini.

Sempena Hari Guru 16 Mei ni, hargailah hasil usaha kerja guru yang telah mereka buat demi anak bangsa dan negara. Mereka telah bertungkus lumus berkorban dalam mendidik generasi muda kita. Terima kasih untuk semua jasa dan kebaikan cikgu selama ini. Semoga Tuhan selalu mencurahkan rahmat dan kasih sayang kepada cikgu. 

hai assalammualaikum
 
Mudah Sekarang, Bayar Zakat Melalui Penolakan Daripada Wang Simpanan Secara Automatik Bank Muamalat - Cakap pasal zakat, mesti ramai yang tau zakat itu apa kan? Google je mesti jumpa maksud zakat tu. Wajib kita sebagai umat Islam yang dah cukup syarat zakat untuk membayar zakat. Zakat yang kita bayar ni bukan sekadar bayar tapi kita bantu mereka yang memerlukan. Sekarang, ada banyak saluran untuk membayar zakat yang pihak Lembaga Zakat Selangor sediakan, sangat mudah, menjimatkan masa dan paling penting tak perlu lagi ke kaunter.

 
Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang kelima. Antara hikmah dan tujuan ALLAH SWT mensyariatkan zakat ialah:
- Mengagihkan sebahagian kecil kekayaan daripada golongan yang berada kepada golongan yang kurang berada.
- Membersihkan diri pembayar zakat.
- Membersihkan dan menyuburkan harta pembayar zakat.
- Mewujudkan sifat bersyukur terhadap nikmat yang dikurniakan oleh ALLAH SWT di kalangan golongan yang berada.
- Mengurangkan perasaan iri hati di kalangan yang kurang bernasib baik.
- Mewujudkan perhubungan antara hamba dengan ALLAH SWT di samping perhubungan antara manusia dengan manusia.
- Memberi peluang kepada golongan hartawan untuk beribadat dalam bentuk mengeluarkan zakat daripada harta mereka
- Mewujudkan kesatuan di kalangan masyarakat Islam dalam urusan ekonomi dan kewangan.
- Memberi masyarakat satu cara mengurus ekonomi dan kewangan yang diredhai ALLAH SWT.
- Melahirkan rasa tenang dan tenteram dalam hati dan jiwa pembayar zakat.
 
 
Nad selalu juga tengok facebook page Lembaga Zakat Selangor, ikuti perkembangan mereka, dan cara mereka agihkan zakat kepada mereka yang memerlukan. Selalu orang tanya, kamana duit zakat yang diberi, korang boleh je tengok page mereka. Banyak aktiviti yang Zakat Selangor dah lakukan. Ni antara aktiviti Bulan Ramadan:


1) Program Dapur Ramadhan Asaf Selangor (DRAS) Daerah Petaling 2021
Alhamdulillah, seramai 30 keluarga asnaf fakir miskin telah menerima sumbangan barangan dapur daripada Operasi Petaling pada hari ini. Program kerjasama dengan Masjid Al-Islamiah Kg Lindungan ini dijalankan dengan penuh pematuhan SOP oleh semua hadirin.

Sumbangan ini bertujuan membekalkan bahan-bahan asasi kepada asnaf-asnaf fakir miskin untuk menjalani ibadah puasa sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini. Operasi Petaling turut menziarahi asnaf yang uzur dan menyerahkan sumbangan tersebut  kepada mereka.

Syukur alhamdulillah dan semoga bantuan ini dapat memudahkan keperluaan memasak mereka sempena Ramadan dan Syawal nanti.


2) Ziarah Nelayan
Bukan sahaja di daratan, malah di tengah lautan pun Zakat Selangor terus menunjukan sikap prihatin.
Hari ini nelayan di lautan Sg Buloh Jeram Kuala Selangor  sangat terkejut dan terharu apabila dikunjungi oleh Zakat Selangor ketika mereka tekun mencari rezeki. Sambil bertanya khabar, Zakat Selangor turut menyampaikan sumbangan saguhati dalam bentuk barangan keperluan. Sebanyak 40 kotak sumbangan telah di agihkan dalam ziarah nelayan kali ini.

Program ziarah nelayan ini, mendapat kerjasama baik daripada pihak Penghulu Mukim Jeram serta Pengerusi MPKK Kg Sungai Buloh.  Program seumpama ini akan di teruskan di masa akan datang di kawasan nelayan yang lain pula


3) Ziarah Ramadhan
Lembaga Zakat Selangor bersama salah satu agensi pembayar zakat di Selangor turun menziarahi asnaf di sekitar serendah dan batang kali. Dalam ziarah ini, seramai 10 buah keluarga asnaf fakir miskin menerima sumbangan wang tunai dan barang keperluan harian bagi mereka menghadapi bulan ramadhan dan hari raya.

Nampak kan, hasil dari zakat yang korang bayar, sedikit sebanyak membantu mereka yang memerlukan. Sesiapa yang dah cukup syarat, boleh la tunaikan kewajipan membayar zakat. Jangan cakap alasan, lupa nak bayar, atau takda masa nak bayar, sebab sekarang zakat boleh dibayar secara automatik tanpa perlu risau.

Mudah Sekarang, Bayar Zakat Dengan Membuat Penolakan Zakat Daripada Wang Simpanan Bank Muamalat Secara Automatik Setiap Tahun Haul

Zakat ni ada macam-macam jenis, Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah, ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan. 
 
Manakalah Zakat Harta pula mengandungi zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat wang simpanan, zakat pelaburan, zakat KWSP dan Zakat Emas & Perak.
 
Syarat wajib zakat ialah Islam, Merdeka, Milik Sempurna, Cukup Nisab dan Cukup Haul. 


Untuk Zakat Fitrah, bayar mengikut harga beras kita makan. Seperti dalam gambar ditetapkan RM7, RM14 dan RM21. 

Semua zakat ni ada bayaran dia tersendiri.


Sekarang senang nak membayar zakat. Semuanya guna online dan penolakan daripada wang simpanan kita. Pembayaran zakat lebih mudah, lebih cashless, tanpa perlu menunggu lama di kaunter, dan tak perlu beratur panjang. Dengan keadaan pandemik sekarang, situasi yang agak terbatas untuk bergerak, dan memerlukan penjarakan sosial, pembayaran tanpa tunai, tanpa sentuhan, sangat selamat dan cara ini membantu mengurangkan penularan covid.  
 


Melalui Bank Muamalat, cara untuk membayar zakat ialah melalui penolakan wang simpanan di Bank Muamalat Malaysia Berhad ( BMMB ) secara automatik. Ia untuk memudahkan pendeposit di BMMB menunaikan zakat dengan membuat penolakan zakat daripada akaun simpanan secara automatik setiap tahun haul.
 
 Zakat wang simpanan ialah zakat yang dikenakan ke atas wang yang disimpan di dalam akaun simpanan dan akaun semasa di dalam bank atau lain-lain institusi kewangan. Ia akan mengira dan membuat potongan zakat ke atas akaun simpanan dan semasa pendeposit yang beragama Islam.
 

Kaedah Kiraan Wang Simpanan Zakat:
Simpanan Tetap
- Apabila sesuatu simpanan tetap itu telah genap setahun dan jumlahnya melebihi daripada paras nisab (nilai 85 gram emas), maka wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5% daripada jumlah wang simpanan tersebut.

Simpanan Biasa
- Ianya adalah dikira berdasarkan kepada jumlah baki pada hujung haul.

Simpanan Dalam Satu Akaun
- Jika sesuatu simpanan itu telah genap setahun dan pada hujung haul (setelah ditolak faedah yang ada dalam tempoh tersebut) adalah melebihi paras nisab, maka seseorang itu wajib untuk mengeluarkan zakat atas wang simpanan.

Simpanan Dalam Beberapa Akaun
- Jika seseorang itu mempunyai beberapa akaun simpanan, maka baki pada hujung haul dari setiap akaun simpanan tersebut mestilah dicampurkan untuk mengira zakat walaupun mungkin jika dikira satu-satu akaun, baki hujung haulnya tidak mencukupi nisab.
 
Di samping itu, fasiliti ini merupakan tambahan kepada servis pembayaran zakat oleh bank selain kaedah potongan gaji, bayaran di kaunter dan perbankan internet. 
 
Antara kelebihan fasiliti ini adalah:-
- Memudahkan kesemua pelanggan B ank Muamalat yang beragama Islam menunaikan kewajipan berzakat ke atas wang simpanan mereka;
- Pendeposit tidak perlu pergi ke pusat zakat untuk membayar zakat;
- Potongan zakat dilakukan secara automatik apabila cukup haul dan nisab;
 
Bagi yang ingin membayar zakat melalui penolakn daripada akaun simpanan Bank Muamalat ini, korang hanya perlu mendaftar perkhidmatan zakat di cawangan Bank Muamalat yang berdekatan.
 
Untuk keterangan lanjut boleh layari www.muamalat.com.my atau hubungi 1 300 88 8787
 
Kempen Pay Smart Stay Smart " Jom Zakat Cash Less "
 

Hah ni ada kempen yang dijalankan oleh Pusat Zakat Selangor sepanjang bulan Ramadan bermula 13 April - 12 May. Korang boleh menang hadiah dengan membayar zakat secara online. Kempen ni menggalakan orang untuk membayar zakat secara online. Dengan online, lebih mudah, selamat dan pantas. Jom la join, mana tau korang bertuah.



Tiga langkah mudah
- Tunaikan zakat anda melalui platform online banking, online eZakatpay, online channel, online @banch, mobile banking, ATM machine ataupun e-Wallet. 
- Imbas kod QR untuk mengisi borang atau klik sahaja link http://bit.ly/zakatcashless2021.
- Daftar e-Zakat Online di ezo.zakatselangor.com.my.
 
Untuk lebih lanjut berkenaan kempen ni, korang boleh layari http://bit.ly/zakatcashless2021


Ambilah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk); dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Surah At-Taubah (ayat 103)
 

Sama-sama kita kongsi rezeki bersama mereka yang kurang berkemampuan. Dengan membayar zakat ini dapat memberi sinar baru dan kegembiraan kepada mereka. Takkan kita jatuh miskin dnegan membayar zakat.

Info lanjut berkenaan zakat dan agihan zakat boleh layari
Website: https://www.zakatselangor.com.my/
Facebook: https://www.facebook.com/zakatselangor
Instagram : https://www.instagram.com/zakatselangor/